Skotská Premier League - souhrn 31. kola

27.03.2010, 15:29, aktualizováno 27.03.2010, 18:01
Komentáře a souhrny
Fakt, že o titulu ve skotské lize se může rozhodnout ještě před boji v šestičlenné skupině, má zase o něco jasnější obrysy. Rangers totiž dnes zvítězili 4:1 na půdě Hearts. Celtic si poradil s Kilmarnockem, třetí po výhře nad Motherwellem zůstává Dundee United a na čtvrté místo se posunul Hibernian. Tři body mají Aberdeen a Hamilton...

Hamilton Academical - St. Johnstone FC 1:0

27.03.2010 16:00

Góly: 43. James Wesolowski

Hamilton může oslavovat povedené období a je téměř jisté, že se do druhé ligy po dvou letech nevrátí. V přímém souboji s letošním nováčkem dokázal udělat ten rozhodující krok a vsítil branku. Proto v tabulce zůstává devátý a odskočil trojici, která se zřejmě popere o záchranu. Nováček jakoby byl uspokojen současným bodovým stavem a vypadá to, že když mu neteče do bot, tak nehraje. Záchranu má totiž skoro jistou, účast v nejlepší šestce by byla navíc.

Duel sice nebyl příliš pohledný pro oko diváka, ovšem počítá se každý bodík a domácí si jistě oddechli. Získali totiž deset bodů ze čtyř zápasů a před závěrečným vražedným losem mohou hrát ve velké pohodě. St.Johnstone také narazí spíše na těžší protivníky, na druhou stranu ale právě tento tým umí hodně překvapit a při ofenzivním pojetí hry je schopný zdolat kohokoliv. O jedinou trefu se postaral v závěru prvního poločasu James Wesolowski.

Hamilton dominoval téměř v celém klání, hlavně pak v druhém poločase. Nepovedl se mu pouze začátek, kde si nějaké šance vypracoval soupeř, jinak si však výhru zcela zasloužil. Do první příležitosti se prokousal Filipe Morais po přímém volném kopu Dannyho Graingera, mířil ale vedle. Následně se musel český gólman Tomáš Černý vytáhnout proti střele Jodyho Morrise, hned na to na druhé straně nasměroval balón hlavou těsně mimo Antoine-Curier po pasu Dougie Imrieho.

Od této chvíle měli domácí navrch, po dalším ze série přímých volných kopů Simona Mensinga mířil vedle Antoine-Curier. Nicméně domácí se přeci jen dočkali ve 43. minutě. Mensing vyslal do uličky právě Wesolowskiho, na kterého obrana zapomněla. Australský kanonýr měl pak dostatek času, aby zavěsil přímo do horního rohu. Očekávaný nápor nováčka však po pauze nepřišel a naopak tlačil výběr Billyho Rieda.

St.Johnstone sice kousal zase na začátku, kde mohl vyrovnat Kenny Deuchar a po rohu Andersona také hlavičkující Morais, pak už však opět přišly chvíle Hamiltonu. Dvakrát byl proti gólmanovi Grame Smithovi neúspěšný Flavio Paixao, hodně nebezpečný byl též střídající Joel Thomas. V poslední možnosti se ocitl James McArthur, avšak téměř třicetimetrový průnik zakončil těsně vedle.

Více informací k zápasu

Dundee United - Motherwell FC 3:0

27.03.2010 16:00

Góly: 38. David Goodwillie, 43. Prince Buaben, 72. Danny Swanson

Dundee United nezaskočilo ani brzké vyloučení Paula Dixona a díky třem gólům si zajistilo důležité vítězství nad Motherwellem. Vedení vystřelili domácím v první půli Goodwillie a Buaben, na konečných 3:0 později zvýšil Swanson.

Motherwell byl v prvních deseti minutách lepším týmem a nebezpečný byl pro domácí zejména volný kop Hateleye, na který jen těsně nedosáhl Sutton. United navíc už v 16. minutě přišli o vyloučeného Dixona, který tvrdě kopl O'Briena. Domácí jakoby vyloučení povzbudilo a blízko gólu byl Goodwillie, jehož střela šla jen těsně mimo bránu. Na druhé straně se po centru Hateleye dostal k míči nabíhající Murphy, bránu ale netrefil.

Hosté se do vedení dostali trefou Suttona, kterou však rozhodčí neuznal pro ofsajd, řada tak přišla na Dundee United. V 38. minutě zahrál Conway rohový kop, Webster hlavičkoval a Goodwillie tečoval míč do brány, 1:0. Během pěti minut šli domácí už do dvougólového vedení, nedohodli se totiž Craigan s gólmanem Ruddym, míč jim ukradl Buaben a poslal ho do odkryté brány. Hosté znovu rozvlnili síť na začátku druhé půle, znovu však nebyl Murpyho gól uznán kvůli ofsajdu.

Motherwell se snažil snížit, O'Brien však mířil jen nad bránu a úřadovali tak znovu domácí. V 72. minutě se přes obranu Motherwellu protlačil Swanson a Ruddy na jeho střelu nedosáhl, 3:0. Motherwell byl bezradný, ke konci utkání už se už jen neúspěšně snažil Perniše dvakrát překonat Coke a Dundee United tak zvítězili 3:0.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Hibernian FC 1:3

27.03.2010 16:00

Góly: 19. Mark Stewart - 22. Derek Riordan, 34. Anthony Stokes, 43. Sol Bamba

Falkirk asi začíná mít černé myšlenky a dobře ví, že nyní nastává nejdůležitější část sezóny a je potřeba prolomit šňůru několika duelů bez výhry. Čtyřbodový náskok se dvě kola před koncem bude smazávat hodně těžko, možná však přeci jen přijde obrození. V domácím prostředí tentokráte nedokázal vybojovat nic proti Hibs. Edinburgský celek se v poslední době potýkal s hodně bídnou formou. Tradičně špatně fungující obrana opět zhatila všechny plány.

Falkirk nemá problémy s dáváním branek a kvůli ofenzívě rozhodně neprohrává. Avšak brzdí ho fakt, že první vstřelená branka ho příliš namotivuje a pak nadějný náskok ztratí. Tento mechanismus "(ne)funguje" už několikátý duel po sobě a tohoto prokletí se poslední tým tabulky stále nemůže zbavit. Falkirk šel totiž velmi rychle do vedení, jenže ještě do poločasu třikrát inkasoval během dvaadvaceti minut.

Oba výběry předváděly v úvodu hodně vyrovnaný souboj, situace však dokázal využít Falkirk. Jenže ani ne o dvě minuty později bylo srovnáno, Hibs totiž srovnali a o necelou čtvrthodinu později zvrátil stav Stokes. Dvě minuty před koncem dodělal zdecimovaný mančaft Bamba. Hibs poskočili na čtvrté místo o dva body za Dundee a stále jsou ve hře, v nadstavbě se proto mezi touto trojicí schyluje k velkému souboji o Evropskou Ligu.

Domácí začali mnohem aktivněji a soupeři balón nepůjčili, ovšem do první možnosti se probojoval soupeř. Robert Olejnik se musel vytáhnout proti pokusu Derika Riordana. Po čtvrt hodině po nahrávce Ryana Flynna to zkusil Enoch Showunmi, ani on ale nedokázal síť rozvlnit. Hned na to zasáhl fantasticky gólman Hibs Graham Stack proti hlavičce Briana McLeana, jenže k balónu se prokousal Mark Stewart a otevřel skóre.

Domácí se však nestačili ani zaradovat a už se opět hrálo od začátku. Z přímého volného kopu asi z 20 metrů byl totiž přesný Riordan. O něco později byl blizoučko druhé trefě Stewart, avšak na druhé straně zaúřadoval Stokes, když se štěstím dopravil balón z hranice vápna za Olejnika. Míči do sítě výrazně pomohla teč beka Toma Scobbieho. A dvě minut před pauzou upravil stav Bamba, když stál po přihrávce Nishe na zadní tyči a nemohl tak minout - 1:3. V druhé půli domácí tlačili, kýžený kontaktní trefu však vsítit nedokázali.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Mirren FC 2:1

27.03.2010 16:00

Góly: 37. Zander Diamond, 55. Sone Aluko - 80. Steven Robb

St. Mirren nenavázal na famózní výkon z utkání proti Celticu a na hřišti Aberdeenu podlehl 1:2. Góly Zandera Diamonda a Soneho Aluka ukončily sérii 11 zápasů bez výhry a nic na tom nezměnilo ani snížení Robba.

Domácí měli dobrý vstup do utkání, Alukovu střelu však Mair zablokoval. Ještě větší příležitost měl po přesné přihrávce McLeana Young, v zakončení však selhal a střílel vedle. Do vedení mohli jít nečekaně hosté, Higdonovu hlavičku po centru Thomsona ale vykopl Mulgrew. Do zajímavé šance se dostal i Foster, jeho nepovedený pokus ale trefil MacLeana a Gallacher míč lehce chytil. McGhee musel brzy dělat v sestavě změnu, zraněného Younga nahradil čerstvě sedmnáctiletý talent Fyvie.

St. Mirren měl na krátké období i převahu, Dargova střela však letěla nad bránu a ve 37. minutě se domácí dostali do vedení. Hlavičku Diamonda sice Gallacher ještě vytěsnil, z dorážky se však obránce Aberdeenu nemýlil a svému týmu zajistil vedení. Domácí byli i po přestávce aktivnější a Alukova střela mířila těsně vedle. Druhý gól v síti St. Mirrenu však nakonec přišel, Fyvie přihrál Alukovi a jeho střela i s nechtěným přispěním Rosse propadla až do brány, 2:0. Snížit ještě stihl Robb, kterého o pár minut později fauloval MacLean a viděl červenou kartu, hostům to ale nepomohlo a Aberdeenu podlehli 1:2.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Kilmarnock FC 3:1

27.03.2010 16:00

Góly: 36. Robbie Keane, 61. Robbie Keane, 66. Scott Brown - 73. Craig Bryson

Trenér Neil Lennon vstoupil na lavičku Celticu úspěšně, jeho tým zvládl zápas proti Kilmarnocku a zvítězil 3:1. Mužem utkání byl útočník Robbie Keane, který dvěma góly zařídil vedení Celticu, které ve druhé půli ještě zvýšil Brown, domácí proto už nemusel mrzet ani inkasovaný gól od Brysona.

Lennonův Celtic vstoupil do zápasu velmi aktivně a hned v prvních minutách si vypracoval několik zajímavých příležitostí. Největší z nich zahodil Fortune, který po centru Samarase mířil zblízka pouze nad bránu. Boruc v bráně Celticu moc práce neměl, zato jeho kolega Bell musel zasahovat proti střele Samarase, kterou vyrazil na roh. Zdálo se, že je jen otázkou času, kdy některý míč propadne do brány Kilmarnocku, Bell však zlikvidoval i šance Keana.

Kouč hostů Jimmy Calderwood očekával, že Celtic bude v zadní řadě zranitelný, stejně jako v minulém utkání, proto nasadil čtyři ofenzivně laděné hráče, už po dvaceti minutách ale raději střídal. Netrvalo však dlouho a Celtic se stejně prosadil. Keane dostal míč zády k bráně, obešel Forda i Severina a míč poslal do brány, 1:0. Zvýšit vedení mohl McGeady, jeho střela však trefila tyč a Bell odražený balón chytil.

Kilmarnock vypadal ve druhé půli nebezpečnější, po hodině hry však dostal míč znovu Keane a z ostrého úhlu podruhé prostřelil Bella. Jen o čtyři minuty později navíc vystřelil McGeady a Brown míč tečoval do brány na 3:0. Naději dal Kilmarnocku Bryson, jehož centr překvapil Naylora i gólmana Boruce a propadl do brány. Do konce utkání mohl ještě zvýšit vedení Celticu Samaras, jeho hlavičku však zablokoval Wright a na druhé straně se Russellova střela otřela o břevno.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Rangers FC 1:4

27.03.2010 13:30

Góly: 16. Suso Santana - 5. Danny Wilson, 31. Kenny Miller, 49. Steven Naismith, 77. Steven Naismith

Jezdci z Rangers jsou na domácí scéně opravdu k neporažení a vypadá to, že možná nebudou muset v nadstavbě ani příliš makat. Pokud totiž vyhrají všechny čtyři zbývající zápasy do konce ligy, vytvoří si rozhodující šestnáctibodový náskok a s ním se v pěti kláních vskutku nedá dělat nic. Po suverénním výkonu totiž ve šlágru kola vykradli stánek Tynecastle a smazali Hearts nálepku neoblíbeného protivníka.

O své výhře rozhodli zkraje druhého poločasu, když jejich třetí branku vsítil Steven Naismith. Diváci měli od začátku až do konce o zábavu postaráno, úvodní trefu viděli již po pěti minutách a tu druhou vyrovnávací po čtvrthodině. Důležitý gól vsítil přesně po půlhodině hry Kenny Miller a domácí se již z tlaku nevymanili. V tabulce proto zůstávají šestí, díky zaváhání St.Johnstone však mají vše ve svých rukách a v horní polovině tabulky zůstat klidně mohou..

Hosté přetavili úvodní tlak a první akci hned ve vedoucí branku. Po přímém volném kopu Kevina Thomsona prodloužil blíže k brance Ruben Palazuelos. U tyčky stál mladičký obránce Danny Wilson a hlavou zblízka pohodlně rozvlnil síť. Svůj první zásah v dresu Rangers také náležitě oslavil. Jenže po čtvrthodině hry byl k vidění na opačné straně velmi pozoruhodný moment, výstavní rána Santany totiž nemohla nechat klidným téměř nikoho.

Po velké chybě beka Papace se probojoval k balónu a z voleje ho napálil přímo do vzdálenější šibenice. Gólman Alan McGregor si musel připadat jako chycené zvíře v pasti, nemohl totiž dělat nic. V dalších chvílích diváci sledovali vyrovnaný průběh, misky vah však převrhl Kenny Miller na stranu Rangers v 31. minutě. Gólman předvedl dva skvělé zákroky proti Boydovi, jenže na hlavičku zkušeného kanonýra už prostě neměl - 1:2.

V dalším průběhu byli nejaktivnější Boyd a Davies, často je podporoval též Naismith. Domácí se s přibývajícím časem ze hřiště vytráceli a vše vzdali tři minuty po výměně stran. Akci založil veterán Steven Whittaker a uvolnil Naismitha, jenž se odvážným průnikem dostal až k MacDonaldovi a nedal mu žádnou šanci. Oba týmy se snažily klání spíše dohrávat a hosté drželi míč, závěrečnou trefu vsítil necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem opět Naismith.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC29217168:1770
2.Celtic FC31186759:3460
3.Dundee United301410646:3752
4.Hibernian FC30148844:3450
5.Motherwell FC311212738:3548
6.Heart of Midlothian311171330:3840
7.St. Johnstone FC30981343:5135
8.Aberdeen FC308101229:3834
9.Hamilton Academical31891425:4133
10.St. Mirren FC31691630:4227
11.Kilmarnock FC31681724:4326
12.Falkirk FC314101727:5322

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ligovy titul maju isty ... celticu by nepomohol ani zazrak v tejto sezone ....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele