Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 5. kolo
22.09.2022 20:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Michy Batshuayi (© AFP)

Belgie s Walesem tentokráte nezaváhala a po výhře 2:1 zůstává ve hře o první místo

Belgie dokázala potvrdit úlohu jasného favorita proti houževnatému Walesu a díky dvěma trefám v prvním poločase nakonec získala důležité tři body, i když po změně stran inkasovala a o těsný náskok se strachovala až do samotného konce. S deseti body na kontě si upevnila druhé místo skupiny 4 a hůře už skončit nemůže. Ostrovní výběr i přes porážku stále živí naději na záchranu, o jeho osudu rozhodne závěrečný duel s Polskem.

Domácí celek momentálně zaostává za vedoucím Nizozemskem o tři body, a jestliže ho chce ještě předskočit, tak na závěr v Amsterdamu musí minimálně zvítězit třígólovým rozdílem a k tomu potřebuje skórovat alespoň čtyřikrát, což příliš pravděpodobné není. Velšané zůstávají na beznadějně posledním čtvrtém místě tabulky s jediným bodem na kontě, pokud však na závěr v Cardiffu porazí Polsko, tak si udrží příslušnost v Lize A i pro nadcházející ročník.

Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání naprosto skvěle a po deseti minutách vedli zásluhou hvězdného Kevina De Bruyneho, jenž zaznamenal svou čtyřiadvacátou reprezentační trefu. Jednatřicetiletý zkušený špílmachr okamžitě vystřelil z hranice pokutového území po zpětné přihrávce Michyho Batshuayie a svůj skákavý pokus usměrnil přímo do bližšího dolního růžku.

Za dalších pět minut mohl navýšit vedení favorita Tielemans, jenže po vynikající práci Carrasca na levé straně šestnáctky tečoval míč o decimetry vedle pravé konstrukce. Ve 27. minutě se chtěl podruhé v tomto střetnutí prosadit aktivní De Bruyne, avšak dělovkou z dvaceti metrů orazítkoval levou tyč a následnou dorážku Carrasca brilantně zlikvidoval gólman Hennessey - branka by ale stejně neplatila vinou ofsajdového postavení.

O deset minut později Belgii přeci jen uklidnil Batshuayi. Osmadvacetiletý forvard tureckého Fenerbahçe si naběhl před prázdnou branku na finální přihrávku De Bruyneho a z bezprostřední blízkosti ji nemohl minout. Krátce před koncem úvodního dějství opět zahrozil nezastavitelný klenot anglického Manchesteru City, který však po pobídce Tielemanse trefil jen kopačku famózního Hennesseyho a balón vzápětí skončil v zámezí.

Hosté se pět minut po změně stran vrátili do hry o bodový zisk, neboť snížit dokázal Kieffer Moore prudkou hlavičkou z hranice brankového území po přesném pasu Johnsona. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohli Belgičané zahrávat pokutový kop po zákroku střídajícího Morrella na De Bruyneho, ovšem turecký rozhodčí Palabıyık ho po přezkoumání videa odvolal. V nastaveném čase uviděl od Palabıyıka přímou červenou kartu kouč Martínez za nevybíravé poznámky a zbytek utkání strávil na tribuně, ale na výsledku se nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele