12. kolo
10.11.2018 18:30 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Bláznivé drama v Madridu přineslo pět gólů a výhru Atlética

Nezničitelný duch Atlética Madrid má další oběť. Co na tom, že Athletic navzdory dosavadnímu trápení podal v Madridu výtečný výkon a dvakrát se díky trefám Iňakiho Williamse ujal vedení, když domácí stejně pokaždé vyrovnali a v druhé minutě nastavení strhli dramatické utkání na svou stranu. Vítězný gól ani nemohl vstřelit nikdo jiný než Diego Godín, jenž přitom utkání dohrával se zraněním atypicky v útoku, zatímco na stoperu jej zastupoval Saúl Ňíguez.

První půle přitom nasvědčovala pravému opaku. Athletic byl favoritovi více než vyrovnaným soupeřem, a navíc při prvním zaváhání soupeřovy defenzivy nemilosrdně udeřil. Markel Susaeta proklestil míč do pokutového území vstříc Mikeli San Josému, jenž vyslal zdánlivě nechytatelnou ránu do horního růžku. Jan Oblak sice vytáhl fantastický zákrok a vytěsnil míč na tyč, jenže jako první na nastalou situaci zareagoval Iňaki Williams a ze vzdálenosti sotva pár decimetrů poslal hosty do vedení.

To Atlético se směrem dopředu trápilo a nebylo divu, že po změně stran již na trávník nevyběhl Diego Costa, jehož Diego Simeone překvapivě po zranění zařadil hned do základní sestavy. S příchodem Vitola a následně také Rodriho šla hra domácího celku skutečně nahoru, ovšem stejně nescházelo mnoho, aby Athletic své vedení navýšil. Znovu u toho byl aktivní Williams, jenž se dostal k dalšímu zakončení z hloubi šestnáctky, ale Oblak jeho úmysl vystihl a přízemní křižnou ránu pohotově lapil. A sotva dvě minuty nato bylo vyrovnáno. Thomas Partey využil nedostatečného dostoupení soupeřovy defenzivy a z dobrých třiadvaceti metrů vyslal pumelici, která propálila vše, co jí stálo v cestě, včetně plachtícího brankáře Herrerína.

Reakce klubu z Bilbaa ale byla ukázková. Rychlý kontr založil Iker Muniain, jenž vybídl k sólovému úniku aktivního Williamse, a forvard Athleticu ve sprinterském souboji nedal Diegu Godínovi sebemenší šanci, stejně jako v zakončení vyběhnuvšímu Oblakovi. Williams se tak stal vůbec prvním hráčem, který na novém stadionu Atlética skóroval v jednom zápase dva góly, přičemž svým vystoupením jen potvrdil pověst mistra venkovních zápasů, neboť na cestách skóroval všech svých posledních čtrnáct branek.

Atlético, které v tu chvíli již třikrát vystřídalo, čelilo po zbytek utkání nejen nepříznivému stavu, ale také zranění Godína, jenž se musel chtě nechtě přesunout na hrot útoku, zatímco další hrozící protiútoky měli ve středu obrany za úkol hasit Saúl Ňíguez s Thomasem Parteyem. Navzdory této bizarní formaci však domácí přesto uspěli. Nejprve deset minut před koncem srovnal střídající Rodri, na jehož hlavičku po rohovém kopu se Herrerín opět jen marně natahoval, a v druhé minutě nastavení další zmatky v šestnáctce Athleticu vytrestal právě Godín, jenž zblízka zabořil míč hlavou do sítě. I když uruguayskému stoperovi zprvu zkazil radost zdvižený praporek čárového rozhodčího, porada s videoasistentem ukázala, že k žádnému provinění pravidel nedošlo a domácí příznivci mohli definitivně vybuchnout radostí.

Atlético tak v La Lize poskočilo na druhou příčku, zatímco Athletic nadále zůstává na samé hraně sestupu na sedmnáctém místě a pozice manažera Eduarda Berizza je čím dál nejistější. Odvolání někdejšího kouče Celty Vigo po sobotním utkání by však bylo kruté, neboť baskický klub v Madridu podal podstatně lepší výkon než v předešlých zápasech a k bodovému zisku z hřiště favorita mu scházela snad jen trocha potřebného štěstí.

Autor: Martin Kantor / marca.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Frantszek

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele