Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina D, 10. kolo
18.11.2019 20:45 CET
1 : 6
(0:1)

Reportáž

Postupující Švýcarsko smetlo Gibraltar a vyhrálo skupinu D

Švýcarsku stačilo na Gibraltaru remizovat a stejně by se na EURO 2020 kvalifikovalo, na jihu Pyrenejského poloostrova ale nenechalo nikoho na pochybách, potvrdilo roli jasného favorita střetnutí, uzmulo vítězství a radovalo se ze zaslouženého úspěchu. Ačkoli hosté po poločase vedli jen o branku, po přestávce skórovali ještě pětkrát. Domácí se trefili jednou.

Mužstvo kouče Julia Césara Ribase už nemohlo poskočit ze dna tabulky, chtělo aspoň svého soupeře co nejvíce potrápit, a to se mu, hlavně v prvním dějství, docela slušně dařilo. Pak však Rossocrociati přišlápli plyn a evropského trpaslíka zašlapali do země. Spolu s nimi mimochodem na hlavní turnaj postoupilo ze skupiny Dánsko, které plichtilo v Irsku.

Svěřence trenéra Vladimira Petkoviče určitě hodně uklidnila úvodní branka Ittena, který mimo jiné v předchozím klání proti Gruzii prožil svůj reprezentační debut a hned svou trefou rozhodl o nejtěsnějším možném vítězství. Na Gibraltaru zužitkoval už v 10. minutě snadno dlouhou přihrávku Vargase, kterou trestuhodně nezachytil gólman Coleing.

Své vedení hosté navýšili až krátce po přestávce, do té doby se proti houževnatému sokovi neprosadili, byť za první pětačtyřicetiminutovku vyprodukovali dohromady jedenáct střel. V 50. minutě Benito z levé strany poslal centr do šestnáctky, kam si naběhl Vargas, a ten, zcela nikým nehlídaný a neatakovaný, svou hlavou pohotově překonal Coleinga.

O sedm minut později Švýcaři přidali třetí přesný zásah. Lang poslal pas zprava do pokutového území, kde vznikl slušný závar, od Benita se balón dostal na kopačky Fassnachta, jenž ho krkolomným obloučkem protlačil za brankovou čáru. V 74. minutě se poprvé, a vlastně také naposledy, ozval Gibraltar, který zaznamenal svůj čestný úspěch.

Joseph Chipolina vhodil dlouhý aut do vápna, Švýcarům se merunu nepodařilo dostat do bezpečí, a tak se najednou zjevil sám před brankářem Sommerem střídající Styche, jemuž nedělalo problém zacílit přesně z bezprostřední blízkosti. Radost však domácím nevydržela příliš dlouho, jen o minutu později totiž po spolupráci s Fassnachtem úřadoval Benito.

Vítězství ve skupině hosté ještě v závěrečných minutách stvrdili dvěma góly. Podruhé na střeleckou listinu se zapsal Itten, jemuž se podařilo předskočit v hlavičkovém souboji bránícího Mouelhiho, a využil tak úspěšně centr Langa. Itten pak ještě u jedné branky asistoval, hezky totiž svou přihrávkou uvolnil levačkou zakončujícího Xhaku.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0-4

Reagovat
Elmas

0:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele