Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - sobota 25.3.

25.03.2023, 08:48
Previews
Fanoušci Chorvatska (© AFP)

Kvalifikační kolorit na EURO 2024 vstoupí v sobotu do svého třetího dne, odstartuje ho přitom duel ve Skotsku, které doma přivítá Kypr. Další tři střety jsou pak na programu od šesti, dva zajímavé zápasy se každopádně sehrají především večer. Španělsko doma přivítá Norsko, kterému bude chybět útočník Erling Haaland, bronzoví medailisté z MS v Kataru z Chorvatska se představí proti Walesu...

Skupina A

Skotsko - Kypr

sobota 15:00

Skotsko se v přetěžké skupině A pokusí vykročit pravou nohou a ideálním soupeřem k tomu dostalo v losu Kypr. Tomu jsou obecně dávány nejmenší šance z celé skupiny, ale s jedním ostrovním týmem se nedávno utkal a nevedl si špatně.

Ve skupině A se kromě nich vměstnala mužstva Norska, Gruzie a především Španělska. A bylo by samozřejmě velkým překvapením, pokud by Španělsko nenaplnilo roli favorita a nepostoupilo. Otázka je, kdo se zařadí za ním a právě na tuhle příčku si Skotsko dost věří. Trenér Steve Clarke měl před sebou těžkou práci poté, co se jeho mužstvo nekvalifikovalo na závěrečný turnaj posledního mistrovství světa. A svou anabázi za vykoupením nezačal právě nejlépe.

Hned poté mu totiž Irové nadělili v bratrovražedném souboji potupné tři branky - aniž by sami jedinkrát inkasovali - a Skotsko muselo polykat další hořkou pilulku. Pak ale dokázalo využít hned dvakrát výhody domácího prostředí a ve zbylých čtyřech utkáních Ligy národů už neprohrálo. A vzhledem k tomu, že dalším oponentem Skotů bude v příštím týdnu Španělsko, bylo by záhodno tuhle bitvu vyhrát.

Kypr si naopak uvědomuje, že nejpravděpodobnější místo, na němž skončí, je poslední příčka. Nicméně, pořád jsme teprve na začátku nové éry a trenér Temur Ketsbaia ukazuje, že by budoucnost kyperského fotbalu mohla být hodně zajímavá. Jeho tým už vyhrál nad Řeckem nebo Izraelem, body si rozdělil i se Severním Irskem.

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gunn - Hickey, Hanley, Porteous, Robertson - McTominay, McGregor - Armstrong, McGinn, Christie - Adams

Kypr - pravděpodobná sestava:
Panagi - Antoniou, Laifis, Roberge, Ioannou - Kyriakou, Kastanos, Artymatas - Loizou, Christofi, Tzionis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.57 - 17.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Španělsko - Norsko

sobota 20:45

Španělé vstupují do nové éry pod vedením nového kouče a ten si ve své premiéře bude chtít naklonit náročné fanoušky na svou stranu. Proti Norsku ho ale čeká hodně náročná práce, protože Norsko už mnohokrát ukázalo, že má velký potenciál.

Hráči La Roja se sešli poprvé od neslavné a smutné porážky na mistrovství světa. Tehdy se mezi nejlepšími šestnácti týmy museli poklonit před překvapením turnaje z Maroka, které vyhrálo prestižní duel na penalty a postoupilo. Tehdy se pro španělský svaz definitivně zavřela voda nad trenérem Luisem Enriquem a místo něj se na horkou lavičku posadil Luis de la Fuente. A jeho první úkol je jasný - dostat Španěly na mistrovství Evropy.

A má co napravovat. Vzhledem k semifinále na EURO 2020 byli Španělé pasováni za černého koně katarského šampionátu a byla jim předpovídána velká budoucnost plná úspěchů. Nakonec z toho ale nic nebylo, už ve skupině se Španělsku tak úplně nedařilo (remíza s Němci a následná prohra s Japonskem) a vše nakonec vyvrcholilo neslavným vypadnutím z rukou Maročanů. Byl potřeba radikální řez.

Od roku 2010, kdy Španělé vyhráli mistrovství světa, se jim větší úspěch na téhle úrovni vyhýbá. Takže to La Roja zkusí aspoň na mistrovství Evropy. Hned na začátek k nim byl los vcelku milosrdný, Španělsko má ve skupině více než hratelné soupeře, z nichž právě Norsko se dá považovat za snad jediného opravdového vyzyvatele. Kromě téhle dvojice ve skupině A najdeme ještě Skotsko, Kypr a Gruzii.

Právě proti Norsku vykopne Španělsko svou cestu, svého hosta uvítá na slavném stadionu La Rosaleda v Málaze. A trenér De la Fuente ví, že svého soka nesmí podcenit. "Norsko hraje velmi náročný fotbal. Kromě vynikající fyzické kondice a připravenosti jsou na tom hráči výborně i po stránce techniky, na což se občas zapomíná. Navíc často hrají v těch nejlepších ligách a i tam jsou ve svých týmech tahouny. Přesto chceme doma dobře začít a vyhrát."

O Norsku mluví De la Fuente s respektem i přesto, že jeho největší zbraň nebude k dispozici. Erling Håland, který drtí jednu obranu za druhou a připisuje si rekord za rekordem, se zranil a utkání se Španěly bude sledovat jen v televizi. I bez něj ale Norsko disponuje velkým množstvím talentů.

Mezi tahouny severské země se řadí Martin Ødegaard, Alexander Sørloth nebo Sander Berge a všichni tři budou k dispozici. Norsko se na minulý šampionát nepodívalo a vlastně na něm chybí už od roku 1998. Evropské mistrovství ve vyřazovací fázi se ho týkalo naposledy v roce 2000, což opět ukazuje, jak náročná výzva se před trenérem Solbakkenem otevírá.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Raya - Carvajal, Laporte, I. Martinez, Baldé - Gavi, Rodri, Ceballos - Oyarzabal, Morata, Olmo

Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Pedersen, Strandberg, Østigard, Meling - Ødegaard, Berg, Berge - Daehli, Sørloth, Elyounoussi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.27 - 12.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Skotsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Norsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Gruzie
0
0
0
0
0 : 0
0
Kypr
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina D

Arménie - Turecko

sobota 18:00

Turecko se v posledních letech snaží zařadit mezi evropskou špičku a zatím se mu to úplně nedaří, nicméně na posledních dvou evropských šampionátech startovalo a nyní se rozhodně pokusí přidat třetí účast v řadě. Ve skupině D je za největšího favorita považováno Chorvatsko a turecký národní výběr se podle papírových předpokladů bude prát o postup s konkurenčním Walesem a možná právě s Arménií.

Domácímu výběru se teď příliš nedaří a rozhodně to nevypadá, že by se mohl prát o svou premiérovou účast na tomto evropském fotbalovém svátku. V kvalifikaci o MS 2022 získal v deseti duelech pouhých dvanáct bodů a za druhou příčkou Severní Makedonie zaostal o bodů šest. V nedávné Lize národů se snažil udržet Ligu B a to se mu nakonec nepovedlo, protože v konkurenci Skotska, Ukrajiny a Irska získal jen tři body a skončil tedy poslední.

Arménii se nepovedla ani listopadová příprava, protože po úvodní remíze s Kosovem (2:2) prohrála v Albánii (0:2), vedení svazu proto povolalo do zbraně nového ukrajinského trenéra Oleksandra Petrakova. Turecko se v těžké kvalifikační skupině o světový šampionát umístilo na druhém místě s jednadvaceti body a putovalo do baráže, jenže v ní hned na úvod narazilo na silné Portugalsko a po porážce 1:3 v Portu bylo vyřazeno, jeho čekání se tak minimálně protahuje na dlouhých čtyřiadvacet let.

Loni se představilo v Lize národů ve třetí výkonnostní kategorii a podle předpokladů se vrátilo do Ligy B, přičemž postup si prakticky zajistilo již po čtyřech odehraných zápasech. Na EURO 2016 a 2020 vypadlo v základní skupině. "Kvalifikaci chceme zahájit výhrou, jinak bychom se mohli dostat pod tlak. Arménie spoléhá na týmový výkon a velmi dobře brání, nic jednoduchého nás určitě nečeká," prohlásil s opatrností v hlase německý kouč Turecka Stefan Kuntz.

Arménie - pravděpodobná sestava:
Buchnev - Hovhannisyan, Haroyan, Voskanyan, Calisir - Barseghyan, Spertsyan, Bayramyan, Šagojan - Zelarajan, Adamjan

Turecko - pravděpodobná sestava:
Cakir - Zeki Celik, Soyuncu, Demiral, Elmali - Calhanoglu, Ozcan, Kökcü - Under, Unal, Akturktoglu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.00 - 4.44 - 1.44

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Chorvatsko - Wales

sobota 20:45

Sobotní program úvodního kola kvalifikace ME nabídne několik zajímavých soubojů. A jedním z nich určitě je ten mezi velkými favority skupiny D, čili Chorvatskem a Walesem. Domácí výběr šokoval celý svět ziskem bronzových medailí na uplynulém MS 2022 v Kataru a teď se pošesté za sebou pokusí probojovat na evropský šampionát, který se tentokráte bude konat v Německu. Wales zahájí novou éru bez svého dlouholetého kapitána Garetha Balea.

Samostatnému Chorvatsku se na mistrovství Evropy příliš nedaří, při šesti startech se ani jednou neprobojovalo do boje o medaile, na kontě má jen dvě čtvrtfinálové účasti. Naopak na světovém fotbalovém svátku je to z jeho pohledu zcela jiná pohádka - v roce 1998 skončilo třetí, v roce 2018 dokráčelo až do finále a loni v prosinci získalo bronzové medaile. Jeho kádr se navíc od té doby téměř vůbec nezměnil.

Výběr z Balkánského poloostrova už šest let vede úspěšný trenér Zlatko Dalič. A ten si velmi dobře uvědomuje, že skupina D bude velmi těžká: "Žádný z našich soupeřů rozhodně nebude slabý a my nesmíme nic podcenit. Na závěrečný turnaj se chce dostat Turecko i Wales, bez šance určitě není ani Arménie. Hned první utkání může výrazně napovědět, jak na tom doopravdy jsme."

Ostrovní reprezentace se taktéž účastnila uplynulého MS v Kataru, na rozdíl od svého sobotního protivníka úspěšná nebyla, jelikož se ziskem jediného bodu skončila už v základní skupině. Její cesta na šampionát přitom byla velmi trnitá, vždyť nejprve skončila ve skupině druhá za suverénní Belgií a těsně před naším národním týmem, v dodatečné baráži si pak poradila s Rakouskem (2:0) a na závěr udolala Ukrajinu (1:0).

Tým Walesu se také příliš nezměnil. Na trenérské lavičce zůstal osmačtyřicetiletý Rob Page, avšak na trávníku se už neobjeví hvězdný Gareth Bale. Ten totiž ihned po skončení turnaje ukončil profesionální kariéru, a další reprezentační starty tedy nepřidá. "Je to obrovská ztráta, byl totiž velkou osobností na hřišti i mimo něj. V každém případě nám bude chybět. Jeho rozhodnutí ale musíme respektovat. Na ME se chceme probojovat i bez něj," řekl Page s klidným hlasem.

Velšané se dostali na předchozí dva evropské šampionáty, v roce 2016 skončili na senzačním třetím místě a o čtyři roky později vypadli v osmifinálové fázi. Oba nadcházející rivalové se spolu naposledy utkali v kvalifikaci o EURO 2020, úspěšnější přitom bylo Chorvatsko, které získalo čtyři body ze dvou duelů (1:1, 2:1).

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Juranovič, Sutalo, Gvardiol, Sosa - Modrič, Brozovič, Kovačič - Vlašič, Kramarič, Perišič

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Mepham, Rodon, Cabango - Roberts, Ramsey, Ampadu, Wilson, Williams - Johnson, Moore

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.12 - 7.72

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Chorvatsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Wales
0
0
0
0
0 : 0
0
Arménie
0
0
0
0
0 : 0
0
Turecko
0
0
0
0
0 : 0
0
Lotyšsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina I

Bělorusko - Švýcarsko

sobota 18:00

Bělorusko se proti Švýcarům postavilo všehovšudy třikrát, když budeme počítat i přátelská utkání mezi oběma zeměmi, ale ani jednou svého soka nedokázalo porazit. Co hůř, dokonce mu ještě nedalo ani jednu branku. Teď se to Bělorusové pokusí změnit v "domácím" kvalifikačním utkání.

Švýcarsko si zatím proti Bělorusům vede skvěle. Nejenže vyhrálo za posledních 25 let všechny tři zápasy, ale jeho celkové skóre je jasné - 4:0. Prodloužit tuhle sérii se Švýcarsko pokusí v dalším duelu, který se tentokrát nebude hrát v Bělorusku, nýbrž v Srbsku. Důvod je samozřejmý a známý - UEFA zakázala hrát až do odvolání jakékoli mezinárodní zápasy na půdě Běloruska, které aktivně podporuje Putinův vpád na Ukrajinu.

Tohle bude vůbec první utkání Švýcarů od té doby, kdy je v rámci nejlepších šestnácti týmů na mistrovství světa roznesli na kopytech Portugalci. Švýcaři od nich před zraky mnoha fanoušků dostali dokonce šest branek a jediný přesný švýcarský zásah jim asi moc velkou radost nedělal. Od té doby Švýcarsko nehrálo ani jedno soutěžní vystoupení. I přes ten debakl ale švýcarský svaz dál věří, že Murat Yakin je pro jejich zem tou nejlepší volbou.

S kvalifikačními boji mají Švýcaři velmi dobré zkušenosti a z posledních deseti velkých turnajů se neúčastnili jen toho v roce 2010. Bělorusko se nachází ve složité situaci. S ohledem na úzké vztahy na Rusko má zakázáno hostit mezinárodní zápasy, ale účast samotnou mu UEFA zatím nezakázala. Může za to možná i fakt, že na rozdíl od Ruska se nepředpokládá, že by Bělorusko mělo reálnou šanci postoupit dál. V posledních třinácti soutěžních duelech Bělorusko nevyhrálo ani jednou, což docela potvrzuje tuhle premisu.

Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Plotnikov - Volkov, Poljakov, Juzepčuk, Chadarkevič, Malkevič - Bocherov, Jablonskj, Ebong, Klimovič - Chvaščinski

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Xhaka, Freuler, Zakaria, Sow - Okafor, Embolo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.50 - 7.29 - 1.18

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Izrael - Kosovo

sobota 18:00

V nových dresech zahájí Kosovo úsilí o kvalifikaci na evropský šampionát. V předpokládaném vyrovnaném boji ve skupině I ovšem nechce být bez šance ani Izrael. Která reprezentace se po prvním utkání přiblíží své premiérové účasti na Euru?

Neapol míří v italské Serii A za celkovým vítězstvím i díky stoperovi Amiru Rrahmanimu. Vedat Muriqi zase dělá vše pro to, aby se Mallorca podruhé v řadě udržela ve španělské LaLize. Není pochyb o tom, že kosovský fotbal se může opřít o vynikající hráče minimálně evropské úrovně, s nimiž se hodlá probojovat na závěrečný turnaj. "Naše skupina není jednoduchá, i tak ale máme velkou šanci se kvalifikovat. Samotná slova nicméně nestačí, musíme také odvést práci na hřišti," prohlásil Muriqi.

Příležitost probojovat se na Euro si nenechá ujít ani středopolař Valon Berisha, přestože na reprezentační srazy musí cestovat až z Austrálie. Berishův jmenovec Mergim před několika týdny rovněž přislíbil, že zemi svých předků chce reprezentovat. Nakonec ale útočník Augsburgu přijal nabídku německého národního týmu, čímž kosovskou veřejnost naštval. Naopak na první start za Kosovo se mohou těšit obránce Antalyasporu Amar Gërxhaliu, křídelník Antverp Arbnor Muja i forvard Ballkani Albion Rrahmani, jenž je nejlepším střelcem kosovské ligy.

Podle finanční hodnoty jednotlivých kádrů, kterou uvádí web Transfermarkt, by Kosovo mělo ve skupině I obsadit druhé místo za Švýcarskem. Naopak Izrael je v tomto pořadí až čtvrtý za třetím Rumunskem. I blízkovýchodní země se však může pochlubit kvalitními fotbalisty. Například Manorem Solomonem, který má vynikající formu ve Fulhamu, kde se díky gólům pomalu propracovává do základní sestavy.

V roce 2022 se navíc Izraeli nečekaně podařilo probojovat do Ligy A evropské Ligy národů (pro srovnání, Kosovo setrvává až v Lize C). V kvalifikaci na velké turnaje mu to ale tolik nejde a na větší úspěch čeká od roku 1970, kdy se objevil na mistrovství světa v Mexiku. Dojde letos ke změně?

Izrael - pravděpodobná sestava:
Glazer - Dasa, Vitor, Goldberg, Leidner - Peretz, Lavi, Kanichowsky - Haziza, Weissman, Solomon

Kosovo - pravděpodobná sestava:
Murič - Hadergjonaj, Amir Rrahmani, Kyreziu, Rrudhani - Celina, Berisha, Muslija - Rashica, Muriqi, Zhegrova

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.28 - 3.76

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Andorra - Rumunsko

sobota 20:45

S omlazeným kádrem zahájí Rumunsko kvalifikační zápolení. "Tricolorii" už sice nesbírají takové úspěchy jako v 90. letech, na Euru ovšem hodlají dodržovat zavedenou tradici účastí na každém druhém turnaji. K tomu by balkánské zemi měla pomoct i očekávaná výhra v Andoře.

Hned 20 z 26 členů současného rumunského výběru si zahrálo na jednom z posledních třech mistrovstvích Evropy do 21 let. Mladé pušky tak dozrávají a chtějí v seniorském národním výběru naplno převzít otěže. Proto v nominaci tak trochu vyčnívají jak 35letý brankář Pardubic Florin Nita, tak i o šest let mladší Nicolae Stanciu, kterého po angažmá v pražských S rovněž dobře znají fanoušci české kopané.

Vedle zmíněných zkušených harcovníků se do národního týmu Tricolorii dostali také tři nováčci - středopolaři Adrian Sut a Alex Dobre i forvard Louis Munteanu, jenž v nominaci nahradil zraněného Georgeho Puscase. Kvůli zdravotním problémům nakonec nemůže hrát ani levý bek Mario Camora, jehož zastoupí Marius Ștefanescu.

Andorra se může pochlubit talentovaným brankářem Ikerem Álvarezem, jenž chytá ve druhé španělské lize za béčko Villarealu, jinak ale kromě nádherných scenérií z Pyrenejí nemá tradičně moc co nabídnout. Ve skupině I tak bude plnit roli otloukánka, na němž si ostatní budou chtít nahnat co nejlepší skóre. Kolik zásahů dovolí Álvarez na úvod kvalifikace Rumunsku?

Andorra - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jesús Rubio, Vales, Alavedra, Cervos - Martínez, Rebés, Vieira, Pomares - Rosas, Cucu

Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Manea, Dragusin, Burca, Oprut - Marin, Cicaldau - Morutan, Stanciu, Man - Alibec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 20.80 - 7.19 - 1.17

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švýcarsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Izrael
0
0
0
0
0 : 0
0
Rumunsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Kosovo
0
0
0
0
0 : 0
0
Bělorusko
0
0
0
0
0 : 0
0
Andorra
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
andkoo

vsimli ste si? same legendy

PŘESTUPY

Bojan Krkić (Ú)

konec kariéry

Vissel Kobe (JPN)

Mesut Özil (Z)

konec kariéry

Istanbul Başakşehir (TUR)

Emmanuel Adebayor (Ú)

konec kariéry

AC Semassi (TOG)

Lucas Leiva (Z)

konec kariéry

Grêmio FBPA (BRA)

Reagovat
Seydou Doumbia

sami mistři

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele