Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - sobota 2.9.

02.09.2017, 19:55, aktualizováno 02.09.2017, 22:39
Komentáře a souhrny
Španělé v sobotním šlágru nedali šanci Itálii a po výhře 3:0 se hodně přiblížili k postupu z prvního místa skupiny. Porážkou ve Finsku si vše naopak zkomplikoval Island, Wales udolal Rakousko, Ukrajina si poradila s Tureckem. O osudu souboje Chorvatska s Kosovem se teprve rozhodne, duel totiž přerušil déšť...
Skupina D

Wales - Rakousko 1:0

02.09.2017 20:45

Góly: 74. Benjamin Woodburn

Po více než sedmdesát minut se zdálo, že Wales ani na šestý pokus za sebou nedokáže prolomit remízovou kletbu a domácím v zápase s Rakouskem znovu ztratí důležité dva body v cestě za postupem na mistrovství světa. Čtvrthodinu před koncem však Velšany přece jen vysvobodil střídající Ben Woodburn, jenž svůj debut v národním týmu zaklinčoval vskutku výstavním gólem zdálky. A hlavně vítězným: Tým Chrise Colemana triumfoval 1:0 a stále je ve hře o postup na ruský šampionát.

Mladičký forvard Liverpoolu naskočil na trávník v devětašedesáté minutě a nedlouho poté rozvášnil domácí tribuny dalekonosnou ranou na přední tyč, díky níž si Wales zajistil těsné vedení, které již nepustil. S kuriózní bilancí dvou výher a pěti remíz tak velšský národní tým stáhl manko na druhé Irsko na rozdíl dvou bodů, zatímco vedoucí Srbové po výhře nad Moldavskem nadále drží čtyřbodový náskok.

Utkání slibovalo napínavou podívanou, neboť oba týmy k přiživení naděje na postup nutně potřebovaly zvítězit a remíza nic neřešila pro nikoho ze zúčastněných. Právě vzhledem k těmto okolnostem předpovídal manažer Chris Coleman atraktivní a otevřenou podívanou, což se hned potvrdilo šancemi Balea s Ramseym v úvodních minutách, které však skončily nepřesným zakončením.

Teprve po prvotní smršti domácích se osmělili i Rakušané a jeden z nebezpečných centrů Marka Arnautoviče si divže nesrazil do vlastní sítě James Chester. Sám křídelník anglického West Hamu měl posléze největší šanci poločasu, když jej krásným pasem vybídl Baumgartlinger, avšak Arnautovič zakončení z mírného úhlu trestuhodně nezvládl. Když pak nadvakrát neuspěl ani Marcel Sabitzer, odcházelo se k nespokojenosti obou táborů o přestávce do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran měli znovu více ze hry Velšané a brankář Lindner měl co dělat, aby vytěsnil Baleovu ránu zdálky či štiplavou střelu Ramseyho. Když pak ale pár minut po nástupu na hřiště napřáhl sedmnáctiletý Ben Woodburn, byl již rakouský gólman na jeho tvrdý pokus krátký. Vedení domácím málem vydrželo sotva pár minut, neboť krátce po průlomu skóre mohl znovu srovnat aktivní Arnautovič. Jeho gólovou hlavičku však na poslední chvíli dokázal zpod břevna vytáhnout vedle Ashley Williams.

Samotný závěr utkání si již Wales bez větších potíží pohlídal a pohodlně mohl svůj hubený náskok i navýšit. Bale si ovšem vylámal zuby na výtečném Lindnerovi a střídající Robson-Kanu pro změnu pouze orazítkoval pravou tyč. Přesto mohou být Velšané spokojeni, díky výhře 1:0 se mohou v úterý dotáhnout k čelu skupiny D ještě blíže, neboť souběžně s jejich zápasem v Moldavsku dojde i na střetnutí vedoucí dvojky Srbska s Irskem.

Více informací k zápasu

Gruzie - Irsko 1:1

02.09.2017 18:00

Góly: 34. Valeri Kazaišvili - 4. Shane Duffy

Srbsko na první příčce odskakuje druhému Irsku, protože Irové nedokázali porazit domácí Gruzii. Šli sice do vedení, když se po čtyřech minutách trefil obránce Shane Duffy, jenže ještě do konce první půle srovnal na konečných 1:1 domácí mladík Valeri Kazaišvili.

Adresátem dlouhého míče se už ve třetí minutě stal Jonathan Walters, který ale v šanci nezakončil úplně podle představ. To však napravil jen o minutu později obránce Shane Duffy, který byl u vysokého balonu do vápna trochu blíže. Brankář Georgi Makaridze navíc situaci hrubě podcenil a na balon nedosáhl. A protože se pro něj vydal daleko od své brány, domácí kapitulovali.

Po dvaceti minutách se málem Irové dočkali další branky. Walters parádně odcentroval do pokutového území na hlavu McCleana, který ale v obtížné pozici nedokzal dostat míč do sítě i přesto, že jej obránci domácí Gruzie velmi špatně hlídali. To samé se opakovalo také u šance Shanea Longa, který nebyl moc dobře obsazen a jen díky vlastní nepřesnosti nemohl slavit.

O Irech se naopak dalo po dlouhou dobu prvního poločasu říct, že velmi dobře a kompaktně bránili. Až do 34. minuty, v níž kapitulovali. Žano Ananidze, někdejší velký talent světového fotbalu, vyslal nádherný pas vpřed skrz obranný val hostí a mladý záložník Valeri Kazaišvili balon jemným lobem poslal mimo dosah brankáře Randolpha - 1:1.

V jeho jinak schopných rukavicích skončila Kakabadzeho slabá a nepřesná střela, stejně jako hlavička Gviliji. Zkušený domácí brankář Georgi Makaridze naopak musel v nastavení první půle hasit obrovský požár před vlastní brankou zpsobený hlavičkou Clarka. To byla obrovská šance, která později hosty hodně mrzela.

V obdobném tempu jsme pokračovali také po změně stran. Kakabadzeho průnik hasil brankář Randolph výborným zákrokem, hlavička Duffyho zamířila mimo bránu Makaridzeho. Po hodině hry nahradil Harryho Artera Aiden McGeady a trenér O'Neill doufal v ofenzivní probuzení. Irové k tomu měli blízko, protože Christeho centr do vápna našel hlavu Shanea Longa. Jeho hlavička však jen těsně minula břevno!

Patnáct minut před koncem se musel ukázat brankář Georgi Makaridze, který vychytal velmi pohotovým zákrokem dobrou šanci Bradyho. Byla to ale Gruzie, která se ujala ke konci utkání aktivity. Svého soka uzavřela před jeho pokutovým územím a směřovala do něj jeden útok za druhým. Makaridze neměl moc práce až do 80. minuty.

Nejprve vychytal šanci McCleana a následně se celý souboj opakoval. To už byla o poznání větší šance. Long nezištně přihrál právě na McCleana, který běžel sám na brankáře. Jenže stoprocentní šanci nevyužil podle představ. A když v 90. minutě pálil Merebašvili jen do tyče, skóre zůstalo neměnné.

Více informací k zápasu

Srbsko - Moldavsko 3:0

02.09.2017 18:00

Góly: 20. Mijat Gačinović, 30. Aleksandar Kolarov, 81. Aleksandar Mitrović

Srbsko si bez větších potíží poradilo s Moldavskem a před domácími fandy získalo cenné tři body. Cenné i proto, že díky nim a zaváhání, kterého se dopustila irská delegace v Gruzii, Srbové navýšili své vedení na čele tabulky na dva body.

Srbsko doma uvítalo předposlední Moldavsko se všemi hvězdami. Do hry se od první minuty dostali hráči jako Ivanović, Maksimović, Nastasić, Matić, Kolarov, Mitrović nebo rychlík Tadić. Po menších potížích s přehráním srbské hymny už se domácí hráči naplno pustili do svého soupeře. Rychlík Filip Kostić na vzdálenější pravé tyči našel vyskakujícího Nemanju Gudelje, který sice netrefil, ale tím vlastně nahrál Gaćinoviće, který přestřelil.

O pár minut později Srbové pokračovali ve velmi ativním přístupu. Nemanja Gudelj si narazil míč s Aleksandarem Mitrovićem a poté napřáhl k přízemní střele! Jeho pokus ale zamířil pouze doprostřed brány. Obdobnou narážečku pak využil Mitrović s Tadićem, jenže dopadlo to vlastně stejně. Rána doprostřed brány, kde stál připravený brankář Cebanu.

Po dvaceti minutách se už domácí fanoušci dočkali. Veterán Aleksandar Kolarov poslal do vápna výstavní centr, na který si naběhl Filip Kostić. Ten sice ke své smůle promáchl, ale od jeho stojné nohy se balon odrazil do druhé vlny. V ní číhal Mijat Gaćinović, který se nekompromisní ranou prosadil - 1:0.

Kolarov našel o pár minut později ostrou nahrávkou Aleksandara Mitroviće, který za obranou balon zpracoval a poslal do sítě, jenže jeho branka nemohla platit. Stál totiž v ofsajdu. Přesto se domácím podařilo krátce poté zvýšit své vedení. Mijat Gaćinović totiž proběhl k vápnu a našel veterána Aleksandara Kolarova. Ten neměl na zadní tyči potíže a poslal balon přesně do sítě - 2:0 pro domácí.

Divoké minuty první půle neznaly s hosty slitování. Mijat Gaćinović z pravého křídla přesně odcentroval a na vzdálenější levé tyči hlavičkoval Aleksandar Mitrović, který otřel svůj pokus do tyče! Aleksandar Mitrović se velmi často ocital v úloze hrotového hráče a bijce ve vápně. Zvýšit náskok mohl v nastavení první půle po dalším pasu od Kolarova, jenže mířil mimo bránu.

Hrotový útočník se zapojil do další zajímavé šance také bezprostředně po změně stran, když vysunul Alexandera Kolarova. Bek AS Řím sice na levé straně šestnáctky pálil z ostrého úhlu, ale přesto nadělal brankář Cebanuovi mnoho práce. Po hodině hry rozehrával Dušan Tadić rohový kop a poslal z levé strany hřiště nadýchaný centr, po kterém hlavičkoval ve výskoku dobře Aleksandar Mitrović, jenže pouze doprostřed brány.

Dost aktivity měl v nohách také obránce Branislav Ivanović, který nejprve pálil pohotově z otočky a následně si na pravé straně šestnáctky naběhl na kolmou přihrávku. Tu nahrál do druhé vlny, v níž se ocitl střídající Adem Ljajić, jehož zakončení ale nevyšlo podle představ.

Přesto se Srbsko dočkalo ještě jedné branky. Filip Kostić si po straně krásně naběhl za obranu a servíroval před bránu další brilantní pas. Na ten si opět naběhl talentovaný útočník Aleksandar Mitrović, který se tentokrát už konečně dočkal - 3:0 pro domácí!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko743016:715
2.Irsko73409:513
3.Wales725010:511
4.Rakousko72239:98
5.Gruzie70437:114
6.Moldavsko70254:182
Skupina G

Izrael - Makedonie 0:1

02.09.2017 20:45

Góly: 73. Goran Pandev

Izrael doma trochu překvapivě podlehl Makedoncům 0:1 a pokud neuspěje v Itálii, jeho sen o šampionátu v Rusku se definitivně rozplyne. Zápas v Haifě rozhodl jedinou brankou zkušený Goran Panděv.

Izrael se v úvodu utkání snažil zaskočit Makedonce aktivní hrou, ale chyboval v kombinaci a žádnou velkou šanci si nevytvořil. Naopak to byli hosté, po centru zprava se na zadní tyč trefil hlavou Ristevski, ale radost Makedonců byla zbytečná, sudí totiž odpískal Nestorovskiho ofsajd. Domácí se dostali ke slovu až ve 27. minutě, kdy Melikson odvedl skvělou práci a doslova namazal Ben Chaimovi na úvodní gól. Záložníkovi pražské Sparty střela vůbec nesedla a Dimitrievski jí vyrazil.

Ale jinak byli nebezpečnější Makedonci, což znovu potvrdili o pár minut později. Centrovaný balón do vápna domácích zasáhl Cohen a nebýt brankové konstrukce, šli by hosté do vedení. Izrael to zkoušel z větší vzdálenosti, Zahavi po rychlé otočce střílel těsně vedle a Hemedovu ránu ztlumil Dimitrievski. Vidět byl i ostřílený veterán Goran Panděv a nakonec to byl on, kdo se stal hrdinou utkání. Rozhodující moment totiž přišel čtvrthodinu před koncem, kdy obrana Izraelců nezachytila šikovný lob Elmaze a Goran Panděv poslal Makedonce do vedení.

Domácí se ještě pokoušeli o vyrovnání, další střela Hemeda se do branky nevešla a ránu Alioskiho pro změnu vychytal Glazer. Pro izraelského brankáře to jinak nebylo příliš povedené utkání, Glazer několikrát chyboval při vybíhání, ale Makedonci to ani v jednom případě nepotrestali.

Více informací k zápasu

Španělsko - Itálie 3:0

02.09.2017 20:45

Góly: 13. Isco, 40. Isco, 77. Álvaro Morata

Španělé si doma poradili s italským soupeřem jednoznačně 3:0 a nedali mu žádnou šanci. V prvním poločase si roli hlavní hvězdy přisvojil záložník Isco, který se stal autorem dvou branek. Ve druhé půli na konečných 3:0 navýšil střídající útočník Álvaro Morata.

Další bitva dvou velikánů mohla využít velkolepé kulisy stadionu Santiaga Bernabéua. Domácí ekipa do hry vyslala většinu opor, jejichž jména byla zárukou kvalitní podívané. Dres hned od úvodu utkání navlékli Isco, Koke, Asensio, Alba či Busquets s Ramosem, trochu netradičně scházel hrotový útočník. Podobnou roli však měl Silva.

Italové chtěli odehrát solidní utkání s důrazem na defenzívu a zároveň ukázat, že pod vedením trenéra Ventury se nebojí ani Španělů. Brankář Gianluigi Buffon byl jistotou v bráně, před ním se objevili Barzagli, Bonucci nebo Darmian. Ofenzivní úkoly připadli hráčům jako Insigne, Immobile nebo Belotti, na kterého si Španělé museli dávat velký pozor.

Od prvních minut Španělé tradičně kombinovali a vyžívali se v umění Kokeho s Iscem a Asensiem. Mladá hvězda Realu Madrid si podmaňuje nejen Španělsko a dnes bylo vidět, jak dobře se mu hraje právě na Santiago Bernabéu. Italové se soustředili na pečlivé bránění a k útoku vyrážela spíše jen dvojice Insigne - Belotti.

Už ve čtrnácté minutě se stadionem ozvala vlna radosti, protože Leonardo Bonucci fauloval těsně před vápnem rozeběhnutého Marca Asensia a k míči se postavil Isco. To je záruka kvality i vytříbené fotbalové elegance. Tentokrát zhmotnil svůj um do krásné točeného kopu, na který byl i brankář formátu Gigiho Buffona krátký - 1:0 pro domácí.

Španělsko bylo podle očekávání na koni a Italové se ocitli v roli, kterou moc nemusí. Dotahovat výsledek proti sebevědomému soupeři, kterého podporuje zaplněný stadion, to není nic příjemného. Přesto se po dvaceti minutách Italové rázně připomněli. Na krásný centr ze strany si naběhl Andrea Belotti a ukázal, v čem je jeho síla. Stejné záměry měl ale brankář de Gea, který tvrdé zakončení vytáhl!

Italové se do konce první půle snažili s výsledkem něco udělat, ale španělský sok není znám jen ofenzivními schopnostmi. Španělé dnes večer velmi dobře bránili a hlídali si především nebezpečnou dvojici Belotti - Insigne. Pět minut před koncem první půle navíc šli domácí do vedení o dvě branky.

A opět u toho byl někdejší hráč Málagy. Isco stál na konci rychlé kombinace mezi Marcem Asensiem a Andrésem Iniestou. Pak naznačil na hraně vápně střelu, čímž zmátl protihráče. Rychle švihl nohou a další věc, co brankář Buffon viděl, byl míč třepotající se v jeho síti - 2:0.

Druhá půle začala obdobně. Italové ale nastoupili mnohem aktivněji a málem byli za svou námahu odměněni. Pět minut po změně stran se balon dostal k neapolskému Lorenzu Insignemu, který rychle vypálil a brankář de Gea měl hodně práce s jeho zakončením. To nakonec s námahou vyrazil a mohl být rád, že dorážející hráči mířili nad.

Poté se tempo hry trochu uklidnilo a chvíli trvalo, než jsme se dočkali další zajímavé šance. Rozehrávání standardních situací si vzal na starost záložník Marco Verratti, který několikrát nebezpečně hledal své spoluhráče, s čímž ovšem zkušená obrana domácích počítala. Následně mohli domácí sami udeřit a opět to začalo u Isca. Jeho nahrávku skvěle zpracoval Dani Carvajal, jenže z úhlu Buffona nepřehodil.

Dvacet minut před koncem utkání se na hřiště dostavil v Itálii dobře známý útočník Álvaro Morata a tomu stačilo pouhých pět minut, než překonal někdejší spoluhráče z Juventusu. Do rychlého brejku do rozhozené obrany se vydal Sergio Ramos a následně oslovil milimetrově přesným pasem právě mladého hráče Chelsea. Na zadní tyči jej nehlídal pořádně nikdo - 3:0.

Více informací k zápasu

Albánie - Lichtenštejnsko 2:0

02.09.2017 18:00

Góly: 54. Odise Roshi, 78. Ansi Agolli

Ani jednou se nepodařilo Lichtenštejnsku vystřelit na soupeřovu branku, a s takovou statistikou v Elbasanu jednoduše nemohlo uspět. Albánie si jakožto favorit střetnutí dokráčel pro povinné tři body a udržel své šance na postup nad vodou. Skórovat se jí ovšem podařilo až po přestávce, a to zásluhou Odiseho Roshiho a Ansiho Agolliho.

Spolu se San Marinem mají svěřenci kouče Reneho Pauritscha nejhorší ofenzívu vůbec. A že se jim bude těžko vylepšovat číslo jednoho dosaženého gólu ve zbytku celé kvalifikace, potvrdil také tenhle zápas. Směrem dopředu si hosté nevytvořili zhola nic, a i když Kuq e Zinjtë umějí zahrát určitě lépe, i slabší výkon jim bohatě stačil na vítězství.

V prvním poločase museli být nadšeni spíše všichni fajnšmekři defenzivního fotbalu, vskutku toho k vidění moc nebylo. Ačkoli Albánie držela v sedmdesáti procentech míč na svých kopačkách, šancí si nevytvářela ani zdaleka tolik, kolik si představovala. Lichtenštejnsko se urputně bránilo a nutno dodat, že dosti účelně a hlavně úspěšně.

V 7. minutě se jako první osmělil Llullaku, jenže mezi tři tyče, které okupoval Jehle, nezamířil, jen o pár chvil později ani Basha hostujícího brankáře svým pokusem neohrozil. V 17. minutě svá mířidla neseřídil rovněž Memushaj, až Grezda v závěru prvního dějství Jehleho přece prověřil, ten však jeho střelu z voleje vyrazil nakonec do bezpečí.

V 54. minutě se aktivnější Albánie přece dočkala své zasloužené odměny. Centr z rohového čtvrtkruhu od Memushaje vyboxoval Jehle pouze na kopačku Bashy, jehož následnou dělovku tečoval do sítě chytře Roshi. Tahle trefa domácí nakopla a o čtyři minuty později mohl být rozdíl mezi oběma týmy ještě větší, nicméně Mavraj hlavou minul.

Lichtenštejnsko se na žádnou odpověď nezmohlo, Albáncům se přesto podařilo přidat pojišťovací zásah až dvanáct minut před závěrečným hvizdem. Agolli to za vápnem udělal velmi dobře, na jeho hranici si kličkou srovnal míč na svou pravačku a krásným technickým pokusem zamířil přesně ke vzdálenější tyči, kam se Jehle jen marně natahoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko761024:319
2.Itálie751118:716
3.Albánie74039:812
4.Izrael73049:139
5.Makedonie72059:136
6.Lichtenštejnsko70071:260
Skupina I

Ukrajina - Turecko 2:0

02.09.2017 20:45

Góly: 18. Andrij Jarmolenko, 42. Andrij Jarmolenko

Sedmé kolo kvalifikační skupiny I nabralo další řádnou zápletku v boji o čelní příčky, jež uzurpuje hned čtveřice národních týmů. Zatímco zápas Chorvatska s Kosovem zůstal vinou podmáčeného hřiště nedohrán a Island překvapivě ztratil všechny body ve Finsku, vítězem a novým lídrem se v tabulce díky výhře 2:0 nad Tureckem stala reprezentace Ukrajiny. O oba góly se postarala novopečená posila Borussie Dortmund, Andrij Jarmolenko.

Vše podstatné se na stadionu v Charkově událo již v první půli. Nejprve se domácí celek ujal vedení v osmnácté minutě, když povedená kombinace Ukrajiny vyústila v nezvedenou ránu Kovalenka, avšak míč v tu chvíli příhodně doputoval k nohám Jarmolenka, pro nějž už nebyl problém usměrnit jej do sítě. Ukrajinský forvard si v tu chvíli připsal jubilejní třicátý zásah přesně v sedmdesátém startu v reprezentačním dresu.

Tři minuty před koncem první půle navíc autor první branky utkání svůj střelecký účet zdvojnásobil. Navzdory obklíčení hráči soupeře ze všech stran Jarmolenko zachoval chladnou hlavu a zpětnou přihrávku Jevhena Konopljanky poslal do sítě podruhé. Na takto nepovedený vstup do zápasu již Turci nebyli schopní po změně stran zareagovat a co se týče boje o postup, zůstávají po prohře 2:0 s jedenácti body i nadále v roli outsidera.

Nadcházející domácí klání s Chorvatskem již musí Turecko k udržení naděje bezpodmínečně vyhrát. Ani Ukrajinu ve zbytku kvalifikace nečeká nic lehkého, ovšem sobotním triumfem se Ukrajinci posunuli z průběžné čtvrté příčky rovnou na první a do venkovního zápasu s Islandem mohou jít se vztyčenou hlavou. Bodový rozdíl mezi oběma týmy je před úterním měřením sil pouhý jeden bod.

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Kosovo 1:0

03.09.2017 14:30

Góly: 74. Domagoj Vida

Chorvatsko zvládlo náročné podmínky v sedmém kvalifikačním kole a v domácím prostředí zdolalo podceňované Kosovo nejtěsnějším poměrem 1:0, hosté se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Utkání bylo v sobotu přerušeno ve 22. minutě kvůli mohutnému dešti a nakonec přeloženo na neděli. Domácí favorit se díky tříbodovému zisku udržel na první pozici se šestnácti body, kosovský výběr je stále poslední šestý s jedním bodem.

Chorvati tak mají před sebou velmi náročný přesun do Turecka, kde se s tamním reprezentačním celkem utkají již v úterý a moc času na odpočinek tedy nemají. Kosovo přivítá Finsko a jednoduchý zápas ho také v žádném případě nečeká. V úvodní polovině první půle byla k vidění jediná velká šance krátce po odehrané čtvrthodině, kdy se ve výborné pozici ocitl Perišič, ale rána mu vůbec nesedla a mezi tři tyče se nevešla.

Hosté mohli jít do vedení po pár minutách nedělní dohrávky, kdy rohový kop Berishy propadl na zadní tyč a tam nabíhající Muriqi trestuhodně mířil o pár decimetrů vedle. Hosté hráli se svým protivníkem až do konce prvního poločasu vyrovnanou partii, ovšem po změně stran měl favorit převahu. V 50. minutě vystřelil z hranice pokutového území Perišič, nicméně hostující branku minul. O čtrnáct minut později vznikl v šestnáctce Kosova obrovský závar.

Ke střelám se postupně probojovali Mandžukič, Vrsaljko a střídající Kramarič, jenže ani jeden z nich neprocpali míč za brankovou čáru. Rozhodující okamžik se zrodil v 74. minutě, jedinou branku vsítil osmadvacetiletý obránce ukrajinského Dynama Kyjev Domagoj Vida. Po načechraném přímém volném kopu Modriče z levého křídla si na hranici brankového území naběhli hned tři chorvatští hráči a byl to právě Vida, který rozvlnil síť.

Ten balón jen lehce lízl hlavou a usměrnil ho k pravé tyči mimo dosah bezmocného brankáře Ujkaniho. Za dalších deset minut mohl pojistit vedení Chorvatska hvězdný Modrič, tentokráte nevyzrál z úhlu na připraveného Ujkaniho. Ve zbývajících minutách domácí s mírnou nervozitou bránili těsný náskok a udrželi ho do závěrečného hvizdu, avšak jejich výkon nebyl optimální i přes nespornou kvalitu.

Více informací k zápasu

Finsko - Island 1:0

02.09.2017 18:00

Góly: 8. Alexander Ring

Chorvatsko může být v klidu, neboť z trůnu sesazeno nebylo. Island, který si brousil zuby na první místo, totiž překvapivě padl ve Finsku. Jedinou trefu utkání měl již v osmé minutě na starosti zkušený záložník Alexander Ring, na jehož gól už nikdo neodpověděl.

Island plánoval převzít od Chorvatska první místo v tabulce, ale potřeboval k tomu porazit domácí Finsko. To rozhodně nebylo favoritem, ale utkání začalo ve velkém stylu. Island jeho nástup vůbec nestíhal. Utkání mělo českou stopu, protože hlavním arbitrem byl sudí Královec. Gól pískal už po osmi minutách a trochu překvapivě padl do sítě favorizovaného Islandu.

Finsko mělo šanci na zahrávání přímého volného kopu a míč si vzal na starost Alexander Ring. Ten se rozeběhl a poslal balon do břevna, od nějž se míč odrazil rovnou do sítě! Brankář Halldórsson byl absolutně bez šance - 1:0 pro Finy.

Stejný hráč se ještě jednou během dvaceti minut zastřeloval, ale tentokrát už tak přesně nemířil. Stejně se vedlo také Perparimu Hetemajovi, který působí ve finské reprezentaci i přes příslušnost ke svému rodnému Kosovu. Záložník italského Chieva Verona se po samostatném úniku rozhodl pro dělovou ránu, která ale zamířila mimo tři tyče!

Duel mezi Hetemajem a brankářem Halldórssonem se odehrál také před koncem první půle, ale vyšel z něj lépe brankář. Je pravda, že utkání bylo poměrně ostré a několikrát musel sudí Královec sahat do kapsičky pro karetní upomínku toho, kdo je na hřišti autoritou.

Po změně stran se Island podle očekávání vrhl do útoku, jenže narážel na často obětavou práci obrany domácího Finska. Gylfi Sigurdsson například vypálil velmi dobře z patnácti metrů, ale do jeho rány mu skočil Sparv. A Islandu vůbec nepomohl Rúrik Gíslason. Střídající hráč totiž dostal v 73. minutě žlutou kartu za faul a jen o tři minuty později svůj akt opakoval Byl tudíž vyloučen a Islandu docházely možnosti.

Početní výhodu nevyužil Ring, který pár minut před koncem zajímavě pálil. Narazil na brankáře Hannese Halldórssona, který díky svým zkušenostem brankář pohotově zachytil. Srovnat mohl minutu před koncem Gylfi Sigurdsson, jenže hráč Evertonu pálil těsně vedle brankové konstrukce, takže skóre už se nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina742111:514
2.Chorvatsko641111:213
3.Island74129:713
4.Turecko732211:811
5.Finsko71155:104
6.Kosovo60153:181

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Majka vas ljubila, momci Už len v utorok dobyť Dublin a MS sú na dosah.

Reagovat
raduinho

Kosovo je Kosovo.

Reagovat
Bandita_Harry

A raduinho je siptar

Reagovat
smazaný uživatel

Kosmet = Srbija

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Aha,odtud ti Bulhaři maji momčata a momičeta

Reagovat
smazaný uživatel

Nevie niekto kde hľadať tabuľku druhých tímov?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Vdaka

Reagovat
Miguel19

Bez Zappacosty je Itálie úplně v píči.

Reagovat
pepinho2

Strašně slabej kádr, když jako střídající hráč přichází Eder..

Reagovat
blaugrana

Reagovat
olis

nehovorim ze by to nejak zmenilo vysledok ale to totalne ignorovanie Jorginha vobec nechapem

Reagovat
formic81

tu Italii by jsme porazili i my potom vcerejsi zapase

Reagovat
Kixi Syhimour

Woodburn

Reagovat
REPLIKATOR

Woodburn > Ramsey

Reagovat
redyyz

mu to tam sadlo

Reagovat
Coutinho10

luxusne...super to ozivil

Reagovat
alcantara

Po dnesku by Veratti stal tak 25 mega. Chvalabohu, ze uz nie je prestupove obdobie.

Reagovat
smazaný uživatel

a v ten istý okamih celé tvoje vnútro zožiera ten fakt, že ste ho nepriviedli a naopak oni odviedli Neymara

Reagovat
havrys99

Kružliak pískal Gruzii s Irskem, přitom Gruzii trénuje Weiss. Docela hustý na tak důležitý utkání.

Reagovat
smazaný uživatel

Urobil nejakú chybu?

Reagovat
havrys99

podle krátkého sestřihu žádný zářezy

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajině jsem výhru přál, ale teď jsem se díval, že ani jeden gól asi neměl platit.

Reagovat
paver

je to tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina byla lepši , mohla dat ještě aspoň 3 branky, turcí -vůbec žadná šance... tak že i kdyš bylo to s chybov rozodčich, ten stav odpovida tomu co se dělo na hřiští

Reagovat
smazaný uživatel

Tak už to můžem zabalit,na nějaké postupy budeme muset v příštích 20 letech zapomenout,jediná šance, jak se někam probojovat,hlavně na MS je ten turnaj pořádat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stalo v Chorvatsku,že to nehráli?Napršelo jim?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,ve 22.minutě to přerušili

Reagovat
Filipow

šílenej chcanec v chorvatsku v sobotu...

Reagovat
smazaný uživatel

proste na tom Balkáne sa vždy niečo zomelie, katastrofálne podmienky

Reagovat
Liquid

provokace od Albánců, poslali drona do mraku a ten spustil liják

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Veratti to je mediálne asi najprecenovanejší hráč sveta.

Reagovat
smazaný uživatel

Rosicky

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To Turecko nechápu. Vyloženě fotbalová země s obrovským potenciálem mladých talentů, poměrně solidní liga, aspoň teda ta špička

a hrajou dlouhodobě hovno

Reagovat
smazaný uživatel

kromě zápasů s námi

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Totez,krom te solidni ligy,si muzes rikat o srbech a chorvatech

Reagovat
smazaný uživatel

Turku je o hodně více

Reagovat
smazaný uživatel

Ale talentu chrli vic srbi a chorvati...mozna by turci meli hrat asijskou kvaldu,kdyz vetsina uzemi I obyvatel je v asii.

Reagovat
madridcan

Videl som iba zostrihy, ale na Santiagu Bernabeu neskutocna atmosfera. Vytlieskany Iniesta, vrucne privitany Villa. Hoc som nepozeral zostrih zamerany na Isca, tak mi prisiel ako hrac zapasu. Strasny frajer. Buffona mohlo aj roztrhnut, bol na vsetko sam. Z jeho pozicie mali vsetci jeho spoluhraci dostat od neho riadne zjebanie a Veratti asi aj pysk...

Reagovat
ADM

Ten prvy gol ale mal brankar mat. Neslo to az tak k tyci

Reagovat
10

nechytatelná střela, když už to prošlo přes zeď

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
smazaný uživatel

ja som videl celý zápas a španieli museli volať políciu lebo to už bolo znásilnenie čo Isco predvádzal

Reagovat
Xavi

Až na to pískání na Piqueho to bylo super.

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
eder

Kdy naposledy dostal Šereda trojku za nároďák?

Reagovat
blaugrana

29.03.2016 v priatelaku s Nemcami.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
PePiG7

Reagovat
blaugrana

Lol, Ukrajina jeden z offside a druhý lopta za čiarou, to je sen.

Reagovat
Mateo16

https://www.youtube.com/watch?v=9upJO1CNcMI

Tak ako si krajal cely zapas Verrattiho som este nevidel

Reagovat
stas87

Takze faul na brankara Gruzinska sa nepiska a ti kopaci sa dostanu do vedenia. A ked domaci vyrovnaju na 1-1 v 34.minute, tak dement Clark nechce dat loptu z ruky. Snad ich Srbsko porazi a dokraca k vyhre v skupine, tychto zmrdov snad na mundiale neuvidim.

Reagovat
Pipo123

Ten faul by sa ani piskat nemal, brankar bol mimo maleho uzemia a isiel na vlastne riziko, obrovska chyba

Reagovat
stas87

Ano, bola to jeho blbost ale dostal laket od toho druheho hraca Irska, nie od toho co skoroval. Nepoznam uplne presne pravidla, takze mozno mas pravdu ty a asi to tak aj bude, kedze domaci neprotestovali. V prvom rade teda brankarova hlupost, laktom ale dostal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele