Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 2, 5. kolo
15.11.2020 20:45 CET
2 : 1
(1:0)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

Christian Eriksen (© AFP)

Dánové díky penaltám Eriksena porazili Island a udrželi naději na vítězství ve skupině

Fotbalisté Dánska si udrželi naději na celkové vítězství ve skupině, když doma porazili jistého sestupujícího Island 2:1. Dánové v Kodani vedli po proměněné penaltě Christiana Eriksena a Island se dlouho vůbec nemohl dostat ke slovu. Až v závěrečných minutách Islanďané vyvinuli tlak a výsledkem bylo pozdní vyrovnání Vidara Kjartanssona. Ještě v nastavení však Dánové strhli vítězství na svojí stranu další proměněnou penaltou z dílny Eriksena.

V sestavě Dánů nechyběl Christian Eriksen, který zatím paběrkuje v milánském Interu, ale v reprezentaci má stále pevné místo. Jak se později ukázalo, byl hlavní hvězdou zápasu. V obvyklé sestavě nastoupili i Islanďané a severská bitva slibovala zajímavou podívanou. V ní šlo Dánům o důležité body v souboji o prvenství ve skupině, Islanďanům pak o čest.

V Parkenu to ale žádná jízda nebyla. Dánové se hodně soustředili na kontrolu balónu, ovšem sami se do velkých šancí nedostávali. Nejvýraznějším momentem byl pokutový kop, nařízený v 11. minutě po faulu Skúlasona na Wasse. K puntíku se postavil Christian Eriksen, zachoval velký klid a ranou pod břevno poslal Dány do vedení. Rychle vstřelený gól zápasu paradoxně ublížil, protože domácí rozhodně nehodlali spěchat a Island, ten byl pro změnu bezzubý. Před koncem poločasu se domácí marně dožadovali další penalty po ruce Magnussona, a tak se museli spokojit jen s jednobrankovým náskokem.

Oba trenéři usoudili, že je potřeba vystřídat. Dánové tak činili z rozdílných důvodů, protože před koncem prvního poločasu došlo ke srážce brankáře Schmeichela s Gudmundssonem a opora domácích nemohla pokračovat ve hře, svojí příležitost tak dostal Frederik Rönnow. Hru Islanďanů měl rozpohybovat Pálsson.

Jako první však zahrozili domácí a Eriksen nebezpečnou ranou protáhl Rúnarssona. V 67. minutě se Dánům podařilo vstřelit druhý gól, ovšem v klíčové chvíli se jednalo o ofsajd a gól tedy neplatil. Islanďané se dostali do většího tlaku až v samotném závěru a Rönnow musel několikrát zasahovat. Dánové si o vyrovnání zbytečně koledovali a Island toho nakonec využil. Vidar Kjartansson si seběhl na přihrávku a střelou mezi nohy pokořil brankáře Rönnowa.

Island měl remízu na dosah, ale k žádné dělbě bodů nedošlo. V nastavení sudí Meler odpískal ruku ve vápně a následovala druhá penalta, kterou i tentokrát proměnil Christian Eriksen. Dánsko nakonec zvítězilo nad Islandem 2:1 a udrželo naději na konečné vítězství ve skupině.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele