Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina B - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
1 : 1
3:4 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Severní Irsko zaskočilo Bosnu a po úspěšných penaltách si zahraje finálovou bitvu o EURO proti Slovensku

Favorizovaná Bosna se po nepovedené kvalifikaci výrazně trápila s houževnatým Severním Irskem a po hodně dlouhém zápase nakonec překvapivě vypadla po nevyzpytatelném penaltovém rozstřelu, ve kterém přeci jen měli pevnější nervy hosté. "Ostrované" se v listopadu pokusí udělat závěrečný krok a tentokráte budou hrát doma, proti silnému Slovensku je opět čeká nesmírně tvrdý oříšek.

Svěřenci manažera Dušana Bajeviče přitom začali naprosto fantasticky a do vedení se dostali z první vážnější akce čtvrtečního utkání po necelé čtvrthodině hry. Po akci na pravém křídle se zpětná přihrávka odrazila k volnému Rademu Kruničovi, který na nic nečekal a přízemní střelou z deseti metrů zamířil mezi nohy brankáře Peacocka-Farrella, balón poté doputoval do levého spodního rohu. Hosté se podle očekávání nevzdali a vzápětí mohli srovnat stav.

K hlavičce se totiž probojoval Magennis, nicméně úžasný zákrok vytáhl gólman Šehič a míč odvrátil na rohový kop. Zhruba po pětadvaceti odehraných minutách mohl pojistit náskok výběru z Balkánského poloostrova Pjanič, ale pravou konstrukci minul o několik decimetrů. Necelých deset minut před přestávkou zkusil překvapit přízemní ranou z dvanácti metrů Krunič, avšak pálil jen doprostřed branky do rukavic Peacocka-Farrella.

V nastaveném čase první půle mohl z ničeho dorovnat skóre Saville, tomu ovšem zakončení v nadějné pozici nevyšlo a neposedný balón poslal nad horní tyčku. Severní Irsko po změně stran ještě více ožilo a kýženou trefu vsítilo v 53. minutě. Skákavý míč elegantně zpracoval Niall McGinn, napoprvé byl zablokován, pak se ocitl zcela osamocen před Šehičem a přesným projektilem k levé tyči ho chladnokrevně propálil.

Domácí se probrali ze spánku a začali se tlačit za rozdílovou brankou. Nejprve se blýskl Peacock-Farrell, když dělovku zblízka parádně odvrátil do bezpečí. Vzápětí se postavil k zajímavé standardní situaci Pjanič a div nepřepůlil břevno, v 65. minutě se po rohovém kopu protlačil k zakončení Hadžiahmetović a hostující strážce brilantně vyrážel do zámezí. Za dalších pět minut nepřeklopil misky vah na stranu Bosny ani hvězdný Džeko.

Ten byl do té doby téměř neviditelný, v důležitou chvíli po chytrém pasu za defenzívu protivníka střílel z první a prostor tří tyčí výrazně minul. Zbývající průběh základní hrací doby nic zásadního nepřinesl a obrázek hry se příliš neměnil ani v prodloužení. Ve třiceti minutách se urodila jediná větší příležitost. V 94. minutě napřáhl z dvaceti metrů Jones a jeho razantní projektil zlikvidoval Šehič famózně jednoruč.

V penaltové loterii nejprve selhal ve 2. sérii Hajradinovič, jehož vychytal Peacock-Farrell, následně ve 3. sérii neuspěl také Višća a orazítkoval pouze břevno. Domácí byli ve zbytku rozstřelu stoprocentní, jenže i když v dresu Severního Irska trestuhodně přestřelil branku Saville, tak na závěr vsítil rozhodující postupový gól Liam Boyce.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, livesport.cz, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele