Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga A - skupina 4, 4. kolo
15.10.2018 20:45 CET
2 : 3
(0:3)

Reportáž

Španělsko - Anglie 2:3

Anglický národní tým si na třetí pokus připisuje první vítězství v Lize národů, a to vítězství z řady těch vůbec nejcennějších. Albion totiž díky prvotřídnímu výkonu v první půli opanoval v Seville duel s domácím Španělskem a dramatizuje situaci na čele skupiny 4. Tým Luise Enriqueho v druhé půli již jen zamezil debaklu a dvěma góly stanovil konečné skóre 2:3.

Gareth Southgate v posledních zápasech upustil od rozestavení na tři obránce a přechod zpět k čtyřčlenné defenzivě jde Albionu k duhu. Už proti Chorvatsku měli Angličané řadu slibných příležitostí, které se jim vinou špatného zakončení i nedostatku potřebného štěstí nedařilo proměnit, ovšem jak se ukázalo, pouze si střelecký prach pošetřili na Španěly.

Lepší vstup do zápasu přitom měli domácí. Hned po pár minutách odvracel Eric Dier na poslední chvíli nepříjemnou ránu Rodriga a chvíli nato měl průlom skóre na kopačce Marcos Alonso, jenž se po následném rohovém kopu ocitl sám na zadní tyči, kde ve skluzu dělal vše pro to, aby uklidil míč do odkryté sítě. Místo toho však bek Chelsea jen napálil padajícího brankáře Pickforda, který o svém zákroku ani neměl ponětí.

Poté, co Angličané přežili hektickou úvodní desetiminutovku, zavelel k boji Eric Dier v podobě neohleduplného zákroku na Sergia Ramose, za který si vysloužil žlutou kartu a sympatie příznivců Liverpoolu na stadionu či u televizních obrazovek. Po čtvrthodině hry pak Albion šokoval favorita i fotbalovým způsobem, když Rashfordovu parádní kolmici převzal Raheem Sterling a svůj samostatný únik zakončil nekompromisní ranou pod břevno.

Španělé se inkasovaným gólem nenechali rozhodit a nadále pokračovali v trpělivé kombinaci ve středu pole s drtivým procentuálním držením míče, jenže nabuzení Angličané je do žádné větší šance nepouštěli a sami naopak při každé příležitosti vyráželi do nebezpečných protiútoků. V třicáté minutě tak sevillský stadion oněměl podruhé, neboť Harry Kane v obležení bránících hráčů chytře počkal na Rashfordův náběh, ideálním způsobem se průnikovou přihrávkou trefil forvardu Manchesteru United do kroku a David de Gea byl v brance i tentokráte zbytečný - 2:0.

Aby toho pro zaskočené domácí hráče i diváky nebylo málo, sedm minut před koncem první půle rozjetí Angličané předvedli třetí exkluzivní akci večera a potřetí také skórovali. Autorem klíčové přihrávky se stal Ross Barkley, jehož nadýchaný oblouček opět perfektně ladil s pohybem Harryho Kanea za španělskou obranu. Anglický kapitán následně z voleje sklepl míč volnému Sterlingovi, kterého již čekala snadná práce uklidit míč do sítě z bezprostřední blízkosti. První půle tak skončila šokujícím tříbrankovým vedením Angličanů.

Po změně stran měli Španělé co napravovat a Luis Enrique může být alespoň spokojen, že jeho hráči nesložili zbraně a místo toho v druhé půli podali podstatně lepší výkon. Asensiova tečovaná rána ještě skončila jen na boční síti Pickfordovy brány, ovšem krátce před uplynutím hodiny hry se La Roja přece jen dočkala snížení. Pobyt Paca Alcácera na hřišti by se v tu chvíli dal snadno vyčíslit ve vteřinách, když se forvard Barcelony ve službách německého Dortmundu uvolnil po rohovém kopu na přední tyči a výtečnou hlavičkou umístil míč přesně pod břevno.

Pro Anglii mohlo být záhy ještě hůře, neboť Jordan Pickford se nechal obrat o míč Rodrigem a ve snaze svou hrubku napravit se útočníkovi Valencie vrhnul pod nohy na hranici pravidel. Sudí Marciniak však stejně jako v případě zákroku na Sterlinga několik minut předtím žádné provinění proti pravidlům neviděl a hra pokračovala dále.

Závěr utkání si již Angličané bezpečně hlídali, a když už se Sergiu Ramosovi povedlo přesnou hlavičkou stav zdramatizovat na rozdíl jediného gólu, stalo se tak v poslední sedmé minutě nastavení a sudí Marciniak již s konečným hvizdem nepočkal ani do rozehrání ze středového kruhu. Anglie tedy může slavit prestižní triumf, vrací Španělům nedávnou prohru ve Wembley a zamotává výhrou 3:2 situaci ve skupině 4. Španělé sice nadále s šesti body vedou, ovšem jejich náskok před Angličany se před výjezdem do Chorvatska ztenčil na dva body.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
celeb

Skr-Skr stale lepsi ako Ramos - Nacho

Reagovat
X-bano-X

je to tak smutné až je to smiešne alebo je to tak smutné až je to smiešne?

Reagovat
celeb

tragikomicke. Ramos uz v 2. polcase zacal aj nieco hrat. Nacho ani sam nevie, nacho ho tam Lucho nominoval.

Reagovat
valloire

Kapitán 4x vítězů LM....co tam máš ty?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele