4. kolo
01.09.2012 17:00 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Lyon porazil Valenciennes a je první

Lyon si po několikaměsíčním čekání opět užívá pohledu na své soupeře z tabulkových výšin. Tým Rémi Gardeho dnes potřetí v sezoně zvítězil a s deseti body kraluje francouzské nejvyšší soutěži.

Lyon tak dal zapomenout na remízu 1:1 z minulého kola s Évianem a po Rennes a Troyes si připsal další cenný ligový skalp - až donedávna třetího týmu Ligue 1 z Valenciennes. To mělo až do dnešního střetnutí naprosto stejnou bilanci jako jeho soupeř z Lyonu, tedy dvě vítězství a jednu remízu; nicméně po dnešním zaváhání kleslo na pátou pozici.

První příležitost si na Stade de Gerland k radosti (a následnému zármutku) vytvořili domácí borci. Mladý útočník Alexandre Lacazette však brankáře Nicolase Penneteaua propálit nedokázal. Gil, obránce Valenciennes, následně svému protivníkovi dal lekci z produktivity. Naskočil si na roh Gaëla Daniće a tvrdou hlavičkou překonal Rémiho Vercoutra (náhradu mezi třemi tyčemi za Huga Llorise, jenž zamířil do anglického Tottenhamu) - 0:1.

Na druhé straně si na Penneteauovi vylámal zuby i Mouhamadou Dabo, Lyon však nakonec přesto dokázal stav poměrně brzy srovnat. A byl to Michel Bastos, jenž dnes vůbec poprvé v letošní sezoně nastoupil v základní sestavě (bodejť by ne - v předchozích dvou duelech vstřelil jako střídající hráč vždy branku!). Penneteauovi přitom nechybělo málo a zneškodnil by i tento pokus: gólman Va’nnes brazilskému záložníkovi sebral po nahrávce Clémenta Gréniera balon od nohy, nicméně ten mu vypadl z náruče a Bastos míč jednoduše uklidil do brány - 1:1.

Netrvalo dlouho a skóre se měnilo již potřetí. V 21. minutě fauloval David Ducourtioux v pokutovém území unikajícího Lacazetteho a rozhodčí kromě žluté karty ukázal rovněž směrem k pokutovému puntíku. Exekutorem byl Bafetimbi Gomis, který třetí ligovou brankou v sezoně poslal svůj tým poprvé do vedení - 2:1.

Přitom ještě před první půlí to mohlo být znovu nerozhodně. Skvělý zákrok však předvedl Rémi Vercoutre a ve vyrovnání tak zamezil Grégorymu Pujolovi. Levačkou pálil po změně stran poměrně nebezpečně i jiný hostující útočník, Vincent Aboubakar. Ten však nemířil tak přesně jako jeho kolega a minul.

A hosté byli za svou neefektivitu potrestáni. Clément Grénier měl po celý srpen namířeno do Nice, z přestupu ale nakonec kvůli vážnému zranění Yoanna Gourcuffa sešlo a mladý záložník jako by celou frustraci z nerealizovaného transferu položil do své rány z 66. minuty. Míč k němu doplachtil po přiťuknutí Gomise a on nádhernou ranou z třiceti metrů nedal tentokrát Penneteauovi nejmenší šanci - 3:1.

Utkání se dokonce mohlo zvrhnout v ošklivý debakl: to by ovšem po voleji v síti nemohli rozhodčí pískat a mávat ofsajd. Naopak, o pořádnou zápletku se čtvrt hodiny před koncem postaral Pujol. Ten šikovně tečoval přímý kop Carlose Sáncheze a dokonale tak zmátl zkoprnělého Vercoutra - 3:2.

Rémi Garde i fanoušci Lyonu však již mohli zůstat v klidu, Valenciennes se totiž k žádné příležitosti již nedostalo. Byl to naopak na druhé straně Steed Malbranque, jenž poprvé po svém příchodu nastoupil (a to hned v základní sestavě), který mohl definitivně rozhodnout. Jeho tvrdou ránu po centru Bastose však Penneteau dalším ze skvělých zákroků kryl...

Autor: Anna-Marie Kroupová / soccernet.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nevím, ale jako fanoušek Lyonu 2:1 pro něj

Reagovat
smazaný uživatel

Dost težkej zapas pro domaci,odesel jim dlouholetej golman a Valencianes jeste nedostali gol a Lyonu se zas extra na labute nedari...... klidne remíza 1:1...max vyhra o jeden gol 2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele