Skotská Premier League - preview 38. kola

08.05.2010, 12:03, aktualizováno 09.05.2010, 09:34
Previews
Hibernian chce napravit zaváhání z Motherwellu, kde ztratil vyhraný zápas. Dnes může chybu odčinit v Dundee a ještě zabojovat o poháry. Právě Motherwell bude hrát v Ibrox Parku, kde se Rangers chystají na převzetí ligového titulu. V utkání Hearts se Celtikem už půjde hlavně o prestiž.
O titul
Dundee United - Hibernian FC  (neděle 14:30)
Poslední možnost, jak vybřednout ze špatné formy a i přes neskutečnou tragédii v druhé polovině sezóny zachránit ještě vše, co se dá. To je přesně slogan pasující na klub Hibernian, který by se rád podíval do pohárové Evropy. Na začátku to měl perfektně rozjeté a bojoval dokonce i o Ligu mistrů, jenže v nedávné době sbíral body jen sporadicky, a proto klesl až na páté místo. Hůře sice skončit zřejmě nemůže, avšak k pohárové pozici korálky potřebuje.

Přeje mu celkem solidní los, o výhru se popere s Dundee United. To má naprosto s přehledem pohlídanou třetí příčku a jeho motivace není téměř žádná. To samé se dá říci o protivníkovi hlavního konkurenta z Motherwellu, avšak ten má mnohem zvučnější jméno a na jeho půdě nevyhrává zřídkakdy. Jezdci totiž suverénně okupují vedoucí pozici a zajistili si s velkým předstihem titul, vyhlídky na poháry jsou proto příznivější pro Hibs.

Hibernian může hodně mrzet poslední zápas právě na půdě Motherwellu, kde došlo k naprosto šokujícímu výsledku. Konečný stav 6:6 se navíc vyvíjel za neuvěřitelných okolností. Hosté spustili neuvěřitelnou ofenzivní smršť a ještě 24 minut před závěrečným hvizdem vedli 6:2, jenže pak během devíti minut inkasovali třikrát a v nastavení soupeř srovnal. A právě tyto ztracené body mohou hosty po zítřejším kole hodně mrzet. "Nikdy jsem neviděl nic podobného," litoval s udivením trenér Hibs John Hughes.

Dundee v jediném vzájemném duelu na Tannadice soka udolalo 1:0, jenže nyní se spíše čeká bodový zisk soupeře. Stačit by mu relativně mohla i remíza, Motherwell ovšem musí prohrát. Výhra úhlavního rival ho definitivně územní na páté pozici bez ohledu na výsledek ze souboje s Dundee. United nenasadí kvůli zraněnému kolenu oporu Darrena Dodse, kvůli lehkým potížím ze zády bude odpočívat i Andy Webster.

Vysoký počet žlutých karet brání startu Morgara Gomise, dlouhodobě mimo hru jsou Paul Dixon, Danny Cadamarteri a Francisco Sandaza. "Nemyslím si, že by předchozí ztracené body znamenaly kritickou situaci. Motherwell narazí na téměř neporazitelného protivníka a my chceme po minulém kolapsu svou chybu napravit. Vidina pohárů je hodně lákavá," uvedl Hughes. Do kádru Hibs se vrací po karetním trestu Sol Bamba, mimo hru jsou zranění Graham Stack a Merouane Zemmama.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
více informací
Heart of Midlothian - Celtic FC  (neděle 14:30)
Fotbalisté Hearts dělali, seč jím sily stačily, lepší než šestá pozice to ale nakonec nebude. To by museli porazit giganta z Celticu neuvěřitelným rozdílem a navíc doufat, že Hibernian obdrží minimálně podobný debakl. Hearts se však oproti úvodní části sezóny náramně zvedlo a bojovalo o svou příležitost až do závěrečných kol, což potvrzuje i tento případ. Rozdíl v tabulce bude minimální a Srdce rozhodně budou mít v příštím ročníku na čem stavět.

Celtic se nyní fotbalem pouze baví a jde mu to vskutku od ruky, v závěru sezóny se herně chytil a sbírá jeden bod za druhým. Jezdcům z Rangers se přiblížil na osm bodů a Dundee vzdálil na obdivuhodných patnáct. Může ještě překročit hranici osmdesáti korálků, což je slušná porce. Celtic naposledy dokázal doma přejet právě glasgowského rivala po bojovném výkonu v poměru 2:1 a nabídl divákům alespoň malou satisfakci za nepovedené období.

Hearts dokázalo vyhrát na půdě Hibs a ještě se tedy zkoušelo dotáhnout na svého rivala, ovšem po domácí remíze s Dundee naděje zhasly. Na stánku Tynecastle se mu proti takovému velikánovi celkem daří. Hearts letos těsně před koncem kalendářního roku zdolalo výběr Tonyho Mowbraye 2:1 a postaralo se o nejcennější skalp letošního ročníku. Předtím to však tak slavné nebylo, v momentální formě jsou hosté přinejmenším mírnými favority.

Kouč Jim Jefferies možná nechá odpočívat trojici Ian Black, Suso Santana - Ryan Stevenson, všem totiž hrozí žlutá karta a tedy stopka v dalším ligovém zápase pro příští sezónu. A to je vzhledem k situaci poměrně velký risk. Avšak pozitivní zprávou je návrat Davida Obuy a Laryey Kingstona, oba dva borci se vracejí po trestu za žluté karty. Po operaci kolene by si svou obnovenou premiéru mohl odbýt Ruben Palazuelos.

Celtic se nemůže spolehnout na polského brankáře Artura Boruce. Ten utrpěl v předchozím kole zlomeninu prstu a bude muset opět nějaký čas odpočívat. Prozatímní šéf na lavičce The Celtc Neil Lennon nemá dispozici ani další zraněnou dvojici Diomansy Kamara - Lee Naylor, potrestán na jedno klání je i Landry N'Guemo. Šanci by proto mohli dostat mladí jako James Forrest, Richard Towell a James Keatings.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.55 - 1.65
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (neděle 14:30)
Rangers zakončí úspěšný fotbalový ročník domácím utkáním na Ibrox Parku proti Motherwellu. Ten má nakročeno do Evropské ligy a místo si může pojistit právě dobrým výsledkem s Rangers.

Rangers sice v minulém kole podlehli 1:2 na hřišti Celticu, jinak skvělou sezónu korunovanou ziskem mistrovského titulu by však rádi zakončili dobrým výsledkem z domácího utkání s Motherwellem. Manažer domácích Walter Smith si myslí, že Motherwell si zaslouží místo v pohárové Evropě, svému soupeři však dobrý výsledek zadarmo dát nehodlá. O to více, že po utkání proběhnou na Ibrox Parku oslavy titulu.

"Těšíme se na zápas, zvláště pak skutečnost, že se nakonec představíme s trofejí, ta bude hezká. Ale nesmíme zapomenout, že pro Motherwell je to důležitý zápas. Po jejich výsledku 6:6 mají velké šance na evropské poháry. Craig Brown udělal v Motherwellu fantastickou práci, ze spodní části tabulky je vytáhl až na místa zajišťující Evropu," myslí si Smith.

Motherwellu se sice v poslední době nedařilo, přesto díky divoké remíze 6:6 ze zápasu s Hibernianem má nyní o bod více než soupeř a tedy i lepší výchozí pozici pro kvalifikaci do Evropské ligy. V utkání na hřišti Rangers však týmu nepomohou zranění Lukas Jutkiewicz a Keith Lasley. Nejistý je start Marka Reynoldse, vrací se ale Steve Jennings.

Domácí budou bez gólmana Allana McGregora, Madjida Bougherry a Leea McCulloche. McGregor bude kvůli poškození vazu mimo hru asi šest týdnů, do předsezónní přípravy by však měl být v pořádku. Bougherra zápolí se zraněním lýtka a McCulloch má karetní trest kvůli červené kartě z derby proti Celticu. Po dvou zápasovém trestu se naopak vrací bek Saša Papac.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC37268379:2586
2.Celtic FC37246773:3878
3.Dundee United371712855:4563
4.Motherwell FC3713131149:5152
5.Hibernian FC371491456:5551
6.Heart of Midlothian371391534:4448
O udržení
Kilmarnock FC - Falkirk FC  (sobota 13:30)
Klid před bouří, která už byla nevyhnutelná. Již před několika koly bylo téměř jistě, že o setrvání v nejvyšší soutěži budou zřejmě bojovat tyto dva kluby a jako pikantní tečku na závěr si to rozdají právě přímo v posledním kole. Lepší výchozí pozici sice mají hosté, kteří drží dvoubodový náskok, ovšem v nepřátelském prostředí proti bojovnému soupeři to vůbec nebudu mít lehké. Mírnými favority však přeci jen zůstávají.

Falkirk se sice trápí v útoku a má problém uspět v zakončení, jenže bouřlivá motivační vlna je může posunout kupředu a Kilmarnock navíc nemá zcela zacelenou obranu. Kouč Jimmy Calderwood ve své kariéře vyhrál i důležitější bitvy, než bude tato, nic však podcenit nesmí. Kilmarnock si zvedl náladu po vítězství na Pittodrie Stadium, kde zdolal Aberdeen. Falkirk si udržel reálnou možnost alespoň cenným bodem.

Oba výběry jsou do současné historie SPL zapsány tučným písmem a pro oba tradiční výběry by to rozhodně bylo obrovské zklamání. Pro celek z Rugby parku je velmi pozitivní návrat důležité opory Chrise Maguireho, který vynechal předchozí zápas s Aberdeenem. Avšak zdravotní stav se stále nezlepšil u dvojice Allan Russell (problémy s třísly) - David Fernandez (nemoc). Nicméně žádné větší problémy bývalý šéf Aberdeenu řešit nemusí.

Falkirk má i nyní k dispozici kompletní kádr, mimo hru zůstane možná jen Carl Finnigan. "Ještě před několika týdny jsme ztráceli pět nebo šest bodů na své nejbližší konkurenty. Na jednu stranu můžeme být rádi, že se můžeme o svou naději poprat úplně na závěr. Čeká nás ukrutných devadesát minut, náš trenér je ale pozitivně naladěn a my půjdeme za všech okolností splnit náš úkol," bezmezně věří v bojovnost bek Marc Twaddle.

Nicméně ani druhá strana nehodlá složit zbraně a nechce hrát v příštím ročníku jen druhou ligu. "Nejdůležitější bude, abychom nepodlehli tlaku soupeře. Nejsme v úplně tak složité situaci, jako náš protivník. Stačí nám remíza. Musíme hrát pečlivě odzadu a co nejdelší dobu neinkasovat nebo držet nerozhodný stav, aby soupeř znervózněl. Řekl bych, že jsme zkušení a v takové chvíli bychom mohli situace využít," nachází taktiku Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Hamilton Academical  (sobota 13:30)
Fotbalisté Hamiltonu zakončí sezónu jak se sluší a patří a rozhodně vylepší své umístění z loňského ročníku. Nyní totiž budou mít motivaci v tabulce přeskočit nováčka ze St. Johnstone a k takovému cíli vede pouze jediná cesta - cesta vítězství. Hamilton na svého konkurenta ztrácí jeden bod, jeho forma je však obdivuhodná. Přát mu určitě nebude venkovní prostředí, hosté ale ukázali, že mohu hrát téměř všude.

Hamilton nevyužil zaváhání St. Johnstone s Falkirkem a na domácí půdě nedokázal vsítit branku St. Mirrenu, kterému prakticky skoro o nic nešlo. St. Johnstone měl úlohu o mnoho těžší, neboť se musel vypořádat s Falkirkem, jež bojoval o záchranu. Vydřel cennou remízu a proto stále reálně živí naděje na sedmou pozici. St. Johnstone je vůbec největším překvapením sezóny, umístění ve středu tabulky se vskutku příliš nečekalo.

St. Johnstone se v poslední době stalo remízovým králem, na své konto si připsalo hned tři remízy ze čtyř vystoupení a celkově pětkrát po sobě nebylo poraženo. Hamilton naopak přerušil svou čtyřzápasovou šňůru úspěchů po minulém bezbrankovém výsledku. Oba výběry se naposledy v McDiarmid Parku potkali loni na konci listopadu a překvapivě se rozešli smírně s výsledkem 1:1, podobně vyrovnaný průběh se dá čekat také dnes.

Trenér Derek McInnes nebude moci využít služeb Filipe Moraise, kterého trápí zraněné koleno, avšak to je jediná kaňka na jinak kompletním výběru a Saints tedy mohou bez starostí splnit svůj cíl. Stačí jim k tomu bod. "My chceme svou jízdu zakončit ve velkém stylu. V posledních dvou měsících jsme předvedli naprosto vrcholné výkony a proto se dotáhli na Aberdeen či St. Johnstone," chtěl by udělat hezkou tečku za ročníkem kouč Hamiltonu Billy Ried.

Dále dodává, z jaké situace se jeho svěřenci dostali. "Před sedmi, osmi týdny by nám věřil málokdo. Všichni nás tipovali na záchranu a my jsme ukázali, že do této části tabulky nepatříme," zdůraznil hrdě Ried. Do závěrečného vystoupení letošní sezóny pošle stejnou sestavou jako ve středu. Navíc do hry by mohl zasáhnout uzdravený Joel Thomas, který vynechal právě nepříliš časté utkání v pracovní den.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Aberdeen FC  (sobota 13:30)
Utkání z povinnosti se také musí sehrát a body navíc pak mohou povzbudit týmy do příštího ročníku. Aberdeen ani St. Mirren sice nemohou téměř změnit své tabulkové postavení, ale mohou mít alespoň radost z fotbalu a rozloučit se v sezóně důstojně. Avšak St. Mirren ještě klidně může klesnout o příčku níže, zezadu se totiž dotahuje Kilmarnock. Nerozhodný výsledek by domácím dal definitivní jistotu.

St. Mirren sbíral bod po bodíku téměř každé kolo a může být rád, že hrál disciplinovaně hlavně v závěrech zápasu. Z předchozích šesti utkání totiž vybojoval pět bodů a prohrál pouze jednou naneštěstí právě s Falkirkem. V boji o záchranu tak hodně znervózněl. Na druhou stranu v odvetě s ním uhrál bod díky brance čtyři minuty před koncem a proto bude mít klid až do závěrečných kol. Aberdeen se naopak po celou dobu trápil s vyrovnaností výkonů.

Letos dokázal zdolat velké giganty nebo s nimi přinejmenším držel krok, zatímco na ty slabší rozhodně nestačil. Trápil se především v obraně, inkasoval mnoho zbytečných branek i přesto, že v defenzivní čtyřce zkušenosti rozhodně nechybějí. Aberdeenu nevyšla také závěrečná fáze ročníku, ze šesti duelů vybojoval pouze čtyři body a to po výhře nad posledním Falkirkem a remíze se St. Johnstone. Nemohoucnost v tomto zápase potvrdila inkasovaná branka v poslední minutě.

Saints se před vlastními fandy zřejmě budou muset obejít bez Andyho Dormana (svalové problémy) a Stephena Thompsona (potíže s krkem), možná ale přeci jen nastoupí. Po karetním trestu by mohl hrát Chris Innes, na marodce se však stále dlouhodobě nacházejí Jack Ross a Tom Brighton. Trenér Aberdeenu Mark McGhee je ve velmi podobné situace, hlásí jeden příchod i dlouhodobé marody.

Po trestu za karty se na trávníku zřejmě objeví Richard Foster, naopak v sestavě kvůli stejné věci nebude Zander Diamond. Dlouhodobě mimu hru zůstávají Peter Pawlett a Andrew Considine. "Chceme se nad touto sezónou zamyslet a v létě udělat potřebné změny k tomu, abychom se vešli alespoň mezi nejlepší šestici. Pokud se zlepšíme zejména po psychické stránce, můžeme již v dalším ročníku všechny překvapit," věří šéf McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC3712111455:5847
8.Hamilton Academical3712101536:4446
9.Aberdeen FC379111735:5238
10.St. Mirren FC377131736:4834
11.Kilmarnock FC37882129:5132
12.Falkirk FC376121931:5730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hibs, to dáte!!!

Reagovat
Shevchenko

? Vždyt Hibernian už má jistou EL ne? viz coen.wz.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Řekne mi někdo jak to tady je? Jaké jsou pravidla? Samozřejmě vté 1.skupině? Myslele sem,že Jezdci už mají titul jasný?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo už sem si to přečet´....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele