Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina H, 8. kolo
11.10.2021 20:45 CET
2 : 2
(1:2)

Reportáž

Juraj Kucka, Luka Modrič (© AFP)

Slováci v Chorvatsku remizovali. Na MS se tedy nepodívají

Slovenský národní tým předvedl proti favoritovi výborný výkon a z Osijeku si veze zaslouženou ale hořkou remízu. Po dnešku je totiž jasné, že si na mistrovství světa Slováci nezahrají. Na zásah Schranze ve 20. minutě zareagoval ve 25. minutě Kramarič. Slováci si ale vzali vedení zpět ve 45. minutě, kdy se trefil Haraslín. Chorvaté ovšem dokázali vyrovnat i podruhé, kdy se prosadil Modrič. Následný gól Vlašiče byl pro ofsajd odvolán. Slováci po dnešní plichtě poskočili na třetí místo, naopak Chorvaté klesli na druhou pozici skupiny H.

Slovenští "bratia" se zatím v kvalifikaci na mistrovství světa 2022 výrazně trápí a podávají ohromně nevyrovnané výkony. Celou soutěž rozjeli dvěma šokujícími remízami s jasnými outsidery, Kyprem (1:1) a Maltou (2:2). S Maltou, která je až na 171. místě žebříčku FIFA, dokonce Slováci prohrávali po první půli 0:2... Chuť si naši východní sousedé spravili při výhře 2:1 nad Ruskem. Po sedmi zápasech s celkovou bilancí 2-3-2 se Slováci nacházeli až na čtvrtém místě tabulky a proti Chorvatům tak museli pořádně zabojovat.

Druhým tým z posledního mistrovství světa naopak proplouvá kvalifikací naprosto hladce a s 16 body na kontě před dnešním zápasem tabulku vedl. Z posledního vzájemného duelu se Slovenskem navíc odešel jako vítěz po výhře 1:0.

Do pondělního klíčového duelu poslal kouč hostujících Slováků například Haraslína, Schranze nebo Almásiho. Všichni tři mají skvělou formu v české lize a věřili, že si ji dokážou přenést i do důležitého reprezentačního zápasu. Chorvaté na druhé straně nastoupili v plné polní a na hřišti tak nechyběl Modrič, Perišič nebo Kramarič.

Nutno říct, že na stadionu v chorvatském Osijeku byla k vidění zajímavá podívaná. Domácí Chorvaté se od začátku ujali dirigentské taktovky a určovali tempo hry. Jejich nebezpečné průniky a kombinace ale obrana hostů zvládala pokrývat.

Zhruba od 15. minuty se hra začala vyrovnávat a ve 20. minutě šli do konce Slováci do překvapivého vedení! Hamšík poslal svůj centr ze standardky naprosto přesně a Ivan Schranz nedal hlavičkou zblízka Ljevakovičovi šanci. Radost hostů však netrvala příliš dlouho, protože už ve 25. minutě lídr skupiny vyrovnal. I Chorvaté využili standardní situaci, když Modričův centr přizvedl Pekarík a pozorný Kramarič uklidil balón do sítě.

Krátce na to měli domácí další příležitosti, ale Pašaličovu střelu ve skluzu Rodák vyrazil a tečovaný pokus Kramariče minul slovenskou klec. Chorvaté se dál snažili o druhý gól, ale byli to Slováci, kdo se ve 45. minutě radoval ze vstřelené branky! Almási utekl po pravé straně a výborně si všiml nabíhajícího Haraslína. Ten si jeho přihrávku ideálně zpracoval a mezi nohama propálil vyběhnuvšího Ljevakoviče. Jenže ještě před koncem poločasu mohlo být srovnáno. Kramaričovu střelu však zastavila tyč! Vzrušující první půle, tak skončila vedením hostů 2:1.

Krátce po začátku druhého poločasu mohl vedení navýšit Haraslín, ale špatný výběh chorvatského brankáře nepotrestal. Nutno říct, že už byl ve velkém úhlu. Hra se poté rychle přelévala ze strany na stranu a v 71. minutě se Chorvaté dočkali vyrovnání. A to po velké chybě hostů. Luka Modrič zahrával volný přímý kop a jeho špatně mířená střela letěla přímo do zdi. Ta se však k překvapení všech rozestoupila a míč prosvištěl až do sítě za překvapeného Rodáka.

Už o tři minuty později mohli jít domácí do vedení, do centru Vlašiče se vložil Hrošovský a tečovaná přihrávka naštěstí pro Slováky jen zazvonila o tyč! Oba týmy se dál draly za vítězstvím a v 81. minutě se radovali Chorvaté po střele Vlašiče! Nadšení domácích tribun ale zpražil sudí, který po konzultaci s VARem odpískal ofsajd aktivnímu Perišičovi. V následujících minutách se už ani jeden z celků do větší šance nedostal a skvělé utkání tak skončilo zaslouženou dělbou bodů po výsledku 2:2.

Autor: David Ullrich / ctsport.cz, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Albert Rusnák ml.

Duše odsúdencov sa vzbúria... 1:2

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele