Souhrn zápasů Ligy národů - úterý 17.11.

17.11.2020, 22:44
Komentáře a souhrny
Ferrán Torres (© AFP)
Španělsko rázným způsobem ukončilo tahanice u první místo ve své skupině a v přímém souboji zostudilo Německo, tomu nastřílelo šest gólů. Portugalsko v závěru utrhlo triumf v Chorvatsku, na prvenství mu to ale nestačí, Francie svůj postup zpečetila výhrou nad Švédskem...
Liga A - skupina 3

Chorvatsko - Portugalsko 2:3

17.11.2020 20:45

Góly: 29. Mateo Kovačić, 65. Mateo Kovačić - 52. Rúben Dias, 60. João Félix, 90. Rúben Dias

Chorvatsko utrpělo v souboji s Portugalskem svou pátou porážku v Lize národů, přesto se nakonec udrželo v nejvyšší výkonnostní lize, neboť jeho konkurent v boji o udržení mezi evropskou smetánkou ze Švédska taktéž padl, a to v souběžně hraném klání na půdě Francie. O pořadí na třetím místě muselo rozhodnout až skóre, které měli o chlup lepší Chorvaté.

Drama se konalo až do závěrečných minut v rámci této skupiny. Poté, co duel ve Splitu byl již u konce, prali se Švédové ještě o jednu vstřelenou branku v Saint-Denis. A kdyby opravdu vyrovnali, v tabulce by se vyhoupli právě před Chorvatsko, s nímž mimo jiné měli shodnou bilanci vzájemných zápasů. Nakonec však inkasovali čtvrtý gól a bylo po jejich nadějích.

Hosté vstupovali do tohoto klání zklamaní po minulé porážce s Francií, neboť ta definitivně zmařila jejich ambice urvat první příčku, která by jim zajistila finálovou účast v této soutěži. I tak se jim podařilo zmobilizovat síly a svého soupeře, který hrál prakticky celý druhý poločas o jednoho muže v poli méně, přetlačili díky přesnému zásahu Rúbena Diase až z 90. minuty.

Tohle střetnutí nabídlo hned několik brankových možností na obou stranách, zvratů a jiných dalších zajímavých momentů. A o ten první se postaral ve 14. minutě Diogo Jota, a to po centru zprava od Bruna Fernandese. Portugalský forvard se snažil svou hlavičku natlačit do chorvatské brány, ze slušné pozice ovšem nemířil dle vlastních představ, a míč skončil mimo.

V 19. minutě se k dalšímu nebezpečnému hlavičkovému pokusu propracoval též spoluhráč Dioga Joty, ani Cristiano Ronaldo ovšem nenasměroval balón mezi tři tyče. Chorvatsko se naopak do první slibnější šance propracovalo až ve 29. minutě a hned se díky ní ujalo vedení. Pašalič přihrávkou našel ve vápně Kovačiče, který nadvakrát prostřelil gólmana Ruie Patrícia.

Domácí najednou působili svěžím dojmem, jejich náskok se pokoušel navýšit Juranovič, svou hlavou ale o kousek netrefil bránu. O dvě minuty později se naopak opětovně osmělilo Portugalsko, v šestnáctce se s ničím nemazal Danilo Pereira, jenž z voleje hodně ostře vypálil, avšak mířil jen do míst, kde se opravdu značně zapotil chorvatský brankář Livakovič.

Do druhého dějství nevstoupili svěřenci trenéra Zlatka Daliče v nejlepším rozmaru. Už ve 48. minutě mohl dostat Portugalce na koně Rúben Dias, hlavou ale vystřelil nad bránu, a v 51. minutě se museli Chorvaté vypořádávat s nepříjemným vyloučením. Rog totiž vážně hodně nevybíravě přišlápl Cristiana Ronalda, inkasoval druhou žlutou kartu a následnou červenou.

Ihned na to se pak Portugalsko dočkalo srovnání stavu. Zakončení Cristiana Ronalda z přímého volného kopu zlikvidoval Livakovič, nicméně merunu vyrazil pouze k nohám Rúbena Semeda, který ho pak předložil Rúbenovi Diasovi, a ten pohotově zacílil. A v 60. minutě mužstvo kouče Fernanda Santose za kontroverzních okolností udeřilo gólově podruhé.

Diogo Jota si v protivníkově pokutovém území pomáhal rukou, hra přesto nebyla přerušena, takže mohl v akci pokračovat, a po jeho nahrávce poté Joao Félix překonal Livakoviče. Podle relativně nového výkladu pravidel fotbalu každopádně nesmí být uznána jakákoli branka, před jejímž dosažením zahrál některý z hráčů rukou. Sudí Oliver si ale zřejmě prohřešku nevšiml.

O pět minut později Chorvatsko na dva rychle inkasované góly zareagovalo, poněvadž Kovačič zpoza vápna po pěkné kombinaci a finální asistenci Vlašiče zamířil nechytatelně do dolního rohu brány. Poslední slovo si však vzalo Portugalsko. Rúben Dias se totiž dobře zorientoval a využil chyby Livakoviče, jemuž balón vypadl v nevhodnou chvíli z rukavic.

Více informací k zápasu

Francie - Švédsko 4:2

17.11.2020 20:45

Góly: 16. Olivier Giroud, 36. Benjamin Pavard, 59. Olivier Giroud, 90+5. Kingsley Coman - 5. Victor Claesson, 88. Robin Quaison

Zatímco Francouzi oslavili své vítězství ve skupině 3 elitní divize Ligy národů výhrou se Švédy, ty tento výsledek poslal o patro níž. Do vedení sice šli zásluhou Claessona hosté, o obrat se pak postarali dvěma zásahy Giroud a jednou Pavard. Na Quaisonovo snížení navíc ještě zareagoval Coman.

Didier Deschamps provedl oproti sobotnímu vítězství v Portugalsku změny zejména v útočné fázi. Namísto hry na tři střední záložníky i jednoho útočníka přesunul hráče ze zálohy do ofenzivy, místo tak nezbylo na hrdinu minulého utkání Kantého, jehož místo zaujal Giroud. Jeho parťákem byl Griezmann, jenž se do středu přesunul z křídla, což odnesl pro změnu Martial. Místa na krajích uvolněné z důvodu tohoto a posazení Comana zaujali Thuram a Sissoko. Švédský kouč Peter Wettergren vyměnil pouze hráče ve středu hřiště, kde namísto Ekdala nastoupil Claesson.

Už ve čtvrté minutě se seveřané dostali do vedení a vše tak vypadalo růžově. Olssonova přihrávka po sérii odrazů doputovala k Victoru Claessonovi, při němž stála štěstěna i podruhé - jeho střela totiž byla zblokována do protipohybu a mimo dosah brankáře Llorise. Deset minut poté mohl srovnat Giroud, jeho hlavičku ovšem zlikvidoval Olsen.

Jen o pár chvil později už se Olivier Giroud a s ním i celá Francie dočkali vyrovnávací branky. Sissoko rozehrál doleva na Thurama, jehož přízemní centr oslovil urostlého útočníka, jenž z první napálil míč k tyči. Dvacet minut poté Francouzi obrat dokonali. Vskutku famózní průnik do vápna předvedl Thuram, jenž obešel tři hráče, a následně se balón odrazil k Benjaminu Pavardovi. Ten zavzpomínal na svůj zásah z mistrovství světa proti Argentině a z voleje na zadní tyč zakončil.

Třetí trefu Deschampsovy družiny mohl přidat vzápětí Rabiot, proti jeho výtečnému pokusu se ještě lépe vytáhl Olsen. Francouzi vstoupili aktivně i do druhého poločasu. Ve čtyřiapadesáté minutě vystoupal po Sissokově centru nejvýše Giroud, jehož hlavičce chyběl opravdu jen pár milimetrů.

Stejně jako v první půli i tentokrát Olivier Giroud na selhání v zakončení zareagoval nejlépe jak mohl - gólem. Tentokráte si naskočil na vysoký pas Mbappého a v letu dopravil balón za Olsenova záda. Třígólový náskok a potřebný klid na kopačky mohl domácím dodat Griezmann, jehož střele chyběl od rozvlnění sítě jen malý kousek.

V samotném závěru základní hrací doby vykřesali Švédi velmi důležitý gól naděje. Předvedli totiž brilantní kombinaci, když přetažený centr z pravé strany vrátil Bengtsson do malého vápna, odkud do zcela prázdné brány zakončil Robin Quaison.

Za vyrovnáním se pak hosté hnali skutečně hodně, kvůli čemuž se na výlet do soupeřova vápna vydal při standardce i brankář Olsen. Přímý kop byl ovšem zahrán naprosto příšerně, což vyústilo v protiútok, na jehož konci Kingsley Coman poslal míč po zemi do odkryté klece.

Francouzi tak své vítězství uhájili a s tříbodovým náskokem na Portugalsko ovládli skupinu 3. Švédi v ruletě s Chorvatskem neuspěli, potřebovali totiž uhrát lepší výsledek, namísto čehož Chorvaté prohráli jen o jeden gól. Finalista posledního mistrovství světa tak mezi elitou zůstane, jeho čtvrtfinalista putuje o patro níže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie651012:516
2.Portugalsko641112:413
3.Chorvatsko61059:163
4.Švédsko61055:133
Liga A - skupina 4

Španělsko - Německo 6:0

17.11.2020 20:45

Góly: 17. Álvaro Morata, 33. Ferrán Torres, 38. Rodri, 55. Ferrán Torres, 71. Ferrán Torres, 89. Mikel Oyarzabal

Šestigólovým debaklem skončil duel o prvenství ve skupině 4 elitní divize Ligy národů. Španělé takto znesvětili Němce, přičemž hattrickem se blýskl Ferran Torres. Další zásahy přidali Morata, Rodri a Oyarzabal.

Luis Enrique provedl oproti remíze ve Švýcarsku čtveřici změn. Na levém kraji obrany nahradil Reguilona Gayá, ve středu hřiště se neukázali Busquets a Merino, nýbrž Ruize doplnili Rodri a Canales. Na hrotu se namísto Oyarzabala představil Morata.

Jeho protějšek Joachim Löw sice zvolil jiné rozestavení, než které mu pomohlo k vítězství nad Ukrajinou, přesto v sestavě provedl jedinou výměnu. Při hře na tři stopery doplnil Kocha se Sülem Rüdiger, jenž se do sestavy probojoval na úkor středopolaře Kroose.

Muži z Pyrenejského poloostrova od začátku ukazovali, že si chtějí dojít pro vítězství. V sedmé minutě se ujal přímého kopu Ramos, jenž pořádně protáhl Neuera. Po čtvrthodině už se dočkali úvodí trefy. Ruizův kop od rohového praporku letěl na zadní tyč, kde balón podskočil Gnabry a zcela osamocen tak hlavičkoval Álvaro Morata. Neuer byl proti tomuto pokusu bezmocný.

Po půlhodině to mohlo být už o dvě branky, to by ale Torres nesměl selhat tváří tvář Neuerovi. O tři minuty později už se Ferran Torres dočkal. Kokeho centr na Olma byl hlavičkován do břevna, od něhož se odrazil právě k útočníkovi Manchesteru City a ten už si z voleje s nastalou situací věděl rady.

Vzápětí přišla pro Löwovu družinu další pohroma v podobě branky číslo tři. Opět na tom měl velký podíl Ruiz, jenž opět z rohu hřiště odcentroval přesně, tentokráte na hlavu Rodriho, jehož hlavička znamenala pro Němce velký podnět k zamyšlení do kabiny. Jenže taktická porada zjevně nepomohla a ihned po návratu ze šaten se z úhlu řítil na Neuera Olmo.

Ten sice ještě neuspěl, nedlouho po něm ale dokázal rozvlnit síť Ferran Torres. Gayá předvedl brilantní průnik do vápna po levé straně, načež vyslal křižnou přihrávku přes vápno právě na Torrese, proti jehož střele byl Neuerovi málo platný jeho nebrankářsky vypadající skluz. Když byla odehrána hodina hry, útočil Torres na hattrick, výtečnou kombinaci svého týmu však zakončil nepřesně.

Pár okamžiků po něm vykombinovali obranu Koke s Ruizem, což rezultovalo v přihrávku pro Moratu. Ten na ni před poloprázdnou bránou nedosáhl. Pověstného "bůra" a svůj hattrick završil Ferran Torres ve dvaasedmdesáté minutě. Třetí asistenci si připsal Ruiz, který mezi obránci výtečně našel malého šikulu, jenž z hranice vápna technickou přízemní střelou skóroval.

Němci se poprvé ukázali až za tohoto stavu, konkrétně zahrozil Gnabry, jehož pokus ze střední vzdálenosti skončil na břevně Simonovy svatyně. Namísto čestné branky ale přišlo dovršení potupy. Na samotném konci základní hrací doby se po levé straně opět protáhl Gayá, jenž těsně před Neuerem zvolil přihrávku před prázdnou bránu, do níž hladce zakončil Mikel Oyarzabal.

Skupinu tak na prvním místě zakončili a do play-off postoupili Enriqueho svěřenci, jejichž jedenáct bodů je o dva více, než získali druzí Němci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko632113:311
2.Německo623110:139
3.Ukrajina52035:106
4.Švýcarsko50326:83
Zbývající zápasy
17.11. 20:45Švýcarsko - Ukrajina
Liga C - skupina 1

Lucembursko - Ázerbájdžán 0:0

17.11.2020 20:45

Góly: -

Marně se čekalo na gól v Lucembursku, kam k poslednímu utkání dorazila reprezentace Ázerbájdžánu. Domácí měli především v prvním poločase výrazně navrch, ale ani jednu šanci nedokázali proměnit. Sinani dokonce orazítkoval tyč a neproměnil pokutový kop. Konečná remíza 0:0 znamená setrvání obou výběrů v Lize C.

Přitom obě strany ještě měly o co hrát, ale hodně záviselo na výsledku souběžně hraného utkání mezi Černou Horou a Kyprem. Lucembursko se v případě výhry a bodové ztráty Černohorců mohlo dostat na první postupové místo, nakonec ale žádný z předpokladů nevyšel. Ázerbájdžán zase mohl sestoupit, pokud by Kypr zvítězil a to se také nestalo.

Oba celky si situaci dobře uvědomovaly a chtěly vyhrát, ale v prvním poločase dominovali domácí. V 6. minutě překopl branku z vyložené pozice Sinani a o pár minut později nebezpečně střílel Thill. Brankář Mahammadalijev musel skákavý pokus vytěsnit, stejně jako další střelu v podání Janse. Tři čisté gólovky Lucembursko neproměnilo, aby na další čekalo až do závěru prvního poločasu. Ve 44. minutě stáli při Ázerbájdžánu všichni svatí, když Sinani orazítkoval tyčku a to ještě zdaleka nebylo všechno. V nastavení měl Sinani k dispozici pokutový kop, ale i ten Mahammadalijev zlikvidoval. Poločasový stav 0:0 byl pro hosty malým zázrakem.

Lucembursko už nebylo po změně stran tolik aktivní, i když šance mělo. Thill z hranice šestnáctky pálil těsně vedle a na druhé straně podobně zakončoval Ibrahimli, v dosud jediné příležitosti Ázerbájdžánců. Hostům se pak naskytla ještě jedna, v 86. minutě pálil vedle Garajev a nic dalšího už se v zápase nestalo.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Kypr 4:0

17.11.2020 20:45

Góly: 14. Stevan Jovetić, 25. Aleksandar Boljević, 28. Aleksandar Boljević, 60. Stefan Mugoša

Černá Hora zvládla bez větších obtíží souboj s Kyprem, zůstala na prvním místě tabulky a postoupila do výkonnostně lepší béčkové ligy. Jeho soupeř, který potřeboval k posunu na třetí příčku bezpodmínečně vyhrát, naopak zahodil možnost zachránit se v Lize C a bude se muset rvát o setrvání v ní v dodatečné baráži, která je mimo jiné na programu v březnu roku 2022.

Dá se říci, že rozhodnuto o vítězi tohoto střetnutí bylo už po prvním poločase. Svěřenci trenéra Faruka Hadžibegiče vsítili během zhruba úvodní půlhodiny hned tři branky a jejich protivník na tři velké rány nedokázal odpovědět. Po přestávce Černohorci přidali ještě jeden přesný zásah, a připsali si tak na své konto nejvyšší vítězství v letošním ročníku Ligy národů.

Mužstvo trenéra Johana Walema vážně nijak nezářilo už od úvodních chvil tohoto utkání. Již ve 14. minutě se domácí ujali vedení, to když Vukčevič z pravé strany vyslal centr na hranici brankového území, odkud nedůrazně bráněný Jovetič hlavou pohotově skóroval. Ve 25. minutě se na střeleckou listinu zapsal též Boljevič, jenž zužitkoval účelně rychlý protiútok.

A jen o tři minuty později Černá Hora udeřila gólově ještě potřetí. Jovetič vymyslel ve středu pole ukázkovou dlouhou přihrávku, od středové čáry našel za obranou naběhuvšího si Boljeviče, který do vápna podnikl jen krátkou vzdálenost, tam opravdu lehce obešel brankáře Demetrioua a před prázdnou bránou se z blízkosti jednoduše nemohl zmýlit v koncovce.

Ani ve druhém dějství se Kypr nezmohl na nějakou zásadnější akci, kterou by se dostal zpátky do tohoto pro něj hodně nepovedeného zápasu. Naopak v 60. minutě družstvo z Balkánského poloostrova přidalo ještě jednu pojišťující branku. Jovetič vyslal další mistrný pas, stoper Laifis ho nedokázal zachytit a Mugoša pak bez problémů překonal Demetrioua.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora641110:213
2.Lucembursko63127:510
3.Ázerbájdžán61322:46
4.Kypr61142:104
Liga D - skupina 1

Andorra - Lotyšsko 0:5

17.11.2020 20:45

Góly: 6. Antonijs Černomordijs, 57. Janis Ikaunieks, 60. Janis Ikaunieks, 70. Vladislavs Gutkovskis (pen.), 90. Raimonds Krollis (pen.)

Lotyšsko se v dosavadním průběhu Ligy národů trápilo a v pěti duelech ani jednou nezvítězilo, ovšem nyní si počínalo naprosto suverénním způsobem a své účinkování zakončilo vysokou výhrou v poměru 5:0. Hosté byli mnohem aktivnější od samého začátku a svého protivníka jen málokdy pouštěli na vlastní polovinu. V první skupině Ligy D obsadili třetí místo se sedmi body, domácí zůstali poslední bez jediného vítězství se dvěma body.

Svěřenci trenéra Dainise Kazakevičse si první větší možnost vypracovali po pěti odehraných minutách, kdy překvapivé zakončení Kamešse dokázal odvrátit na rohový kop brankář Gómes. Ihned na to pohrdl stoprocentní možností zcela osamocený Janis Ikaunieks, jenž z bezprostřední blízkosti trestuhodně napálil bližší tyč. Ihned na to se hosté dočkali zaslouženého vedoucího gólu po prodloužené hlavičce od Dubry.

Míče se pak zmocnil Antonijs Černomordijs a s trochou štěstí ho nakonec dopravil do prostoru tří tyčí. Přesně po dvaceti odehraných minutách pálil těsně vedle Vladislavs Gutkovskis, necelých deset minut před přestávkou předvedl Gómes famózní zákrok proti dělovce Kārkliņše. Mírný favorit tohoto úterního střetnutí navýšil svůj náskok v 57. minutě, kdy se po dlouhé době prosadil pětadvacetiletý Ikaunieks.

K němu se odrazil balón do levého rohu brankového území a sám před bezmocným domácím strážcem nezaváhal. Stejný hráč přidal svou druhou trefu za další tři minuty. Tentokráte se po rohovém kopu Kārkliņše z levé strany vyšplhal nejvýše do vzduchu na hranici bankového území a přesnou hlavičkou zamířil k levé konstrukci - 0:3. Vzápětí na opačné straně mohl snížit Vieira, nicméně s výtečným zákrokem se vytáhl gólman Ozols.

V 70. minutě byl rozdíl ve skóre dokonce čtyřbrankový, jelikož Emili García poslal ve vlastní šestnáctce zcela zbytečně k zemi Gutkovskise. K nařízené penaltě se postavil právě faulovaný hráč a snadno rozvlnil síť střelou do protipohybu Gómese. V samém závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen Christian García za zastavení vyložené brankové možnosti a pokutový kop tentokráte s přehledem proměnil Raimonds Krollis, Gómes totiž opět zvolil špatnou stranu.

Více informací k zápasu

Malta - Faerské ostrovy 1:1

17.11.2020 20:45

Góly: 54. Matthew Guillaumier - 70. Ari Mohn Jónsson

Faerské ostrovy slaví asi svůj největší fotbalový úspěch historie. Udržely totiž v rámci celého programu Ligy národů neporazitelnost, v přímém souboji o první místo uhrály bod na půdě Malty a remíza jim stačila k udržení vedení v tabulce. V dalším ročníku Ligy národů si tak zahrají v lepší výkonnostní céčkové lize, zatímco domácí zůstanou ve společnosti Ligy D.

Mužstvo kouče Devise Mangiy svou formu v rámci této soutěže postupně gradovalo, mohlo tak usilovat o sesazení svého protivníka z první příčky, jenomže k tomu nutně potřebovalo Faerské ostrovy porazit. Ve finále mu setnuly vaz právě horší vzájemné zápasy se sokem ze severu Evropy, který ho v konečném účtování celkového pořadí skolil dohromady o tři body.

Oba týmy mohly zaznamenat jeden ze svých největších počinů ve své minulosti, a možná i proto působily v prvním poločase spíše opatrnějším dojmem. V podstatě tak první vážnější příležitost tohoto střetnutí přišla na řadu až ve 35. minutě, to když svou levačkou ostře vypálil B. Olsen a gólman Bonello se mezi třemi tyčemi musel proti jeho dělovce vážně co ohánět.

Až po obrátce se každopádně situace posunula směrem kupředu. Gambin v 51. minutě sice rozvlnil hostující síť, avšak jeho přesný zásah nebyl uznán pro velmi těsný ofsajd, a tak se Malta dočkala své odměny až o tři minuty později. Po standardce Teumy se k vyraženému míči na hranici šestnáctky propracoval Guillaumier, který pak zamířil parádně k tyčce.

V 69. minutě ale hosté srovnali stav, který nakonec vydržel až do závěrečného hvizdu sudího Tohvera. S. Vatnhamar předložil přihrávku zprava ihned před bránu, odkud se snadno prosadil střídající Jónsson. Snad jen v 75. minutě se mohla Malta znovu dostat do vedení, nicméně Mbong z tutové pozice nasměroval balón jen do rukavic připraveného brankáře Gestssona.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy63309:512
2.Malta62318:69
3.Lotyšsko61418:47
4.Andorra60241:112
Liga D - skupina 2

Gibraltar - Lichtenštejnsko 1:1

17.11.2020 20:45

Góly: 17. Noah Frommelt (vl.) - 44. Noah Frick

Gibraltar nakonec dotáhl do úspěšného konce svou cestu za vysněným postupem do třetí výkonnostní kategorie a po nerozhodném výsledku 1:1 s Lichtenštejnskem postoupil do Ligy C z prvního místa s osmi body na kontě, ve čtyřech zápasech tedy ani jednou neprohrál. Hosté naopak nepotvrdili úlohu jasných favoritů a s pěti body skončili druzí, jejich účinkování v tomto ročníku Ligy národů je tak považováno za velké zklamání.

Svěřenci islandského trenéra Helgigo Kolviðssona přitom byli na trávníku lepším výběrem, míč drželi z více jak pětašedesáti procent a navíc vyprodukovali i více střel, ale rozdílovou trefu se jim vsítit nepodařilo. Domácí dokázali rozvlnit síť i přesto, že ani jednou nezamířili mezi tři tyče. Po úvodní opatrnější čtvrthodině šli z ničeho nic do vedení z rohového kopu, který zahrávali z pravé strany.

Annesley poté u bližší tyče prodlužoval balón hlavou za sebe a Daniel Brändle ho následně ve snaze odkopnout do bezpečí smolně umístil přímo pod horní tyčku. Hosté se v žádném případě nevzdali a těsně před přestávkou srovnali krok. Naději na postup vykřesal Noah Frick, který po přímém volném kopu z levého křídla, střele Haslera a reflexivním zákroku gólmana Coleinga už měl snadnou úlohu, balón bez potíží usměrnil do sítě ani ne z půl metru.

Gibraltar si mohl vzít zpět své vedení krátce po odehrané hodině. Ke standardní situaci z dvaadvaceti metrů se postavil Walker a svou levačkou orazítkoval břevno, brankáři Hobimu následně pomohli spoluhráči. Poslední velká možnost této sobotní bitvy byla k vidění asi čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Prosadit se dokázal Andre Tjay De Barr, jenž nemohl zcela odkrytou branku minut, avšak jeho gól neplatil vinou předchozího těsného ofsajdu. Lichtenštejnsko se ve zbývajícím průběhu snažilo tlačit, jenomže Coleinga ani jednou výrazněji neohrozilo a výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gibraltar42203:18
2.Lichtenštejnsko41213:25
3.San Marino40220:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (100)

Přidat komentář
Shevchenko

Tak jsem si to musel najít, naposledy Němci prohráli 6:0 v roce 1931 s Rakouskem, víc prohráli už jen v roce 1909 s Anglii

Reagovat
Modroočko

Neverím, že Low odstúpi, lebo mu chýba sebareflexia. On to ešte s hrdou podporou zväzu zakecá ako nepríjemné zakopnutie pri úspešnom budovaní mladého nemeckého tímu, každopádne do majstrovstiev Európy majú čas sa zlepšovať a dlhodobá vízia je pripraviť toto mužstvo na MS 2022, samozrejme pod Jogiho taktovkou. Kamenný výraz, potriasanie rúk, ďakujeme za otázky a ide sa ďalej.

Reagovat
Olafek

.... Kamenný výraz, **podrbání se mezi půlkami, následné přičichnutí**, potriasanie rúk,....

Jinak souhlas

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Lyricius

to byli VAJCA ne pulky, ale to je asi jendo

Reagovat
Messiáš

Ferran je a bude dělo, říkal jsem to už na MS U17, kde tehdy La Roja prohrala ve finale s Anglii. Je škoda, že Valencia je řízena totalními mantáky a lakomci. Kang In Lee bude následovat a uvidíme, jestli budou schopni vůbec udržet Yunuse

Reagovat
QooBo

Reagovat
Black Jagir

Když by to ten hrobař ze Singapuru prodal, ale úpadek bude bohužel pokračovat dál, dokud bude koho prodat.

Reagovat
Black Jagir

* Kéž by

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Messiáš

Hodne doufam. Valencia na prelomu milenia jeden z nejlepsich tymu na svete a pak je to jeden tunel za druhym. Vsechny ty penize, ktere do toho Meriton obcas prisype, tak si vezme na pravech na hrace, takze ta situace vlastne se poradne nelepsi. Strasne je mi lito, ze Alemany s Longoriou jeste chvilku nevydrzeli, tam byla sance, ted je to v kyblu...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
The Krupy

Neveril by som že to niekedy napíšem ale Morata patrí z hľadiska formy medzi absolútnych top útočníkov súčasnosti, prestup k nám mu ohromne prospel.

Reagovat
Y.N.W.A

taky jsem z toho na větvi, ale co do formy, opravdu aktuálně jeden z nej útočníků

Reagovat
Svatej

Jak jinak.

Bude tam patřit kdikoliv, kdo da sedm gólů?

Reagovat
The Krupy

Zobuď sa

Reagovat
Svatej

Vzbudil a pořád žiju ve světě, kde Morata není topka jenom kvůli tomu, že si vždycky potřebujete najít hráče k hypování do světový úrovně, aby jste opticky drželi krok s vrcholem

Reagovat
Müllered

Kdo sleduje Němce dlouhodobě, tak není zase tak zaskočený. Dnes se projevilo všechno negativní za co je Löw dlouhodobě kritizovaný. Ten už dávno promeškal šanci odejít se ctí. Od roku 2018 se ten tým nikam neposunul, proti slabším týmům to vyhrávaly individuality. Proti silným to byla bída pokaždé.

Kroos by měl se nad sebou zamyslet, když podporuje, aby se nevrátili hráči vyhození po MS 2018. On stejnou dobu tomu týmu nic nedává a záloha s ním nefunguje.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
vladino10

Kroos má celkovo dosť zvláštnych vyjadreni- naposledy na margo Mullera dačo v zmysle, že repre nie je len o aktuálnej forme ale aj o vízií do budúcnosti. Povie 30 ročný Kroos o 30 ročnom Mullerovi. Takisto teraz ten konflikt s Aubom, "čo k tomu povedať, keď niekto oslavuje gól s maskou superhrdinu..nie je dobrým idolom"

Reagovat
Müllered
Reagovat
twelwer

Co toto fakt povedal ? ... a v akej suvislosti ?

Reagovat
vladino10

https://www.thesun.co.uk/sport/football/13181509/aubameyang-kroos-twitter-row-fans/

The striker's occasional use of a superhero mask, be it Spiderman, Batman or Black Panther, appears to irk Kroos.

Kroos, 30, had told Einfach mal Luppen: "I find it very silly. Even worse is if there are any objects hidden in their socks.

"Aubameyang once celebrated and took out a mask. That's where it ends with me.

"I don't think that's a good role model, either. What nonsense.

"What I always found sweet was Gerd Muller. He just jumped up, pulled up his pants. That was real joy, nothing big."

https://www.bavarianfootballworks.com/2020/9/7/21425775/toni-kroos-germany-bayern-munich-thomas-muller-defends-joachim-low-decision-keep-out-of-the-squad

Kroos continued to defend Löw’s decision to not include Müller on the team. According to him, the coach has drafted plans for the long term future of the national team, (via Goal) “Thomas played a great season, but for the national coach it’s not just about the shape of today “[It’s] about [how he shapes] the project for the next few years.”

Reagovat
twelwer

Reagovat
jenage

The Sun.

Reagovat
vladino10

Na zdroji v tomto prípade až tak nezáleží, môžeš si ich debatu nájsť priamo na Twitteri kde si potom posielali odkazy

Reagovat
Rudnevs

Aubameyanga tiež nejak moc nemám rád, ale súhlasím, tiež som si všimol, že Kroos je v poslednej dobe nejaky od veci...

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

A najväčšia prdel je, že pokým sa vyhodení Boateng, Hummels a Müller dostali znova do špičkovej formy, on stagnuje a je skôr príťažou. Neskutočné...

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
pingla

Reagovat
REPLIKATOR

Němci wtf

Reagovat
CHONG

Vamos

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
stas87

Na eure asi bude ciel, uhrat si tretie miesto s tym, aby nebolo prilis pasivne skore..neuveritelny pokrok od Mundialu 2014. Vedelo sa, ze po tom turnaji niekolko tahunov skonci, niekto prestane reprezentovat, ze tim potrebuje na niekolko postoch omladit. Ze ale o sest rokov bude ten prepad vykonnosti tak hlboky, to fakt necakal ziadny fanusik Nationalelf. Nemci v sucasnosti a ani o rok v lete nemozu mat ciel medailu, na ot ten tim nema hracov vo forme, kvalitu na niektorych postoch, nema ziandy vyskusany sposob hry, zalozenie utoku, branenie standartiek, vodcu na ihrisku, ktory by v krizovej chvili si zobral slovo a ten tim prebudil.

Ten tlak na povolanie Hummelsa, Müllera a aj toho Boatenga musi stupat kazdym tyzdnom. Löw by mal mat dostatok rozumu, aby prekusol, ze to bez tych troch skratka nepojde, ten rez kadrom je prilis radikalny a ti hraci, ktori su v sucanosti na tom zle, v buducnu mozu byt platni. Boateng do zakladu asi nie, ale ako sucast kabiny ano. Ciste konto Neuer udrzi len v kvalifikacii proti timom ako Bielorusko, hlavne ze vysledky ako 3-3 su pre fanusikov zabavne..Anglicko bolo roky vysmievane, ale Southgate je na ich pomery dobry trener a hlavne urobili velky pokrok a budu mat v najblizsej buducnosti k medaili ovela, ale fakt ze ovela blizsie ako nemci. No nic, neostava len dufat, ze sa nemecky reprezentancny futbal zasa dvihne a zoberie si naspät svoje renome a napravi si reputaciu. Z top favoritov su jasne najslabsi.

Reagovat
KingMaster13

Přitom jak je to možné? V Bayernu má Low osu, která je součástí nejlepšího týmu na světě, do toho má kolem další zajímavé hráče možně po světě (Werner, Havertz). I kdyby to složil jen z toho Bayernu a k tomu trochu okopíroval Flickův styl tak na tom nemůžou být takhle špatně ne? Zmiňuješ právě že ten tým je kvalitou nic moc ale přitom si myslím že sílu na semifinále má úplně v klidu.

Reagovat
celeb

uplne v klidu, ale s novym trenerom.

Reagovat
KingMaster13

Taky se mi zdá Low jako lehce vyhořelej

Reagovat
celeb

lehce?

Reagovat
KingMaster13

Nechci bejt na něj úplně hnusnej, když má za sebou úspěchy jako prase

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
stas87

V Bayerne ti la LV hra Davies, Hernandez, na RV Pavard, v BVB je Guerreiro a Meunier, v RB uz na kraji je aspon ten Halstenberg. Löw si mohol dovolit postavit na kraj pred siestimi rokmi kvalitne hrajuceho Höwedesa, kam ma siahnut Löw teraz mimo nemecku spicku? Bensebaini je african, Bender je stary, Wendell brazilcan, Singkraven holandan..vsetko cudzinci. On zaradil akurat Gosensa z Atalanty.

Od odchodu Kloseho nema repre svetoveho utocnika, Werner je dobry ale pochybujem ze potiahne tim na nejakom turnaji. A dalej utocnik uz nemas, Spanielsko ma Moratu ci aj toho stareho Costu. Mozno to vidim prilis cierne ale slabin a zlych rieseni je v tom time fakt dost. Nemaju ani sestky, ktore riadi tu celu hru, inak sa ti hra, ked mas za sebou dvojicu Schweinsteiger-Khedira a inak ked mas Kimmich-Gündogan, ci Kimmich-Kroos. V sucasnosti je tam na ten stred prilis vela futbalovych typov, ktorych to tiahne dopredu. Kimmch to vsetko sam neuhra..Löw s tym ale nic nerobi, problemy pokracuju. Dostat tri goly od turkov, svajciarov, ukrajinci dali jeden gol ale 3x trafili zrd.

Reagovat
KingMaster13

A co Kimmich na pravého obránce a dát tam Emre Cana? Can s Gundoganem by mohla být zajímavá dvojka, popřípadě s Goretzkou. Werner máš pravdu že nepůsobí tak skvěle jako Klose a obrana je slabší ale neviděl bych to jako tragédii. S dobrým herním stylem by se z toho dalo něco uvařit ale přijde mi, že Low už je docela vyhořelej

Reagovat
stas87

Je Canova defenziva na potrebnej urovni proti top superom? To si ani zdaleka nemyslim. Favre preferuje do stredu najviac Witsela, potom Delaneyho, je tam Dahoud a posila v podobe Bellignhama. Ten bude dostavat dost sanci vdaka cene a veku. Can hral zatial vsetko na IV, pretoze dlhsi cas je zraneny Zagadou. Ak sa on vrati, tak Can zrejme pojde na lavicku.

S dobrym hernim stylem..ten prave Löw nema. To je fakt problem, pozri Portugalsko ako pod Santosom slape, Taliansko neprehralo 20 zapasov a dobre sa na ich hru pozera. A Löw podla mna nenasiel ustalenu obranu, cize kluc k tomu, aby tim uspel je stale nevyrieseny.

Reagovat
KingMaster13

Spíš mi přijde, že problém je Low, ten tým kdyby se mu ušil systém na míru tak kvalitní je. Chorvati na MS taky neměli kdoví jakou obranu ale golů moc nedostávali, stačilo by kdyby nebyla ta obrana tak vysunutá, hráli více na jistotu a ve předu zabijáky na to rozhodnout mají Can na to má ale potřebuje systém jak píšeš. Jinak všechny velmoci krom Francie mají někde slabinu. Uvidí se ale kádrem na tom Německo rozhodně není špatně, ačkoli chápu tvoje obavy ohledně těch postů co jsi vypsal.

Reagovat
db18

Havertz by se tam mohl na hrotu uplatnit.

Reagovat
andrew96

Nevím no, kvalitativní pokles tam zřejmě je, ale myslím, že ve funkčním modelu by Halstenberg, Klostermann či Ginter obstáli. Když to zvládl Mustafi...V chybějící kvalitě na krajích obrany bych problém úplně nehledal.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
stas87

Ten problem na krajoch pride vtedy, ked budu hrat proti seberovnemu ci lepsiemu timu, tie rozne Polska, Turecka ci Ceska porazi vzdy. Ok, beriem ze absencia Halstenberga a Klostermanna su dost citelne straty, ale je to futbal a vzdy ti niekto bude chybat. Niekedy je to par tyzdnov, niekedy tri mesiace ci dokonca polroka. Relativne dlho bez nich hraju a dostavaju standartne tri kusy, v LN 13 golov za sest zapasov, aj ked to dost skresluje vcerajsok.

Löw ale ziadny funkcny model nema, hra na troch IV nevychadza, tak sa vrati k styrom a fasne sestku. Ubranit standartku je teraz problem, nefunguje preberanie hracov pred rozohranim standartky. Bez Kimmicha sa stred uplne rozpadol, Kroos stagnuje, zvysok strednych zaloznikov nema ponatie o pozicnej hre..toto vsetko sa tiahne dlho, cakas reakciu a zlepsene vykony...a co dostanes ako fanusik Nationalelf? Len dalsiu blamaz..ty veris, ze Löw najde za ten polrok co cca chyba do turnaja nejaky funkcny model?

Reagovat
Rudnevs

Nenájde. Ale on písal, že chyba je v Löwovi, nie v nekvalite tých hráčov. Hráči sú okej.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Bayern +

Jak je to možné? Jednoducho, úplne vyhorený tréner.

Reagovat
vladino10

Ja neviem, ale píšeš, že ten tím nemá kvalitu ani vodcu..a kto je tou kvalitou a vodcom v Bayerne? Nemeckej repre oproti Mníchovu chýba Lewa a krajní obrancovia čo sú všetko citeľné straty, ale žiadna repre okrem okrem Francúzov momentálne nemá na každý post absolútnu top hviezdu..

Reagovat
stas87

Ja ale o Bayerne nepisal nic...ten vodca je Hummels, aj ked je o dost starsi oproti ms14, stale kvalitou prevysuje Kocha, Taha, Gintera..kraje obrany su dalsi velky problem. Aj ten Müller by si v repre dokazal povedat svoje, keby to videl. Ano, to suhlasim ze ziadny mancaft nema na kazdom poste absolutnu top hviezdu, ale ked nemaju hviezdu, maju nieco o co sa mozu opriet v zapase. Ci uz branenie standartiek, zalozenie utoku, pozicna hra...v com dominuje Nemecko?

Reagovat
vladino10

No, neviem či sa rozumieme. Ak píšeš o kádri Nemecka, ktorý si postavil Low, tak s tebou absolútne súhlasím.

Ja ale tvrdím, že ti nemci by ten káder mať mohli, keby sa to Low pokúsil postaviť na Bayerne.

Reagovat
stas87

Hej hej, pisem o tom sucasnom kadre. Za mna teda najväcsie faily su take:

Ziadna ustalena dvojica na IV, absencia spickoveho stopera, za konkurenciou zaostavajuci kraje obrany, defenzivne slaby stred, skusanie troch IV s tym, ze v zalohe nie je hrac typu Bastiana, ktory si to vie dirigovat. Ale hlavne pretrvavajuce problemy v obrane, ktora hra casto prilis vysoko a super si jednoducho pocka na brejk a vyuzije tych dier, ktorych je v kazdom zapase dost.

Dnes teda spanieli v prvej polke zavesili po centroch, v druhej polke zle vyhodnotenie situacie od obrancov a neexistujuca podpora v defenzive od zalohy. Toto vsetko konkurencia vidi a ja skratka neverim, ze sa s tym vyrazne pohne tak, ze Nemecko prekvapi a uhra slusny vysledok. A uz sa ani nebude darit tak casto vitazstvo strhnut na stranu Nationalelf vdaka individualnej kvalite, ak super bude vychadzat z dobrej roboty defenzivy. Material smerom dopredu je konkurencie schopny, zvysok uz zaostava. Niekde menej, niekde vyrazne, preto su 3-3 ci 6-0 v sucasnosti konzistentne vysledky ako anomalie.

Reagovat
pistacik11

Boha ja jak puk pozerám, že čo tam píšeš vkuse 4, mi to nedáva zmysel, potom reku, asi myslíš šestku. Šesť je VI. IV je 4

Reagovat
pistacik11

Či to je Innenverteidiger?

Reagovat
Rudnevs

Jj, Innenverteidiger, tak sa to píše na Transfermarkte

Reagovat
Generalní Gladiator

No,není to tak dávno,co se o Kimmichovi psalo jako o novým vůdci a nejkomplexnějším středopolaři. A ten včera chyběl. V bráně podle Němců nejlepší gólman všech dob, útočná vozba je extra kvalitní, obrana a záloha nezaostává za španělskou.Z Němců se tu dělaj zbyteční lůzři, Francie, Brazílie,Anglie,Španělsko,Portugalsko,Německo-současná světová světová topka, z které může vyhrát kdokoli.

Reagovat
KingMaster13

A i ty krajní beci nemusí být takový problém. Na pravo se může dát Kimmich a tím je jedna strana vyřešena. Na DM by se mohl zkusit třeba Emre Can. Kimmich by tam byl sice lepší ale na pravého beka nemá Německo tolik alternativ, do toho středu přeci jen jich je víc. Furt je tam ale více než solidní kostra z Bayernu doplněná o Wernera, Havertze, popřípadě Reuse (pokud už neukončil repre kariéru ale o tom nic nevím ) Na stopera Sule a Rudiger a mohlo by to jít. Problém je ten levej bek ale furt je to 1 post Ten tým by měl mít minimálně na semifinále, jediné 2 kvalitnější týmy jsou Francie a Španělsko.

Reagovat
vladino10

Vieš že Rudiger túto sezónu za Chelsea ešte v PL nenastúpil? To už by som tam fakt radšej supol Boatenga. Alebo samozrejme Hummelsa teda..

Reagovat
KingMaster13

Rudiger se vzpamatuje Jinak Hummels i Boateng už jsou takový nic moc V těch klubech ještě fungují ale v repre Hummels i Boateng zrovna poslední roky už nic moc nehráli. Boateng ještě na EURU 2016 něco předvedl ale pak už to byla hrůza.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Cože? Přesně naopak.

Reagovat
andrew96

Respektive ano, oba měli pokles formy (až oči bolely z toho, jak byl Mats mimo), ale zase se zvedl a poslední 2 roky si drží konstantně skvělou výkonnost. To samé Boateng, vypadal na odpis, ale taktéž se zase zlepšil, byť u něj už i přes všechna zranění nevěřím, že by si výkonnost udržel delší dobu.

Reagovat
Rudnevs

To bol stav pred dvoma rokmi. Medzičasom sa obaja vrátili späť do formy (najmä Hummels), ale Löw ich aj tak ignoruje.

Reagovat
Elmas

vlevo spíš Halstenberg

Reagovat
KingMaster13

Taky možnost

Reagovat
Rudnevs

Vľavo Gosens alebo Halstenberg, vpravo Ginter alebo Klostermann, do stredu Goretzka s Kimmichom.

Reagovat
Rudnevs

Resp. do stredu poľa samozrejme (aby to ešte popri tých obrancoch nevyznelo že myslím stred obrany, tam by bol asi ideál Süle s Hummelsom).

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Müllered
Reagovat
manuelo neuero

tak aspoň budou kvalitní memísky

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

V zálohe by mali hrať Goretzka, Kimmich a útok Muller/Havertz Sane, Gnabry a Werner. 4-2-3-1 väčšina hráčov je zvyknuta na tento štýl.

Reagovat
LokoLFC

Škoda, že tenhle tým nepostavili Němci i proti nám. Tohle béčko by s náma prohrálo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ramos a Varane stridali kvuli zraneni. At jdou tyhle repre pauzy do prdele uz..

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Modroočko

lebo klubového futbalu nemáš na rozdiel od reprezentačného o asi 40 týždňov viac, fňuk

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
oli9

Totálně jsme Němce zmatli

Reagovat
Bayern +

Už vyhodili toho odfarbeneho dementa?

Reagovat
ttopi

Dal včera Ronaldo gól ,aby se přiblížil tomu rekordu?

Reagovat
Kluivert9

Hrál tentokrát proti těžšímu soupeři, takže bohužel.

Reagovat
ttopi

Myslel jsem si to. Chce to Andoru nebo tak něco.

Reagovat
ttopi

Klasický scénář. Ještě před ověřením vím, že někdo fandí týmu X. Kliknu na profil a tam v oblíbených tým X

Jo a pak ten uživatel klikne na můj profil a napíše že fandím týmu Y

Reagovat
Anacron

Tak samozřejmě

Reagovat
ttopi

Reagovat
naheCZ

Jako úplně stejnej scénář byl jasnej i při tom tvém komentáři, takže tady není co vyčítat...

Reagovat
herbage

jen zařídil vyloučení protihráče a po jím zahrané standardní situaci padl.první gól portugalců, ale pro někoho je to holt málo

Reagovat
ttopi

Tak je to hezký podíl, ale teď se bude každej dívat na to jak se blíží k rekordu

Reagovat
TrueCommunist

Kroos je v dnešním fotbale nepoužitelný, na La Ligu to stači, protože tam se nehraje v takovym tempu a dynamicky, ale prostě na tu repre to už nebude..

Reagovat
Dufan

Španělsko: Unai Simón, Sergi Roberto, Sergio Ramos (43. Eric García), Pau Torres, José Luis Gayá, Rodri, Sergio Canales (12. Fabián Ruiz), Koke, Dani Olmo (73. Gerard Moreno), Ferrán Torres (73. Marco Asensio), Álvaro Morata (73. Mikel Oyarzabal)

Německo: Manuel Neuer, Matthias Ginter, Niklas Süle (46. Jonathan Tah), Robin Koch, Philipp Max, Leon Goretzka (61. Florian Neuhaus), İlkay Gündogan, Toni Kroos, Leroy Sané (61. Luca Waldschmidt), Serge Gnabry, Timo Werner (76. Benjamin Henrichs)

debakl je to rozhodně... podle sestav bych spíš mírně favorizoval Němce, ale evidentně Španělé jinde

Reagovat
herbage

v Lize národů nefunguje VAR? Ten druhý gól Portugalska, to byla nehorázná ostuda rozhodčích

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele