Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina G, 9. kolo
16.11.2019 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Rakousko nezaváhalo se Severní Makedonií a oslavilo postup na EURO 2020

Rakousko zvládlo klíčový duel se Severní Makedonií, pojistilo si druhou pozici v tabulce a stalo se dalším účastníkem nadcházejícího evropského šampionátu v roce 2020. K zisku vstupenky na turnaj mu stačilo uhrát bod, nakonec však svého soupeře stejně porazilo. Branky vsítili David Alaba a Stefan Lainer, následně jen skóre upravil Vlatko Stojanovski.

Zuby si ještě na postup ve skupině G brousily Slovinsko, Izrael i právě Severní Makedonie, jejich šance byla ovšem minimální. A především závisela pouze a jen na tom, jak si povede právě Rakousko. To však nyní udělalo poslední důležitý krok. Už v říjnu mimochodem úspěšné oslavilo kvalifikaci vedoucí Polsko, kterému první příčku nikdo nesebere.

Domácí vstoupili do tohoto klání znamenitě. Již v 7. minutě vyslal Lainer z pravé strany perfektní přihrávku za obranu, a protože defenzíva balkánského celku přestala hrát, neboť se domnívala, že situace skončí ofsajdem, vyřítil se za míčem z ničeho nic Alaba, vnikl do šestnáctky, obehrál gólmana Dimitrievského a zacílil do poloodkryté brány.

Navýšit náskok se snažil po čtvrthodině hry Arnautovic, ocitl se však v ofsajdové pozici, a tak z jeho akce nezbylo Rakušanům nic. V 19. minutě ohrozil Hinteregger napřímo Dimitrievského, avšak severomakedonský brankář si poradil. Ve 34. minutě se zase ozval Arnautovic, neseřídil však svá mířidla správně a zamířil pouze mimo tři tyče.

Podobně jako Burschen zazářili na začátku dějství prvního, podařilo se jim výtečně uvést i do poločasu druhého. A ve 48. minutě svoje vedení navýšili. Lazaro vyslal z rohového čtvrtkruhu centr do vápna, balón se dostal ke kopačkám Sabitzera, který ještě Dimitrievského nepřekonal, z dorážky však již zakončoval za protivníkova záda pohotový Lainer.

Hosté nepůsobili ve Vídni tak mizerným dojmem, jak by mohli napovídat někteří škarohlídi. Vyslali dokonce hned čtyři přímé střely na bránu, míč na svých kopačkách drželi prakticky stejně dlouhou dobu jako jejich sok, nicméně dostat ho pod nějaký soustavnější tlak, to už se v jejich podání nedařilo. Přesto se dočkali alespoň jednoho přesného zásahu.

Už v 71. minutě nebezpečně hlavičkoval Zajkov, ovšem připraveného brankáře Schlagera nepřekvapil. V 74. a v 76. minutě střílel ze slušných pozic Stojanovski, v těchto případech ale ani on síť nerozvolnil. Stojanovskému se to podařilo až v nastavení, tedy v době, kdy snížení přišlo na řadu příliš pozdě, to když zužitkoval hlavou pas Bardhiho ze standardky.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele