Skotská Premier League - preview 31. kola

27.03.2010, 09:14
Previews
V sobotu má skotská liga na programu kompletní kolo, tedy šest zápasů. Rangers budou svůj pohodlný náskok v čele tabulky hájit na hřišti šestého Heart, Celtic hostí Kilmarnock. O třetí místo si to rozdají Dundee s Motherwellem, z jejich souboje může profitovat Hibernian, který se představí ve Falkirku.
Heart of Midlothian - Rangers FC  (sobota 13:30)
Jezdci z Rangers disponují neuvěřitelným desetibodovým náskokem a k tomu mají k dobru hned dva zápasy, při troše štěstí tedy může být o titulu rozhodnuto i před závěrečnou částí. Stačí si vytvořit šestnáctibodový náskok, a to rozhodně není nereálné. Nyní zavítají na Tynecastle Stadium, kde se utkají s nevyzpytatelnými Hearts. Navíc je to jejich nejméně oblíbený soupeř co do úspěšnosti získaných bodů v posledních letech.

Srdce navíc po mizerných výsledcích ožily a nyní se nacházejí nikým neohrožováni na šestém místě, před nimi i za nimi zeje celkem velká díra. Ovšem atak nováčka ze St.Johnstone rozhodně není odvrácen, a proto je potřeba získat nějaký ten korálek navíc. Sklouznutí do horší poloviny tabulky totiž není úplně daleko. Hearts se potýkají s celkem dobrou formou, nedávno totiž zdolali Hibs a příliš tak nevadí ani minulé prohry s Dundee i Motherwellem.

Jezdci narazili v poslední době na náročný los a navíc v poháru museli čelit opakovanému střetnutí. Něco se proto zákonitě pokazit muselo. Jezdci sice dokázali zdolat v ligovém poháru St.Mirren po upachtěném výkonu 1:0, jenže v opakované střetnutí v tom důležitějším poháru nestačili na Dundee a na jeho půdě v Tannadice Parku prohráli ve středu 0:1. Na domácí scéně to už je delší dobou perfektní, musí ovšem dávat pozor, aby síly nedošly příliš brzo.

Kouč Hearts Jim Jefferies doufá, že bude moci využít služeb kapitána a jedné z největších hvězd týmu Mariuse Zaliukase. Ten by měl už být fit po zranění. Otazník visí nad startem dvojice Calum Elliot - Arvydas Novikovas. Určitě mimo je kvůli zdravotním problémům Michael Stewart, Jose Goncalves, Dawid Kucharski, Ismael Bouzid, brankář Marian Kello, Johnny Stewart a Ryan Wallace, marodka je tedy velmi obsáhlá.

"Nikdo nemůže tvrdit, že neúspěch v tomto utkání by nám zkomplikoval cestu za titulem. Náskok máme stále velký a do konce sezóny už tolik zápasů příliš odehrát nezbývá. Pokud však chceme myslet na titul ještě před nadstavbou, povinností je zvítězit. To je naše hlavní motivace," chce mít co nejdříve vše jisté forvard Lee McCulloch. "Hearts předvádějí perfektní fotbal, proto si nemůžeme říct, že vše půjde hladce," varuje na druhou stranu se vztyčeným prstem před lehkovážností.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.75 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Hamilton se na závěr sezóny jistě pokusí využít lehčího losu a dobře ví, že dvouciferný náskok na poslední Falkirk dvě kola před koncem by byl už velmi nadějný a upřímně - téměř nedostižný. Hamilton totiž okupuje devátou pozici a posbíral 30 bodů, což je velmi slušná bilance. Nyní vyzve na souboj letošního nováčka ze St.Johnstone a je klidně možné, že mu definitivně přetrhne nitku s naději na nejlepší šestici.

Pětibodové manko na takový mančaft, jakým je Hearts, bude tři kola před koncem opravdu těžkým oříškem, i když sebevědomý celek má o zápas navíc. St.Johnstone zazářil hlavně na přelomu února a března, kde celkem ze čtyř zápasů získal sedm bodů a vytvořil si proto rozhodující náskok. Nyní je sedmý s 35 body a výrazně tedy předčil očekávání. Minule remizoval s posledním Falkirkem a pohlídal si situaci, působí spíše jako zkušený mazák SPL.

Hamilton naopak zabral až v těchto chvílích a hodně mu pomohla minulá výhra v Rugby Parku, kde zdolal poněkud tápající Kilmarnock. Předtím remizoval s Falkirkem a v přímém souboji o prvoligovou příslušnost udolal v domácím prostředí také St.Mirren. Tyto rozhodující kroky loňský novic hodně potřeboval. Oba výběry se v New Douglas Parku naposledy utkaly loni v říjnu, nováček dokázal soka zdolat na jeho půdě 2:0.

Trenér Derek McInnes musí stále řešit velkou krizi se zraněnými hráči. Jeho mladému týmu však tato komplikace příliš nevadí, výsledky totiž má solidní. V současnosti jsou přeci jen k dispozici některé pozitivní zprávy, do sestavy se vrací Steven Anderson, na padesát procent by se na trávníku mohlo objevit také duo Graham Gartland - Kenny Deuchar. Mimo jsou ale stále Martin Hardie, Peter MacDonald a Stuart McCaffrey, i přes uzdravení ještě tenhle týden nenastoupí ani Kevin Rutkiewicz.

"Máme skvělý tým, který ukázal svou sílu právě v těchto chvílích a myslím si, že proti srovnatelným soupeřům dokážeme vyhrávat a vůbec nebudeme muset v nadstavbě řešit otázku záchrany," je možná až moc sebevědomý hráč Accies Alex Neil. "Poslední tři utkání jsme hráli jako tým, to je naše největší zbraň," doplňuje pozitiva. Hamilton tradičně bude téměř kompletní a může tedy opět myslet na slušný výsledek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Asi nejsledovanější zápas 31. kola se hraje na hřišti Dundee United, které v souboji o třetí ligovou příčku přivítá Motherwell. Oba kluby jsou v současné době špičkou skotské ligy a předvádí skvělé výkony, utkání proto může být více než zajímavé.

Hráči Dundee United v minulém kole cestovali na hřiště Aberdeenu, a přestože do utkání vstoupili skvěle, nakonec brali jen bod za remízu 2:2. V tabulce jsou nadále třetí, bod před Motherwellem, ale se zápasem k dobru. Přestože mají domácí dobrou výchozí pozici, již jednou v této sezóně Motherwellu podlehli a uhádnout vítěze je téměř nadlidský úkol.

Po zranění se do sestavy Dundee United vrací Paul Dixon, mimo hru je však kvůli zranění lýtka David Robertson. Kromě něj jsou dlouhodobě mimo hru Damian Casalinuovo, Danny Cadamarteri, Scott Robertson a Lee Wilkie. Oba týmy vědí, jak důležitý zápas je čeká a jsou proto náležitě připraveny. "Tohle je pro nás pravděpodobně nejdůležitější zápas sezóny. Víme, čeho chceme dosáhnout a momentálně je to porážka Dundee United," prozradil například obránce Motherwellu, Jim O'Brien.

Motherwell v minulé kole nezaváhal a doma zvítězil nad Heart of Midlothian 3:1, čímž se Dundee United přiblížil na rozdíl jednoho bodu. Hosté by měli do utkání vyběhnout v totožné sestavě, jako v posledním zápase. Mimo hru jsou pouze Marc Fitzpatrick a Shaun Hutchinson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Fotbalistům Falkirku přibyli na kontě další vrásky a dobře vědí, že nyní musí věřit na zázraky. Jeden takový velký zázrak je totiž dostal do problematické situace a v současnosti to vypadá, že není úniku. Poslední tým tabulky ztrácí na klidné vody čtyři body a nechce se pouze spolehnout na nadstavbu, rád by z náskoku něco ubral už nyní. Avšak to nebude vůbec lehké, protože konkurenční St.Mirren je v hodně dobré pohodě a Kilmarnock má skvělého kouče.

Falkirk totiž nemohl předpokládat, že St.Mirren doma naprosto rozdrtí Celtic. Falkirk přitom úplně bez bodů není a dělá, co se dá, avšak bohužel mu chybějí vítězství. Na tři body čeká už pět utkání v řadě a dvě upachtěné remízy s Hamiltonem a v St.Johnstone rozhodně nejsou nijak oslnivé.

Hibs naopak zajímá úplně jiný pól tabulky a v současnosti je čeká velký boj o pohárové příčky. Dokonce je ve hře i Liga mistrů, tam se však stále i přes zaváhání pohodlně hřeje zkušený Celtic. Hibs však mají v poslední době mizernou formu, poměrem 2:1 nestačili na bojovné Hearts a naposledy dokonce prohráli v opakovaném klání poháru s druholigovým týmem Ross. Nicméně nic není ztraceno a dvoubodové manko na třetí Dundee United se dá ještě lehko smazat.

Pro hosty bude rozhodující fakt, jestli se dokáží vrátit po zranění zpátky na trávník Chris Hogg, Merouane Zemmama a Alan Gow. Hogg zmeškal minulá dvě střetnutí kvůli problémům se zády, Zemmama byl mimo měsíc a Gow tři týdny. Kouč John Hughes nechá pro tentokráte odpočívat Paula Hanlona, zpátky v sestavě by však měl s téměř stoprocentní jistotou přivítat Kevina McCanna, který už si vyléčil zraněný prst.

"Musíme soupeři zabránit ve skórování, výsledek by pak mohl udržet," nechce nic podcenit trenér Hughes. "Chceme předvádět velmi dobrý fotbal pohledný po diváka alespoň nějakou část sezóny, jinak na nás příznivci zanevřou. Chci být dobrý manažer a věřím, že dokážeme velké věci," je spokojen se svou rolí v týmu. Falkirk zřejmě nastoupí bez Ryana Flynna (stehno), Enocha Showunmiho (noha) a Jamese Blooma (koleno). Určitě mimo je Vitor Lima (koleno) a Danijel Marceta (kotník), kvůli nemoci je vyřazen též Colin Healy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Na hřiště Aberdeenu míří St. Mirren, tým, který v posledním kole dokázal téměř nemožné a všem podceňovaným klubům ukázal, že zázraky se dějí. St. Mirren sehrál zápas desetiletí a nad slavným Celticem zvítězil 4:0, v lepší pohodě tak do Aberdeenu snad ani cestovat nemůže.

Aberdeen nadále prožívá velice špatnou sezónu, přestože v minulém kole dokázal uhrát remízu 2:2 s Dundee United, je v tabulce až na osmém místě a nejlepší šestice se mu každým hracím dnem nenávratně vzdaluje. V sobotním zápase se domácí budou muset obejít bez Jima Patersona, který si přivodil zranění achilovky. Příští týden by se mohl vrátit Gary McDonald, dlouhodobě mimo hru jsou stále Peter Pawlett a Andrew Considine.

Manažer Aberdeenu Mark McGhee si je vědom skvělé nálady v týmu St. Mirrenu a ví, že zastavit tým, který rozstřílel 4:0 slavný Celtic, bude velmi obtížný úkol. "St. Mirren sem přijede ve velké pohodě. Tento výsledek byl zřejmě pro každého překvapením, i když jsem očekával, že Celticu zápas znepříjemní," sdělil McGhee.

Od St. Mirrenu v minulém kole téměř nikdo neočekával větší úspěch, i ti největší optimisté možná tipovali remízu, ale příděl 4:0 klubu, který pravidelně bojuje o ligový titul, se rovná téměř zázraku. Za St. Mirren nenastoupí zranění David Barron, Chris Innes a Allan Johnston, kteří tak na marodce doplňují dlouhodobě indisponované Chrise Smithe a Toma Brightona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.45 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Celtic FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Celticu se ligový titul vzdaluje v nedohlednu, svěřenci nového kouče Lennona sice ještě hodlají bojovat, dohnat v současné formě vedoucí Rangers je ale úkol téměř nemožný. Po naprostém selhání z minulého kola se Celtic bude snažit napravit si reputaci proti Kilmarnocku.

Celtic se však bude muset nejprve probrat z nečekaného výprasku v St. Mirrenu, kde podceňovaný klub bojující o záchranu zvítězil nad favoritem vysoko 4:0. Po utkání byl ihned odvolán kouč Tony Mowbray, kterého dočasně nahradí Neil Lennon, bývalý slavný záložník Celticu. Ve svém prvním utkání na lavičce klubu ještě nebude moci nasadit zraněné Jose Hooivelda, Glenna Loovense, Shauna Maloneyho, Nialla McGinna ani Thomase Rogneho, přesto věří v úspěch.

"Bude velmi obtížné něco dokázat v tak krátkém čase. Musím vyhrát tolik zápasů, kolik jen půjde, dostat se co nejblíže Rangers a zkusíme vyhrát pohár. Chtěl bych, abychom hráli přímo a vytvořili na ostatní týmy tlak. Urychlit tempo hry. Až do St. Mirrenu byli některé věci v pořádku, ale hráči vědí, že takový výkon je nepřijatelný. Ale trénovali dobře a těšíme se na sobotní zápas," sdělil Lennon.

Kilmarnock si stále drží čtyřbodový náskok před posledním Falkirkem, v posledních čtyřech kolech ale nebodoval a navíc proti němu stojí Celtic, který po fiasku z minulého kola nebere nic jiného, než tři body. Manažer Jimmy Calderwood má oproti Celticu kompletní kádr, žádná čerstvá zranění klub nepostihla.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC28207164:1667
2.Celtic FC30176756:3357
3.Dundee United291310643:3749
4.Motherwell FC301212638:3248
5.Hibernian FC29138841:3347
6.Heart of Midlothian301171229:3440
7.St. Johnstone FC29981243:5035
8.Aberdeen FC297101227:3731
9.Hamilton Academical30791424:4130
10.St. Mirren FC30691529:4027
11.Kilmarnock FC30681623:4026
12.Falkirk FC304101626:5022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lennon ma velke oci s tymto kadrom nic svetoborne nedokaze ani on.

Tam treba prekopat v lete cely kader, vybudovat novy tim.

A ani na toto sa mi zacinajuci Lennon nehodi. Mimochodom je to ten isty Lennon ktory mal pred casom (ked este hraval v Celticu) v klube obrovske problemy. Kedze je povodom Severny Ir, fanusikovia ho neznasali a vyhadzovali z klubu. Len pre vysvetlenie, Celtic je katolicky klub zalozeny Irskym bratom Wilfriedom, zatial co Rangers sa povazuju za klub protestantskeho vierovyznania s vazbou na Severne Irsko. A ti co videli aspon raz pochod radu oranzistov v katolickej stvrti uz vedia kolka bije. Skor vam fanusik jedneho ci druheho Old Firm odpusti hracovu minulost u toho druheho (Mo Johnston, Kenny Miller ...) ako vec tykajucu sa nabozenstva.

Reagovat
Virtuos

a vraj chce ostať natrvalo trénerom no podľa mňa by musel vyhrať ligu a až potom by asi ostal + je to dosť nereálne

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim si ze vsetko bude zavisiet od vysledkov do konca sezony.

Vsetkym je nad slnko jasne ze titul mu uz nikto ako podmienku davat nemoze ale ak tam nastane nejaky posun smerom dopredu, je mozne ze mu sancu daju aj dalej.

Skor som ale toho nazoru ze by mal prist niekto skusenejsi a hlavne z minulosti uspesny. Klub ako Celtic si zasluzi trenera adekvatnej urovne a to nebol ani Mowbray a nie je ani Lennon.

Reagovat
Virtuos

presne tak , možno je to hlúposť, ale ja by som tam rád videl nejakého Škóta a bývalého hráča, mohol by to byť Kenny Dalglish?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ved on tam uz bol. 8 rokov v Celticu hraval a v 1999 bol sportovym riaditelom.

Po odvolani Johna Barnesa aj sam prevzal manazerske kreslo a vyhral Ligovy pohar, potom bol odvolany. Odvtedy preslo 9 rokov on sam napriek roznym spekulaciam za ten cas nikde nezakotvil... Teraz pracuje v akademii Liverpoolu takze problem by to byt nemal.

Mojim tajnym tromfom je skor Roy Keane. Jeho vazba na Celtic je jasna. V sucasnosti nenaplna ambicie Ipswichu (ale je to skor kvoli slabsej hracskej kvalite) takze jeho letny odchod je dost pravdepodobny. V Sunderlande si predtym svoje miesto zastal akurat sa prejavila jeho horkokrvnost ked sokojuco zduchol po nezhodach s vedenim.

Reagovat
Virtuos

No Roy by sa tam hodil veľmi dobrý nápad no uvidíme či tak isto rozmýšľajú vo vedení klubu, ale už teraz sa mi ta predstava veľmi páči .

Reagovat
Virtuos

Som zvedaví, že kto sa stane trénerom Celticu. A vlastne je nejaký favorit na post trénera?

Reagovat
smazaný uživatel

K dnesnym zapasom.

Aberdeen v St Mirren...1

Domaci nevyhrali v lige 9 zapasov v rade a sanca na ucast v hornej 6-ke sa im pomaly vytraca.

Svatci maju za sebou rusny tyzden. Prehra vo finale Lig.pohara a nasledna potupa Celticu 4-0.

Vidim to na prerusenie dlhej serie Dons bez vitazstva. Uz by to bol klubovy rekord...

Celtic v Kilmarnock...1

Nova metla vraj dobre metie ale hraci su ti isti takze opatrnost nezaskodi.

Killie prehrali uz 4 zapasy v rade a razom su namoceni v boji o zotrvanie.

Dnes budu vzdorovat ale body si z Parkheadu aj tak neodnesu lebo Celtic ma Keana.

Dundee Utd v Motherwell...1

Slager o Europu. Motherwell je od prichodu Craiga Browna ako poliaty zivou vodou ved v roku 2010 este v lige nenasiel premozitela. Tangerines odchod Craiga Leveina k repre zda sa neuskodil, dovod je jasny, na Skotske pomery maju ozaj dobre muzstvo.

Vidim to na pretrhnutie 12-zapasovej snury Well. Uz je ozaj dlha...

Falkirk v Hibs...2

Obom ide o vela. Domaci su na vypadnutie, hostia hraju o Europa League.

Hoci su mi Bairns sympaticki, Hibs maju dostatok ofenzivnej kvality aby koncove svetlo ligy prestrielali. Stokes i Riordan maju vydarenu sezonu a presadia sa aj dnes.

Hamilton v St Johnstone...0

Accies chytaju dych a pomaly sa vzdaluju priamemu boju o zachranu ale Saints este myslia na hornu 6-ku a svojim sposobom (su novacikom) su urcite prekvapenim sutaze.

Dnes neodidu z New Douglas Park s prazdnou kapsou...

Hearts v Rangers...0

Prvy ligovy zapas Rangers po 3 tyzdnoch. Medzitym stihli vyhrat Co-op Insurance Cup (Ligovy pohar) aj vypadnut z toho Skotskeho po prehre s Dundee Utd. Stratili tak na sancu na historicke Treble co im moze vziat trocha chuti do zvysku sezony. Manazer Smith upozornuje ze titul este v kapse nemaju a naopak varuje pred prilisnym uspokojenim. Nerad tipujem iny vysledok ako vitazstvo mojho Rangers ale budem objektivny a myslim si ze Hearts dnes cosi mozu ziskat...

V prvom vzajomnom zapase im vzal bod v nastavenom case z penalty Boyd...

Ak budete tipovat tak GL

Reagovat
smazaný uživatel

Tak trocha som sa povrtal v Skotskom bulvari a tam sa v suvislosti so Celticom spominaju tieto mena:

Paul Lambert (Norwich)

Mark McGhee (Aberdeen)

Mark Hughes (volny)

Craig Brown (Motherwell)

Phil Brown (volny)

Mick McCarthy (Wolves)

Roy Keane (Ipswich)

len potvrdim co som spominal, najlepsia volba podla mna Roy Keane.

Reagovat
Virtuos

Roy , ale dúfam, že to nebude Paul Lambert lebo dosť vytiahol Norwich a chcem, aby pri nich ostal, Hughesa by som nechcel podľa mňa je to taký istý typ ako Mowbray. P. Brown nie, McCarthyho by som nepustil od Wolves veľmi dobrý tréner nech tam ostane. A o tých ostatných z SPL no uvidíme, ale naj. voľbou je podľa mňa Roy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele