Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 1. kolo
25.03.2023 18:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Kerem Akturkoglu (© AFP)

Turecko otočilo vývoj v Arménii a připsalo si do tabulky první důležité tři body

Arménie na úvod kvalifikace plnila úlohu outsidera, i přesto dokázala potrápit favorizované Turecko a k bodovému zisku nakonec neměla daleko. Do vedení se dostala už po necelých deseti odehraných minutách, ovšem soupeř zhruba deset minut před přestávkou vyrovnal a o svém vítězství rozhodl v polovině druhého dějství. Domácí přitom drželi krok se svým rivalem po celý zápas.

Úvod tohoto sobotního utkání probíhal v opatrném duchu a nic nenasvědčovalo tomu, že se diváci na stadionu v Jerevanu dočkají rychlého gólu. Nicméně domácí vymysleli na pravém křídle zajímavou akci, když po přihrávce Barseghjana hledal Hovhannisjanan lépe postaveného Zelarayána a skluzující Ozan Muhammed Kabak ve snaze odkopnout balón do bezpečí smolně zamířil do bližšího dolního růžku vlastní branky.

Svěřenci německého trenéra Stefana Kuntze se od této chvíle osmělili a stále častěji se začali tlačit na útočnou polovinu, ze svého tlaku vytěžili vyrovnávací branku ve 34. minutě. Teprve dvaadvacetiletý záložník nizozemského Feyenoordu Orkun Kökçü převzal přihrávku od Buluta a i v obležení tří protihráčů napřáhl před hranicí pokutového území, jeho nezištný přízemní pokus zapadl přímo k protější konstrukci.

Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil a Turecko na trávníku dominovalo, svého konkurenta navíc k ničemu nepouštělo. O svém důležitém úspěchu rozhodlo v 64. minutě. Po nedovoleném zákroku bleskově rozehrál na vlastní polovině Ünal a svou přesně načasovanou kolmicí našel rozběhnutého Kerema Aktürkoğluho, jenž po dlouhém sólu zachoval v zakončení chladnou hlavou a svou pohotovou střelu usměrnil k bližší tyči kolem marně se natahujícího brankáře Beglarjana.

Arménie měla možnost překvapivě vyrovnat dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť smolař tohoto duelu Kabak chyboval při rozehrávce. Balónu se následně zmocnil Spercjan a perfektně ho sklepl na nohu Briasca, ale jeho závěrečný volej směřující k pravé tyči fantasticky odvrátil do zámezí pozorný gólman Günok. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu zásadnímu nedošlo a výsledek se tedy neměnil. Turecko již v úterý přivítá největšího favorita skupiny Chorvatsko, Arménie si na další kvalifikační zápas musí počkat až do června.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele