Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 1. kolo
25.03.2023 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Joselu (© AFP)

Španělé v premiéře pod de la Fuentem nezaváhali. Zraněného Haalanda nikdo nezastoupil

Hráči Španělska započali kvalifikaci na mistrovství Evropy výhrou 3:0 v duelu skupiny A nad Norskem, které se bez Erlinga Haalanda střelecky trápilo. Premiérové utkání na trenérské lavičce si užil Luis de la Fuente, jenž v minulosti vedl mládežnické výběry země z Pyrenejského poloostrova. O vítěznou trefu se postaral chytrou tečí v úvodu Dani Olmo, na kterého navázal chvíli před koncem dvěma brankami 32letý debutant v národním týmu Joselu.

Domácí zahájili cestu na německý šampionát proti soupeři, přes kterého museli projít i v kvalifikaci na předchozí mistrovství Evropy. Reprezentaci z Pyrenejského poloostrova trápil nedostatek hvězd opravdu světového formátu, a nominace se tak dočkali například matadoři z LaLigy Iago Aspas či Joselu. Seveřané sice ofenzivní zbraní toho nejvyššího kalibru disponovali, Haaland však nakonec do Málagy nepřicestoval z důvodu zranění.

Diváci na stadionu La Rosaleda nečekali na úvodní trefu dlouho, jelikož La Furia Roja se ujala vedení již ve 13. minutě. Přestože pálil Alejandro Balde, branku si připsal Olmo, který úspěšně tečoval míč. Španělé předváděli jejich známý styl hry a oproti soupeři měli míč na kopačkách mnohem častěji. V další příležitosti se ocitl Álvaro Morata, hrající s kapitánskou páskou, chybělo mu však pár centimetrů, aby dosáhl na centrovaný míč. Na opačné straně se prezentoval neskutečným zákrokem Kepa Arrizabalaga. Seveřané se postupem času dostali více do utkání a koncem úvodního dějství se hnali za vyrovnáním. Přesto do poločasové přestávky odešli španělští fotbalisté s jednogólovým náskokem.

Po změně stran byli Skandinávci pár centimetrů od vyrovnání. Po střele z pokutového území se míč nešťastně odrazil od Daniho Carvajala a na brankové čáře celou situaci zachránil Arrizabalaga. Domácí celek toužil po další trefě, aby mohl prožít klidnější konec utkání. Lvi však odmítali kapitulovat. Vyloženou šanci nevyužil ve španělské LaLize hrající Alexander Sörloth, který bohužel pro svůj celek zamířil mimo. Červení přidali pojišťující trefu a byl to ve 32 letech debutující Joselu. Kvalitní hlavičkou do protipohybu brankáře rozhodl o zisku všech bodů pro španělský národní tým. O minutu později navíc zkušený útočník přidal definitivní pojistku.

Norsko tak favorita nezaskočilo a v Málaze nebodovalo. V příštím kole se 28. března představí v Gruzii. Venku bude hrát tentýž den také Španělsko, které vyzve Skotsko.

Autor: Livesport.cz / Adam Cologna

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele