19. kolo
14.01.2023 21:00 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Jean-Eudes Aholou (© AFP)

Štrasburk vykoukl nad hladinu sestupu. Ligové výhry v Lyonu se dočkal po dlouhých 44 letech

Lyon podlehl v 19. kole Ligue 1 před vlastními diváky na hranici sestupu potácejícímu se Štrasburku 1:2. Celek z Alsaska udeřil dvakrát v krátkém sledu, přičemž trefa Habiba Dialla ze 32. minuty se stala tou, která mu zajistila teprve druhé vítězství v sezoně. Tři body jsou pro celek z Alsaska o to cennější, že na půdě Les Gones je v ligové soutěži vybojoval naposledy v roce 1979.

Těsně před odehranou polovinou ligové sezony vzhlížel Lyon k pohárovým pozicím s devítibodovým odstupem. Výrazně to tak začalo připomínat loňský ročník, který vládce francouzské soutěže z počátku tisíciletí zakončil na osmé příčce. Změnou kouče povzbuzený Štrasburk v předchozím kole remizoval se silným Lens, předposlední celek tabulky ovšem potřeboval začít bodovat pravidelněji.

Vstup do utkání vyšel o poznání lépe domácím, kteří většinu času drželi míč na kopačkách. Blízko první brance byl v šesté minutě Karl Toko Ekambi, jehož teč jen těsně minula levou tyč. Matze Selse nepřekonal ani Rayan Cherki, jehož ostrý projektil zpoza vápna mířil přesně do brankářovy náruče. A tak to byl Štrasburk, který trestal. Po rohu se míč odrazil k Jeanu-Eudesovi Aholouvi, který ranou z voleje z velké vzdálenosti prostřelil obranu soupeře i gólmana Anthonyho Lopese. Ve 32. minutě se znovu za hosty řítil do rychlého protiútoku Kévin Gameiro, ten sice překonal brankáře, ale jeho pokus ještě stihl zblokovat jeden z obránců. V následné nepřehledné situaci se však nejlépe zorientoval Diallo a se štěstím dostal míč těsně za brankovou čáru. Na konci poločasu dal ještě šanci na obrat domácímu celku Alexandre Lacazette, jenž proměnil nařízený pokutový kop.

I po změně stran Lyon svého soupeře přehrával, znovu ale nedokázal najít účinný recept na obranu Štrasburku v čele s gólmanem Selsem. A tak to opět mohl být Aholou, který změní skóre zápasu, když zachytil rozehrávku Lyonu. Jeho střela z kraje vápna mířila ale vysoko nad bránu. V závěrečných 10 minutách svůj tlak domácí ještě vystupňovali. K velké šanci se dostal v 87. minutě Cherki, jeho pokus z bezprostřední blízkosti ale brankář se štěstím vytěsnil.

Štrasburku se tak po mnoha desítkách let podařilo v ligovém utkání vyhrát na lyonském stadionu. V příštím kole 29. ledna přivítá Toulouse, Lyon se tentýž den představí v Ajacciu.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele