Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 1. kolo
25.03.2023 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Dor Peretz (© AFP)

Izraelci pocítili absenci ofenzivní hvězdy a na úvod kvalifikace zachraňovali bod s Kosovem

Fotbalisté Kosova odstartovali skupinu I kvalifikace na mistrovství Evropy remízou, když hráli na izraelské půdě nerozhodně 1:1. Sami přitom nemuseli udeřit ani jednou, neboť se ve 36. minutě dostali do vedení zásluhou vlastního gólu domácího obránce Eliho Dasy. Celek z Blízkého východu byl po celý zápas aktivnější, což po změně stran logicky vyústilo v zasloužené vyrovnání, které obstaral Dor Peretz. Ten tak alespoň částečně zastoupil domácí legendu Erana Zahaviho, jenž po neshodě s vedením národního týmu v minulém roce ukončil reprezentační kariéru.

Historicky první vzájemné klání nabývalo obrovské důležitosti. Kvalifikační skupina I patřila k těm papírové nejsnazším a s výjimkou obrovsky favorizovaného Švýcarska mohly o druhou postupovou pozici zabojovat hned čtyři celky. Z těchto soupeřů k ní měli mít blíže Izraelci, kteří byli favoritem střetnutí. Pomoci jim měl k výhře ve formě hrající Manor Solomon, v dresu hostů pak představoval největší nebezpečí vytáhlý forvard Mallorky Vedat Muriqi.

První půle přinesla ve vysokém tempu hranou podívanou, která nabídla gólové možnosti hlavně na straně Izraele. Jako první trefil prostor mezi třemi tyčemi domácí Shon Weissman, s jeho střelou z voleje si ale poradil připravený Arijanet Murič. Útočník španělské Granady byl blízko zásahu také ve 24. minutě, kdy nabídku Dorona Leidnera před bránu poslal těsně nad břevno. Do vedení se však z ojedinělé příležitosti dostal balkánský tým. Přihrávku, kterou vyslal Milot Rashica, si do vlastní sítě nešťastně srazil Dasa. V závěru poločasu spálil obrovskou šanci na vyrovnání Solomon, který nedokázal přesně zakončit samostatný únik, a do šaten tak odcházeli v těsném vedení hosté.

Náskok Kosova krátce po změně stran navýšil Rashica, jenž zkušeně využil rychlý brejk. Radost útočníka v současnosti působícího v Galatasarayi ovšem překazil videorozhodčí, který odhalil ruku. V 56. minutě domácí konečně prolomili ofenzivní trápení, když špatného bránění hráčů v černých dresech využil přesnou přízemní střelou nehlídaný Peretz. Vrátit Balkánce do vedení mohl po hodině hry Bersant Celina, jenže jeho nebezpečný pokus vyrazil Omri Glazer. V poslední třetině duelu intenzita z obou stran značně upadla a další vyložená šance přišla až v nastaveném čase. Rashica však rozhodujícím zásahem svůj povedený výkon neozdobil a z bezprostřední blízkosti gólmana nepřekonal.

K první domácí soutěžní porážce po přesně dvou letech tak nedošlo, když Izrael uhrál bod. V příštím kole se 28. března představí ve Švýcarsku, Kosovo tentýž den přivítá Andorru.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele