Zdecimovaná Chelsea a jubilant Kane: 19. kolo Premier League v kostce

06.01.2023, 23:25
Názory a komentáře
Harry Kane (© AFP)

Náskok vedoucího Arsenalu se po prvním kole v novém roce snížil na pět bodů. Gunners totiž neprolomili defenzivní tvrz třetího Newcastlu a remizovali 0:0, což potrestali obhájci titulu z Manchesteru City. V dalším ze šlágrů vyloupili Stamford Bridge gólem Riyada Mahreze a prohloubili krizi Chelsea, která má po čtvrteční porážce na marodce už 10 hráčů. Dařilo se i Tottenhamu, jehož v Selhurst Parku dotáhl k vítězství 4:0 ostrostřelec Harry Kane.

Arsenal poprvé v sezoně zaváhal na Emirates Stadium i proto, že v úvodu utkání nevytěžil nic z drtivého tlaku a v 87. minutě vychytal Nketiaha ve stoprocentní šanci spolehlivý brankář Pope. Obě mužstva nicméně v Premier League protáhla dlouhé série bez nalezení přemožitele: Gunners na 11 zápasů a Magpies dokonce na 13 duelů.

Citizens se sice podobnou šňůrou aktuálně nepyšní, ale na Stamford Bridge ukořistili veledůležitou výhru, kterou zařídilo po třech minutách na trávníku střídající duo Grealish - Mahrez. "Jsem génius," komentoval v nadsázce svůj tah kouč Pep Guardiola.

Jeho protějšek Graham Potter vstřebával zcela odlišné emoce. Blues zapsali v lize plný počet bodů jen jedinkrát z posledních osmi střetnutí, okupují desáté místo, a navíc bojují s extrémní marodkou. V úvodní půlhodině museli ve čtvrtek odstoupit Sterling s Pulisicem, ve středu se při tréninku zranil další záložník Mount a zdravotní problémy mají také brankář Mendy, obránci James, Fofana a Chilwell, středopolaři Kanté a Loftus-Cheek a útočník Broja.

"Nic takového jsem ještě nezažil. Samozřejmě jsem to nechtěl zažít tady v Chelsea, ale takhle to prostě je. Musíme pokračovat a nějak si s tím poradit," konstatoval Potter.

Čtvrtou pozici zaručující účast v příštím ročníku Champions League s přehledem uhájil Manchester United. Po jednoznačném vítězství 3:0 nad Bournemouthem navíc bodově dorovnal třetí Newcastle. Na Old Trafford je nasměroval k čtvrtému ligovému skalpu soupeře v řadě Casemiro, krátce po pauze přidal pojistku Shaw a v 86. minutě skóroval i ve formě hrající Rashford.

O dva body méně má pátý Tottenham, v jehož dresu se v Selhurst Parku dvakrát v rozmezí pěti minut trefil Kane. Kapitán anglické reprezentace se stal po Teddym Sheringhamovi teprve druhým fotbalistou v dějinách Premier League, který rozvlnil síť ve 100., 200. i 300. startu v soutěži. Na londýnského rodáka, jenž si patnáctým zásahem v sezoně upevnil druhé místo v tabulce střelců za suverénním Haalandem (21), gólově navázali Doherty se Son Hung-minem.

Další "facku" v letošní sezoně naopak kousal šestý Liverpool, když padl v Brentfordu 1:3. Sedmý Fulham potřetí za sebou vyhrál, tentokrát i díky famóznímu výkonu Bernda Lena v Leicesteru 1:0, a venku uspěl i osmý Brighton, který čtyřmi brankami zmrazil vyprodaný Goodison Park.

V důležitém záchranářském utkání udolal Nottingham domácí Southampton a posunul se mimo pásmo sestupu, kam klesl Everton. Saints kousali zklamání pošesté v řadě a jsou stále poslední s dvoubodovým mankem na předposlední Wolverhampton, jenž remizoval 1:1 ve Villa Parku.

TOP 3 góly

TOP 3 hráči dle WhoScored.com

1. Harry Kane (Tottenham) - 9.69 / 2 góly, asistence, 3 klíčové přihrávky.

2. Solly March (Brighton) - 8.82 / gól, 4 střely, 92procentní úspěšnost přihrávek.

3. Matt Doherty (Tottenham) - 8.58 / gól, 4 střely, 2 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League

1. Harry Kane (Tottenham) - 16 bodů.

2. Luke Shaw (Manchester United) - 15 bodů.

3. Matt Doherty (Tottenham) - 14 bodů.

Sestava 19. kola

(©Marek Ustohal)

Brankář: Bernd Leno (Fulham) - Cottagers stoupají tabulkou, podruhé za sebou udrželi ve vítězném venkovním utkání čisté konto a vděčit za něj mohou německému reprezentantovi, který chytil všech šest střel Foxes. Blýskl se zejména po změně stran, kdy spolehlivě zneškodnil samostatné nájezdy Barnese i Vardyho. Ve Fantasy Premier League si vysloužil maximální počet bonusových bodů a s cenovkou 4,5 milionů je lákavou variantou k transferu.

Pravý obránce: Matt Doherty (Tottenham) - Ve víceméně stejném duchu lze hovořit také o ofenzivním bekovi Spurs. Ten je ve zmíněné hře pouze o desetinu dražší volbou. V Selhurst Parku zúročil vynikající formu z přípravného období před restartem PL a prvním gólem v ročníku přispěl k demolici Crystalu Palace. Za zmínku stojí i čtyři pokusy o ohrožení svatyně soupeře a dvě přihrávky do šance, jež spoluhráči nezúročili.

Stoper: Sven Botman (Newcastle) - Bilance sedmi nul z posledních devíti ligových zápasů hovoří jasnou řečí. Defenziva Magpies je z hlediska inkasovaných branek nejlepší v soutěži a důležitou roli bezesporu hraje i dvaadvacetiletý Nizozemec, který do Newcastlu přestoupil před sezonou z Lille. Na Emirates Stadium byl excelentní především ve čtení hry a mnohokrát zastavil akci Gunners včasným zákrokem.

Stoper: Tyrone Mings (Aston Villa) - Role stoperů se v posledních letech výrazně změnila i v Premier League a pro stabilní pozici v základní sestavě je nutností konstruktivní rozehrávka. Zářný příklad ukázal v 19. kole odchovanec Southamptonu, jenž oku lahodícím pasem připravil šestou trefu v ročníku pro střídajícího Ingse. Jako už tradičně byl velmi důrazný v osobních soubojích a blýskl se i nadprůměrnou úspěšností přihrávek na delší vzdálenost.

Levý obránce: Luke Shaw (Manchester United) - Po nuceném záskoku ve středu obranného kvarteta se anglický reprezentant vrátil doleva a comeback oslavil gólem. Ve 49. minutě rozjel pohlednou akci Red Devils, kterou o pár sekund později chladnokrevně zakončil svou "slabší" pravou nohou. Během celého utkání se neustále nabízel spoluhráčům a výrazně se podepsal i pod zásah Rashforda, před nímž nezištně oslovil přesným centrem Fernandese.

Střední záložník: Solly March (Brighton) - Vynikající formu má od restartu Premier League osmadvacetiletý záložník Seagulls. Na Boxing Day se blýskl nádhernou brankou na St Mary's a příznivce domácích rozesmutnil brilantní individuální akcí také v Goodison Parku. Bránící Tarkowski se ho v 54. minutě snažil zastavit i "skokem do bazénu", ale marně. Pickford se za technickou střelou jen ohlédl. Za zmínku stojí i 92procentní úspěšnost přihrávek.

Střední záložník: Casemiro (Manchester United) - Příchod brazilského "tanku" byl pro Red Devils stejně důležitý jako odchod nespokojeného Cristiana Ronalda. Klíčovou roli sice nehrál okamžitě, ale nyní je základním stavebním kamenem ve formě hrajícího mužstva, což dokumentuje i nominace na nejlepšího hráče měsíce v Premier League. Korunu stoupající výkonnosti nasadil prvním gólem na Old Trafford v úterním duelu s Bournemouthem.

Střední záložník: Wilfried Gnonto (Leeds) - Po mistrovství světa se devatenáctiletý Ital prosadil mezi jedenáct vyvolených trenéra Marsche a za důvěru se odvděčuje. V zápase s West Hamem byl vidět od úvodního hvizdu, příznivce Peacocks bavil svižným driblinkem v maximální rychlosti, dominoval v osobních soubojích, a navíc přidal nadstavbu v podobě přesného zásahu ve 28. minutě. Velmi hlasitě si řekl o místo v základní sestavě i pro další střetnutí.

Pravý útočník: Evan Ferguson (Brighton) - To stejné platí i pro o rok mladšího Ira, který v Goodison Parku navázal na "banán" v síti Arsenalu v předchozím kole. Hostující sektor rozjásal v 51. minutě pohotovou ranou po přihrávce Sarmienta a krátce nato vytvořil prostor pro Marche, jenž si poradil s lehkostí sobě vlastní. Pro defenzivu Toffies byl stálou hrozbou. Pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, s cenovkou 4,5 milionu pozornosti manažerů ve FPL neunikne.

Střední útočník: Harry Kane (Tottenham) - Už pouze dvě branky dělí populárního "Hurikána" od Jimmyho Greavese (266), nejlepšího střelce Spurs všech dob. V Selhurst Parku se sice podobně jako většina spoluhráčů v první půli hledal, ale po změně stran ukázal, že je jeden z nejlepších fotbalistů v soutěži. V rozmezí pěti minut rozcupoval naděje Crystalu Palace na bodový zisk dvěma trefami a těsně před koncem oslovil ke skórování i Son Hung-mina.

Levý útočník: Yoane Wissa (Brentford) - Zraněného kanonýra Toneyho zastoupil na hrotu útoku rozjetých Bees dokonale. Do sítě Liverpoolu poslal rychlonohý Francouz tři míče, a třebaže platil jen jeden z gólů, náročného trenéra Franka výkonem bezesporu potěšil. Neustále balancoval na ofsajdové hraně a v kooperaci s Mbeumem pravidelně zaměstnával obranu favorizovaného soupeře v čele s hvězdným kapitánem Van Dijkem.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
17
14
2
1
40 : 14
44
2
Manchester City
17
12
3
2
45 : 16
39
3
Newcastle United
18
9
8
1
32 : 11
35
4
Manchester United
17
11
2
4
27 : 20
35
5
Tottenham Hotspur
18
10
3
5
37 : 25
33
6
Liverpool FC
17
8
4
5
34 : 22
28
7
Fulham FC
18
8
4
6
30 : 27
28
8
Brighton & Hove Albion
17
8
3
6
32 : 25
27
9
Brentford FC
18
6
8
4
30 : 28
26
10
Chelsea FC
17
7
4
6
20 : 19
25
11
Aston Villa
18
6
4
8
20 : 26
22
12
Crystal Palace
17
6
4
7
17 : 25
22
13
Leicester City
18
5
2
11
26 : 31
17
14
Leeds United
17
4
5
8
25 : 31
17
15
Nottingham Forest
18
4
5
9
13 : 34
17
16
AFC Bournemouth
18
4
4
10
18 : 39
16
17
West Ham United
18
4
3
11
15 : 24
15
18
Everton FC
18
3
6
9
14 : 24
15
19
Wolverhampton Wanderers
18
3
5
10
11 : 27
14
20
Southampton FC
18
3
3
12
15 : 33
12

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (345)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele