Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 6. kolo
27.09.2022 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Patrik Schick a Václav Jemelka (© AFP)

Češi příslušnost mezi elitou neudrželi. Za prohrou stály slepené branky i neproměněná penalta

Česko v posledním utkání Ligy národů padlo ve Švýcarsku. V aktivním úvodu si vypracovalo několik šancí, po půlhodině hry ale domácí opařili svého soupeře dvěma góly. Těsně před koncem první půle sice ještě dodala Čechům naději branka Patrika Schicka, Švýcaři si ale i díky neproměněné penaltě Tomáše Součka těsné vedení, a s ním i setrvání v elitní skupině, pohlídali.

Karty byly před duelem rozdány jasně. Pokud si chtěli svěřenci Šilhavého udržet příslušnost v Lize A, museli svého soupeře bezpodmínečně porazit. To se ale zdálo vzhledem k jejich nedávné formě jako nadlidský úkol. Čeští reprezentanti totiž padli ve třech předchozích zápasech, naposledy navíc doma schytali čtyřgólový debakl od Portugalců. Recept na Švýcary však nabízel první vzájemný zápas ve skupině, kdy dokázali Češi tohoto soupeře na své půdě porazit.

A zprvu se zdálo, že hosté na tento svůj výkon nezapomněli. Do utkání vstoupili výborně a už v osmé minutě málem gólově oslavil svůj první reprezentační start Adam Vlkanova, který nádhernou ranou z dálky orazítkoval břevno. O čtvrthodiny později zase prověřil domácího brankáře Václav Černý. Švýcaři se ovšem postupem času dostávali více do hry a ve 29. minutě využili hned své první velké příležitosti -⁠ hlavou otevřel skóre v malém vápně zapomenutý Remo Freuler. Při následné rozehrávce navíc trestuhodně chyboval Lukáš Kalvach a vyslal do úniku Breela Embola, jenž bleskovým navýšením šokoval český národní tým. Ani to ale fotbalisty se lvíčkem na prsou nepoložilo a před pauzou ještě dokázali snížit, když se po pěkné kombinaci prosadil Schick.

Na úvod druhé půle byl vinou zranění nucen střídat Tomáš Vaclík, kterého v bráně nahradil Jindřich Staněk. A gólman Plzně musel být rychle ve střehu, v 56. minutě famózním způsobem vytáhl na roh hlavičku Embola. Vzápětí vykřesal naději na srovnání Schick, který se natlačil před soupeře a nechal se ve vápně svalit na zem. Sám se však po selhání proti Portugalsku k exekuci penalty neměl, a tak si míč na puntík připravil Souček. Ani český kapitán ovšem nebyl úspěšný, s jeho nedůrazným pokusem si poradil Yann Sommer. I v závěru se Češi prezentovali sympatickým výkonem, alespoň čestného srovnání se ovšem nedočkali.

Hráči ze země helvétského kříže tedy potvrdili domácí roli favorita a udrželi si příslušnost v nejvyšší výkonnostní skupině také pro příští ročník. Českému týmu tak zbyly oči pro pláč, v příští sezoně se totiž představí v Lize B.

Autor: Livesport.cz / Jáchym Pivovar

Komentáře (809)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele