1. kolo
06.08.2022 21:00 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Neymar (© AFP)

Neymar s Messim zase řádili, PSG venku zadupalo Clermont pěti brankami

Hodnotit příchod trenéra Christopheho Galtiera k pařížské družině by zatím bylo zbytečné, úvodní dva zápasy však jasně ukázaly, že minimálně do kabiny přinesl svěží vítr. Byť Nantes ve Francouzském Superpoháru a nyní Clermont na ligovém poli nepředstavovaly pro PSG po papírové stránce nijak složité protivníky. Oběma každopádně vsítilo dohromady devět branek.

Pokud se podíváme na ofenzivní statistiky hostujícího celku po prvních dvou ostrých startech, jednoznačně se zatím musí chválit duo Neymar a Lionel Messi. Oba dva shodně zaznamenali tři přesné zásahy, Brazilec proti klubu z Clermontu-Ferrandu navíc zapsal další tři asistence a Argentinec pak jednu další. A to navíc připomeňme, že třetí obvyklý útočník v téhle partě, tedy Kylian Mbappé, nezasáhl do Trophée des Champions vlivem karetního trestu a nyní ho ze hry na poslední chvíli vyřadilo lehčí zranění. I bez Francouzova přičinění ale hosté v útoku rozhodně nestrádali, do poločasu jejich sok prohrával o tři góly, po obrátce inkasoval dvakrát.

Mužstvo kouče Pascala Gastiena, jež se loni jakožto absolutní nováček francouzské nejvyšší soutěže udrželo mezi elitou, naopak znovu potvrdilo, že na PSG adekvátní recept najít neumí. V minulé sezóně proti tomuto konkurentovi lovilo balón ze své sítě ve dvou utkáních celkem v deseti případech, i teď si Les Parisiens s jeho defenzívou udělalo doslova trhací kalendář.

Aby se ovšem oslavné báje nepěly pouze na naplněný pařížský potenciál směrem dopředu, je nutno podotknout, že si i v obranných činnostech počínalo PSG parádně. Stoperská trojice ve složení Sergio Ramos, Marquinhos a Presnel Kimpembe si připsala druhé čisté konto, navíc když už se něco v jejich spolupráci nezdařilo, jistil ještě situaci Gianluigi Donnarumma, ač ten dosud vlastně nemusel ukázat nic extra ze svého umění. Křídelní prostory mimochodem slušně okupovali Ašraf Hakimí i Nuno Mendes, úplný střed pole pak měli pod kontrolou jak stálice záložní řady Marco Verratti, tak jeho zbrusu nový parťák a čerstvá letní posila Vitinha.

V 9. minutě PSG načalo gólový účet utkání, to když Pablo Sarabia udržel míč na hrací ploše, ve vápně ho přihrál k Messimu, který ho chytře sklepl za sebe na Neymara, a ten neměl větší potíže umístit střelu do spodního rohu brány.

Ve 26. minutě mířil nekompromisně do šibenice Hakimí, jehož svou parádní pobídkou vyslal do úprku po pravé straně Neymar. Brazilec měl prsty i v třetí trefě v pořadí, po jeho standardce hlavou cílil přesně neobsazený Marquinhos.

Ve druhém poločase si Pařížané bez obtíží pohlídali svůj pohotový náskok, následující změny skóre přišly na řadu v poslední desetiminutovce a obě z nich měl na svědomí Messi. Nejprve se lehoulince prosadil poté, co mu Neymar nesobecky nabídl uvedení se na listinu střelců, a čtyři minuty před koncem mohli fanoušci s úžasem sledovat, kterak si po jemném obloučku Paredese zpracoval merunu na hruď, a byť otočen zády k brance, nůžkami ji zakroutil přesně tam, kam potřeboval. Domácí gólman Diaw se mohl po tomhle skvostném lobu marně otáčet.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele