Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 2, 4. kolo
12.06.2022 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Carlos Soler a Marcos Alonso (© AFP)

Španělsko složilo reparát a Česko porazilo o dva góly

Španělsko porazilo v zápase čtvrtého kola skupiny A2 Ligy národů Českou republiku 2:0. I přes velmi solidní výkon Čechů vsítil vítěznou branku už ve 24. minutě Carlos Soler, jemuž nahrával Marco Asensio. Pro hráče Realu Madrid to byla již sedmá asistence pod vedením Luise Enriqueho, což se žádnému jinému hráči nepovedlo. Španělé tak v Málaze nedopustili stejné překvapení jako v úvodním vzájemném utkání, které skončilo 2:2, a posunuli se na první místo tabulky.

La Roja po dvou úvodních remízách porazila Švýcary, na což chtěla v neděli navázat i proti české reprezentaci. Ta si naopak chtěla spravit chuť po ztraceném utkání s Portugalskem, které Čechům nedalo šanci. Zajímavým jménem v sestavě byl Václav Černý, který měl svým dynamickým pohybem nutit k chybám Daniela Carvajala. Španělsko zase v útoku spoléhalo na Álvara Moratu, jenž v prvním vzájemném zápase přišel do hry až z lavičky.

První velkou šanci před zaplněnými tribunami v Málaze měli Češi. Černý si v 18. minutě přichystal míč před vápnem a přízemní ránou pořádně protáhl Unaie Simóna. Hned nato utekl obraně Jan Kuchta, kterého jen stínoval Iňigo Martínez. Exslávista ale i přes obránce zvládl vystřelit a po zásahu Simóna vybojovat alespoň rohový kop. Jako první se ale radovali domácí Španělé.

Asensio na pravé straně vápna zasekl míč, předložil ho do druhé vlny Solerovi a záložník Valencie nedal Alešovi Mandousovi nárok. Stejný hráč mohl ještě zvýšit náskok o chvíli později, ale při střele uklouzl a bránu vůbec netrefil.

Úvod druhého dějství byl odlišný od toho prvního. Španělé tlačili mnohem více a Češi se skoro nedostávali za půlku. To změnil po pěti minutách hry Jakub Pešek, který využil nedůrazu obrany Španělska a prodral se k zakončení. Jeho lob ale skončil na horní straně sítě. Fotbalisty s lvíčkem na prsou šance nakopla a v další fázi utkání se hra přelila spíše před bránu jejich soupeře.

Gólové šance však nepřicházely. Tuto nečinnost rozsekl svižným pokusem ze střední vzdálenosti Alex Král. Simón byl ale opět perfektní. Čtvrt hodiny před koncem přišla rána pro české šance, protože doklepnutím do prázdné brány po dobře sehraném brejku uklidnil domácí tým Pablo Sarabia.

Španělsko tak navázalo na výhru ve Švýcarsku a českému výběru v tabulce odskočilo na rozdíl čtyř bodů. K dalším utkáním v Lize národů nastoupí oba týmy na podzim.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (510)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele