Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 2. kolo
28.03.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Mateo Kovačić (© AFP)

Chorvatsko zvládlo bitvu v Turecku a odčinilo tak úvodní remízu s Walesem

Favorizované Chorvatsko v úvodních dvou zápasech kvalifikační skupiny D přivítalo dva největší konkurenty v boji o postup na evropský šampionát a nakonec se raduje ze zisku čtyř bodů, které mu dávají velmi dobré šance do následujícího průběhu. Teď díky zvládnutému prvnímu poločasu vyhrálo na půdě ambiciózního Turecka 2:0 a rázem se vyhouplo do čela skupiny o skóre před druhý Wales.

Právě s ostrovním vyzyvatelem se utkalo v sobotu a o vedení přišlo až v nastavené čase. Domácí naopak nenavázali na těsné vítězství v Arménii (2:1) a utrpěli tedy první porážku. Přitom do úterního utkání vstoupili aktivně a do vedení mohli jít už po necelých pěti odehraných minutách, kdy špatnou rozehrávku protivníka chtěl potrestat rozběhnutý Özcan, jenže jeho přízemní volej skvěle odvrátil před sebe brankář Livakovič.

O pár minut později zahrozil také útočník Aktürkoğlu, nicméně jeho kroucený pokus vytěsnil famózní Livakovič konečky svých prstů mimo prostor tří tyčí. Stejný hráč po následném rohovém kopu sice rozvlnil síť z bezprostřední blízkosti, ovšem jeho trefa nemohla platit kvůli zřetelnému ofsajdu. Vyzyvatel z Balkánského poloostrova šel z ničeho nic do vedení přesně po dvaceti minutách hry.

Po rychlém brejku čtyři na čtyři si Mateo Kovačić ukázkově vyměnil balón s Pašaličem a ze středu pokutového území se po zemi trefil přímo k pravé konstrukci. Kovačič dokázal pojistit vedení svého výběru ve čtvrté nastavené minutě úvodního dějství. Tentokráte se po křižném pokusu Pašaliče a výborném zákroku gólmana Günoka zjevil před hranicí brankového území a zcela prázdnou branku neminul.

Chorvaté si po změně stran hlídali dostatečný náskok a o svém úspěchu mohli definitivně rozhodnou v 57. minutě, ale po finálním centru Modriče tentokráte neuspěl agilní Pašalič a z metru jen trefil Günoka. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem minul Kramarič levou tyč o decimetry a když v nastaveném čase neproměnili na opačné straně stoprocentní příležitosti Tosun s Nayirem, tak se na výhře mírného favorita nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
ACSeRw!n

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele