Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - sobota 25.3.

25.03.2023, 17:02, aktualizováno 25.03.2023, 22:43
Komentáře a souhrny
John McGinn otevírá skóre (© AFP)

Španělsko si na úvod poradilo 3:0 s Norskem a stejným výsledkem skončil i souboj Skotska s Kyprem. Ještě suverénnější byli Švýcaři, Bělorusům nastříleli o dvě branky více, naopak Chorvatsko v nastavení přišlo o výhru nad Walesem.

Skupina A

Španělsko - Norsko 3:0

25.03.2023 20:45

Góly: 13. Dani Olmo, 84. Joselu, 85. Joselu

Hráči Španělska započali kvalifikaci na mistrovství Evropy výhrou 3:0 v duelu skupiny A nad Norskem, které se bez Erlinga Haalanda střelecky trápilo. Premiérové utkání na trenérské lavičce si užil Luis de la Fuente, jenž v minulosti vedl mládežnické výběry země z Pyrenejského poloostrova. O vítěznou trefu se postaral chytrou tečí v úvodu Dani Olmo, na kterého navázal chvíli před koncem dvěma brankami 32letý debutant v národním týmu Joselu.

Domácí zahájili cestu na německý šampionát proti soupeři, přes kterého museli projít i v kvalifikaci na předchozí mistrovství Evropy. Reprezentaci z Pyrenejského poloostrova trápil nedostatek hvězd opravdu světového formátu, a nominace se tak dočkali například matadoři z LaLigy Iago Aspas či Joselu. Seveřané sice ofenzivní zbraní toho nejvyššího kalibru disponovali, Haaland však nakonec do Málagy nepřicestoval z důvodu zranění.

Diváci na stadionu La Rosaleda nečekali na úvodní trefu dlouho, jelikož La Furia Roja se ujala vedení již ve 13. minutě. Přestože pálil Alejandro Balde, branku si připsal Olmo, který úspěšně tečoval míč. Španělé předváděli jejich známý styl hry a oproti soupeři měli míč na kopačkách mnohem častěji. V další příležitosti se ocitl Álvaro Morata, hrající s kapitánskou páskou, chybělo mu však pár centimetrů, aby dosáhl na centrovaný míč. Na opačné straně se prezentoval neskutečným zákrokem Kepa Arrizabalaga. Seveřané se postupem času dostali více do utkání a koncem úvodního dějství se hnali za vyrovnáním. Přesto do poločasové přestávky odešli španělští fotbalisté s jednogólovým náskokem.

Po změně stran byli Skandinávci pár centimetrů od vyrovnání. Po střele z pokutového území se míč nešťastně odrazil od Daniho Carvajala a na brankové čáře celou situaci zachránil Arrizabalaga. Domácí celek toužil po další trefě, aby mohl prožít klidnější konec utkání. Lvi však odmítali kapitulovat. Vyloženou šanci nevyužil ve španělské LaLize hrající Alexander Sörloth, který bohužel pro svůj celek zamířil mimo. Červení přidali pojišťující trefu a byl to ve 32 letech debutující Joselu. Kvalitní hlavičkou do protipohybu brankáře rozhodl o zisku všech bodů pro španělský národní tým. O minutu později navíc zkušený útočník přidal definitivní pojistku.

Norsko tak favorita nezaskočilo a v Málaze nebodovalo. V příštím kole se 28. března představí v Gruzii. Venku bude hrát tentýž den také Španělsko, které vyzve Skotsko.

Více informací k zápasu

Skotsko - Kypr 3:0

25.03.2023 15:00

Góly: 21. John McGinn, 87. Scott McTominay, 90+3. Scott McTominay

Tradičně zaplněný Hampden Park v Glagow viděl očekávané vítězství Skotska nad outsidery skupiny A z Kypru. Dlouho ovšem domácí fanoušci nervózně trnuli, neboť po brzkém zásahu Johna McGinna nemohli svěřenci kouče Stevea Clarka přidat pojišťující zásah. Nakonec se až v závěru ujala dvě zakončení z kopačky záložníka Manchesteru United Scotta McTominaye.

Skotsko dle očekávání zahájilo zápas aktivně a snažilo se kyperské útočníky držet na distanc. Hosté tak naopak měli co dělat při obranné činnosti. Dokonalá pozornost jim vydržela jen 20 minut. Poté si za defenzivu soupeře naběhl levý bek anglického Liverpoolu Robetson, jenž před bránou hledal spoluhráče McGinna. Obrana Kypru sice pas tečovala, míč se přesto dostal k McGinnovi, jenž na se na zadní tyči nemýlil - 1:0.

Další góly ovšem dlouho nepřicházely. Ještě před koncem první půle přihrál McGinn Adamsovi, ten ovšem pálil jen doprostřed brány, kde stál kyperský gólman Demetriou. Po změně stran zase Skotům kolikrát k úspěchu scházela přesnější finální přihrávka, jindy zase narazili na obětavě blokující protihráče.

V 87. minutě už se ale "Tartan Army" konečně dočkala. Vynikající práci odvedl na pravé straně hřiště Christie, jenž nacentroval míč do pokutového území. Zde jej Dykes hlavou přiťukl k McTominayovi, jenž se zblízka nemýlil a trefil se nechytatelně pod břevno. Šest minut nato obdržel stejný hráč přihrávku od Robertsona a střelou Demetriou. Nepovedenou koncovku zápasu ze strany Kypr potrhl ještě Ioannou, který v samotném závěru viděl druhou žlutou kartu a byl tedy vyloučen.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
1
1
0
0
3 : 0
3
Skotsko
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Gruzie
0
0
0
0
0 : 0
0
4
Norsko
1
0
0
1
0 : 3
0
Kypr
1
0
0
1
0 : 3
0

Skupina D

Chorvatsko - Wales 1:1

25.03.2023 20:45

Góly: 28. Andrej Kramarić - 90+3. Nathan Broadhead

Držitelé bronzových medailí z uplynulého MS v Kataru předvedli proti Walesu dobrý výkon a vítězný vstup do této kvalifikace evropského šampionátu by si určitě zasloužili, jenomže na stadionu ve Splitu neproměnili několik vyložených možností a ve třetí nastavené minutě je za špatnou produktivitu potrestal Nathan Broadhead. Ostrovní výběr tak získal nesmírně cenný bod, naopak svěřenci trenéra Zlatka Daliče odcházeli z trávníku hodně zklamáni.

Přitom domácí favorit vstoupil do tohoto sobotního střetnutí s velkým odhodláním a již po necelých třech odehraných minutách mohl jít do vedení, nicméně ránu Modriče z necelých dvaceti metrů perfektně vyrazil před sebe pozorný gólman Ward. Přesně od odehrané čtvrthodině se poprvé ukázal Andrje Kramarič, jenž se před hranicí pokutového území opřel do balónu a jeho tvrdou ránu brilantně odvrátil do zámezí hostující strážce.

Chorvatsko se dočkalo kýžené vedoucí branky po necelé půl hodině hry. Kramarič si po dlouhém pasu z vlastní poloviny elegantně zpracoval míč na prsa, poté se chytře obtočil kolem svého bránícího strážce a jeho tečovaný skákavý pokus z dvaceti metrů se štěstím zapadl k pravé konstrukci kolem marně se natahujícího Warda. Stejný hráč zhruba deset minut před přestávkou parádně sklepl míč pro Modriče a jeho oblouček netrefil prostor tří tyčí jen o decimetry.

Wales ojediněle zahrozil na konci prvního poločasu, jelikož se postavil k přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů Wilson a jeho kroucený projektil prosvištěl kousek nad břevnem. Domácí po změně stran tlačili a jejich náskok mohli navýšit Mateo Kovačič s Ivanem Perišičem, ale první jmenovaný trestuhodně pálil příliš vysoko a zkušený záložník anglického Tottenhamu vzápětí orazítkoval horní tyč svým stříleným centrem z levého křídla.

Hosté z ničeho nic udeřili v poslední možnou chvíli zásluhou střídajícího Broadheada. Ten si po přímém volném kopu z pravé strany seběhl k levé tyči a poloprázdnou branku nemohl minout. Chorvatsko tak v příštím střetnutí bude mít co napravovat na půdě konkurenčního Turecka, Velšané přivítají podceňované Lotyšsko.

Více informací k zápasu

Arménie - Turecko 1:2

25.03.2023 18:00

Góly: 10. Ozan Muhammed Kabak (vl.) - 35. Orkun Kökçü, 64. Kerem Aktürkoğlu

Arménie na úvod kvalifikace plnila úlohu outsidera, i přesto dokázala potrápit favorizované Turecko a k bodovému zisku nakonec neměla daleko. Do vedení se dostala už po necelých deseti odehraných minutách, ovšem soupeř zhruba deset minut před přestávkou vyrovnal a o svém vítězství rozhodl v polovině druhého dějství. Domácí přitom drželi krok se svým rivalem po celý zápas.

Úvod tohoto sobotního utkání probíhal v opatrném duchu a nic nenasvědčovalo tomu, že se diváci na stadionu v Jerevanu dočkají rychlého gólu. Nicméně domácí vymysleli na pravém křídle zajímavou akci, když po přihrávce Barseghjana hledal Hovhannisjanan lépe postaveného Zelarayána a skluzující Ozan Muhammed Kabak ve snaze odkopnout balón do bezpečí smolně zamířil do bližšího dolního růžku vlastní branky.

Svěřenci německého trenéra Stefana Kuntze se od této chvíle osmělili a stále častěji se začali tlačit na útočnou polovinu, ze svého tlaku vytěžili vyrovnávací branku ve 34. minutě. Teprve dvaadvacetiletý záložník nizozemského Feyenoordu Orkun Kökçü převzal přihrávku od Buluta a i v obležení tří protihráčů napřáhl před hranicí pokutového území, jeho nezištný přízemní pokus zapadl přímo k protější konstrukci.

Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil a Turecko na trávníku dominovalo, svého konkurenta navíc k ničemu nepouštělo. O svém důležitém úspěchu rozhodlo v 64. minutě. Po nedovoleném zákroku bleskově rozehrál na vlastní polovině Ünal a svou přesně načasovanou kolmicí našel rozběhnutého Kerema Aktürkoğluho, jenž po dlouhém sólu zachoval v zakončení chladnou hlavou a svou pohotovou střelu usměrnil k bližší tyči kolem marně se natahujícího brankáře Beglarjana.

Arménie měla možnost překvapivě vyrovnat dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť smolař tohoto duelu Kabak chyboval při rozehrávce. Balónu se následně zmocnil Spercjan a perfektně ho sklepl na nohu Briasca, ale jeho závěrečný volej směřující k pravé tyči fantasticky odvrátil do zámezí pozorný gólman Günok. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu zásadnímu nedošlo a výsledek se tedy neměnil. Turecko již v úterý přivítá největšího favorita skupiny Chorvatsko, Arménie si na další kvalifikační zápas musí počkat až do června.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
1
1
0
0
2 : 1
3
2
Chorvatsko
1
0
1
0
1 : 1
1
Wales
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Lotyšsko
0
0
0
0
0 : 0
0
5
Arménie
1
0
0
1
1 : 2
0

Skupina I

Andorra - Rumunsko 0:2

25.03.2023 20:45

Góly: 34. Dennis Man, 49. Denis Alibec

Reprezentace Rumunska potvrdila ve svém úvodním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy kvalitativní rozdíl, když ve skupině I porazila Andorru 2:0. O vítězství hostů rozhodl již v prvním dějství Dennis Man, jenž na klubové scéně hájí barvy italské Parmy. Pardubický brankář Florin Nita i přes skvělou formu odseděl celý zápas na lavičce náhradníků.

Ačkoliv byla kvalifikační skupina I papírově velmi vyrovnaná, Andorra měla být jediným týmem, který na postup pomýšlet příliš nemohl. V poslední době sice domácí na své půdě obrali v Lize národů o body Lotyšsko či Moldavsko a jen těsně prohráli přátelský duel s Rakouskem, přesto Rumunsko přijelo do Pyrenejí s nálepkou velkého favorita. V nominaci hostů se objevil i Nicolae Stanciu, jenž navzdory téměř třem měsícům bez soutěžního zápasu figuroval v základní sestavě.

Ačkoliv domácí začali aktivně, Rumunsko se rychle dostalo do hry a drželo míč na svých kopačkách. První šanci si připsal v 10. minutě Denis Alibec, který z úrovně penalty mířil těsně vedle levé tyče. Hosté však svou převahu nebyli dlouho schopni přetavit v další ohrožení soupeřovy branky. Ve 30. minutě po chybě Andorry se sice prosadil Alibec, VAR ale odhalil ofsajdové postavení, které gólu předcházelo. O pět minut později už otevřel skóre po přesném centru Olimpia Morutana útočník Parmy Man, když hlavou trefil míč přesně pod břevno. Jeho gól však byl přes pokračující rumunskou dominanci jedinou střelou na branku, kterou za první půli svěřenci Edwarda Iordanescua vyprodukovali.

Po změně stran stačilo hostům pět minut, aby zdvojnásobili své vedení. Krásnou kolmou přihrávku mezi stopery vyslal Razvan Marin a Alibec samostatný únik bezpečně proměnil. Jakýkoliv odpor Andorry znemožnil záložník Marc Rebés, který během tří minut viděl dvě žluté karty, a po hodině hry tak oslabil svůj tým. Andorra se v početní nevýhodě nezvládala účinně bránit a pouštěla Rumuny do šancí, které však hosté trestuhodně zahazovali. Brankáře Ikera Álvareze už znovu nepřekonali, z Pyrenejí si ovšem fotbalisté z východní Evropy odvezli povinné tři body.

Fotbalová reprezentace maličké Andorry se tak nečekaného úspěchu nedočkala a s favorizovaným soupeřem prohrála. V příštím kole se 28. března představí v Kosovu, Rumunsko tentýž den přivítá Bělorusko.

Více informací k zápasu

Bělorusko - Švýcarsko 0:5

25.03.2023 18:00

Góly: 4. Renato Steffen, 17. Renato Steffen, 29. Renato Steffen, 62. Granit Xhaka, 65. Zeki Amdouni

Reprezentanti Švýcarska na úvod kvalifikační skupiny I o mistrovství Evropy nezaváhali, když v poklidném tempu porazili Bělorusko 5:0. Střetnutí hrané bez diváků na neutrální srbské půdě rozhodl Renato Steffen, který už ve 29. minutě slavil třetí trefu v utkání. Záložník Lugana se přitom v předchozích 29 startech za národní tým prosadil jen jednou. Hráči země helvétského kříže tak ovládli také čtvrté vzájemné klání v historii a stejně jako v předchozích případech udrželi čisté konto.

Svěřenci Murata Yakina mohli být se svou poslední účastí na mistrovství světa v Kataru poměrně spokojení, jelikož postoupili ze silné skupiny a vypadli až v osmifinále. Právě na dobré výkony chtěli navázat i v kvalifikaci na Euro, ve které se jim jako první postavilo do cesty Bělorusko. To naopak výbornou formou zdaleka neoplývalo, jelikož zvítězilo pouze jednou z posledních osmi klání.

Navzdory předpokladům se do bleskového vedení málem dostal tým z východní Evropy. Už po 60 vteřinách utekl hostující obraně Vladimir Khvashchinskiy a Švýcary zachránilo až břevno. Krátce nato neměli domácí na druhé straně tolik štěstí. Cédric Itten sice trefil ve skluzu levou tyč, ale z následné dorážky pohodlně otevřel skóre Steffen. Zkušený záložník se v 17. minutě prosadil znovu, když i tentokrát pohotově doklepl odražený míč do odkryté sítě. A po necelé půlhodině zazářil do třetice, když přihrávku Ricarda Rodrígueze na malé vápno doklepl za bezmocného Andreye Kudravetse.

Také po změně stran dominovali na trávníku Švýcaři, ale snížit přesto mohl Ivan Bakhar. Střídající útočník napřáhl zpoza vápna, jenže pokusem na přední tyč Yanna Sommera nepřekonal. Pak už opět úřadovali hosté. V 62. minutě vyslal přesnou ránu do dolního rohu Granit Xhaka, na kterého o chvíli později navázal pátou brankou utkání Zeki Amdouni. Záložník Basileje nechytatelně zamířil, po výborném pasu švýcarského kapitána, na zadní tyč a radoval se z premiérové trefy v seniorské reprezentaci. V závěrečné čtvrthodině navíc ještě orazítkoval tyč.

Švýcarsko tak podle očekávání dotáhlo utkání do vítězného konce. Následující skupinový duel odehrají oba celky 28. března. Bílá křídla svedou souboj s Rumunskem, švýcarští fotbalisté poté změří síly s Izraelem.

Více informací k zápasu

Izrael - Kosovo 1:1

25.03.2023 18:00

Góly: 56. Dor Peretz - 36. Eli Dasa (vl.)

Fotbalisté Kosova odstartovali skupinu I kvalifikace na mistrovství Evropy remízou, když hráli na izraelské půdě nerozhodně 1:1. Sami přitom nemuseli udeřit ani jednou, neboť se ve 36. minutě dostali do vedení zásluhou vlastního gólu domácího obránce Eliho Dasy. Celek z Blízkého východu byl po celý zápas aktivnější, což po změně stran logicky vyústilo v zasloužené vyrovnání, které obstaral Dor Peretz. Ten tak alespoň částečně zastoupil domácí legendu Erana Zahaviho, jenž po neshodě s vedením národního týmu v minulém roce ukončil reprezentační kariéru.

Historicky první vzájemné klání nabývalo obrovské důležitosti. Kvalifikační skupina I patřila k těm papírové nejsnazším a s výjimkou obrovsky favorizovaného Švýcarska mohly o druhou postupovou pozici zabojovat hned čtyři celky. Z těchto soupeřů k ní měli mít blíže Izraelci, kteří byli favoritem střetnutí. Pomoci jim měl k výhře ve formě hrající Manor Solomon, v dresu hostů pak představoval největší nebezpečí vytáhlý forvard Mallorky Vedat Muriqi.

První půle přinesla ve vysokém tempu hranou podívanou, která nabídla gólové možnosti hlavně na straně Izraele. Jako první trefil prostor mezi třemi tyčemi domácí Shon Weissman, s jeho střelou z voleje si ale poradil připravený Arijanet Murič. Útočník španělské Granady byl blízko zásahu také ve 24. minutě, kdy nabídku Dorona Leidnera před bránu poslal těsně nad břevno. Do vedení se však z ojedinělé příležitosti dostal balkánský tým. Přihrávku, kterou vyslal Milot Rashica, si do vlastní sítě nešťastně srazil Dasa. V závěru poločasu spálil obrovskou šanci na vyrovnání Solomon, který nedokázal přesně zakončit samostatný únik, a do šaten tak odcházeli v těsném vedení hosté.

Náskok Kosova krátce po změně stran navýšil Rashica, jenž zkušeně využil rychlý brejk. Radost útočníka v současnosti působícího v Galatasarayi ovšem překazil videorozhodčí, který odhalil ruku. V 56. minutě domácí konečně prolomili ofenzivní trápení, když špatného bránění hráčů v černých dresech využil přesnou přízemní střelou nehlídaný Peretz. Vrátit Balkánce do vedení mohl po hodině hry Bersant Celina, jenže jeho nebezpečný pokus vyrazil Omri Glazer. V poslední třetině duelu intenzita z obou stran značně upadla a další vyložená šance přišla až v nastaveném čase. Rashica však rozhodujícím zásahem svůj povedený výkon neozdobil a z bezprostřední blízkosti gólmana nepřekonal.

K první domácí soutěžní porážce po přesně dvou letech tak nedošlo, když Izrael uhrál bod. V příštím kole se 28. března představí ve Švýcarsku, Kosovo tentýž den přivítá Andorru.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švýcarsko
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Rumunsko
1
1
0
0
2 : 0
3
3
Izrael
1
0
1
0
1 : 1
1
Kosovo
1
0
1
0
1 : 1
1
5
Andorra
1
0
0
1
0 : 2
0
6
Bělorusko
1
0
0
1
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Frony

Rodri je špína

Reagovat
smazaný uživatel

co ti udělal?

Reagovat
Frony

Zkusil zranit Odegaarda prasáckým zákrokem

Reagovat
SunFells

nechápu jak to mohl rozhodčí nepísknout.

Reagovat
Frony

Reagovat
Agent z Melmacu

klídek

Reagovat
Rothbard

http://kopacak.cz/clanek/?id=7704&clanek=kviz-cesti-reprezentanti-v-kvalifikaci-o-me-2021

Kolik dáte? Já s tou jejich nápovědou 26,5/30. Jinak doporučuji, jsou tam zajímavé kvízy. Pro ty, kteří chtějí zjistit, jak jsou na tom, ideální příležitost.

Reagovat
Uwe háže buly

Jen 15 některý borce jako Kudela, Novák, Hušbauet už jsem naštěstí zapomněl a krejčího mi to nevzalo

Reagovat
monty25

Dneska jsem měl v tipovačce Sazky docela dobré tipy.

https://abload.de/img/tipovackajvf7r.jpg

Reagovat
oli9

a co z toho máš krome dobreho pocitu ? ptám se fakt vážně

Reagovat
monty25

Vyhrál jsem kilo.

Reagovat
oli9

Reagovat
Whitemedia

Ampadu je zvíře a už si zkusil i kapitánskou pásku

Reagovat
Zark

Rumuni zajímavý mančaft

Reagovat
Freedo

Proc neni Jankto na derby zen v základu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele