V rytmu samby: Osmifinále MS v kostce

07.12.2022, 21:01
Názory a komentáře
Brazilské oslavy (© AFP)

Co teď s volným časem, když už se nehrajou čtyři zápasy denně? A co proboha dělat, když se dva dny dokonce nehraje vůbec? Program na celou dobu vám naplánovat nedokážeme, ale připravit pár minut čtení, to zase jo. Třeba tradiční kostkou, v níž nechybí tentokrát mimořádně nabitá ideální sestava.

Zastoupení v ní má všech osm postoupivších týmů a na některých postech bylo opravdu těžké vybírat. Kdyby se jedenáctka dala nafouknout, nejspíš by se do ní vešel francouzský rekordman Giroud (tomu nominace těsně unikla už podruhé), špatně nehrál ani další střední útočník Kane a takhle bychom mohli pokračovat... no přinejmenším ještě jednou.

Speciální kapitolu napsali krajní obránci, kde si post ukradli pro sebe už v prvním utkání Nizozemci a ostatní už vlastně neměli šanci je překonat. I když se snažili víc než dost. Nejblíž byl Maročan Hakimi, ale ani jeho výtečný výkon se s Dumfriesovým 1+2 rovnat nemohl. Guerreirovi zase nestačil ani gól.

Osmifinále ukázalo, že Nizozemci přece jen mají sílu na to, aby postoupili klidně až do bojů o medaile. Totéž platí o Anglii a Portugalsku. Nade všemi ční fantasticky hrající Brazilci spolu s Francií. Naopak Argentina, i když zatím to nějakou silou vůle (a Messiho) vždycky klaplo, má výrazné herní limity.

V roli popelek budou Chorvaté, kteří možná ke smutku většiny fanoušků vyřadili jeden z nejsympatičtějších týmů mistrovství - Japonce, a samozřejmě Maroko. Orli z Atlasu jsou ve čtvrtfinále poprvé, poté, co dokázali absolutně vynulovat Španělsko. Tak a teď společně pojďme sumírovat.

Top 3 góly osmifinále

Těsně pod gólovou hitparádu si určitě zaslouží zmínku Rafael Leão, první trefa Gonçala Ramose, dělová hlavička Ivana Perišiće nebo tečovaná dalekonosná rána Seung-Ho Paika.

1. Richarlison proti Jižní Koreji

2. Kylian Mbappé proti Polsku

3. Achraf Hakimi proti Španělsku

Nejlepší hráči osmifinále podle WhoScored.com

1. Gonçalo Ramos (Portugalsko) - 10 | 3 góly, asistence, 6 střel (5 na bránu), 3 vyhrané vzdušné souboje (60%)

2. Kylian Mbappé (Francie) - 9.79 | 2 góly, asistence, 3 střel (3 na bránu), 5 úspěšných průniků (45%)

3. Daley Blind (Nizozemsko) - 9.16 | gól, asistence, 7 obranných zákroků (88%)

Ideální sestava osmifinále

Gólman - Dominik Livaković (Chorvatsko): Tři chycené penalty v rozstřelu na mistrovství světa? Livaković téhle mety dosáhl jako třetí gólman v historii a zajistil Chorvatům postup do čtvrtfinále. Už v základní hrací době/prodloužení navíc lapil nebezpečné rány Enda a Mitomy.

Pravý obránce - Danzel Dumfries (Nizozemsko): Dokonalý symbol Nizozemska na turnaji. V základní skupině jen pospával, ale v osmifinále naplno ukázal svou sílu. Jako loni Euru létal po pravé lajně, zpětnými přihrávkami přichystal první dva góly a třetí sám vstřelil.

Pravý stoper - Nayef Aguerd (Maroko): Celá defenziva Maroka předvedla proti Španělům neuvěřitelný výkon, který by do ideální sestavy mohl vyhoupnout kohokoliv z pěti, šesti lidí. Naše volba padla na Aguerda, který sice neodtrkal tolik míčů jako Saïss, ale byl o něco přesnější na přihrávce.

Levý stoper - Pepe (Portugalsko): Slušný výkon na starouška. Pepe zraje jako víno a i ve 39 letech splňuje přisná měřítka vyřazovacích bojů na mistrovství světa. Dobře vystupoval, nebál se dlouhé (a přesné) rozehrávky, ve vzduchu neprohrál jediný souboj a k tomu i vstřelil vítězný gól.

Levý obránce - Daley Blind (Nizozemsko): Nizozemská hra bude stát na skvělých výkonech křídelních obránců, to už si teď můžeme odškrtnout. Skvělý zápas proti USA odehrál i starší z dvojice Blind, který sice oproti Dumfriesovi připsal o asistenci méně, zato byl však víc vidět při defenzivní práci.

Defenzivní záložník - Sofyan Amrabat (Maroko): Jestliže jsme psali, že v ideální sestavě mohl být kdokoliv z marocké defenzivy, má to jednu výjimku. Amrabat v ní být musel. Zatímco spoluhráči i protihráči kolem něj postupem času odpadávali s křečemi, on neúnavně a s chirurgickou přesností odebíral Španělům míče a umě je rozehrával. Málokdy nebyl na správném místě a připsal si i heroický blok proti gólové (byť z ofsajdu) střele Torrese.

Střední záložník - Jude Bellingham (Anglie): S těmi geniálními teenagery se na MS roztrhl pytel. Jenže zatímco Musiala, Gavi i Pedri (20 oslavil v průběhu turnaje) už odjeli domů, Bellingham fantastickým výkonem řídil postup Anglie do čtvrtfinále. Na jeho průniky středem pole proti Senegalu se krásně koukalo a byly i efektivní. Po jednom z nich padl druhý gól Albionu, na první sám mladík přihrával.

Ofenzivní záložník - Lionel Messi (Argentina): Často je v expertních kruzích kritizován, že si na MS až příliš často chodí pro míče do hloubky pole a chybí pak před vápnem. Ano. Svůj moment geniality ale Messi pokaždé ukázal a byl to zase on, kdo dotáhl Argentinu do čtvrtfinále. Austrálii dal skvělý první gól a v závěrečné dvacetiminutovce hrál jako v nejlepších letech.

Levé křídlo - Vinícius Júnior (Brazílie): Tenhle chlapík, že neměl být v ideální jedenáctce Titeho pro mistrovství světa? Dnes něco nemyslitelného. Vinícius má báječnou formu, oproti Raphinhovi na druhé straně hřiště je přímočařejší a efektivnější. Proti Jižní Koreji vstřelil úvodní gól a svůj výkon korunoval i asistencí na branku Paquety.

Pravý útočník - Gonçalo Ramos (Portugalsko): Tři góly, jedna asistence. Chcete snad víc? Od jednadvacetiletého kluka, co debutuje v základu reprezentace? Tak jo, máte to mít. Ramos dokonale ukázal, že bez Ronalda může být líp, byl rychlejší, adaptabilnější a v neposlední řadě také nápomocen při presinku a bránění. Takhle má hrát moderní útočník.

Levý útočník - Kylian Mbappé (Francie): A tady zase máme pro změnu možná aktuálně nejlepšího fotbalistu planety. Jak si Mbappé na mistrovství světa natírá všechny soupeře na chleba, je až neuvěřitelné. S jeho rychlostí a dynamikou si neporadí prostě nikdo - nezvládl to ani skvělý Matty Cash - a uvidíme, co na to řekne Kyle Walker. Svoji roli tahouna Francie potvrdil proti Polsku dvěma góly a jednou asistencí.

Statistické okénko osmifinále

Katar v datech dnes a denně zpracovává ve speciálním článku Livesport.

Střípky ze sociálních sítí

Kylian Mbappé po úvodním gólu Oliviera Girouda skočil střelci kolem pasu, což se pochopitelně stalo oblíbeným terčem sociálních sítí.


V kabině se pak již veselili všichni:


Již tradicí jsou na mistrovství světa radostná přivítání postupujících týmů nejen od hotelových zaměstnanců. Dočkala se Anglie i třeba Francie.


Střelec jediného japonského gólu v osmifinále Daizen Maeda má doma o trošku prostornějšího dvojníka:


Japoncům to na postup nestačilo a s mistrovství světa se rozloučili. Trenér Morijasu proto náležitě poděkoval svým fantastickým fanouškům.


Jedním z hitů osmifinále byl "holubí tanec” Richarlisona. Sám střelec jej pak učil legendárního Ronalda:


I toho ale v posledním osmifinále hattrickem trumfnul Gonçalo Ramos - nový portugalský G.O.A.T.


A na závěr důkaz, že Samuel Eto’o - toho času šéf kamerunského svazu - neztratil nic ze své kopací techniky ani dlouho po ukončení kariéry:

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (57)

Přidat komentář
Sandstorm

Ty plačky Španělů jsou fakt ubohý. Ano Maroko bránilo ale z protiútoků bylo nebezpečnější než celý Španělsko s 80% držení míče

A co říct k ublíženému Ronaldovi? Ať se vrátí k sestře jak po něm žádá přes média. Bez něho bude mít Portugalsko větší šanci na vítězství. A jestli v této fázi rozhádá tým kvůli tomu, že nehrál jeden zápas tak to bude ubohé. On si pořád myslí že je nejlepší a nepostradatelný, ale nemá žádnou soudnost a sebereflexi. Stal se z něho toxický a netýmový hráč. Messiho sem nikdy moc nemusel, ale teď se ukazuje jaký je to profík oproti Crisovi.

Reagovat
Kily8

Toto povedal Bernardo Silva: "V kabině byl perfektní,” uvedl. "Byl opravdu v pohodě. Samozřejmě že někdy může být nešťastný, každý chce přece hlavně hrát.”

Ty tvrdíš, že máš opačné informácie a že B. Silva klame a že Ronaldo je ublížený. Ja som neni žiadny obdivovateľ ani Messiho, ani Ronalda. Pre mňa sú hodnotnejší hráči(Modrič, De Bruine, Marquinos), ale zároveň ich oboch rešpektujem. Ronaldo je absolútna legenda Portugalského futbalu, ako Eusébio. Čo som videl, tak sa choval na lavičke úžasne, tímovo, nepočul som jediné zlé vyhlásenie od neho. Napíš mi jediný jeho výrok, kde je ublížený!!! Inak sa to zase tupé, primitívne reči zakomplexovaných nímandov.

Reagovat
Xavivax1

Měl přijít na trénink náhradníků, na kterém se neukázal. Je ublížený

Reagovat
kattos

Ale otázka jak to bylo.

Ronaldo přece místo toho byl na tréninku základní sestavy.

Třeba Santos ho tam z nějakého důvodu chtěl.

Novináři viděli že tam není tak si hned každý odvodil že je ublížený atd, přitom realita je úplně jiná.

Já naprosto nechápu jak se celkově ve fotbale tolik věří novinářům. To je jako s Messim a jeho odchodem v půlce sezony.

Reagovat
Rišan

Tys to vystihl, nemáme tolik věřit novinářům! A to ZEJMÉNA když jde o důležitější věci než je fotbal. Jinak mne těší, jak se tady píše zasvěceně a rozumně. Jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

To je proste medialni masaz, ale bohuzel funguje to na lidi bez kritickeho mysleni.

Kdyz to odchodi Messi 85% casu, tak je dobre, ze skenuje hriste a pak uderi ve zbytku zapasu. Protoze to hraje jak sachy a vi kde, kdy, kdo pohybuje.

Kdyz to odchodi CR7 v utoku to same, tak je zle, uz nebeha, nepracuje pro muzstvo. A kdyz da pentli, tak se nedava, ze umi jenom dat goly z pentli.

A kdyz Messi neda pentli, tak to nevadi tolik, protoze Argentinu vyhralo.

Pritom srovnavaji hraci, kteri jeden hraje devitku na hrotu a ceka na prihravku a ten druhy na hriste toula a muze delat co chce na pozici desitku.

Organizace treninku ma na starosti treneri a dokud ho tam nenapisou, tak tam neni a jde na treninku az s hlavni tymem treba.

Navic uz je starsi, aby musel odpracovat treninku nahradniku, kteri dohani zapasovy manko.

Vsak takovy Edwin van der Sar chodil take na treninku treba 3x tydne v MU. Ve 36ti letech by se zbytecne omlatil telo na treninku, tak se spise soustredil uz na zapasovy vykony a regenraci atd.

Novinari proste se chytaji na sezaci a pak to takhle dopada.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Dle fotek na IG Portugalska tam byl, takže tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

neříkám že jdu proti ronaldovi, ale silva si do medii může říct cokoli, určitě neřekne že kurví atsmoféru a chove se jako pičus...říkají to co mají říkat, nemusí to být 100% pravda

Reagovat
mistr129

Reagovat
Csaplárova past

Ubožáci. Si vezmi, že Španělsko hraje 15 let to samé, ty týmy už to znají a většina hraje proti Španělsku stejně. A Španělé nebyli za nějakých 8 let schopni vymyslet recept na své soupeře. To je totální neschopnost a Enrique by měl vyvodit osobní zodpovědnost. Tohle jde na jeho triko.

Ale Enrique nikdy nebyl žádný extra trenér a taktik. AS a Celtu dovedl cugrunt a v tehdejší Barce to bylo rozhodně snažší. A to je asi jeho největší problém ... on pořád žije duchem v Barceloně někde před osmi lety, ale fotbal se změnil a Španělé na tohle budou doplácet. Jsem zvědavý, kdo se zvedne dřív - jestli Němci nebo Španělé ...

Reagovat
Csaplárova past

Mně u té Argentiny připadá, že je pro ni nyní Messi ještě důležitější než v minulosti. Ten Messi až tam skončí, tak ti se z toho budou vzpamatovávat hodně dlouho.. Co tam někteří předvádějí je až nedůstojné pro modro-bílý dres.

Normálně bych napsal, že bychom je na dalším MS nemuseli ani vidět, ale na druhou stranu - 48 mančaftů? To se tam asi dostane každý ....

Reagovat
smazaný uživatel

Ja teda nechapu ten hejt na Argentinu. Od zapasu s Mexikem hrajou dobre, Polsko vyloženě prejeli a kdyby Lautaro nebyl uplne mimo, tak to dopadne stejne i s Austrálii. Myslim ale, ze jim bude vyhovovat, ze jsou podceňování a nakonec dojdou pro trofej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Allianz_Arena

Oni hlavně hrají dobře přes tři roky. Chytráci si poté pustili první zápas na MS a nesmyslně je hodnotí.

Reagovat
Csaplárova past

Já píšu o Argentině s Messim a bez Messiho. Nikde nepíšu, že by Argentina hrála nějak hrozně. Hrají solidně, ale čekal jsem víc. Ale za Messim jde 70% úspěchu. Tak to vidím já. Máš něco k tématu? třeba kdo to tam po Messim převezme a proč se mýlím v tom, že Argentina bude bez Messiho špatná ....

Reagovat
smazaný uživatel

"Co tam někteří předvádějí je až nedůstojné pro modro-bílý dres.

Normálně bych napsal, že bychom je na dalším MS nemuseli ani vidět.."..vůbec neříkáš, že hrají hrozně

Reagovat
Csaplárova past

Ano, bez Messiho se na MS Argentina nepodívá, pokud ho nikdo nezastoupí ...

Reagovat
smazaný uživatel

Podívej se na ty fotbalisty, který mají. Messi je samozřejmě stěžejní hráč a bez něj by o trimfu asi nemohli přemýšlet, ale rozhodně kolem sebe nemá nějaký nýmandy. Nevím, kolik zápasů Argentiny si viděl od posledního MS, ale přijde mi, že se snad bavíme o jiném týmu.

Reagovat
Seydou Doumbia

to máš jako s holandskem, kde je každý posraný že nehrají top ofenzivní fotbal plný golu a jsou podcenování taky...jako by krása hry byla nějak důležitá na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Holandsko ma 5 goly ve skupine a 3 goly v palyoff na ctyri zapasy.

Prumer dva goly na zapas. To je slusne podle me.

A dostali 2 goly na 4 zapasy, take neni zle.

Navic rychly prechodovy fotbal maji zazite a spise podle me v minulych letech jim nevyhovuje, ze se muzstvo zatahnou a hraji proti nich autobus.

Ted jsou tam, kde by presne meli byt a to bude pro Argentinu docela desive.

Reagovat
Seydou Doumbia

souhlasím, oranje je v pozici outsidera a argentína musí a to je přesně pozice která by mohla lvg a týmu vyhovovat, psychologická vyhoda na jejich straně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
mistr129

Reagovat
ACSeRw!n

dobrej nesmysl

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Kily8

Tieto zostavy sú vždy extrémne od veci. Vždy to robia tak, aby tam bol zastúpený každý tím a aby tam bol najpopulárnejší hráč, alebo strelec gólu. Aj keby jeden hráč prešiel cez 5 hráčov a využil ležiaceho spoluhráča v bezvedomí, pomocou neho dal gól a ten ležiaci bude hviezda, tak tam dajú jeho, lebo však dal gól a je v zápise, tak tam musí byť.

Reagovat
drussbarb

A kdo konkrétně ti tam takhle vadí?

Reagovat
Kily8

Nevadi mi nikto, ale je to robené čisto “politicky korektne”. Marquinos tam napr. nie je a nebol tušim ani po skupinách, lebo tam bol Thiago Silva. Pritom Marquinos hrá fantasticky, to isté Casemiro, ale kvóta 1 je naplnená…

Reagovat
fenixLFC

ano, kvota 1 je splnena, je tam na jeden post iba jeden hrac ktory bol najlepsi. casemiro teda lepsi ako amrabat alebo bellingham v danom kole nebol. a obrana brazilie nebola v skupinach tak rozhodujuca (nebol na to vacsinou dovod) aby tam bola cela len preto lebo udrzala ciste konto ked v inych zapasoch stoperi timy vyslovene drzali nad hladinou. takze to zas vyznieva z tvojej strany ako snaha pretlacit tam co najviac brazilcov

Reagovat
Kily8

Brazílčanov som tam dal preto, lebo som ich zápasy pozeral viac krát a robil rozbor. Nemusíš tam dávať tupých smajlíkov. Prvý krát to pozerám tak fanúšikovsky, potom už pozeram detaily, ja to tu nechcem veľmi rozoberať, tu to paradoxne ľudí veľmi nezaujímajú nejaké podrobné rozbory. Tu len heslovite a povrchne. Dal som sem raz rozbor hry Messiho, Barcelony, Neymara ešte v Barcelone, všetko podložil dlhodobými štatistikami a číslami a išli ma zbožňovači zožrať. Ich argumenty boli pár nadávok, že ja neznášam, toho koho zbožňovali a urážky.

Reagovat
Zizou

Reagovat
fenixLFC

nabuduce si sprav rozbor aj inych timov pretoze ked spraavis rozbor iba jedneho tak nemas s cim porovnavat

Reagovat
Lemiux66

Reagovat
drussbarb

Pokud je obsahem tvého “rozboru” pohyb hráče po hřišti a zbytek je ti jedno, tak se nediv.

Reagovat
Usty

Vždyť v tý sestavě doslova je Bellingham, který góly chystal (a jednou při tom dokonce přešel snad přes 4 hráče, aby ten tvůj point byl úplně mimo), zatímco střelci tam nejsou

Reagovat
pa3ce

Skusil, nevadi

Reagovat
srandamač

Gól kola za mě ten Ramose na přední tyč do šibenice

A hodiny, co má na zdi ten japonec musím sehnat

Reagovat
Seydou Doumbia

gol kola ramos, rána kola eto'o

Reagovat
wyqinac

taky jsem se divil, ze se do top 3 nevesel

Reagovat
xjert02

Eto'o to trefil pekne nartem

Reagovat
Greny

Asi podobné jak údajně ten slovenském reprezentant v hokeji...

Týden před kempem na MS dvacítek jeli prý reprezentovat školu ve florbale a někoho tam trefil že borec musí na operaci

Reagovat
xjert02

To nekdo sleduje?

Reagovat
Greny

MS v hokeji do dvaceti let ano .. a i dost lidí v zámoří ... Ten Molnár si možná zničil kariéru na nějakým školním turnaji ve florbale

Reagovat
Andis

Ano samozrejme opet tlacenka Kdessiho. Mel by dostat trofej pro nejlepsiho hrace turnaje uz ted a na konci jeste druhou pro jistotu

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl si ho hrát nebo si potřebuješ jen bezdůvodně kopnout?

Reagovat
smazaný uživatel

Andis Tu ludia sa navažaju na Argentinu že až skonči Messi tak pude do sraček, wake up people. Argentina je v zvazana egocentrizmom Messiho, to je videt jak ten tim je totalne podriadeny Messiho predstavam a je podriadeny čiže ma zviazane ruky a nerozvija svoj potencial. Naopak ja sa tešim až skonci Messi a Argentina može rozvijať vlastnú hru. A naznačim Portugalsko jak si trener dovolil CR7 na lavicku a vidite aky to malo efekt hrali uvolnene bez podriadenosti jednemu hračovi ...

Reagovat
Greaber

No jasně, třeba Barceloně odchod Messiho hrozně pomohl... Teď mají volné ruce a můžou rozvíjet svůj potenciál... V Evropské lize...

Reagovat
Xavivax1

To se nedá srovnávat, v Barceloně bylo hodně problému

Reagovat
Ranoth

to fakt si ten debil Rodri stazoval na Maroko, ze postupilo nezasluzene lebo nic nepredviedli ? a oni co predviedli okrem tych 1050 prihravok a 2 striel na branu za 120 min ?

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to príde , ako keby Španieli žili vo svojej bubline kde hrajú skvelý prvotriedny futbal a len sa na nich sem tam nalepí smola napriek tej “obrovskej” utocnej snahe pri dobývaní superovej obrany. Súdnosť a objektivita v obraze o ich repre nikde.

Reagovat
fenixLFC

Tak to vidis u fans barcelony, ktora je synonymom tohto preziteho systemu, stale. Si cenia viac miliardu prihravok a nadavaju na fyzckost a osobne suboje a myslia si ze taki hravi do najlepsieho futbalu nepatria a lepsi su technici... v pripade spanieslka s marokom bolo vidiet ze este aj v trj technike maroko dominovalo

Reagovat
romeo351

A ještě ukřivděni, jako kdyby proti nim použil někdo díru v pravidlech

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kattos

To je tak když jsi prostě nějakou dobu král a pak o to příjde ale v tvé hlavě si furt myslíš že jsi.

Tohle má třeba Slávie v naší lize

Reagovat
fenixLFC

Do tych dvoch striel na branu su ale ratane aj ich penalty nie?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele