Vzpoura z východu: 1. kolo MS v kostce

27.11.2022, 01:06
Názory a komentáře
Salem Al-Dawsari (© AFP)
Druhá várka zápasů základních skupin už je v polovině, ohlédněme se přesto krátce za tím, co se událo během prvních šestnácti zápasů. Turnajová kostka je zpátky, opět s ideální sestavou, nejkrásnějšími góly, výběrem ze statistik a tím nejzajímavějším, co proletělo sociálními sítěmi.

Kořením fotbalu jsou branky, ideálně ty krásné - a když padají do sítí favoritů, má to ještě o něco větší říz. Dnes už sice víme, že Argentina i Saúdská Arábie jsou po dvou kolech na stejné úrovni, ale kdo z nás si jedno z největších překvapení historie mistrovství světa neužil? S vědomím, že budoucnost Lionela Messiho na turnaji by nakonec nemělo ohrozit, chutná ještě lépe.

A to nebylo všechno. Od Saúdů dokonale "opisovali” také Japonci, kteří s výrazně favorizovaným Německem také prohrávali, také po penaltě v prvním poločase - a také otočili výsledek ve druhém dějství.

Tyhle Popelky šampionátu zkrátka baví. Jak arabský tým, tak fotbalisté ze země vycházejícího slunce se nyní budou ucházet o postup mezi nejlepší šestnáctku, kam má naopak třeba zrovna Německo cestu obrovsky klestitou. Pokud totiž neporazí Španělsko, bude už to mít hodně těžké, ne-li nemožné. To se pozná ještě podle výsledku předešlého zápasu Japonců.

Kdo z favoritů naopak nezklamal, byly Francie a Anglie. Opět, s vědomím toho, že Angličané vzápětí předvedli s USA solidní hnus, můžeme si je ze seznamu sympaticky hrajících favoritů škrtnout. Po boku Francouzů tak setrvává už jen Brazílie, která hlavně ve druhé půli Srby krásnou hrou zdemolovala a dokonale demonstrovala svoji sílu v útoku i v obraně (soupeř se nezmohl na jedinou střelu na bránu). Otázkou zůstává, jak si poradí bez Neymara.

No a pak samozřejmě Španělsko. Jeho kvalitu nicméně opravdu prověří až druhý zápas s Německem, a to pořádně. Protože Kostarika zatím v jakémsi "power-rankings” zaujímá suverénně poslední pozici. V úvodním klání se sotva dostala za půlku a ani jednou nevystřelila. To se jakémukoli týmu stalo naposled na MS 1990. A zase to tehdy byla Kostarika...

Top 3 góly 1. kola skupin


Hned na začátku mistrovství nasázela šest gólů Íránu velmi efektivní - a v případě Bukaya Saky i efektní - Anglie. Na poslední chvíli však musel v naší hitparádě mladík z Arsenalu ustoupit fantastickým nůžkám Richarlisona. Do výběru se dostala taky krásná rána z dálky či brilantní týmová akce.

1. Richarlison

2. Salem Al-Dawsari

3. Breel Embolo

Nejlepší hráči 1. kola skupin podle WhoScored.com


1. Bukayo Saka (anglie) - 9.20 | 2 góly, 3 střely na bránu, 1 klíčová přihrávka

2. Enner Valencia (Ekvádor) - 8.83 | 2 góly, 2 úspěšné průniky (40%), 2 obranné zákroky (67%)

3. Antoine Griezmann (Francie) - 8.75 | 3 střely, 6 klíčových přihrávek, 88 doteků s míčem, 86% úspěšnost přihrávek

Ideální sestava 1. kola skupin


obrázek

Gólman - Mohammed Al-Owais (Saúdská Arábie): Nezpochybnitelným mužem zápasu v utkání s Argentinou byl brankář překvapivého vítěze. Nechytil jen Messiho penaltu, jinak ale kraloval vzdušným prostorům, vytáhl pět zákroků včetně extrémně těžkého v závěru proti nepřehledné střele zblízka. Konkurenci ostatních gólmanů měl víc než solidní. Zazářili Ochoa, Courtois, Dahmen nebo Sommer. Al-Owais je ale všechny předčil.

Pravý obránce - Saud Abdulhamid (Saúdská Arábie): Dalo by se hovořit o konkurenci Ekvádorce Preciada nebo Švýcara Widmera. Dobře zahrál i "Polák” Cash. Jak ale chcete soupeřit s někým, kdo otupil obávanou ofenzivu Argentiny, a ještě u toho stihl překvapit celý fotbalový svět?

Pravý stoper - Hassan Tambakti (Saúdská Arábie): Ten si ve stále stejném duelu snad ještě silněji podmanil stoper Tambakti. Vidět byl mnohdy ještě víc než jeho brankář, zvládal pozičně, rychlostně, nechybělo mu prostě nic. Byl klíčovou postavou mimořádně vysoké obranné linie Saúdské Arábie. A ten oslavovaný skluz na Messiho? Nádhera.

Levý stoper - José Giménez (Uruguay): O pozici druhého stopera už takový zájem nebyl, a tak jednomu z šéfů uruguayské obrany stačilo proti Jižní Koreji neudělat žádnou chybu, být jistý v hlavičkových soubojích a přidat k tomu trochu ofenzivní nadstavby. A skutečně. Snahy o útok jeho spoluhráčů byly k uzoufání špatné, a tak i dva přesné dlouhé míče, z nichž vzešly i dvě šance, působily jako zjevení.

Levý obránce - Luke Shaw (Anglie): Dostat dva góly od Íránu a být jako obránce v ideální sestavě? Zvláštní. V kontextu toho, jak ty góly padly, a jaké konkrétní úlohy měl Luke Shaw v zápase především, to však už smysl dává. Zadák Manchesteru United neměl s brankami co dočinění, naopak si výborně plnil svoje role. Hlavně směrem dopředu byl aktivní, což korunoval asistencí na úvodní gól Bellinghama. Po jeho rohu padla ještě jedna branka.

Pravý záložník - Bukayo Saka (Anglie): Nejlepší hráč Anglie na mistrovství (a to už i v kontextu dvou zápasů, určitě). I když se Southgate někdy snaží svým kouzelníkům sebrat hůlky a hrát pro tým, na Sakovi je hrozně hezky vidět, že má prostě skvělou formu. S míčem je aktivní, hbitý, souboje 1 na 1 mu nedělají problém, a co teprve když se s balónem rozběhne. Írán skolil dvěma góly.

Pravý střední záložník - Gavi (Španělsko): Vybrat z grupy skvěle hrajících malých šikulů toho nejlepšího bylo hodně těžké, nakonec jsme ukázali na teprve osmnáctiletého kluka z Barcelony. Pro Gaviho bude tuplem platit, že těžký soupeř jej může zcela vymazat, nicméně zápas s Kostarikou si dokonale užíval. Podobně jako Saka, i on dal gól, jenž se jen o fous nevešel mezi TOP 3, k tomu podnikal neustálé výpady s balónem. Prolomit linie soupeře mu nedělalo problém, a to jak průnikem, tak přihrávkou.

Levý střední záložník - Adrien Rabiot (Francie): U tohohle hráče si často říkáte, jakou má vlastně úlohu na hřišti. Rabiot není typický defenzivní záložník, nevyniká ani ve tvorbě hry... a přesto dokáže najednou rozhodnout zápas. Za celý duel s Austrálií pokazil jen šest přihrávek (z 63), připsal si pět obranných zákroků - a jen tak mimochodem dal gól hlavou a na další přihrál.

Levý záložník - Jamal Musiala (Německo): Mladík z Bayernu měl velkou smůlu, že stál na straně poražených. Němci se v prvním poločase - a ostatně i po změně stran - měli dostat minimálně do dvougólového vedení. Ničil je skvělý japonský brankář Gonda. I když byla ale finální fázi mizerná, dívat se na hru Jamala Musialy bylo pastvou pro oči. Brilantní driblér, skvělý technik, který je s míčem zároveň rychlý a chytrý. Pokud Německo skutečně skončí už ve skupině, bude nám Musiala hodně chybět.

Pravý útočník - Richarlison (Brazílie): Tenhle že hraje místo Jesuse? říkali si mnozí ještě po hodině hry zápasu se Srbskem. Tenhle že jel místo Firmina? přidávali ti opilejší. Odpověď přišla záhy. Richarlison v brazilské sestavě není kvůli kličkám a technickým kouskům. Je skvělý v presinku a otravování obránců, souboje s ním bolí - a jak ukázal, skvěle se orientuje v šestnáctce. No a ty nůžky nakonec taky nebyly úplně špatné.

Levý útočník - Enner Valencia (Ekvádor): Byl to velký souboj mezi ním, Richarlisonem a francouzským rekordmanem Olivierem Giroudem, ekvádorský talisman hezounem z AC Milán vyhrál o píď. Snad i pro jeho zcela esenciální úlohu v týmu El Tri, který by bez něj nedal ani gól. A to není žádná metaforická poznámka, ale holý fakt. Kataru dal dva a navázal na své vystoupení z roku 2014, kdy také skóroval jen on sám.

Statistické okénko 1. kola skupin


Katar v datech zpracoval ve speciálním článku Livesport.

Střípky ze sociálních sítí


Mistrovství světa ještě ani nezačalo a už přišel první šok. Zákaz piva. Sociální sítě proto brzy obletělo jednoduché řešení.



Další lapsus ze strany FIFA vznikl zákazem původně avizovaných duhových kapitánských pásek pod výhružkou žluté karty pro nositele. Pásku si proto vzala alespoň anglická reportérka BBC:


Zvířecí vsuvka - podívejte se, jakou radost má z amerického dresu hrošice Fiona ze zoo v Cincinnati.



Vyučování ve školách, když se hraje velký turnaj. To je vždycky fenomén:


Nejen ve školách se bez fotbalu nelze obejít, ale evidentně i v letadlech.



Fanoušci Saúdské Arábie si výhru nad Argentinou náramně užívali a neodpustili si ani popíchnutí Lionela Messiho skrze typickou Ronaldovu oslavu. A když už jsme u saúdskoarabských fanoušků, jeden byl z výhry tak nadšený, že to odnesly i dveře.


Na Messim po argentinském kolapsu nenechali nit suchou ani fanoušci Brazílie.



Po Saúdské Arábii nadchlo i Japonsko, a to nejen počínáním na hřišti, ale i chováním mimo něj. A to nejen prostřednictvím již proslulých uklízecích čet z řad fanoušků - dokonale pořádní jsou i hráči:


Pokud jste si ale mysleli, že Japonci porazili Německo díky nějaké své vlastní kvalitě, pak vězte, že ve skutečnosti to bylo takhle.



A nakonec střípek z italské komentátorské buňky, která si s vyjmenováním korejské sestavy v utkání s Uruguayí poradila po svém:

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (9)

Přidat komentář
Modroočko

vďaka za článok.

Inak nezdá sa mi, že by Brazília hrala takú skvelú hru - samozrejme, mali proti sebe celkom solídneho a organizovaného súpera, ale Francúzsko a Španielsko mi zatiaľ prídu na inej úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Kratom.. zkušenosti..někdo začněte

Reagovat
Skalda29

Žádné, raději si dám pravou chemii kouli nebo mko... V práci to pár lidí dává do pití, ale neptal jsem se jich.. na seznamu dneska akorát vyšel článek k tomu

Reagovat
Rothbard

K.čemu to je? Všude čtu, jak to berou CZ studenti.

Reagovat
Sztanda

Kdo se ptá? Podle formulace David Kozohorský

Reagovat
FC-RUBRIKA

Reagovat
Shevchenko

Tak hlavně to chutná hnusně a nedoporučuji míchat s alkoholem

Reagovat
Seydou Doumbia

chutná to v pohodě, stačí to smíchat s citronem, džusem a miliardou dalších věcí no a ona to je taková nahrážka alkoholu, alespon já cítím stav jako bych měl 4 piva vypité čili proč bych to míchal

Reagovat
Znalec

Davide, radši nebudu odpovídat, jinak mám strach, že už žádnou otázku příště nepoložíš...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele