Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 1. kolo
25.03.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Rumunsko si na půdě Andorry splnilo povinnost. Nita sledoval vítězství jen z lavičky

Reprezentace Rumunska potvrdila ve svém úvodním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy kvalitativní rozdíl, když ve skupině I porazila Andorru 2:0. O vítězství hostů rozhodl již v prvním dějství Dennis Man, jenž na klubové scéně hájí barvy italské Parmy. Pardubický brankář Florin Nita i přes skvělou formu odseděl celý zápas na lavičce náhradníků.

Ačkoliv byla kvalifikační skupina I papírově velmi vyrovnaná, Andorra měla být jediným týmem, který na postup pomýšlet příliš nemohl. V poslední době sice domácí na své půdě obrali v Lize národů o body Lotyšsko či Moldavsko a jen těsně prohráli přátelský duel s Rakouskem, přesto Rumunsko přijelo do Pyrenejí s nálepkou velkého favorita. V nominaci hostů se objevil i Nicolae Stanciu, jenž navzdory téměř třem měsícům bez soutěžního zápasu figuroval v základní sestavě.

Ačkoliv domácí začali aktivně, Rumunsko se rychle dostalo do hry a drželo míč na svých kopačkách. První šanci si připsal v 10. minutě Denis Alibec, který z úrovně penalty mířil těsně vedle levé tyče. Hosté však svou převahu nebyli dlouho schopni přetavit v další ohrožení soupeřovy branky. Ve 30. minutě po chybě Andorry se sice prosadil Alibec, VAR ale odhalil ofsajdové postavení, které gólu předcházelo. O pět minut později už otevřel skóre po přesném centru Olimpia Morutana útočník Parmy Man, když hlavou trefil míč přesně pod břevno. Jeho gól však byl přes pokračující rumunskou dominanci jedinou střelou na branku, kterou za první půli svěřenci Edwarda Iordanescua vyprodukovali.

Po změně stran stačilo hostům pět minut, aby zdvojnásobili své vedení. Krásnou kolmou přihrávku mezi stopery vyslal Razvan Marin a Alibec samostatný únik bezpečně proměnil. Jakýkoliv odpor Andorry znemožnil záložník Marc Rebés, který během tří minut viděl dvě žluté karty, a po hodině hry tak oslabil svůj tým. Andorra se v početní nevýhodě nezvládala účinně bránit a pouštěla Rumuny do šancí, které však hosté trestuhodně zahazovali. Brankáře Ikera Álvareze už znovu nepřekonali, z Pyrenejí si ovšem fotbalisté z východní Evropy odvezli povinné tři body.

Fotbalová reprezentace maličké Andorry se tak nečekaného úspěchu nedočkala a s favorizovaným soupeřem prohrála. V příštím kole se 28. března představí v Kosovu, Rumunsko tentýž den přivítá Bělorusko.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele