Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga A - skupina 2, 6. kolo
18.11.2018 20:45 CET
5 : 2
(3:2)

Reportáž

Švýcarsko otočilo utkání s favorizovanou Belgií a postupuje

Belgie se do další fáze nepodívá! Ačkoli jela do Švýcarska s náskokem a coby favorit, padla domácímu týmu za oběť. Švýcarsko totiž předvedlo famózní výkon umocněný hattrickem Harise Seferoviće.

Tak tohle bylo opravdu neskutečné utkání! Dost možná nejlepší výkon Švýcarska v jeho novodobých dějinách. Abych vám to objasnil. Belgičané jeli do Švýcarska s luxusní vyhlídkou a stačil jim bod k potvrzení postupu. Trenér Roberto Martinez navíc nehodlal nic podcenit a nasadil opory jako Courtoise, Tielemanse, Witsela, Mertense nebo oba bratry Hazardovy.

Mladší z nich navíc už ve druhé minutě využil obrovské chyby domácí obrany a zmrazil stadion v Luzernu. Stoper Nico Elvedi nedokázal odkopnout snadný míč, ten propadl za něj a pohotový Thorgan Hazard už mohl jen poděkovat - 1:0 pro Belgičany. Hrůzný start Švýcarů navíc pokračoval. Švýcaři se sice snažili z gólu rychle oklepat, ale jejich kombinacím, byť na oko nebezpečným, pokaždé chyběla finální fáze.

Právě v době, kdy se domácí nadechovali k většímu tlaku, Belgičané zkušeně udeřili. Youri Tielemans táhl protiútok hostujícího celku a našel přihrávkou na pravou stranu opět agilního Thorgana Hazarda. Opora německého Gladbachu si navedla míč na střelu, dostala se k zakončení a přesnou ránou na zadní tyč navýšila vedení Rudých ďáblů.

Ti sebevědomě směřovali za třemi body a prvním místem. A pak to začalo. Po několika nepříliš dobrých nahrávkách Belgičanů u vápna Švýcarska při protiútoku domácích upadl ve vápně Kevin Mbabu a italský arbitr dopřál domácímu publiku penaltu. K ní se postavil obránce Ricardo Rodríguez a poslal brankáře Courtoise na druhou stranu, čímž snížil na 2:1.

Maličkost, mysleli si možná hostující hráči. Optimismus jim ale z tváří rychle zmizel, když Rodríguez našel krásným centrem Shaqiriho, ten hlavou poslal míč na zadní tyč a dobíhajícího Harise Seferoviće nechali obránci Belgie zakončovat. Od té doby vládl na hřišti už jen jeden tým, mohutně podporován nadšenými fanoušky.

Dries Mertens se sice na hrotu uprostřed Hazardových bratří snažil, ale chyběla mu větší podpora. Zato domácím ne. Minutu před koncem strhující první půle Švýcaři podnikli rychlý kontr a chirurgicky přesnou kombinaci po centru Fernandese dopravil do sítě zakončující Haris Seferović!

V šatně Belgičanů asi nebylo moc veselo. Jenže ani po změně stran jsme neviděli v jejich podání lepší výkon. Prakticky u všeho byli dřív lepší Švýcaři. Deset minut po návratu ze šaten málem dokončil hattrick Seferović, který však před bránou mířil mimo! Krátce po hodině hry se Elvedimu povedlo napravit chybu z úvodu zápasu, když si naskočil na centr od Shaqiriho a hlavou jej uklidil za překvapeného brankáře Courtoise.

Hodně studená sprcha pro hostující fandy, kterým najednou výjezd do Švýcarska možná nepřipadal jako nejlépe strávený nedělní večer. Střídající útočník Michy Batshuayi toho moc nezlepšil, Eden Hazard dnes neměl svůj den a mířil mimo. Pět minut před koncem utkání navíc Shaqiri patičkou našel Mbabua, jehož centr proměnil v první hattrick za Švýcarsko Seferović!

Rozjásaný stadion se chvěl v základech a z belgických hvězd se staly tréninkové kužely. Mnoho na tom nezměnila ani poslední šance utkání, kterou Eden Hazard poslal krásnou ranou jen do břevna! S mírnou pomocí brankáře Sommera, jednoho z hrdinů úžasného úspěchu Švýcarů. Celek ze země helvétského kříže totiž postupuje z prvního místa!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele