Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - úterý 28.3.

28.03.2023, 20:00, aktualizováno 28.03.2023, 22:46
Komentáře a souhrny
Oslavující Scott McTominay a Kieran Tierney (© AFP)

Poslední den úvodního kvalifikačního období načal duel Gruzie s Norskem, konala se nakonec remíza. Hosty poslal do vedení Sörloth, domácí pak po obrátce vyrovnali zásluhou Mikautadzeho. Nečekanou porážku si připsalo Španělsko, které ve Skotsku ani neskórovalo. Naopak jiný účastník z Pyrenejského poloostrova slavil, Andorra totiž překvapivě uhrála bod na půdě Kosova. Chorvatsko venku skolilo Turecko, Švýcarsko nemělo problémy s Izraelem...

Skupina A

Skotsko - Španělsko 2:0

28.03.2023 20:45

Góly: 7. Scott McTominay, 51. Scott McTominay

Opravdu parádním způsobem vstoupilo Skotsko do kvalifikace o EURO 2024. Poté, co si ve svém prvním vystoupení proti Kypru připsalo očekávané vítězství, si vyšláplo i na největšího favorita skupiny A. Před Španělskem aktuálně britský soubor vede o tři body, dohromady již zaznamenal pět gólů a žádný neinkasoval. Dva přesné zásahy nyní zařídil Scott McTominay.

Kdyby se domácí neujali poměrně brzkého vedení, kdo ví, jakým směrem by se utkání upínalo. Jejich soupeř byl každopádně tímto nástupem docela zaskočený, a i když se následně snažil o vyrovnání stavu, nepotkal se se zdárnou koncovkou. Velkou chybu mimochodem vyrobil při úvodní změně skóre krajní obránce Pedro Porro, ke smůle španělského nároďáku.

Zprvu si sice dobře hlídal napadajícího Robertsona, snažil se přitom u lajny míč jenom tupě neodkopnout za lajnu, nicméně v tomto případě měl zřejmě zvolit jednoduché řešení situace. Na druhou stranu stěží mohl očekávat, že v snad tu nejnevhodnější chvíli upadne, balónu se tedy chopil jeho protivník, ten pak přihrál od brankové čáry dozadu na McTominaye, jenž zacílil za záda gólmana Kepy.

V 15. minutě přitom Skotsko nebylo vůbec daleko od navýšení svého náskoku. Christie podnikl sólo přes třetinu hřiště, dostal od španělské defenzívy až příliš prostoru, objevil se tak v mžiku na hranici šestnáctky, odkud slušně vypálil, ovšem jeho přízemní pokus, který Kepa pouze sledoval, skončil pouze v zámezí.

Až ve 20. minutě zahrozil poprvé také celek z Pyrenejského poloostrova, na hlavičku Joselua, jehož pobídl svým jemným obloučkem José Gayá, byl ale brankář Gunn připravený. O pár chvil později však ostrovnímu výběru pořádně zatrnulo, zase totiž ve vzduchu nebyl dobře strážený Joselu, jenže ani v tomto případě síť nerozvlnil, poněvadž orazítkoval jenom břevno.

Hosté následně neproměnili několik dalších slibných možností, v závěru první půle se posléze ještě jednou ozvali Skotové, a to prostřednictvím Dykese, ovšem ten svůj únik završil jen nepřesným zakončením. Nakonec o svém vítězství rozhodli domácí krátce po obrátce. V 51. minutě založil po levé straně výpad Tierney, a i když jeho přihrávku ve vápně zastavil bránící David García, odvracel pouze k dorážejícímu McTominayovi, který levačkou dopravil merunu na místo určení.

Tenhle moment Španělsko evidentně nadobro zlomil. Jeho odvážný, nebojácný konkurent tvrdě bojoval až do závěrečného hvizdu sudího Schärera, snažil se nedat zvučenému sokovi ani metr prostoru, a i když přece čelil pár šancím, které La Roja vyprodukovala, čisté konto ve finále uchoval.

Více informací k zápasu

Gruzie - Norsko 1:1

28.03.2023 18:00

Góly: 60. Georges Mikautadze - 15. Alexander Sørloth

Mírně favorizované Norsko bez své největší hvězdy Erlinga Haalanda nedokázalo naplnit papírové předpoklady proti houževnaté Gruzii a i přes brzké vedení uhrálo pouze nerozhodný výsledek 1:1. Po úvodní jasné porážce 0:3 ve Španělsku tak nezvítězilo ani podruhé, a komplikuje si tedy cestu na evropský šampionát. Domácí naopak odehráli premiérový duel v tomto kvalifikačním cyklu a ukázali, že na tom nejsou vůbec špatně.

Severský výběr v úvodu zápasu kontroloval hru a z ničeho nic se dostal do vedení přesně po odehrané čtvrthodině. Sedmadvacetiletý útočník španělského Realu Sociedad Alexander Sørloth si po přistrčení Aursnese navedl míč blíže doprostřed hrací plochy a z hranice pokutového území ho usměrnil přímo do pravého spodního růžku kolem dívajícího se brankáře Mamardašviliho.

Hosté v následujícím průběhu pokračovali v tlaku a svůj náskok chtěli navýšit, jenomže Elyounoussi ve velmi nadějné pozici nepropálil klubko hráčů stojících před sebou. Vzápětí ránu stejného hráče vyrazil skvělý Mamardašvili před sebe a dorážející Aursnes pak pálil příliš vysoko. Gruzínci měli blízko k vyrovnání zhruba pět minut před přestávkou, avšak Kvaracchelia minul břevno o decimetry. Svěřenci francouzského trenéra Willyho Sagnola nakonec přeci jen srovnali krok v 60. minutě.

Po dlouhém pasu Kvirkveliy si Georges Mikautadze posunul balón hlavou dopředu a svůj únik mezi dvěma protihráči zakončil nekompromisní ranou do horní poloviny branky. Neuběhly ani další dvě minuty a vývoj mohl otočit střídající Lobžanidze, avšak gólman Nyland odvrátil jeho bombu do strany. Norové pak neproměnili několik slibných šancí, zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mířil nepřesně aktivní Kvaracchelia, takže se výsledek již nezměnil.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Skotsko
2
2
0
0
5 : 0
6
2
Španělsko
2
1
0
1
3 : 2
3
3
Gruzie
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Norsko
2
0
1
1
1 : 4
1
5
Kypr
1
0
0
1
0 : 3
0

Skupina D

Turecko - Chorvatsko 0:2

28.03.2023 20:45

Góly: 20. Mateo Kovačić, 45+4. Mateo Kovačić

Favorizované Chorvatsko v úvodních dvou zápasech kvalifikační skupiny D přivítalo dva největší konkurenty v boji o postup na evropský šampionát a nakonec se raduje ze zisku čtyř bodů, které mu dávají velmi dobré šance do následujícího průběhu. Teď díky zvládnutému prvnímu poločasu vyhrálo na půdě ambiciózního Turecka 2:0 a rázem se vyhouplo do čela skupiny o skóre před druhý Wales.

Právě s ostrovním vyzyvatelem se utkalo v sobotu a o vedení přišlo až v nastavené čase. Domácí naopak nenavázali na těsné vítězství v Arménii (2:1) a utrpěli tedy první porážku. Přitom do úterního utkání vstoupili aktivně a do vedení mohli jít už po necelých pěti odehraných minutách, kdy špatnou rozehrávku protivníka chtěl potrestat rozběhnutý Özcan, jenže jeho přízemní volej skvěle odvrátil před sebe brankář Livakovič.

O pár minut později zahrozil také útočník Aktürkoğlu, nicméně jeho kroucený pokus vytěsnil famózní Livakovič konečky svých prstů mimo prostor tří tyčí. Stejný hráč po následném rohovém kopu sice rozvlnil síť z bezprostřední blízkosti, ovšem jeho trefa nemohla platit kvůli zřetelnému ofsajdu. Vyzyvatel z Balkánského poloostrova šel z ničeho nic do vedení přesně po dvaceti minutách hry.

Po rychlém brejku čtyři na čtyři si Mateo Kovačić ukázkově vyměnil balón s Pašaličem a ze středu pokutového území se po zemi trefil přímo k pravé konstrukci. Kovačič dokázal pojistit vedení svého výběru ve čtvrté nastavené minutě úvodního dějství. Tentokráte se po křižném pokusu Pašaliče a výborném zákroku gólmana Günoka zjevil před hranicí brankového území a zcela prázdnou branku neminul.

Chorvaté si po změně stran hlídali dostatečný náskok a o svém úspěchu mohli definitivně rozhodnou v 57. minutě, ale po finálním centru Modriče tentokráte neuspěl agilní Pašalič a z metru jen trefil Günoka. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem minul Kramarič levou tyč o decimetry a když v nastaveném čase neproměnili na opačné straně stoprocentní příležitosti Tosun s Nayirem, tak se na výhře mírného favorita nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Wales - Lotyšsko 1:0

28.03.2023 20:45

Góly: 41. Kieffer Moore

Draci z Walesu nepředvedli proti podceňovanému Lotyšsku optimální výkon, nicméně díky trefě Kieffera Moora zhruba pět minut před přestávkou vstoupili do tohoto kvalifikačního cyklu ziskem čtyř bodů a solidně tedy vykročili za postupem. Pobaltský vyzyvatel si směrem dopředu téměř nic nebezpečného nevypracoval, na druhou stranu předvedl v defenzívě zodpovědný výkon a k bodovému zisku neměl úplně daleko.

Ostrovní výběr navíc přerušil svou šňůru devíti utkání bez vítězství a vzhledem k průběhu mohlo být jeho vítězství ještě vyšší. První větší možnost se zrodila krátce po pěti odehraných minutách, kdy po centru z levého křídla propadl míč až do středu šestnáctky k Wilsonovi, ale jeho prudký pokus dokázal parádně vyrazit do strany dobře postavený brankář Šteinbors. Hosté se ojediněle ozvali v 17. minutě, jenže střelu Ošse bez potíží kryl gólman Ward.

Zhruba deset minut před výměnou stran napřáhl ze střední distance Ampadu a jeho dělovka prosvištěla o kousek nad břevnem, rozhodující moment tohoto úterního střetnutí nastal ve 41. minutě. Daniel James odvedl výtečnou práci na levé straně šestnáctky a svým nezištným centrem našel hlavičkujícího Moora, jenž usměrnil balón přímo k pravé tyči a Šteinbors se v tuto chvíli jen naprázdno proletěl vzduchem.

V nastaveném čase úvodního dějství chtěl pojistit náskok Walesu Wilson, avšak strážce Lotyšska zamezil dalšímu gólu famózním zákrokem. Ve druhé půli tempo hry výrazně opadlo a za zmínku stojí jen rána Williamse z 50. minuty těsně nad a také zásah nohou v podání Warda po nepříjemné střele Gutkovskise z mírného úhlu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Chorvatsko
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Wales
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Turecko
2
1
0
1
2 : 3
3
4
Arménie
1
0
0
1
1 : 2
0
5
Lotyšsko
1
0
0
1
0 : 1
0

Skupina I

Kosovo - Andorra 1:1

28.03.2023 20:45

Góly: 59. Edon Zhegrova - 61. Albert Rosas

Když sudí Gishamer naposledy zapískal v Prištině do píšťalky, radovala se Andorra, jako by vyhrála. Body z reprezentačních zápasů trpaslík z Pyrenejského poloostrova totiž nezískává ani náhodou pravidelně, natož venku, a i remíza pro něj byla jistě velkým úspěchem. Kosovo se sice ujalo ve druhém poločase vedení, jeho soupeř ovšem srovnal stav a pak už nepovolil.

Ve 21. minutě se objevil v dobrém postavení Zeneli, avšak jeho pokus nakonec uměl zablokovat bránící Chus Rubio. Ve 42. minutě se osmělila poprvé v zápase také Andorra, a to prostřednictvím Joana Cervóse, jeho pokus o lob však gólmana Muriče opravdu nepřekvapil. O pár chvil později ještě jednou mohlo udeřit Kosovo, avšak Muriqiho přízemní zakončení vyblokoval do zámezí brankář Iker Álvarez.

První změna skóre přišla na řadu až v 59. minutě. Rashica ze středu pole uvolnil svou kolmicí střídajícího Zhegrovu, ten si naběhl za obranu, vnikl až do šestnáctky a zacílil levačkou přesně na zadní tyčku. Hosté ovšem velmi záhy odpověděli. Joan Cervós v 61. minutě rozehrál standardní situaci centrem do šestnáctky, Albert Alavedra hlavou prostrčil míč na Alberta Rosase, a ten hlavou překonal Muriče. Domácí ještě mohli strhnout vítězství na svou stranu v 81. minutě, avšak Kryeziu nasměroval hlavičku jen vedle brány.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Bělorusko 2:1

28.03.2023 20:45

Góly: 17. Nicolae Stanciu, 19. Andrei Burcă - 86. Uladzislau Marozau

Rumunsko může hodnotit vstup do kvalifikace o EURO 2024 velmi pozitivně. Po povinném vítězství na půdě Andorry si doma poradilo taktéž s Běloruskem a po březnovém programu obsadilo postupovou druhou příčku v tabulce. Lepší už je pouze Švýcarsko, které má s osmi vstřelenými góly a žádným inkasovaným skóre výrazně nad nynějšími rumunskými limity.

Tricolorii svému soupeři jasně naznačili už v úvodní dvacetiminutovce, že všechny body zkrátka zůstanou v Bukurešti. V 17. minutě nasměroval domácí k vítězství Stanciu, který rozehrál přímý volný kop z levé strany, a z poměrně těžkého úhlu, velmi chytře. Na první pohled se totiž zdálo, že se bude jednat o centr, nicméně jeho počínání ve finále vyústilo v moc povedenou střelu, která zaplula za pozdě reagujícího gólmana Plotnikaua přesně na zadní tyč.

Uběhlo jen pár okamžiků od tohoto zápasového milníku a Rumuni se radovali z další branky. Dlouhý pas z pravé strany od Marina zachytil na hranici brankového území Burca, který do míče ve velmi krkolomném postavení stačil drknout, a balón se posléze došoural za brankovou čáru.

Od té doby si domácí drželi svého soupeře zdárně od těla, kdyby přitom v 58. minutě skóroval Alibec a neorazítkoval by pouze brankovou konstrukci, byl by běloruský odpor zřejmě nadobro zlomen. Hosté každopádně v závěrečné čtvrthodince přece zazlobili, už v 76. minutě mohl rozvlnit síť Bachar, nebýt skutečnosti, že mířil jen přímo do míst, kde stál brankář Radu.

Nakonec hosté v 86. minutě opravdu udeřili, ke snížení stavu došlo poté, co si prudkou přihrávku Klimoviče sice nezpracoval ideálně Marozau, přesto zacílil umně z halfvoleje ke vzdálenější tyčce, další změna skóre na každý pád již na řadu nepřišla.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Izrael 3:0

28.03.2023 20:45

Góly: 39. Rubén Vargas, 47. Zeki Amdouni, 52. Silvan Widmer

Nějakou dobu to sice trvalo, jakmile se ale Švýcarsko propracovalo k první brance, už to šlo všechno ráz na ráz. Stačilo nakonec pouhých třináct minut, které oddělovala přestávka mezi poločasy, aby skórovalo hned třikrát a rozhodlo o zasloužené výhře nad Izraelem. A zatímco hosté zase nepřesvědčili po remíze s Kosovem, domácí plynule navázali na skalp Běloruska.

Nutno podotknout, že Izrael v Lancy dokázal slušně konkurovat do první změny skóre. Domácí se v útoku obecně docela stěží prosazovali, s žádnou velkou pravidelností si šance rozhodně netvořili. Ve finále ovšem byli ve správnou chvíli efektivní, pak se jim začalo přece dýchat o něco lépe. A dalšími dvěma góly pak pouze pojistili konečný zisk tří bodů.

V 16. minutě Rossocrociati zahrozili poprvé, a to prostřednictvím standardní situace. Z míst zhruba dvacet metrů od brány měli k dispozici přímý volný kop, Rodríguez míč nakrátko přiťukl ke Xhakovi, ten ho zastavil pro Akanjiho, jenž pravačkou po zemi slušně vypálil, a i když brankář Glazer merunu napoprvé nezkrotil, napodruhé už byl ve svém počínání úspěšný.

Až ve 39. minutě izraelský muž v rukavicích kapituloval. Amdouni poslal centr z pravé strany do šestnáctky, Freuler tam hlavou přizvedl balón do vzduchu, padající míč nakonec skončil na hranici brankového území, odkud pak z voleje, poněkud akrobatickým způsobem, zamířil střelou od břevna do potřebných míst Vargas.

Ve 42. minutě mohl náskok Švýcarska navýšit ještě Amdouni, a to po rychlém brejku, nicméně Glazer si s touto šancí poradil. Ve finále ovšem A-Team smutnit nemusel, hned zkraje druhé půle se totiž přece dočkal dalšího přesného zásahu. Vargas podnikl výpad po levé straně, po jeho nahrávce elegantně zakončoval patičkou Freuler, Glazer každopádně dobře zasáhl. Nakonec ale ne natolik zdárně, neboť se k dorážce dostal neustále hladový Amdouni, jenž posléze pohotově zacílil.

A v 52. minutě Švýcaři svému sokovi ještě jednou nafackovali. Zakaria ve středu pole vyprodukoval moc povedený oblouček, do vápna si na něj seběhl Widmer, a ten svou hlavičku poslal přesně na vzdálenější tyčku. V 86. minutě a poté také v nastavení ještě mohl přidat čtvrtou trefu domácího souboru střídající Okafor, jenže se ani v jednom případě nepotkal s povedenou koncovkou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švýcarsko
2
2
0
0
8 : 0
6
2
Rumunsko
2
2
0
0
4 : 1
6
3
Kosovo
2
0
2
0
2 : 2
2
4
Andorra
2
0
1
1
1 : 3
1
5
Izrael
2
0
1
1
1 : 4
1
6
Bělorusko
2
0
0
2
1 : 7
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Norové jsou bez Hålanda úplně marní, přitom mají hráče ve slušných klubech. Asi by se měli vrátit k lyžování.

Reagovat
M.Vaza

Nevím no, Gruzie poslední dobou celkem na vlně, určitě o nic větší ostuda, než to trápení s Moldavskem..

Reagovat
andrew96

Reagovat
Freedo

Norové nemají Kvaradonu

Reagovat
Godwinson

Zjevne je nutne odstranit ty zabehle stereotypy, kdyz hrajou Skoti se Spanelskem a jako vetsi mrdky a herecky se projevuji Skoti.

Reagovat
GabrielBatistuta

To, co tam předvedl Tierney před jedním rohem, bylo na pořádnou facku. Jak tam 3x padal

Reagovat
Hasan Šáš

Skotsko Rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele