základní skupiny - skupina D, 1. kolo
16.06.2018 15:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Argentina klopýtla, Island slaví senzační bod

Island se při své premiéře na mistrovství světa dočkal obrovské senzace, protože si dokázal rozdělit body s favorizovanou Argentinou. Ta sice jásala po úvodní brance Agüera, jenže vyrovnávací trefou ji zmrazil Finnbogason.

Ve výtečné atmosféře podporované fanoušky v Moskvě se Argentinci postavili proti drsným Vikingům z Islandu. Hvězdná jedenáctka kolem Lionela Messiho často spoléhá na to, co právě katalánský bůh vymyslí. Island je pravým opakem, neboť sází na obrovskou soudržnost, týmovost a důraz. Od základu se do zápasu dostal právě Messi, jehož podporovali například Di María, Meza, Salvio nebo Otamendi s Rojem.

Island je příjemným překvapením mundialu v Rusku a po zasloužené kvalifikaci chtěl ukázat, že se nebojí ani hvězdných hráčů Albiceleste. Od prvních minut k tomu dostali příležitost hráči jako Halldórsson, Árnason, Magnússon, Gunnarsson, Sigurdsson, Hallfredsson či hrot Finnbogason.

Začátek utkání by spíše bojem o míč, často dost bolestivým. Fyzická převaha byla na straně Islandu, který chtěl právě důrazem a napadáním nahlodat a poškodit argentinskou techniku. Těch faulů na hraně a příliš důrazných soubojů bylo ze strany Islandu hned od začátku opravdu hodně a Argentincům se nabízely nečekané šance ze standardních situací.

Velkou šanci nabídla Argentina Islandu sama, neboť Rojo bohorovně nahrál před Caballerem nabíhajícímu Bjarnasonovi. Záložník Aston Villy ale v obrovské šanci mířil na malém vápně těsně vedle! "Taktika" Argentinců byla jasná - nechat balon Messimu a pasivně čekat, co s ním Messi udělá. S tím ale Islanďané počítali.

Přesto tahle taktika stačila Argentině k první brance. Střílený pas do pokutového území si zpracoval Sergio Agüero, který míč "zalepil" na kopačce, obtočil si ho kolem obránce Sigurdssona a poslal jej nechytatelně mimo dosah brankáře Halldórssona - 1:0.

Island se ale nevzdal a především díky tanku vepředu, útočníkovi Alfredu Finnbogasonovi, dělal Argentině problémy. Souboje s ním hvězdné hráče Argentiny docela bolely a nebylo to všechno. Poté, co byl lehce faulován, pokračoval ve hře. První ránu sice Willy Caballero ještě vyrazil, jenže právě Finnbogason byl na správném místě a míč doklepl do brány - 1:1 a první islandská branka na MS!

Argentinská reprezentace se stále více měnila v Messiho a jeho náhodné kamarády, kteří bez kooperace barcelonské "desítky" nebyli schopní zapojovat vlastní mozkové buňky. Trochu kontroverzní, i když správné rozhodnutí, nastalo pro sudího Marciniaka ve chvíli, kdy se Sigurdsson v pádu dotkl ve vápně míče rukou. Polský arbitr v tom ale neviděl úmysl a přes protesty Argentiny penaltu nepískal.

Do druhé půle se Argentina zase moc nehrnula, respektive nikdo kromě Lionela Messiho neměl chuť vymýšlet něco konstruktivního. Trenér Sampaoli zareagoval na nepříznivý stav a ještě více nepříznivou hru nasazením Banegy, jenž poslal na lavičku nevýrazného Bigliu. O chvíli později se snažil o nepříjemný centr Di María, jenže jeho míč Messiho neoslovil.

Po hodině hry svitla Argentincům naděje na další branku, když Lionel Messi centroval do pokutového území. Naskakujícího Mezu fauloval Magnússon a sudí Marciniak neměl jinou možnost, než odpískat pokutový kop! K němu se samozřejmě postavil Messi, jenže brankář Hannes Halldórsson zažil skvělou chvíli svého života a penaltu vyrazil!

To už začal být pro Argentinu velký problém, protože Island nedával favoritovi nic zadarmo. Celek z Jižní Ameriky si nedokázal vypracovat větší šanci a jeho hra působila dost bezzubě. I proto se do hry dostal mladík Cristian Pavón, který měl rozhýbat strnulou hru Albiceleste. Favoritovi stále ubíhal čas a nedokázal se dostat do tempa. A to ani po nasazení Pavóna s Higuaínem.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1308)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele