8. kolo
18.10.2014 20:00 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Barcelona jasně přehrála Eibar a stále letos neinkasovala

Chvilku to sice trvalo, ale Barcelona přece jen potvrdila v zápase s Eibarem roli jasného favorita a může slavit pohodlnou výhru 3:0. Po brankách Xaviho s Neymarem uzavřel skóre Lionel Messi, pro nějž šlo o jubilejní zásah číslo 250, jediný gól od španělského ligového rekordu kanonýra Athleticu Telma Zarry.

Skoro celou hodinu hry baskický trpaslík úspěšně vzdoroval a sám si vypracoval několik více než slibných brankových příležitostí. Jelikož jich však nevyužil, přišel očekávaný trest. Messi připravil gól Xavimu, Neymar záhy přidal z voleje gól druhý a třetí gólovou tečku obstaral znovu Messi. Historicky nejlepší střelec Barcelony má nyní jedinečnou šanci posunout se na první místo španělských tabulek zrovna v prestižním El Clásicu.

Eibar nastoupil v obzvláště defenzivním herním rozestavení, když jeho obvyklé 4-4-2 nahradil systém 5-3-2. Také domácí kouč Luis Enrique sáhl do sestavy, z níž vynechal například Andrése Iniestu či Sergia Busquetse. Stejně tak podruhé za sebou nefiguroval v základní sestavě ani Ivan Rakitić. S řadou hráčských změn ovšem Barcelona poněkud ztratila na kreativitě a navzdory jejímu již tradičnímu dominantnímu držení míče připadly největší šance soupeři. Ander Capa dokonce obešel i brankáře Brava, jenže tváří v tvář prázdné brance nepochopitelně minul.

Několik minut nato, co Barcelona málem poprvé v letošní ligové sezoně inkasovala, se poprvé výrazněji připomenul i domácí Xavi, jenž přinutil brankáře Iruretu k rychlému pádu na zem, aby vyrazil na roh jeho ránu zpoza pokutového území. Když pak neuspěl jak Messi se svou hlavičkou, tak Saúl Berjón na opačné straně tváří v tvář Bravovi, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

I po změně stran zpočátku Eibar kvalitně vyplňoval prostory a nepouštěl hvězdy soupeře do žádných velkých šancí, až do šedesáté minuty. Tehdy se totiž po kombinaci s Messim prosadil Xavi, pro nějž šlo o vůbec první letošní zásah. Od té chvíle již nebylo o vítězi pochyb, barcelonských bylo rázem plné hřiště a málem se hned prosadil Pedro, Irureta si však s jeho ranou poradil. Přesto domácím další branky upřeny nebyly. Dani Alves z pravého křídla vybídl k ráně Neymara a ten ranou z voleje skóroval již po osmé v letošní sezoně.

A nebylo by to to pravé barcelonské vítězství, kdyby se na střeleckou listinu nezapsal Lionel Messi. Ten se nakonec prosadil patnáct minut před koncem, když si vyměnil na levé straně šestnáctky míč s Neymarem a povedenou ranou na zadní tyč nedal Iruretovi sebemenší šanci. Ve zbytku utkání ovšem již argentinská superstar na gólmana Eibaru nevyzrála, a tak si na Zarův rekord musí ještě přinejmenším týden počkat.

Autor: Martin Kantor / espnfc.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

5:0

Reagovat
smazaný uživatel

4-0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Robík

6:1

Reagovat
smazaný uživatel

..jen aby jste se nedivili

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele