Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 8. kolo
11.10.2021 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Burak Yilmaz a Serdar Dursun (© AFP)

Turci přežili klinickou smrt a zůstávají ve hře o postup

Turecká reprezentace je hodně nevyzpytatelná, dovede potrápit nejlepší týmy Evropy a následně se trápit proti trpaslíkům. Druhá varianta platila v pondělí večer na půdě Lotyšska, které sahalo po senzačním bodovém zisku, nakonec ale nemá nic.

Pro Turky může být tříbodový zisk klíčový, i když před listopadovým závěrem kvalifikace nemají nic jistého. Příští měsíc hostí Gibraltar a cestují do Černé Hory s tím, že jejich manko na druhé Norsko činí jenom dva body. Tuto ztrátu navíc mohou reálně smazat i díky tomu, že Seveřané zakončí kvalifikaci v Nizozemsku.

První šok pro favorita chystal Černomordijs, po rohovém kopu se dostal k zakončení a hosty zachránil na brankové čáře operující Çağlar Söyüncü. Centr vedl i k odpovědi na druhé straně a poprvé v utkání selhal Merih Demiral, ten nepočítal s tím, že k němu na zadní tyč propadně míč a nedokázal zamířit přesně.

Turecko mělo navrch a před půlhodinou hry se brankář Ozols vyznamenal proti pokusu Cengize Ündera. O chvíli později pak práci neměl, trestný kop Buraka Yilmaze totiž skončil těsně nad.

První poločas gól nepřinesl a v úvodu druhého na tom nic nezměnil ani specialista na standardní situace Hakan Çalhanoğlu, který rozvlnil jen boční síť. Dvacet minut před koncem se navíc do dějin utkání podruhé zapsal Merih Demiral, Lotyšsko podniklo útok po pravé straně, odkud přišel prudký centr a stoper Atalanty si míč srazil do vlastní brány - 1:0.

Turecko ale dokázalo rychle zareagovat a k vyrovnání vedla na první pohled nenápadná akce. V 75. minutě centroval z pravé strany Cengiz Ünder, míč si našel střídající Serdar Dursun a lehkou tečí srovnal na 1:1.

Turecku bod nestačil a v závěru zatlačilo Lotyšsko. V 86. minutě se sám před brankářem objevil Cengiz Ünder a Ozols předvedl parádní zákrok, v první minutě nastavení mu pak výraznou měrou pomohli spoluhráči, když srazili na roh gólovou dorážku Dursuna.

Přesto domácí prohráli a mohla za to situace, kterou řešil i VAR. V páté minutě nastavení povalil Dubra v pokutovém území Yilmaze, ten se sám ujal exekuce penalty a zajistil Turecku důležitou výhru.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele