Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 1. kolo
25.03.2023 18:00 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Švýcarská reprezentace (© AFP)

Švýcaři v komorní atmosféře srbského azylu smetli Bělorusko. Hattrickem se blýskl Steffen

Reprezentanti Švýcarska na úvod kvalifikační skupiny I o mistrovství Evropy nezaváhali, když v poklidném tempu porazili Bělorusko 5:0. Střetnutí hrané bez diváků na neutrální srbské půdě rozhodl Renato Steffen, který už ve 29. minutě slavil třetí trefu v utkání. Záložník Lugana se přitom v předchozích 29 startech za národní tým prosadil jen jednou. Hráči země helvétského kříže tak ovládli také čtvrté vzájemné klání v historii a stejně jako v předchozích případech udrželi čisté konto.

Svěřenci Murata Yakina mohli být se svou poslední účastí na mistrovství světa v Kataru poměrně spokojení, jelikož postoupili ze silné skupiny a vypadli až v osmifinále. Právě na dobré výkony chtěli navázat i v kvalifikaci na Euro, ve které se jim jako první postavilo do cesty Bělorusko. To naopak výbornou formou zdaleka neoplývalo, jelikož zvítězilo pouze jednou z posledních osmi klání.

Navzdory předpokladům se do bleskového vedení málem dostal tým z východní Evropy. Už po 60 vteřinách utekl hostující obraně Vladimir Khvashchinskiy a Švýcary zachránilo až břevno. Krátce nato neměli domácí na druhé straně tolik štěstí. Cédric Itten sice trefil ve skluzu levou tyč, ale z následné dorážky pohodlně otevřel skóre Steffen. Zkušený záložník se v 17. minutě prosadil znovu, když i tentokrát pohotově doklepl odražený míč do odkryté sítě. A po necelé půlhodině zazářil do třetice, když přihrávku Ricarda Rodrígueze na malé vápno doklepl za bezmocného Andreye Kudravetse.

Také po změně stran dominovali na trávníku Švýcaři, ale snížit přesto mohl Ivan Bakhar. Střídající útočník napřáhl zpoza vápna, jenže pokusem na přední tyč Yanna Sommera nepřekonal. Pak už opět úřadovali hosté. V 62. minutě vyslal přesnou ránu do dolního rohu Granit Xhaka, na kterého o chvíli později navázal pátou brankou utkání Zeki Amdouni. Záložník Basileje nechytatelně zamířil, po výborném pasu švýcarského kapitána, na zadní tyč a radoval se z premiérové trefy v seniorské reprezentaci. V závěrečné čtvrthodině navíc ještě orazítkoval tyč.

Švýcarsko tak podle očekávání dotáhlo utkání do vítězného konce. Následující skupinový duel odehrají oba celky 28. března. Bílá křídla svedou souboj s Rumunskem, švýcarští fotbalisté poté změří síly s Izraelem.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele