Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 2. kolo
28.03.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavující Scott McTominay a Kieran Tierney (© AFP)

Nečekaný lídr skupiny A: Skotsko má druhou výhru, Španělsko pokořil McTominay

Opravdu parádním způsobem vstoupilo Skotsko do kvalifikace o EURO 2024. Poté, co si ve svém prvním vystoupení proti Kypru připsalo očekávané vítězství, si vyšláplo i na největšího favorita skupiny A. Před Španělskem aktuálně britský soubor vede o tři body, dohromady již zaznamenal pět gólů a žádný neinkasoval. Dva přesné zásahy nyní zařídil Scott McTominay.

Kdyby se domácí neujali poměrně brzkého vedení, kdo ví, jakým směrem by se utkání upínalo. Jejich soupeř byl každopádně tímto nástupem docela zaskočený, a i když se následně snažil o vyrovnání stavu, nepotkal se se zdárnou koncovkou. Velkou chybu mimochodem vyrobil při úvodní změně skóre krajní obránce Pedro Porro, ke smůle španělského nároďáku.

Zprvu si sice dobře hlídal napadajícího Robertsona, snažil se přitom u lajny míč jenom tupě neodkopnout za lajnu, nicméně v tomto případě měl zřejmě zvolit jednoduché řešení situace. Na druhou stranu stěží mohl očekávat, že v snad tu nejnevhodnější chvíli upadne, balónu se tedy chopil jeho protivník, ten pak přihrál od brankové čáry dozadu na McTominaye, jenž zacílil za záda gólmana Kepy.

V 15. minutě přitom Skotsko nebylo vůbec daleko od navýšení svého náskoku. Christie podnikl sólo přes třetinu hřiště, dostal od španělské defenzívy až příliš prostoru, objevil se tak v mžiku na hranici šestnáctky, odkud slušně vypálil, ovšem jeho přízemní pokus, který Kepa pouze sledoval, skončil pouze v zámezí.

Až ve 20. minutě zahrozil poprvé také celek z Pyrenejského poloostrova, na hlavičku Joselua, jehož pobídl svým jemným obloučkem José Gayá, byl ale brankář Gunn připravený. O pár chvil později však ostrovnímu výběru pořádně zatrnulo, zase totiž ve vzduchu nebyl dobře strážený Joselu, jenže ani v tomto případě síť nerozvlnil, poněvadž orazítkoval jenom břevno.

Hosté následně neproměnili několik dalších slibných možností, v závěru první půle se posléze ještě jednou ozvali Skotové, a to prostřednictvím Dykese, ovšem ten svůj únik završil jen nepřesným zakončením. Nakonec o svém vítězství rozhodli domácí krátce po obrátce. V 51. minutě založil po levé straně výpad Tierney, a i když jeho přihrávku ve vápně zastavil bránící David García, odvracel pouze k dorážejícímu McTominayovi, který levačkou dopravil merunu na místo určení.

Tenhle moment Španělsko evidentně nadobro zlomil. Jeho odvážný, nebojácný konkurent tvrdě bojoval až do závěrečného hvizdu sudího Schärera, snažil se nedat zvučenému sokovi ani metr prostoru, a i když přece čelil pár šancím, které La Roja vyprodukovala, čisté konto ve finále uchoval.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
Pharrell

Jaj España už teče prohrává

Reagovat
KnoxXx

McSauce

Reagovat
Messiáš

Neuvěřitelní supaci.

Co tam Fuente postavil, to zůstává rozum stát

Reagovat
Well

Jak bys to poskládal?

Reagovat
Messiáš

Tak já už mám dost přípomínek k nominaci, ale postavit ofenzivu na křídlech Oyarzabal, který se zatím po dlouhodobém zranení dost hledá, a stejně jako celé Socky nemá formu A Pinovi, o kterém, se dá říct totéž, je na zamyšlení. Joselu se ukázal v prvním zápase, chápu, že mu chtěli dát šanci od začátku, ale do budoucna doufám, že bude maximálne plnit roli žolíka. Zubimendi by se mi líbil více na pivota. Ostatně Merino hraje vytaženěji. Celá řada hráčů odvedla velice mdlé výkony, není to házení na individuality, byť ta ofenzivní čtverka, co začala byla dost zoufalá a cokolik přišlo, tak to vlastně aspoň o něco zlepšila (Nico Williams a Gavi zvlášt)

Trochu mě vadí střídání Porra, ale je v klidu obhajitelné tím, že de facto zavinil gol. Čekal jsem pro něj jen více minut. Carvajal na svůj výkon proti Norsku taky zrovna nenavázal. Netuším proč poslal domů Baldeho.

Je prima, že se zkouší nová jména, ale ne všechno, co dělal/nominoval Enrique bylo špatné. Začleňování nových tváří bych si představoval daleko postupněji a ne, že se hodí jedenáctka s tolika změnami s borci, kteří někteří debutují či hrají v repre po strašně dlouhé době do zápasu proti nepřijemnému soupeři a venku.. To De la Fuente vymyslel.

Pokud by to bylo možné, tak bych si přál spíše začlenování mladých a zajímavých hráčů, kteří to můžou táhnout. Gabi Veiga, Rodrigo Riquelme, Arnau Martinez, Oihan Sancet, klidně postupně. To můžou být světoví hráči jednou, Joselu či Aspas, i když je mám rád a druhý jmenovaný byl dlouho nepochopitelně ignorován, tak nevím, jestli jsou budoucností. Stejnej pocit mám z "náhradníků v Realu"

Reagovat
Kuba94

Že ten Skot Scott, tak hraje jen v repre kurva. Ale v United do počtu jen.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele