Skotská Premier League - souhrn 38. kola

08.05.2010, 15:38, aktualizováno 09.05.2010, 16:27
Komentáře a souhrny
Rangers se s mistrovskou sezonou rozloučili ztracenou výhrou nad Motherwellem. Celtic vyhrál na půdě Hearts, Hibernian uspěl v Dundee a posunul se na čtvrté místo. Sobota rozhodla o tom, že o soutěž níže putuje Falkirk...
O titul

Dundee United - Hibernian FC 0:2

09.05.2010 14:30

Góly: 12. Colin Nish, 72. Colin Nish

Hibernian závěrečný zápas sezóny zvládl, na hřišti Dundee United zvítězil díky dvěma gólům Nishe 2:0, což mu stačí ke kvalifikaci do pohárové Evropy. Motherwell totiž nepřekonal Rangers a své místo tak přepustil právě Hibs.

Vzhledem k finálovému utkání ve skotském poháru se domácí rozhodli výrazně obměnit sestavu, což byla nepochybně pro Hibs velice důležitá zpráva. Převaha hostů byla vidět už od začátku zápasu, plodný útočník Stokes po chybě Kennetha mířil pouze do rukavic Perniše. Už ve 12. minutě však gól do sítě United padl, Nish získal míč a prostřelil jak obranu, tak slovenského gólmana, 0:1. Kenneth mohl svoji chybu napravit vyrovnávacím gólem, jeho pokus však na poslední chvíli vykopl Wotherspoon.

Stokes měl další příležitost po přihrávce Nishe, Perniš však jeho nízkou střelu chytil. Postupem času se k ojedinělé příležitosti ohrozit bránu hostí dostal hlavičkující Casalinuovo, nemířil však přesně. Na druhé straně se ke střele dostal Rankin a od druhého gólu zachránila Perniše branková konstrukce. Srovnat mohl Shala, Smith ale míč lehce chytil.

Z dálky se pokusil ohrozit bránu United Riordan, Perniš si však s jeho střelou poradil. Hra se postupem času čím dál více zpomalovala, náhle však podruhé udeřil Nish, který využil přesného centru Thicota. Hosté si tak zajistili místo v Evropské lize a mohou slavit, naopak kouč domácích Peter Houston nemůže být spokojen s výkonem většiny náhradníků.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Celtic FC 1:2

09.05.2010 14:30

Góly: 36. Marius Žaliūkas - 23. Robbie Keane, 61. Zhi Zheng

Celtic zaznamenal v závěrečném ligovém utkání už osmé po sobě jdoucí vítězství, nic na tom však nemění fakt, že ligový titul mají již ve svých rukou Rangers. Hosty poslal do vedení Keane, Zaliukas však ještě v prvním poločase za Hearts srovnal a krásný vítězný gól na 2:1 vstřelil až po hodině hry Zhi.

Výkony Celticu pod vedením kouče Neila Lennona ukázaly, že nynější trenér měl na tým velký vliv a byla by chyba, kdyby u týmu nepůsobil i v příští sezóně. V prvních minutách hry zahrával volný kop Braafheid, MacDonald měl však dobře postavenou zeď. Jen o chvíli později posílal střílený centr Thomson, bek Celticu Thompson však dostal míč do bezpečí. Úvodní gól padl ve 23. minutě, kdy McGeady poslal míč Keanovi, jenž si poradil s ofsajdovou pastí a překonal i gólmana MacDonalda.

O minutu později střílel z přímého kopu Fortune, ale míč letěl mimo bránu. Volné kopy měli také Wilson a Kingston, ani jeden je však dobře nezahráli a Celtic držel vedení. Krátce po půlhodině hry mohl naopak Celtic ještě zvýšit, Fortune však zaváhal a míč do brány nedostal. O dvě minuty později měl s hlavičkou Obuy velké problémy Zaluska, míč však dokázal vyrazit. Ve 36. minutě už ale nedosáhl na vyrovnání Zaliukase po volném kopu Thomsona.

Ihned po přestávce střílel napříč pokutovým územím Templeton a Keane na druhé straně mířil z okraje pokutového území jen těsně mimo bránu. Nebezpečně vypadal volný kop Braafheida, Celtic se ovšem znovu ujal vedení až v 61. minutě, kdy dostal centr Zheng Zhi a z otočky prostřelil MacDonalda. Hearts se snažili srovnat, střela Templetona však byla tečována Hinkelem, stejně jako pokus zdálky v podání Thomsona. Celtic byl posledních deset minut pod tlakem, Stevenson se však hlavou neprosadil a zaútočit mohli hosté, na centr Keana však Rasmussen nedosáhl a střela Zhiho byla sražena na roh. Utkání skončilo vítězstvím Celticu 2:1.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 3:3

09.05.2010 14:30

Góly: 17. Kris Boyd, 40. Kyle Lafferty, 70. Kyle Lafferty - 51. Jamie Murphy, 89. Steven Jennings, 90. Lukas Jutkiewicz (pen.)

Dva góly Motherwellu v nastaveném čase sice poněkud pokazily oslavy ligového titulu Rangers, remíza 3:3 však k zisku čtvrtého ligového místa nestačila a evropské poháry si zajistil Hibernian.

V sestavě Rangers se zřejmě naposledy objevil i nejlepší útočník Rangers za posledních pár let, Kris Boyd, u něhož se předpokládá letní odchod do anglické Premier League. Motherwell měl v posledním kole velké potíže v obraně, o čemž hovoří šest inkasovaných gólů a nebezpečně pro něj vypadala i úvodní dalekonosná střela Whittakera, který mířil těsně nad břevno. Zkušený bek Weir se o chvíli později dostal k hlavičce, ale zaváhal a mířil mimo bránu. V 17. minutě se Boyd s domácími fanoušky rozloučil gólem, získal míč od Davise a z otočky mířil přesně do vzdálenějšího rohu brány, 1:0.

Obrovskou šanci na vyrovnání zahodil Jutkiewicz, který si naskočil na centr O'Briena, hlavou však nemířil přesně. Dále však hrozili domácí a Ruddy musel zasahovat proti střele Millera, Lafferty poté v další zajímavé příležitosti bránu nenašel. Reprezentant Severního Irska však ještě před přestávkou dokázal zvýšit na 2:0 po pěkném centru Naismithe. Jutkiewicz do konce první půle vystřelil jen mimo bránu, po přestávce byl však Motherwell nebezpečnější.

Nejprve po volném kopu Hateleyho hlavičkoval mimo bránu Coke a na druhé straně mířil do Ruddyho rukavic Naismith, šest minut po začátku druhé půle však hosté snížili. Murphy, který byl do utkání nasazen o poločase, dostal míč od O'Briena a dal Motherwellu naději. Rangers však mohli znovu zvýšit na rozdíl dvou gólů, Boydovu střelu ale Ruddy vykopl.

Velkou šanci vyrovnat měl Jutkiewicz, Alexander však skvělým zákrokem Rangers zachránil. Náhradník Novo přinesl do hry Rangers nový impulz, jeho nízký centr tečoval Boyd a volný Lafferty u druhé tyče zvýšil na 3:1. Rangers ale udělali chybu, když už věřili v jasné vítězství, v 90. minutě totiž špatně zhodnotil situaci Weir a Jennings hlavou snížil. V nastavení navíc Alexander fauloval Murphyho a Jutkiewicz s penalty vyrovnal na 3:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC38269382:2887
2.Celtic FC38256775:3981
3.Dundee United381712955:4763
4.Hibernian FC381591458:5554
5.Motherwell FC3813141152:5453
6.Heart of Midlothian381391635:4648
O udržení

Kilmarnock FC - Falkirk FC 0:0

08.05.2010 13:30

Góly: -

Nedá se nic dělat, i ve Skotsku musí občas někdo sestoupit. A ani ukrutný boj mnohdy nepomůže. Falkirk měl sice situaci velmi ztíženou a dobře věděl, že výhra v Rugby parku by byla velkým překvapením, nicméně po celý zápas dělal, co mohl. Domácí se do útoku příliš nehnali a snažili se především odvracet útoky soupeře, které občas byly vskutku nebezpečné. Avšak remízou hodně riskovali, Falkirk pak hrál vabank a k brance měl blíže.

Po většinu zápasu diváci radost z fotbalu mít nemohli a spíše měli radost z toho, jak takticky dobře zvládli jejich miláčci uhájit cenný bod. Velkou roli v tom hrála zkušenost Jimmyho Calderwooda, který zná obranné systémy dokonale a tentokráte Killie podržel. Kilmarnock tak v tabulce skončil předposlední o dva body právě před Falkirkem, ten v příštím ročníku SPL nahradí Inverness, které suverénně ovládlo druhou nejvyšší soutěž.

Falkirk tedy sestupuje po pěti letech, kdy se zúčastnil poprvé v sezóně 2005/2006 a bude muset čekat na pokus o návrat v příštím ročníku. V úplném začátku se v šanci ocitl Kevin Kyle, ovšem minul o několik centimetrů vedle. Celá první půle patřila domácím. Hned na to se dostal do možnosti úplně osamocen Manuel Pascali, jenže na poslední chvíli k němu přispěchal Colin Healy a včas ho odzbrojil.

Falkirk vystrčil růžky pouze šancí Ryana Flynna, kterému naservíroval chytrou přihrávku Tam Scobbie, branka z toho ale nebyla. Poté Kyle výborně uvolnil Craiga Brysona, jehož sražená střela se odrazila přímo k Dannymu Inviciblemu, jenže ten velkou možnost zahodil. Ještě před půlí chtěl rozjásat lavičku Falkirku Enoch Schowunmi, jeho dobrá rána prostor mezi třemi tyčemi netrefila. Po pauze již dominoval Falkirk.

Velké problémy domácím dělal McLean, který několikrát vystrašil celý stánek. Pro Kilmarnock byla kritická závěrečná dvacetiminutovka, kdy nejprve těsně vedle vypálil Brusin. V 77. minutě hlavičkoval střídající Finnigan, brankář Combe ovšem fantasticky zkrotil balón na lajně. V závěru zápasu ještě spálili obrovské příležitosti Showunmi s Finniganem, nicméně branka z toho nebyla a hostují í jedenáctka musela schovat tvář do dlaní.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Hamilton Academical 2:3

08.05.2010 13:30

Góly: 49. Murray Davidson, 68. Liam Craig - 8. Mark McLaughlin, 15. Dougie Imrie, 84. James Wesolowski

Až závěrečné ligové kolo rozhodlo o vítězi souboje o sedmé ligové místo mezi nováčkem St. Johnstonem a Hamiltonem. Úspěšnější byli hosté, kteří v utkání brzy vedli o dva góly, St. Johnstone však srovnal a až gólová střela Wesolowskiho rozhodla o výhře Hamiltonu 3:2.

Utkání, ve kterém šlo o sedmou příčku, napětí nepostrádalo, hned první střela Paixaa z volného kopu byla hodně nebezpečná, Smith ji však akrobaticky vyrazil. Hosté se přesto v 8. minutě ujali vedení, na centr Neila si naskočil McLaughlin a hlavou překonal gólmana St. Johnstonu. Hosté měli na hřišti převahu a nebezpečný byl centr Imrieho, Mensing byl však o krok pozadu. Imrie o chvíli později dostal příležitost zahrávat volný kop z okraje pokutového území a krásnou střelou zvýšil už na 2:0. Domácí se dostali do ojedinělé příležitosti po dalekonosné střele Milnea, Murdoch však míč chytil.

Domácí manažer udělal o přestávce změnu, místo Gartlanda poslal na hřiště Deuchara a brzy přišla odměna. Ve 49. minutě nacentroval Millar a Davidson snížil na 1:2. Hamilton byl přesto dál nebezpečný a velkou příležitost zahodil Paixao střelou nad bránu. Marco Paixao si další střelu připsal po přesném volném kopu Imrieho, mířil však znovu nad bránu.

St. Johnstone nakonec dostal obrovskou šanci na vyrovnání, Murdoch totiž fauloval Deuchara a rozhodčí ukázal na pokutový kop. Ten sice Craig díky zásahu Murdocha neproměnil, s dorážkou si však již poradil a srovnal stav. Vrátit hostům vedení mohla dvojice Thomas, Wesolowski, míč však zamířil nad bránu. V 84. minutě přesto přišel vítězný gól Hamiltonu, Imrieho přihrávku využil Wesolowski a vrátil hostům vedení. Konec utkání byl plný emocí, McInnes byl vykázán do hlediště, přesto Hamilton zvítězil 3:2.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 0:1

08.05.2010 13:30

Góly: 27. Lee Mair (vl.)

Vlastní gól Maira rozhodl o vítězi utkání mezi domácím St. Mirrenem a Aberdeenem, který si tak v posledním utkání pro něj nepovedené sezóny zajistil vítězství 1:0.

Protože St. Mirren ani Aberdeen se už sestupu nemuseli obávat, přišlo na obou stranách k několik změnám a zahrávali si hlavně mladší hráči. V prvních minutách utkání bylo k vidění velmi málo zajímavého, Aberdeen však málem daroval soupeři gól, když svého vlastního brankáře pořádně vyděsil Mulgrew. Ten poslal Langfieldovi nepřesně malou domů a gólman Aberdeenu měl práci s vykopnutím míče. Mulgrew později dostal příležitost na druhé straně z volného kopu, Howard byl však dobře postaven.

Aberdeen měl převahu a v 27. minutě přišla odměna, po Robertsonově centru mířil na bránu Mackie, do dráhy míče se dostal Mair a nešťastně ho tečoval za záda vlastního gólmana. St. Mirren mohl rychle srovnat stav, blízko brance hlavou byl po Dormanově centru Mehmet. Tentýž hráč měl do konce první půle ještě jednu příležitost, jeho střelu však Langfield dokázal vyrazit do bezpečí.

Také do druhé půle vstoupil St. Mirren velmi aktivně, střelu Dormana zablokoval až obránce hostů a pokus Careyho nadvakrát chytal Langfield. Poté se dobře představil i náhradník Loy, s jehož přesnou hlavičkou měl co dělat brankář Aberdeenu. Volný kop Mulgrewa vytáhnul Howard alespoň na roh a protože se v nastaveném čase neprosadil ani Dargo, skončilo utkání vítězstvím Aberdeenu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Hamilton Academical3813101539:4649
8.St. Johnstone FC3812111557:6147
9.Aberdeen FC3810111736:5241
10.St. Mirren FC387131836:4934
11.Kilmarnock FC38892129:5133
12.Falkirk FC386131931:5731

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skoda Falkirku, sympaticky klub, manazer, dufam ze udrzia hracov aj pre 1.diviziu a za rok su spat.

Ale proti Dundee to nebude mat lahke. Novy manazer Gordon Chisholm pusta v lete 15 hracov, a chce angazovat takych s ktorymi sa podari vybojovat postup do SPL. Tento rok to nevyslo, Inverness mal skvely zaver sezony ked valcoval vsetko co mu prislo do cesty.

Tak zbohom Bairns, a Caley vitaj spat v lige

Reagovat
smazaný uživatel

Hamilton nakonec hodně slušné umístění.

Reagovat
smazaný uživatel

a novacik St Johnstone nastrielal 3.najvyssi pocet golov, co sa este nikdy v Skotsku nestalo.

Falkirk bol v rovnakej situacii ako dnes aj pred rokom, potreboval v poslednom zapase vyhrat co sa mu po vitazstve 1-0 na Inverness aj podarilo. Paradoxom je ze dnes Falkirk pada a Inverness CT ide nazad do ligy... Aj taky vie byt futbal.

Z navratu ICT sa tesim lebo Celtic ma uz teraz iste 4 prehry. Viete totiz co vlastne znamena CELTIC? Aha:

Celtic

Even

Lost

To

Inverness

Caley

Reagovat
irik

Čtvrtý nejvyšší.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak buduci tyzden sa ma zrealizovat transfer Dannyho Wilsona z Rangers do Liverpoolu.

19-rocny objav sezony, mlady hrac roku v Skotsku, by mal prestupit na Anfield za 2,0 mil libier + bonusy za zapasy. Po boku Davieho Weira na stoperskom poste iste nazbieral skusenosti ktore teraz bude moct zurocit v Premier League.

Pride mi to ale dost hazard od Rangers, ked si uvedomime ze Weir ma 40 a je na odchode a o Bougherru ma zaujem FC Barcelona. Wilson ma este rok do konca kontraktu a ja som ho osobne videl pre Rangers ako dlhodobu perspektivu do buducnosti.

Uz aby sme cim skor nasli toho noveho majitela lebo zatial sa nam vsetko rozuteka a kto bude hrat buducu sezonu to si ani pri najlepsej voli potom nedokazem predstavit!

Reagovat
Virtuos

no fakt mohli si ho ešte nechať už teraz som zvedaví na novú sezónnu a hlavne čo urobí Celtic a kto prekvapí

Reagovat
madridcan

kto dal na rangers tak sa moze obesit

Reagovat
smazaný uživatel

Jakou bilanci zapasy/goly ma za ten pulrok Keane?

Reagovat
smazaný uživatel

V lize 15/11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele