Souhrn kvalifikace o MS 2022 - pondělí 11. 10.

11.10.2021, 20:16, aktualizováno 11.10.2021, 22:51
Komentáře a souhrny
Patrik Schick a Adam Hložek (© AFP)
Český tým si poradil s Běloruskem a drží druhou příčku ve skupině před Walesem, který také nezakopl v Estonsku. Slovensko remizovalo v Chorvatsku a zkomplikovalo domácím boj o postup, protože Rusové souběžně vyhráli ve Slovinsku. Němci s přehledem zvládli mač v Severní Makedonii. Turky zachránila na půdě Lotyšska penalta hluboko v nastaveném čase. Nizozemci deklasovali podle očekávání Gibraltar...
Skupina E

Bělorusko - Česko 0:2

11.10.2021 20:45

Góly: 22. Patrik Schick, 65. Adam Hložek

Česká reprezentace splnila povinnost a vyhrála na neutrální půdě v Kazani nad Běloruskem 2:0. Mužem zápasu byl jednoznačně Patrick Schick. Klenot Bayeru Leverkusen nejprve ve 22. minutě otevřel skóre povedenou střelou z voleje a v 65. minutě přihrál na gól Adamu Hložkovi. Bělorusové za celý zápas nepředvedli doslova nic a zaslouženě zůstávají poslední. Češi po dnešní výhře udrželi druhou příčku v tabulce před Walesem, před kterým vedou o skóre. Wales má ale zápas k dobru.

Cesta reprezentace kvalifikací je zatím značně kostrbatá a herně ani výsledkově se tolik nedaří navázat na solidní představení v rámci Ligy národů nebo závěrečný turnaj EURA 2020. Češi sice v úvodu kvalifikace o mistrovství světa 2022 vybojovali po výborném výkonu bod za remízu 1:1 s favorizovanou Belgií, a upřímně sahali i po výhře. Jenže tento triumf následně devalvovali nevydařeným zápasem ve Walesu 0:1. Po EURU, kde český nároďák padl až ve čtvrtfinále s Dánskem, přišlo hubené vítězství 1:0 nad slabým Běloruskem a naopak jasná porážka 0:3 s nezastavitelnou Belgií. V pátečním duelu s Walesem poté mohli být Češi rádi za remízu 2:2, když je soupeř většinu zápasu přehrával a druhý gól daroval nároďáku obří chybou gólman Ward.

Po nepříliš vydařeném utkání udělal trenér Šilhavý několik změn. Na Bělorusko, které v šesti zápasech kvalifikace zapsalo pět proher a výhru nad slabým Estonskem, poslal ofenzivní sestavu v rozestavení 4-3-3 s trojzubcem Vydra-Schick-Pešek a ofenzivním záložníkem Hložkem uprostřed. Bělorusové do zápasu postavili útočné trio Lisakovič - Ebong - Antilevski. Největší nebezpečí hrozilo od útočníka Lokomotivu Moskva Lisakoviče, který se už v kvalifikaci třikrát trefil.

Čechy však netrápil Lisakovič, ale jejich vlastní výkon. Snaha odčinit špatný zápas proti Walesu a ideálně nasázet Bělorusům hodně gólů nebyla na českých reprezentantech příliš znát. Začali velmi vlažně, bez chuti, bez zápachu a s jejich pomalým a nepřesným přechodem do útoku neměl soupeř problém.

Z letargie český tým vysvobodil až kdo jiný než Patrick Schick. Gólostroj Bayeru Leverkusen si naběhl na přesný centr Sadílka do vápna a z voleje propálil gólmana Pavljučenka. Šlo o jeho první zásah v kvalifikaci. Oproti tomu v Leverkusenu už dal letos Schick 6 gólů, na což může mít vliv i kvalitnější servis druhého týmu Bundesligy.

O čtyři minuty později mohl vedení navýšit Vydra, ale po dlouhé kličce brankáři nemířil přesně. Češi dál obléhali branku soupeře, ale jejich snaha působila bezradně a Bělorusové v pohodě bránili. Výběr kouče Šilhavého srážely hlavně časté nepřesnosti.

Do druhé půle už nenastoupil Matěj Vydra, kterého nahradil David Pavelka. Hložek se tak posunul na levé křídlo a jeho místo přebral Sadílek, který se posunul více dopředu. I tak ale dál chyběl lepší pohyb českého týmu, nicméně v 53. měl tutovku Schick. Sadílek ho skvěle vysunul do úniku, ale lob českého útočníka přes brankáře se snesl těsně vedle. V 65. minutě se už Češi radovali a byl to Adam Hložek, který konečně protrhnul střeleckou smůlu! Velký podíl na jeho brance měl agilní Schick, který si dobře počkal na pohyb talentovaného sparťana ve vápně, poslal mu míč a Hložkova tečovaná střela zapadla do horního rohu Pavljučenkovy brány.

Češi byli i nadále aktivnější, ale jejich hra dopředu jednoduše nebyla dobrá. Chyběla odvaha a chuť něco překvapivého vymyslet, pokusit se o průnik, zrychlit kombinaci. S tím souvisí i velmi nízký počet střeleckých pokusů na nejistého Pavljučenka, který střely pravidelně jen vyrážel, ovšem nikdo z českých hráčů nestíhal dorážet. Trochu utrápený zápas však národní tým nakonec dovedl v klidu do vítězného konce.

Více informací k zápasu

Estonsko - Wales 0:1

11.10.2021 20:45

Góly: 12. Kieffer Moore

Zhruba před měsícem Wales doma Estonsko nedokázal překvapivě porazit, tentokráte si však celek z Britských ostrovů přece jenom napravil svou reputaci a urval v Tallinnu nejtěsnější možnou výhru. Domácí tak definitivně přišli o možnost zahrát si na závěrečném turnaji, neboť za celých devadesát minut nevsítili jediný gól. Hosté se prosadili zásluhou Kieffera Moora.

Vlastně už je před listopadovým programem potřeba rozluštit ve skupině E jen pár otázek, tou nejdůležitější je každopádně ta ohledně druhého místa v tabulce. To aktuálně drží ve svých rukou Česká republika vlivem lepšího skóre, Wales má ovšem ještě jeden zápas k dobru. Tak jako tak by oběma týmům neměla uniknout baráž, do níž mohou postoupit i díky Lize národů.

Hosté před pár dny předvedli solidní výkon v Praze a hodlali na něj za každou cenu navázat taktéž v Pobaltí. A vstup do zápasu se jim vydařil náramně. James rozehrál rohový kop pasem do šestnáctky, odtud hlavou nezacílil Mepham, bleskově po něm ani Ramsey, jehož zastavil bránící Zenjov ve spolupráci s brankářem Heinem, z dorážky už však přece skóroval Moore.

Estonci, kteří si v pátek připsali svou první výhru v kvalifikaci po úspěchu nad Běloruskem, si vytvořili ve zbytku utkání slušné možnosti, efektivita ale v jejich případě vázla. Ve 22. minutě hasil požár hostující stoper Rodon na poslední chvíli proti Zenjovovi, v 50. minutě pak minul velšskou bránu z dobré pozice Sorga a v 77. minutě nevyzrál Sinjavskij na gólmana Warda.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie651021:416
2.Česko732212:911
3.Wales63218:711
4.Estonsko61148:164
5.Bělorusko71066:193
Skupina G

Lotyšsko - Turecko 1:2

11.10.2021 20:45

Góly: 70. Merih Demiral (vl.) - 75. Serdar Dursun, 90+9. Burak Yilmaz (pen.)

Turecká reprezentace je hodně nevyzpytatelná, dovede potrápit nejlepší týmy Evropy a následně se trápit proti trpaslíkům. Druhá varianta platila v pondělí večer na půdě Lotyšska, které sahalo po senzačním bodovém zisku, nakonec ale nemá nic.

Pro Turky může být tříbodový zisk klíčový, i když před listopadovým závěrem kvalifikace nemají nic jistého. Příští měsíc hostí Gibraltar a cestují do Černé Hory s tím, že jejich manko na druhé Norsko činí jenom dva body. Tuto ztrátu navíc mohou reálně smazat i díky tomu, že Seveřané zakončí kvalifikaci v Nizozemsku.

První šok pro favorita chystal Černomordijs, po rohovém kopu se dostal k zakončení a hosty zachránil na brankové čáře operující Çağlar Söyüncü. Centr vedl i k odpovědi na druhé straně a poprvé v utkání selhal Merih Demiral, ten nepočítal s tím, že k němu na zadní tyč propadně míč a nedokázal zamířit přesně.

Turecko mělo navrch a před půlhodinou hry se brankář Ozols vyznamenal proti pokusu Cengize Ündera. O chvíli později pak práci neměl, trestný kop Buraka Yilmaze totiž skončil těsně nad.

První poločas gól nepřinesl a v úvodu druhého na tom nic nezměnil ani specialista na standardní situace Hakan Çalhanoğlu, který rozvlnil jen boční síť. Dvacet minut před koncem se navíc do dějin utkání podruhé zapsal Merih Demiral, Lotyšsko podniklo útok po pravé straně, odkud přišel prudký centr a stoper Atalanty si míč srazil do vlastní brány - 1:0.

Turecko ale dokázalo rychle zareagovat a k vyrovnání vedla na první pohled nenápadná akce. V 75. minutě centroval z pravé strany Cengiz Ünder, míč si našel střídající Serdar Dursun a lehkou tečí srovnal na 1:1.

Turecku bod nestačil a v závěru zatlačilo Lotyšsko. V 86. minutě se sám před brankářem objevil Cengiz Ünder a Ozols předvedl parádní zákrok, v první minutě nastavení mu pak výraznou měrou pomohli spoluhráči, když srazili na roh gólovou dorážku Dursuna.

Přesto domácí prohráli a mohla za to situace, kterou řešil i VAR. V páté minutě nastavení povalil Dubra v pokutovém území Yilmaze, ten se sám ujal exekuce penalty a zajistil Turecku důležitou výhru.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Gibraltar 6:0

11.10.2021 20:45

Góly: 9. Virgil van Dijk, 21. Memphis Depay, 45+3. Memphis Depay (pen.), 48. Denzel Dumfries, 75. Arnaut Danjuma, 86. Donyell Malen

V souboji Davida a Goliáše podle předpokladů drtivě vyhrál Goliáš a to hned o šest branek. Ani v druhém vzájemném zápase se tak Gibraltar neubránil debaklu a odjíždí ze stadionu De Kuip s prázdnou. Výkonem se blýskl především barcelonský forward Memphis Depay, který si připsal hned dva góly a k tomu dvě asistence.

Hned v úvodních minutách bylo jasno, jakým způsobem bude hra probíhat. Domácí neúnavně okupovali polovinu soupeře a pálili jednu ránu za druhou. Poprvé se mohli domácí fanoušci radovat již v 9. minutě po krásném rohu Depaye, který našel hlavu rozběhnutého stopera Van Dijka a ten skoro nebráněn poprvé rozvlnil síť gólmana Banda.

Debutant v gibraltarské brance se však taky předvedl, když v 19. minutě po odpískané ruce v pokutovém území penaltu 27letému útočníkovi lapil a nejspíše ho tak připravil o hattrick. Ten si ale spravil chuť hned o dvě minuty později, když po krásné přihrávce Klaassena zakončoval do prázdné branky.

I přes obrovskou převahu Oranjes se diváci dočkali další branky až v nastavení prvního poločasu. Nepříjemné deja vu zažili hosté potom, co rozhodčí opět odpískal penaltu po hře rukou ve vlastním vápně. Tentokrát byl viníkem Julian Valarino. Podruhé už Depay nezaváhal a sebejistě pokutový kop proměnil prudkou ránou do pravé části branky. Více už se toho v prvním poločase nestalo a týmy tak odešly do šaten za stavu 3:0.

Do druhé půle domácí vstoupili stejně hladově jako do té první a hned po třech minutách sklízeli ovoce této aktivity. Lang, který se poprvé v kariéře dostal do základní sestavy, se trenérovi Van Gaalovi odvděčil asistencí. Jeho centr z levé strany si našel Dumfries, který hlavičkoval do protipohybu brankáře. Ten si sice na míč konečky prstů sáhl, ale víc nezmohl.

V 60. minutě se trenér Nizozemska rozhodl sáhnout do sestavy a do hry poslal Danjumu společně s Weghorstem. Toto duo se o 15 minut později zasloužilo o pátou branku, když druhý jmenovaný nadzvedl centrovaný míč hlavou do vápna, kde se Danjuma tváří v tvář brankáři nemýlil a poslal balón do pravého dolního rohu.

Rozjásané ochozy rotterdamského stadionu se dočkaly poslední branky čtyři minuty před koncem základní hrací doby. Po průnikové přihrávce Depaye se ve skvostné pozici objevil Malen, kterému stačilo překonat pouze brankáře, což se mu také povedlo a završil tak velmi povedený zápas.

Tým ze země tulipánů tak nezaváhal už čtvrtý zápas v řadě a s dvoubodovým náskokem na Norsko vede tabulku G, opět se tak přiblížil k účasti na mistrovství světa. Naopak Gibraltar, který má na účtě již 34 inkasovaných branek, na svůj první bod v kvalifikační skupině stále nedosáhl. I v dalším zápase to bude mít těžké, bude čelit Turecku.

Více informací k zápasu

Norsko - Černá Hora 2:0

11.10.2021 20:45

Góly: 29. Mohamed Elyounoussi, 90+6. Mohamed Elyounoussi

Norsku v říjnu chyběli útočníci Alexander Sørloth a Erling Håland, i tak zápasy v Turecku a doma s Černou Horou zvládlo a získalo tři body. V pondělí za své kolegy zaskočil Mohamed Elyounoussi, který dal obě branky.

Černá Hora tím přichází o reálné naděje na druhé místo, Norové naopak budou bojovat s Nizozemskem. V listopadu potřebují porazit Lotyšsko a následně si to s Oranjes rozdají o přímý postup, v případě nezdaru ovšem mohou skončit až třetí.

Seveřané se chtěli uklidnit rychlou brankou a hodně blízko k ní měli ve 27. minutě, Daehli kroutil míč k zadní k tyči a brankář Šarkić předvedl vynikající zákrok. Z toho se ale dlouho neradoval, norský tlak pokračoval, Hauge o několik desítek vteřin později poslal centr do vápna, Strandberg hlavou vrátil na malé vápno a nikým nehlídaný Elyounoussi uklidil balón do sítě - 1:0.

Elyounoussi byl nejnebezpečnějším hráčem na trávníku a do další šance se dostal krátce po změně stran, pas mu tentokráte adresoval Meling a záložník Southamptonu na něj jen těsně nedosáhl.

Černohorci za celý zápas nevystřelili přímo na bránu, i tak neměli daleko k vyrovnání. V 59. minutě se míče ujal Jovetić, poslal ho na Adama Marušiće a ten v rychlosti předčil defenzívu včetně brankáře Nylanda, zradilo ho ale zpracování a nedokázal zakončit.

Stav 1:0 platil i nadále a hosté s ním nic zásadního neprovedli. Výraznou měrou se pod to podepsal Marko Vešović, který ve čtvrté minutě nastavení fauloval a inkasoval žlutou kartu. S verdiktem hlavního rozhodčího se ovšem nesmířil, neodpustil si několik poznámek a v rychlém sledu následovalo druhé napomínání.

Norsko si mohlo oddechnout a definitivně ho uklidnila šestá minuta nastavení, Elyounoussi si navedl míč ke střele a těsně za hranicí pokutového území vyslal ráno, která zapadla přesně k tyči.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko861129:619
2.Norsko852115:617
3.Turecko843119:1515
4.Černá Hora832311:1111
5.Lotyšsko81258:135
6.Gibraltar80083:340
Skupina H

Chorvatsko - Slovensko 2:2

11.10.2021 20:45

Góly: 25. Andrej Kramarić, 71. Luka Modrić - 20. Ivan Schranz, 45. Lukáš Haraslín

Slovenský národní tým předvedl proti favoritovi výborný výkon a z Osijeku si veze zaslouženou ale hořkou remízu. Po dnešku je totiž jasné, že si na mistrovství světa Slováci nezahrají. Na zásah Schranze ve 20. minutě zareagoval ve 25. minutě Kramarič. Slováci si ale vzali vedení zpět ve 45. minutě, kdy se trefil Haraslín. Chorvaté ovšem dokázali vyrovnat i podruhé, kdy se prosadil Modrič. Následný gól Vlašiče byl pro ofsajd odvolán. Slováci po dnešní plichtě poskočili na třetí místo, naopak Chorvaté klesli na druhou pozici skupiny H.

Slovenští "bratia" se zatím v kvalifikaci na mistrovství světa 2022 výrazně trápí a podávají ohromně nevyrovnané výkony. Celou soutěž rozjeli dvěma šokujícími remízami s jasnými outsidery, Kyprem (1:1) a Maltou (2:2). S Maltou, která je až na 171. místě žebříčku FIFA, dokonce Slováci prohrávali po první půli 0:2... Chuť si naši východní sousedé spravili při výhře 2:1 nad Ruskem. Po sedmi zápasech s celkovou bilancí 2-3-2 se Slováci nacházeli až na čtvrtém místě tabulky a proti Chorvatům tak museli pořádně zabojovat.

Druhým tým z posledního mistrovství světa naopak proplouvá kvalifikací naprosto hladce a s 16 body na kontě před dnešním zápasem tabulku vedl. Z posledního vzájemného duelu se Slovenskem navíc odešel jako vítěz po výhře 1:0.

Do pondělního klíčového duelu poslal kouč hostujících Slováků například Haraslína, Schranze nebo Almásiho. Všichni tři mají skvělou formu v české lize a věřili, že si ji dokážou přenést i do důležitého reprezentačního zápasu. Chorvaté na druhé straně nastoupili v plné polní a na hřišti tak nechyběl Modrič, Perišič nebo Kramarič.

Nutno říct, že na stadionu v chorvatském Osijeku byla k vidění zajímavá podívaná. Domácí Chorvaté se od začátku ujali dirigentské taktovky a určovali tempo hry. Jejich nebezpečné průniky a kombinace ale obrana hostů zvládala pokrývat.

Zhruba od 15. minuty se hra začala vyrovnávat a ve 20. minutě šli do konce Slováci do překvapivého vedení! Hamšík poslal svůj centr ze standardky naprosto přesně a Ivan Schranz nedal hlavičkou zblízka Ljevakovičovi šanci. Radost hostů však netrvala příliš dlouho, protože už ve 25. minutě lídr skupiny vyrovnal. I Chorvaté využili standardní situaci, když Modričův centr přizvedl Pekarík a pozorný Kramarič uklidil balón do sítě.

Krátce na to měli domácí další příležitosti, ale Pašaličovu střelu ve skluzu Rodák vyrazil a tečovaný pokus Kramariče minul slovenskou klec. Chorvaté se dál snažili o druhý gól, ale byli to Slováci, kdo se ve 45. minutě radoval ze vstřelené branky! Almási utekl po pravé straně a výborně si všiml nabíhajícího Haraslína. Ten si jeho přihrávku ideálně zpracoval a mezi nohama propálil vyběhnuvšího Ljevakoviče. Jenže ještě před koncem poločasu mohlo být srovnáno. Kramaričovu střelu však zastavila tyč! Vzrušující první půle, tak skončila vedením hostů 2:1.

Krátce po začátku druhého poločasu mohl vedení navýšit Haraslín, ale špatný výběh chorvatského brankáře nepotrestal. Nutno říct, že už byl ve velkém úhlu. Hra se poté rychle přelévala ze strany na stranu a v 71. minutě se Chorvaté dočkali vyrovnání. A to po velké chybě hostů. Luka Modrič zahrával volný přímý kop a jeho špatně mířená střela letěla přímo do zdi. Ta se však k překvapení všech rozestoupila a míč prosvištěl až do sítě za překvapeného Rodáka.

Už o tři minuty později mohli jít domácí do vedení, do centru Vlašiče se vložil Hrošovský a tečovaná přihrávka naštěstí pro Slováky jen zazvonila o tyč! Oba týmy se dál draly za vítězstvím a v 81. minutě se radovali Chorvaté po střele Vlašiče! Nadšení domácích tribun ale zpražil sudí, který po konzultaci s VARem odpískal ofsajd aktivnímu Perišičovi. V následujících minutách se už ani jeden z celků do větší šance nedostal a skvělé utkání tak skončilo zaslouženou dělbou bodů po výsledku 2:2.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Rusko 1:2

11.10.2021 20:45

Góly: 40. Josip Iličić - 28. Igor Divejev, 32. Giorgij Džikia

Rusko urvalo velmi důležité vítězství na půdě Slovinska, a protože Chorvatsko v souběžně hraném utkání doma pouze remizovalo se Slovenskem, na čele tabulky skupiny H si utvořilo před listopadovým programem dvoubodový náskok. O všem podstatném se rozhodovalo už v prvním dějství, během něhož domácí pouze zmírnili prohru po dvou trefách svého soupeře.

Slovinci si vytvořili první větší šanci po čtvrthodině hry. Balkovec z levé strany poslal centr na hranici brankového území, tam našel Šporara, který dokázal jaksi hrudí zakončit, ale pouze do míst, kde stál připravený brankář Safonov. O pár chvil později zahrozili též Rusové, a to prostřednictvím Fomina, avšak ten svou pravačkou kýžený a chtěný prostor brány minul.

Od té doby začali hosté více kousat. V 19. minutě se ještě neprosadil Sutormin, který zachytil odkop stopera Mevlji, pronikl do vápna a vypálil, nicméně gólman Oblak si s jeho příležitostí poradil. A ve 28. minutě již došlo na změnu nerozhodného skóre ve prospěch mužstva kouče Valerije Karpina, jelikož se jeho protivník neubránil standardní situaci, rozehrávané zleva.

Asistenci si na své konto zapsal Fomin, na jehož pas si naskočil u bližší tyče obránce Divejev, a ten, ač otočen zády k Oblakovi, hlavičku usměrnil přesně k té vzdálenější. Slovinci jako by byli tímto momentem trochu opaření a o čtyři minuty později inkasovali podruhé. Smolov ve velmi nelehké pozici přiťukl balón k Džikijovi, jenž elegantními nůžkami zacílil pod břevno.

Domácí stačili ještě do přestávky odpovědět, k případnému druhému přesnému zásahu se však následně ve druhém poločase nepropracovali. Ve 40. minutě Karničnik přihrával merunu pod sebe, Šporar ji poté chytře přistrčil na Iličiče, jenž levačkou z první zamířil do spodního rohu branky, kam už se Safonov nenatáhl. Ten každopádně nemusel na konci utkání nijak smutnit.

Byť neudržel čisté konto, se svými spoluhráči dokráčel k zisku tří bodů. Slovinsko směrem dopředu nezářilo, ruská defenziva působila kompaktně a velmi pozorně. V podstatě pouze až v závěrečných patnácti minutách se svěřenci trenéra Matjaže Keka ozvali, jenže Kurtičův gól nebyl uznaný pro ofsajd a v 85. minutě neseřídil mířidla účelně z krkolomné pozice Šeško.

Více informací k zápasu

Kypr - Malta 2:2

11.10.2021 18:00

Góly: 7. Fotis Papoulis, 80. Pieros Sotiriou - 53. Zach Muscat, 90+8. Jurgen Degabriele

Kypr nedávno prohrál na Maltě 0:3 a nepovedla se mu ani domácí odveta. V ostrovním derby sahal po výhře, o kterou přišel v osmé minutě nastavení, hrdinou hostujícího týmu se stal Jurgen Degabriele.

Domácí tak znehodnotili výhru nad Slovinskem a remízu se Slovenskem a hrozí jim, že skončí na posledním místě tabulky. V listopadu budou muset loupit v Rusku a Slovinsku.

Pro Kypr se přitom vše vyvíjelo velmi dobře, už v osmé minutě dostal v pokutovém území spoustu prostoru Fotis Papoulis a povedenou ranou otevřel gólový účet - 1:0.

V Larnace se hrál vyrovnaný zápas, který nenabídl příliš šancí, v první půli se nic zásadního nestalo a klíčové okamžiky se tak urodily až po změně stran. Kypru se nakonec stalo osudným špatné bránění standardních situací, v 53. minutě zahrávala Malta rohový kop, Steve Pisani posadil centr na hlavu Zacha Muscata a ten nekompromisně srovnal - 1:1.

Pisaniho centry znamenaly velké nebezpečí, v 73. minutě se mu povedlo zaskočit brankáře Michaila a toho zachránila tyč. Deset minut před koncem si pak domácí vzali vedení zpět, Bonello ještě dokázal zakročit proti střele Kakoulise, Ioannis Pittas ovšem rychle vrátil míč do ohně a Pieros Sotiriou měl na malém vápně snadnou úlohu - 2:2.

Na Kypru se přesto body dělily a rozhodla o tom osmá minuta nastavení, z pravé strany centroval Teddy Teuma a Jurgen Degabriele usměrnil balón mimo dosah Michaila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko861113:519
2.Chorvatsko852113:317
3.Slovensko82429:810
4.Slovinsko83149:910
5.Malta81258:175
6.Kypr81253:135
Skupina J

Island - Lichtenštejnsko 4:0

11.10.2021 20:45

Góly: 19. Stefán Teitur Thórdarson, 35. Albert Gudmundsson (pen.), 79. Albert Gudmundsson (pen.), 89. Andri Lucas Gudjohnsen

Island poměrně nedávno proháněl evropskou špičku, kvalifikace o postup na mistrovství světa do Kataru se mu ale nepovedla a jen malou náplast představuje výkon a výsledek proti Lichtenštejnsku. Domácí zapěli labutí píseň a vyhráli 4:0.

Islandu se boj o postup netýká a úspěch nepředstavuje ani to, že skupinu nezakončí na posledním místě. V listopadu se představí v Rumunsku a Severní Makedonii a pokusí se alespoň kosmeticky upravit špatný dojem.

Lichtenštejnsko dokázalo nedávno obrat Arménii (1:1), na tento výsledek ovšem opět nenavázalo a od Islandu schytalo další výprask. Pomohla tomu už 19. minuta, centr Thorsteinssona a gólová hlavička laxně bráněného Thórdarsona - 1:0.

Islanďané drželi míč, kontrolovali zápas a bylo jen otázkou času, kdy přidají další branky, nerozhodilo je přitom ani zranění Grétarssona. Ve 34. minutě se do historie duelu poprvé nešťastně zapsal střídající Martin Marxer, ten zahrál ve vlastním vápně rukou, inkasoval žlutou kartu a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Albert Gudmundsson - 2:0.

Obrázek hry se nezměnil ani po změně stran a v 53. minutě se blýskl brankář Benjamin Büchel, který rychle vyběhl ze svatyně a zneškodnil tutovku Vidara Kjartanssona. Lichtenštejnsko se za celý zápas zmohlo jenom na jednu nepřesnou střelu, navíc dohrávalo v oslabení - v 63. minutě poslal Martin Marxer na trávník Helgasona a po druhé žluté kartě putoval předčasně pod sprchy.

Poklidný průběh závěrečné půlhodiny ještě "narušily" další dva gólové momenty. V 78. minutě fauloval Noah Frommelt a Albert Gudmundsson nezaváhal ani v případě druhé penalty - 3:0.

Minutu před koncem pak defenzíva hostujícího týmu selhala ještě jednou. Sveinn Aron Gudjohnsen dostal pas do vápna, hlavou ho sklepl k nohám dobíhajícího Andriho Lucase Gudjohnsena a ten střelou z první stanovil konečný rezultát 4:0.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Německo 0:4

11.10.2021 20:45

Góly: 50. Kai Havertz, 70. Timo Werner, 73. Timo Werner, 83. Jamal Musiala

Německo se po pořadatelské zemi stalo dalším jistým účastníkem závěrečného turnaje, jenž se na světový šampionát do Kataru v roce 2022 probojoval napřímo přes kvalifikační měření. Ke svému cíli nakročilo opravdu suverénním způsobem na půdě Severní Makedonie, a jelikož mu nahrál do karet i výsledek ze souběžně hraného duelu z Rumunska, mohlo líbezně oslavovat.

Když na sebe oba týmy na konci března narazily vůbec poprvé ve své historii, konala se velká senzace. V Duisburgu totiž tehdy zvítězil balkánský celek. Proti sobě stáli dva jiní trenéři, než jaké mají obě reprezentace nyní, Igor Angelovski šokoval německou legendu Joachima Löwa. Tentokráte ale vyšel souboj dvou stratégů ve prospěch Hansiho Flicka, lodivoda Nationalelf.

Domácí kouč Blagoja Milevski měl před sebou vážně dost náročnou zkoušku. Proti favoritovi celého uskupení písmena J hájil se svou družinou druhou příčku v tabulce, znamenající aspoň baráž o účast na světovém mistrovství, a musel, i v kontextu klání Rumunska s Arménií, za každou cenu bodovat. Jenže ke zdárnému výsledku měli jeho svěřenci prostě hodně daleko.

Německo odcestovalo do Skopje v poměrně dobrém rozpoložení, vždyť pod Flickem ze čtyř utkání vždy zvítězilo, navíc hned čtrnáctkrát skórovalo a jen jednou inkasovalo. Přece se však očekávalo, že Severní Makedonie bude klást o něco větší odpor. Konečná porážka ji poslala v průběžném pořadí o místo níže, na to druhé před listopadovým programem ztrácí jeden bod.

Ještě v první půli domácí drželi se svým sokem krok, nicméně ten svou dominanci v podstatě demonstroval od úvodních pasáží. Už ve 2. minutě musel být na pozoru brankář Dimitrievski proti hlavičce Kimmicha, ve 25. minutě vypálil ze střední vzdálenosti Gnabry, avšak i v tomto případě si severomakedonský muž v rukavicích poradil. Ve 30. minutě pak Gnabry jen minul.

Největší příležitost dějství prvního měl nakonec na starosti Werner v první minutě nastavení, to když z blízkosti trefil trestuhodně pouze tyčku. Němcům ovšem tohle neproměnění šance vadit tolik nemuselo, protože po přestávce již vykázali prvky efektivity. V 50. minutě otevřel skóre po rychlém brejku Havertz, jemuž míč před prakticky prázdnou bránu prostrčil Müller.

Severní Makedonie nedokázala na pro ni nepříznivý stav reagovat, Německo naopak stačilo svůj náskok hned třikrát navýšit. Nejprve v 70. minutě úřadoval Werner, jehož do vyloženého postavení uvolnil elegantně Müller, o tři minuty později zacílil Werner znovu, jelikož umístil míč přesně ke vzdálenější tyči. Výhru následně ještě pečetil Musiala po nahrávce Adeyemiho.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Arménie 1:0

11.10.2021 20:45

Góly: 26. Alexandru Mitriţă

Německo má jistý postup do Kataru a na druhou příčku ve skupině J má zaděláno Rumunsko. To doma zvládlo klíčový zápas s Arménií a vyhrálo 1:0, jedinou branku dal ve 26. minutě Alexandru Mitriţă.

Domácí poskočili na druhou příčku a do karet jim hraje i závěrečný los. V listopadu hrají doma s Islandem, kvalifikaci pak zakončí v Lichtenštejnsku.

Rumunsko začalo aktivněji, mělo více ze hry a odměny se dočkalo poměrně brzy. Ve 26. minutě rozehrálo rohový kop, Stanciu přisunul míč Marinovi a jeho centr našel hlavu Mitriţy. Na jeho pohyb směrem od brány nikdo z bránících hráčů nezareagoval a pohromu už neodvrátil ani gólman Jurčenko - 1:0.

Jurčenko byl v první půli klíčovým hráčem Arménie a jen díky němu zůstalo jenom u minimálního manka. Ve 39. minutě vyškrábl na roh ránu Marina, o několik desítek vteřin později ho pak další povedenou střelou zaměstnal Cicâldău.

Největší hvězdou hostujícího týmu je bezesporu Henrich Mchitarjan a ten se připomněl v 58. minutě, kdy se dostal do zakončení po rohovém kopu, hlavičkoval do země a míč následně skončil nad.

Arménie dohrávala bez vyloučeného trenéra Caparrose a nedokázala se dostal do tlaku. Skóre 1:0 už zůstalo konečné především díky Jurčenkovi, který parádně zneškodnil i trestný kop Hagiho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo870123:321
2.Rumunsko841311:813
3.Severní Makedonie833215:1012
4.Arménie83328:1112
5.Island822411:158
6.Lichtenštejnsko80172:231

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
20fredy20

Kto sledoval kazdy nas zapas , tak musi uznat ze sme boli dost blizko MS. V ziadnom zapase sme neboli horsi a neskutocne nepremenne tutovky nas stali tak 9 bodov.

Reagovat
O.Giroud

No Schranz nam kludne mohol vystrelit min. o 5 bodov viac. Ale tazko povedat, toto si mozno moze povedat vacsina timov na 3. miestach. Proste mame 10 bodov po 8 zapasoch, postup v p... a tam to konci. Po stratach s Maltou a Cyprom nie je na mieste pisat o nejakych MS a nech tam ti obranci vykopavali z brankovej ciary lopty cely zapas.

Reagovat
Liquid

vždyť jste naprosto selhali, ztratit na Kypru, remízovat s Maltou, tak ještě Tarkovičovi prodloužit smlouvu aspoň na 8 let, být to cizinec tak po Maltě letěl

Reagovat
PaYaB

Reagovat
lukass111

to nemyslis vazne, ved sme dostali asi najlahsiu kvalifikaciu za poslednych X rokov....Chorvati, ktori maju mozno najslabsi tim za poslednych 20 rokov a nejde z nich vobec taky strach ako pred tromi, ci piatimi rokmi, mozno najslabsi rusky vyber v historii, stale stagnujuci Slovinci...doma remizovat s Maltou je hned na odvolanie trenera a ty tu ides hovorit o tom, ze sme boli blizko MS suhlasim, ze na vcerajsi vykon sa dalo pozerat, ale to zabetonovanie sa po gole vo vlastnom vapne je vlastne na facku...ved aj po druhom gole sme mohli hned dostat dalsi...toto ide jednoznacne za priposratym Tarkovicom, ktory taha svoje kone nonstop...preco neskusil pocas kvalifikacie 3:5:2, ked sa trapime v utoku, a trojici Hancko,Satka(Valjent),Skrtel by to sedelo? Nemame krajnych obrancov, tak na ciarach mohli lietat Koscelnik, Jirka, ci Schranz..jednoducho sa bojime nieco zmenit, vykony Kucku a jeho lahkovaznost a hlupe fauly nas uz stali dost bodov

Reagovat
lukass111

a trojici Hancko,Satka(Valjent),Skriniar*

Reagovat
Antijazvec

ty si iný odborník. Hrať na troch obrancov je pre nás samovražda. Koscelnik a už vôbec nie Jirka, ktorý nemá absolútne techniku na krídelníka. On mal byť krajným obrancom, zle mu vybrali post. Odvolať teraz trénera, ked od septembra sme odohrali 5 kvalitných výkonov a konečne sme našli útočníka 196 cm vysokého s technikou je blbosť na druhú.A môžeš byť pokojný, vzhladom na vek skončia Hamšík,Kucka, Pekarík,Hubočan a možno aj Weiss, ten má len 32, možno ešte bude jednu kvalifikáciu.

Reagovat
lukass111

a mozes mi povedat preco? ved valjent aj skriniar hravaju pravidelne v klubcoh v systeme na troch obrancov...a nebud trenerom zaslepeny, ze sme odohrali 5 kvalitnych vykonov, to je pekne zaslepenie oci, mame z nich kolko bodov? v Rusku sme hrali najsterilnejsi futbal aky sa da a to povazujes za dobry vykon? Vcera sme skvele bojovali, mohlo byt 2:3 2:4, ale aj 4:2, sialeny zapas, suhlasim, ze na vykone sa da stavat, ale Chorvati v tejto kvalifikacii prehrali v Slovinsku, len tak tak zdolali Cyprus, herny prejav a tim je podstatne iny, ako ked nas vyskolili pred dvoma rokmi...z tejto kvalifikacie sa dalo a jednoznacne malo vytazit ovela viac, ako sme dokazali

Reagovat
Antijazvec

My nemáme záložníkov ako Inter Milano, a Mallorca znovu skončí posledná ako vždy.A Valjent je trémista,to sme videli na jar.V Rusku sme hrali sterilný futbal? 26 striel na bránu, ruská tlač:Slováci si nás vodili ako Brazília Andoru.Samozrejme že sme mali vyťažiť viac, ale premienať šance hráčov nijaký reprezentačný tréner nenaučí. Kolko vyložených šancí sme mali na konci s Chorvátskom po gole.Ked chytil Boženíkovu šupu z 5 metrov tak nemožeme urobiť nič. Ten tím sa musel dať najprv dokopy kedže ho Hapal kompletne zničil. Inak si nemyslím že by sme postúpili z baráže, ide len 13 tímov, z toho 10-11 silných a tradičných účastníkov. Pre nás je zaujímavé až dalšie MS s 16 tímamy.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Emmett Brown

V Rusku a Slovinsku sme boli lepší, s Chorvátskom doma sme neboli horší, napriek tomu sme z tých troch zápasov vyťažili 1 bod (namiesto povedzme 7) + k tomu remíza doma s Maltou a na Cypre, to je 10 stratených bodov. Herný prejav sa síce posledné zápasy výrazne zlepšil, ale body sa žiaľ za krásu neudeľujú.

Reagovat
lukass111

Reagovat
frezi

Reagovat
PaYaB

Ano, nevyužili jste losu, který vám přisoudil jednu z nejslabších skupin, budete rádi za to 3. místo.

Reagovat
Modroočko

To je neskutočné, tí mizerní Turci sa gólom z penalty v 99.minúte zbavili svojej storočnej nemesis

Inak dnes veľmi dobrý výkon od našich, mužstvo si zaslúži pochvalu. Síce mi tam v posledných 15 minút chýbala trochu vôľa za víťazstvom, lebo sa dnes dalo vyhrať, ale tak dve nevyužité striedania nejdú na vrub hráčov.

Jedno z najväčších dnešných pozitív je Almási, ukázal sa ako reálna alternatíva do reprezentácie. Škoda tých dvoch nepodarených dotykov pri veľkých šanciach, mohol zvýšiť na 3:1.

Reagovat
isokarhu.

Kvalifikácia nám síce nevyšla avšak herný dojem nebol zlý, v posledných zápasoch sa na to dalo pozerať a najmä taký Almasi alebo Schranz sú veľmi perspektívni do budúcna.

Reagovat
Emmett Brown

Schranz má 28, tam už veľa perspektívy nie je

Reagovat
Pablos

Co tady zase kdo plácal furt s těma bodama, vždyť jsme na tom dá se říct dobře. Jinde se bude odečítat, plus mají zápas navíc.

Reagovat
Pablos

beru zpět, v té druhé půlce ..to mají lépe rozehrané

Reagovat
PaYaB

Šance na ten 1. domácí zápas v baráži ( a také lehčího soupeře) už moc velká není.

Reagovat
Fakt

Však hůř na tom je snad jen Ukrajina a Rumunsko.

Reagovat
Pablos

všichni na druhých místech v 6. člené skupině budou odečítat body za zápasy s posledním v jejich skupině (což může být většinou 6bodů)

Reagovat
Pablos

nebo to takhle nefunguje ? Resp. nenapadá mě to jinak jak by to mohlo fungovat, když nejsou stejné počty skupin.

Reagovat
Minister

Nie nefunguje. Myslím že všetky tímy z 2. miesta idú do baráže a k nim sa pridajú ešte 2 tímy z ligy národov, ktoré nemajú postup cez kvalifikáciu. Čiže bude 12 tímov, ktoré sa rozdelia na tri 4-členné skupiny. Bude sa hrať akoby semifinále a finále a 3 víťazi postúpia na MS.

Reagovat
Pablos

to odpovídáš na něco jiného ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano funguje, ve skupinách s šesti týmy se do tabulky druhých ty výsledky proti posledním nepočítají.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že po výhře Rusů ve Slovinsku už ta šance není.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele