Svěží vítr z Afriky: 2. kolo MS v kostce

29.11.2022, 23:51
Názory a komentáře
Fanoušci Senegalu (© AFP)

Pro průměrného evropského fanouška je mistrovství světa vždycky tak trochu exotika. V mezidobí jsou přeci jen na očích především celky ze starého kontinentu a reprezentace z Asie, Afriky či Ameriky jsou k vidění jen na lokálních šampionátech. O to větší pozornost je potřeba jim věnovat právě nyní - a ve druhém skupinovém kole bylo co sledovat.

Tak třeba Afričani v úvodní rundě zápasů zklamali na plné čáře. Z pěti zápasů získali pouhé dva body za remízy 0:0, a pak už jen prohrávali. To ve druhých utkáních tribuny Kataru zaplnily typické africké tance plné radosti. Maroko zlikvidovalo Belgii, Ghana přestřílela Koreu, Senegal (který mezitím postoupil přes Ekvádor dokonce do osmifinále) si poradil s Katarem a Kamerun v přestřelce se Srbskem přerušil osmizápasovou sérii proher na MS. Z pozitivní tendence se vymyká jen bezzubí Tunisani, kteří opět nedali gól a podlehli Austrálii.

Zápasy druhého kola vůbec nabídly dost odlišný příběh. Oslavované týmy Saúdské Arábie či Japonska vystřízlivěly a o postup se budou muset poprat až v závěrečných bojích. Obzvlášť prohra fotbalistů ze země vycházejícího slunce extrémně bolela. Vzešla totiž z jediné kostarické střely na branku. Kdyby přitom Japonci zápas zvládli, už teď by mohli slavit osmifinálovou účast.

Po druhém kole měli postup v kapse tři týmy - a zároveň jediné tři týmy, jimž se podařilo vyhrát oba zápasy. Francie, Brazílie a Portugalsko. Všechno papíroví favorité, tedy nic překvapivého. Že by ovšem nadchnuli i hrou, to se - snad s výjimkou Deschampsovy party - říct nedá.

Velmi dobře se jeví Španělé. Ti přišli o druhé vítězství až v závěru, kdy Němce zachránil žolík Füllkrug. Nejočekávanější zápas skupin byl zároveň doposud i tím nejlepším, tempo a kvalita hry hlavně v prvním poločase přimonínala místy až klubový fotbal top úrovně. Je dobře, že Německo ještě má šanci postoupit - hráče jako Musialu, stejně jako Gaviho s Pedrim, prostě chcete sledovat co nejdéle.

Top 3 góly 2. kola skupin

Druhé kolo bylo na krásné branky opravdu bohaté. Do TOP výběru se nedostaly pěkné rány z dálky od Messiho či Cheshmiho, stejně jako skvělá kombinace Srbů před gólem Mitroviće nebo gól Aboukhlala.

1. Casemiro proti Švýcarsku

2. Vincent Aboubakar proti Srbsku

3. Enzo Fernández proti Mexiku

Nejlepší hráči 2. kola skupin podle WhoScored.com

1. Robert Lewandowski (Polsko) - 8.90 | gól, asistence, 5 střel, 4 úspěšné průniky (67%)

2. Gue-Sung Cho (Jižní Korea) - 8.70 | 2 góly, 6 střel (4 na bránu), 6 vyhraných vzdušných soubojů (50%)

3. Bruno Fernandes (Portugalsko) - 8.69 | 2 góly, 6 střel, 84% úspěšnost přihrávek, 2 obranné zákroky (67%)

Ideální sestava 2. kola skupin

Gólman - Wojciech Szczęsny (Polsko): Nejen nejlepší gólman, ale možná rovnou i hráč celého kola. Jednička Juventusu zachránila svoji zemi při pokutovém kopu Al-Dawsariho a ještě senzačněji vytlačil mimo tři tyče i Al Buraykovu dorážku. Ale to nebylo vše - celkem si připsal hned pět zákroků.

Pravý obránce - Ramin Rezaeian (Írán): Přeučený křídelník nastupuje v reprezentaci jako obránce - a jeho původní zaměření bylo v duelu s Walesem až hmatatelné. I kvůli ofenzivní impotenci soupeře byl vidět hlavně vpředu. Po krásné střele do tyčky se ještě držel za hlavu, ale v nastaveném čase si dal další bazén přes celé hřiště a krásně přeloboval bezmocného Warda.

Pravý stoper - Harry Souttar (Austrálie): Hráč druholigového anglického Stoke City v ideální sestavě na mistrovství světa? Je to šokující, ale je to tak. Pravdou je, že Souttar - jako snad nikdo jiný na světě - i jako hráč nižší ostrovní soutěže vypadá. Je neustále shrbený, vypadá spíš jako vyhazovač v Epicu. Ale proti Tunisku byl všude. Měl geniální čtení hry, zblokoval tři střely a skvostným skluzem zabránil i jedné tutové šanci.

Levý stoper - Romain Saïss (Maroko): Spolu s kolegou Aguerdem vytvořil uprostřed obrany Maroka nepropustnou zeď, do které Belgičané zoufale naráželi. Ve vzduchu neprohrál jediný souboj, odklidil 11 míču a nakonec i prokázal svoji schopnost hrozit ze standardek i na druhé straně. Poprvé sice svým přeběhem do ofsajdu gól Maroku pokazil, podruhé ale i jeho clona k vítězné brance dopomohla.

Levý obránce - Pervis Estupiñán (Ekvádor): Na jednom z brightonských fór si pozvdechli, že Seagulls zatím viděli jen náznak toho, čeho je levý obránce schopen. Nizozemci mu utkání velmi usnadnili, Dumfries svého protějška takřka nezaměstnal a sám si s ním v defenzivě nevěděl rady. Estupiñán létal po hřišti, terorizoval obranu tulipánů a posílal do vápna centr za centrem a dokonce i skóroval. O gól však přišel kvůli ofsajdovému postavení Poroza, jenž clonil Noppertovi.

Defenzivní záložník - Casemiro (Brazílie): Nakonec musel vběhnout do vápna sám, aby se Brazílie zaradovala z gólu a definitivně rozbila skvěle bránící švýcarský val. Casemiro je pro favorita turnaje naprosto stěžejní. Před defenzivní čtyřkou je přístavem, o nějž se můžou opřít jak obránci, jimž pomáhá s rozehrávkou, tak záložníkům, kteří si s ním za zády mohou dovolit trochu víc. Zkrátka jistota.

Střední záložník - Mohammed Kudus (Ghana): Hnací motor zálohy Ghany, zároveň muž, který dělal Koreji velké problémy prostřednictvím náběhů na obránce. Kudus potvrdil skvělou formu z Ajaxu, dobře se mu vedlo i proti Portugalsku a nyní svou formu korunoval. Jeden gól dal hlavou, ten druhý nohou zblízka.

Ofenzivní záložník - Bruno Fernandes (Portugalsko): Zápas tak trošku "na Ronalda”. Bruno je znám schopností dirigovat hru a tvořit šance pro spoluhráče - v Manchesteru se občas stahuje až ke stoperům a řídí zápas z pozice deep lying midfieldera. Uruguay se ale rozhodl rozstřílet. K ráně natáhl šestkrát a dva dva góly. Šanci vytvořil vlastně jen jedinou - právě na (ne)hlavičku Ronalda, která mu nakonec oficiálně ani nebyla započítána.

Pravé křídlo - Hakim Ziyech (Maroko): Není možné, že tenhle Ziyech je ten stejný, jako ten v Chelsea. Prostě není. Zatímco fanoušci Blues ho už mají za jeho výkony i řeč těla na hřišti plné zuby, na mistrovství - a především proti Belgii - byl úžasný. Přestárlou obranu soupeře šikanoval průniky, střílel a gól mu neuznali kvůli zbytečnému ofsajdu Saïsse. Nejlepší moment si nechal na závěr, když po brilantní akci asistoval Aboukhlalovi.

Útočník - Andrej Kramarić (Chorvatsko): Nominaci by si zasloužil i Robert Lewandowski, jenž gólem a asistencí dohnal k výhře Polsko, potřeba je ale vyzdvihnout především výkon Kramariće. I když nastupoval do zápasu jako pravé křídlo, pohyboval se po celé šířce. A i když se mu teď v Hoffenheimu úplně nedaří, instinkt zabijáka neztratil. Po přihrávkách Perišiće výsledek s Kanadou nejprve vyrovnal a pak i pojistil výhru.

Levé křídlo - Kylian Mbappé (Francie): O tomhle mladíkovi ještě hodně uslyšíme! Hahaha. Je až neuvěřitelné, jak kompletním hráčem Mbappé ve třiadvaceti letech je. Už čtyři roky zpátky pomohl dotáhnout Francii k titulu, letos už je naprostým lídrem. Ve dvou krocích je schopný zbavit se kohokoli, míč od nohy mu neodskakuje a hlavně - dává góly. Dány porazil dvěma.

Statistické okénko 1. kola skupin

Katar v datech dnes a denně zpracovává ve speciálním článku Livesport.

Střípky ze sociálních sítí

Po remíze Anglie s USA se pochopitelně stalo to, co se stalo i před dvanácti lety.


Ještě předtím ale ukázkový přátelský "rant” předvedli Aaron Ramsdale s hercem Willem Farrellem:


Fotbalisté Saúdské Arábie poslali svému zraněnému spoluhráči Yasserovi Al-Shahranimu před utkáním s Polskem pěkný vzkaz.


V samotném zápase už jim to ale tolik nešlo, a tak se fanoušci uchylovali k zoufalým činům:


Podobně nachystaný byl na duel s Argentinou i tenhle mexický fanoušek.


Fotbal má přinášet radost. A v Bangladéši po Messiho gólu radost byla:


V Kataru si získali pořádný respekt fanoušci Japonska. A to nejen svou již dobře známou poctivostí při úklidu, ale i vtipnými vzkazy.


Amadou Onana by se asi uživil i mimo hřiště:


Kapitán Kanady Atiba Hutchinson se pokoušel zastavit krvácení z nosu za každou cenu.


Rodrygo nenechává nic náhodě. Trochu toho střeleckého umu si od legendárního Ronalda chtěl i "setřít”:


A tohle už je ryzí fotbal v tom nejlepším slova smyslu. Jeden z ghanských trenérů si po zápase s Koreou přišel udělat selfie se Sonem.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele