29. kolo
12.04.2024 21:00 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Georges Mikautadze (© AFP)

Česku roste před Eurem nečekaná hrozba, mladý Gruzínec vybojoval Métám cenný triumf

Fotbalisté Mét porazili ve 29. kole Ligue 1 na domácím hřišti Lens 2:1. Předposlední tým tabulky působil proti druhému celku loňské sezony sympatickým dojmem, zápas se však pro něj nevyvíjel dobře. Už ve 13. minutě totiž potrestal z penalty faul brankáře Florian Sotoca. Les Grenats ovšem ještě v první půli skóre otočili zásluhou Georgese Mikautadzeho. Tomu roste fazóna, když vsítil čtyři branky za poslední dvě klání, a bude tak možná zatápět i českým obráncům na evropském šampionátu.

Situace Mét v lize byla kolo od kola horší. V minulém utkání padli Les Grenats na hřišti Brestu, čímž prodloužili sérii bez zisku bodu na tři klání v řadě. V tabulce se tak stále topili na předposlední příčce, naděje na záchranu ovšem stále žila. Tentokrát se jim do cesty postavilo Lens. Ani to sice nemělo ideální formu, stále ale bojovalo o pohárovou Evropu.

Méty na svého soka nastoupily s velkou vervou. Už ve druhé minutě se musel činit brankář Brice Samba, jenž vyrazil prudkou ránu z kopačky Danleyho Jeana Jacquesa na rohový kop. Vzápětí vypálil Mikautadze, jeho tečovaná rána ale v bráně neskončila. Skóre se tak měnilo na druhé straně. Rychlý útok Lens zastavil za cenu faulu gólman Alexandre Oukidja, jehož následně z penaltového puntíku překonal Sotoca. Méty mohly vyrovnat ve 27. minutě, jenže hlavičku Ismaëla Traorého kvalitním zákrokem zneškodnil Samba. Po půlhodině hry už se domácí dočkali. Odražený míč ve vápně pro sebe ukořistil Mikautadze a prudkou ranou do levého horního rohu rozvlnil síť. Mladý útočník na sebe výrazně upozornil ještě chvíli před pauzou, když využil chybnou rozehrávku soupeře a pohotovým lobem poslal domácí do vedení.

Mikautadze byl nadále při chuti, když bleskově po změně stran přivítal Sambu dalekonosnou střelou mířící pod břevno. Chvíli po odehrané hodině ale mohlo přijít nečekané vyrovnání. Nedorozumění v domácí defenzivě, kdy zůstal daleko mimo svou bránu vyběhnutý Oukidja, mohl využít lobem do odkryté sítě Adrien Thomasson. Zkušený Francouz ovšem poslal balon vedle. Hosté si na útočné polovině vedli i nadále bezradně, naopak Les Grenats byli z protiútoků stále nebezpeční. Skóre se však už do závěrečného hvizdu nezměnilo.

Méty tak na domácí půdě získaly klíčové tři body v boji o záchranu. Následující duel sehrají 21. dubna, kdy se střetnou s Le Havrem. Lens změří o den dříve síly s Clermontem.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele