Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 3, 6. kolo
17.11.2020 20:45 CET
2 : 3
(1:0)
Stadión:
Poljud, Split

Reportáž

Chorvatsko nestačilo na Portugalsko, v Lize A se přesto udrželo

Chorvatsko utrpělo v souboji s Portugalskem svou pátou porážku v Lize národů, přesto se nakonec udrželo v nejvyšší výkonnostní lize, neboť jeho konkurent v boji o udržení mezi evropskou smetánkou ze Švédska taktéž padl, a to v souběžně hraném klání na půdě Francie. O pořadí na třetím místě muselo rozhodnout až skóre, které měli o chlup lepší Chorvaté.

Drama se konalo až do závěrečných minut v rámci této skupiny. Poté, co duel ve Splitu byl již u konce, prali se Švédové ještě o jednu vstřelenou branku v Saint-Denis. A kdyby opravdu vyrovnali, v tabulce by se vyhoupli právě před Chorvatsko, s nímž mimo jiné měli shodnou bilanci vzájemných zápasů. Nakonec však inkasovali čtvrtý gól a bylo po jejich nadějích.

Hosté vstupovali do tohoto klání zklamaní po minulé porážce s Francií, neboť ta definitivně zmařila jejich ambice urvat první příčku, která by jim zajistila finálovou účast v této soutěži. I tak se jim podařilo zmobilizovat síly a svého soupeře, který hrál prakticky celý druhý poločas o jednoho muže v poli méně, přetlačili díky přesnému zásahu Rúbena Diase až z 90. minuty.

Tohle střetnutí nabídlo hned několik brankových možností na obou stranách, zvratů a jiných dalších zajímavých momentů. A o ten první se postaral ve 14. minutě Diogo Jota, a to po centru zprava od Bruna Fernandese. Portugalský forvard se snažil svou hlavičku natlačit do chorvatské brány, ze slušné pozice ovšem nemířil dle vlastních představ, a míč skončil mimo.

V 19. minutě se k dalšímu nebezpečnému hlavičkovému pokusu propracoval též spoluhráč Dioga Joty, ani Cristiano Ronaldo ovšem nenasměroval balón mezi tři tyče. Chorvatsko se naopak do první slibnější šance propracovalo až ve 29. minutě a hned se díky ní ujalo vedení. Pašalič přihrávkou našel ve vápně Kovačiče, který nadvakrát prostřelil gólmana Ruie Patrícia.

Domácí najednou působili svěžím dojmem, jejich náskok se pokoušel navýšit Juranovič, svou hlavou ale o kousek netrefil bránu. O dvě minuty později se naopak opětovně osmělilo Portugalsko, v šestnáctce se s ničím nemazal Danilo Pereira, jenž z voleje hodně ostře vypálil, avšak mířil jen do míst, kde se opravdu značně zapotil chorvatský brankář Livakovič.

Do druhého dějství nevstoupili svěřenci trenéra Zlatka Daliče v nejlepším rozmaru. Už ve 48. minutě mohl dostat Portugalce na koně Rúben Dias, hlavou ale vystřelil nad bránu, a v 51. minutě se museli Chorvaté vypořádávat s nepříjemným vyloučením. Rog totiž vážně hodně nevybíravě přišlápl Cristiana Ronalda, inkasoval druhou žlutou kartu a následnou červenou.

Ihned na to se pak Portugalsko dočkalo srovnání stavu. Zakončení Cristiana Ronalda z přímého volného kopu zlikvidoval Livakovič, nicméně merunu vyrazil pouze k nohám Rúbena Semeda, který ho pak předložil Rúbenovi Diasovi, a ten pohotově zacílil. A v 60. minutě mužstvo kouče Fernanda Santose za kontroverzních okolností udeřilo gólově podruhé.

Diogo Jota si v protivníkově pokutovém území pomáhal rukou, hra přesto nebyla přerušena, takže mohl v akci pokračovat, a po jeho nahrávce poté Joao Félix překonal Livakoviče. Podle relativně nového výkladu pravidel fotbalu každopádně nesmí být uznána jakákoli branka, před jejímž dosažením zahrál některý z hráčů rukou. Sudí Oliver si ale zřejmě prohřešku nevšiml.

O pět minut později Chorvatsko na dva rychle inkasované góly zareagovalo, poněvadž Kovačič zpoza vápna po pěkné kombinaci a finální asistenci Vlašiče zamířil nechytatelně do dolního rohu brány. Poslední slovo si však vzalo Portugalsko. Rúben Dias se totiž dobře zorientoval a využil chyby Livakoviče, jemuž balón vypadl v nevhodnou chvíli z rukavic.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele