Skotská Premier League - souhrn 27. kola

27.02.2010, 15:04, aktualizováno 28.02.2010, 15:33
Komentáře a souhrny
V nejslavnějším skotském derby zvítězili Rangers nad Celtikem 1:0. Jedinou branku zaznamenal v nastaveném čase Edu. Domácí tak vedou nad rivalem už o deset bodů. Hearts vyhráli v Aberdeenu. Dundee United doma nezaváhalo proti Falkirku, v trápení naopak pokračuje Hibernian. V dalších dvou zápasech se body dělily...

Rangers FC - Celtic FC 1:0

28.02.2010 13:30

Góly: 90+3. Maurice Edu

Vedoucí tým tabulky skotské Premier League Rangers udělali další rázný krok za obhajobou titulu, v nedělním Old Firm derby proti Celticu totiž i s notnou dávkou štěstí zvítězili gólem Edua z poslední minuty hry 1:0.

Úvodní příležitost měli přitom hosté, hned v první minutě mohl Celtic poslat do vedení Keane, McGregor ale jeho střelu vystihl. Hra se poté přesunula na druhou stranu hřiště, kde se k míči dostal Boyd, mířil ale jen do postranní sítě. Utkání bylo tak jako vždy hodně vyhrocené a v prvních deseti minutách hry viděli hráči dvě žluté karty.

Bougherra dostal kartu za tvrdý faul na Keana a na druhé straně viděl žlutou Fortune za úmyslnou hru rukou. Prvních patnáct minut bylo hráno ve velké rychlosti a Keane mířil z volného kopu těsně nad bránu Rangers. Z gólu Rangers se o chvíli později radoval Edu, který dostal míč do sítě, rozhodčí ale branku neuznal. Rangers mohli deset minut před koncem první půle děkovat McGregorovi, který zastavil gólovou střelu Keana.

Těsně před koncem prvního poločasu mohl Fortune zajistit vedení Celticu, když překonal Weira i Bougherru, ve velké šanci ale jen mířil vedle. Krátce po přestávce mohli jít naopak do vedení domácí, gól měl na kopačce Boyd, ale v poslední chvíli zasáhl náhradník Rogne. Rangers se chvíli poté dožadovali pokutového kopu kvůli souboji Edua s Hinkelem, rozhodčí ale faul neviděl.

Nebezpečnou střelu vyslal na bránu Celticu Davis a Boruc měl co dělat, aby míč nepustil. Na druhé straně promrhal svoji příležitost N'Guemo. V 66. minutě však přišla pro hosty pohroma, protože Brown fauloval Laffertyho a rozhodčí nečekaně ukázal dokonce červenou kartu. Vyloučení Celtic zasáhlo a Rangers měli do konce zápasu převahu.

Po přihrávce Papace mířil Edu nad bránu a pár minut před koncem utkání vyrážel Boruc střelu Papace. Rangers přesto dotáhli zápas do vítězného konce, poslední příležitost v utkání měl v nastavení Boyd, míč zůstal po zásahu Boruce na čáře a Edu neměl problém dopravit ho do sítě. Rangers tak mají díky výhře 1:0 nad Celticem v tabulce znovu náskok deseti bodů a hostům se vidina titulu vzdaluje.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hamilton Academical 0:0

27.02.2010 16:00

Góly: -

V nepříliš záživném utkání mezi St. Mirrenem a Hamiltonem diváci branku neviděli, zápas skončil 0:0. Přestože měli hosté o něco blíže k výhře, nakonec si týmy body dělí, což jim ale díky ztrátě Falkirku v Tannadice příliš nevadí.

Hamilton do utkání vstoupil dobře i díky chybám St. Mirrenu, gólman Gallacher totiž špatně odkopl míč přímo na Mensinga, ten našel McArthura, ale jeho střela bránu nenašla. Dobrou příležitost měl také Imrie, míč z jeho kopačky ale pouze proletěl pokutovým územím. Domácí celek příliš nebezpečný nebyl, výjimkou snad může být jen nepovedený pokus Higdona, postupem času se však začal dostávat do hry.

První vážnější moment pro obranu Hamiltonu byl při střele Thomsona, Mensing ale míč zablokoval. Jen o chvíli později se dostal k míči Dorman a poprvé musel zasahovat český gólman Černý. Bývalý brankář Olomouce se vyznamenal i krátce po půlhodině hry, kdy dobře zasáhl proti střele Mehmeta. Domácí se ujali otěží zápasu a Černý musel zlikvidovat další příležitosti Dormana a Mehmeta.

Začátek druhého poločasu byl však znovu pomalejší, poprvé musel Gallacher zasahovat až v 55. minutě po střele Eastona. Ani v dalších desítkách minut se hra nelepšila, zápas se pomalu blížil k závěru a nic nenapovídalo tomu, že by se výsledek měl měnit. Přesto se oba týmy ještě dostaly ke střelám, McLaughlin ale po rohovém kopu netrefil bránu a na druhé straně chytil Careyho volný kop Černý.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Johnstone FC 1:1

27.02.2010 16:00

Góly: 3. Anthony Stokes (pen.) - 85. Liam Craig (pen.)

Náskok se rozplynul, jak hromádka prachu, začíná tuhý boj o evropskou lásku. Přesně tato slova sedí na maličký klub z Edinburghu, který zbytečnými ztrátami dává naději na Evropskou ligu hned třem dalším výběrům. Po sobotní remíze se St.Johnstone se před něj dostalo Dundee a na minimální ztrátu se dotáhl Motherwell, v závětří k tomu hrozí též Hearts. Přitom ještě před několika koly to vypadalo, že se pohádka bude psát zlatým písmem.

Jenže z toho sešlo a Hibernian naopak bude čelit hororu, při kterém se bojí i ten nejotrlejší divák. Je sice pravdou, že se domácích mírně drží smůla a přicházejí o body vskutku netradičně, jenže jsou potrestáni za neproměňování šancí a nekoncentrovanost v závěru. Nyní šli sice už ve třetí minutě do vedení, jenže pět minut před závěrečným hvizdem srovnal Liam Craig. Kuriozitou je, že obě branky padly z penalty, červené karty však sudí nerozdával.

Přitom se domácí měli opravdu pořádně kousnout, v letošní sezóně se na Easter Road hrálo naposledy. Od příštího týdne se totiž bude stánek rekonstruovat, a hráči si tak atmosféru mohli na dlouhou dobu vychutnat naposledy. Těsně před výkopem se k tomu rozproudily emoce minutou aplausu pro hvězdy tohoto tradičného celku Alana Gordona a Bobbyho Smitha. Avšak kde je něco dobrého, může se znenadání zjevit i něco zlého.

Hned v úvodu šli domácí dva na jednoho, přihrávku Colina Nishe převzal Anthony Stokes. Toho ve vápně poslal k zemi gólman Graeme Smith a sudí byl nekompromisní - penalta plus žlutá karta pro gólmana. Pokutový kop proměnil právě Stokes - 1:0. Hosté se osmělili o chvilku později, Kenny Deuchar otestoval dobrým pokusem strážce branky Grahama Stacka, branka z toho ale nebyla. Domácí poté hrozili průniky Sola Bamby či Cilliana Sheridana, hosty téměř do ničeho nepustili.

Ještě před pauzou si vypracoval příležitost Riordan, následně i Nish, nicméně skvělé zákroky předváděl brankář Smith. Poté míjeli Smithovu branku Dave MacKay se Sheridanem a růžky začali opět vystrkovat hosté. Jenže střely Michaela Duberryho s Chrisem Millerem končily pouze v náručí Stacka. Při útočné hře obou soků se tedy urodila ještě jedna trefa, přes penzum možností domácího výběru zahrál v pokutovém území rukou Liam Miller. A exekutor pokutového kopu Craig tvrdou ranou nenechal nikoho na pochybách - 1:1.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Kilmarnock FC 1:0

27.02.2010 16:00

Góly: 69. Jamie Murphy

Kilmarnock na dobré výkony z poslední doby v Motherwellu nenavázal a domů odjíždí bez bodů. Jediný a tedy i rozhodující gól zápasu vstřelil v 69. minutě hlavou domácí útočník Murphy a Motherwellu zajistil výhru 1:0.

Murphy způsoboval svou rychlostí už od úvodních minut velké problémy obraně hostů a i s rizikem obdržení karty proti němu musel zasáhnout Pascali, rozhodčí však faul neviděl. Nebezpečné centry navíc posílal před bránu Kilmarnocku Hammell a gólman Bell musel chytat i tři pokusy aktivního Jutkiewicze. Kilmarnock však svoji sílu ukázal v 26. minutě, kdy Ruddy vyrazil nebezpečnou ránu Brysona a pozornost musel věnovat i hlavičce Kylea po rohu Flannigana.

Motherwell ovšem rychle získal převahu zpátky, navzdory odchodu Jutkiewicze, který si obnovil zranění kolena a musel ho nahradit Coke. Ten se zařadil do útoku vedle Murpyho, který jen o pár minut později promeškal velkou šanci ke vstřelení branky. Craigan totiž našel úplně volného Murpyho, jenž mohl poslat domácí do vedení, Bell ale jeho střelu famózně zastavil.

Po startu druhé půle měl ihned šanci Kilmarnock, když Kyle přihrál Brysonovi, ten ale zdálky neuspěl. V 69. minutě však přišel očekávaný gól Motherwellu, Hateley zahrál volný kop, Murphy unikl obránci a hlavičkou poslal domácí do vedení 1:0. Motherwell mohl navíc zvýšit, když střelu Cokea vyrazil Bell. Závěrečnou příležitost v zápase měl znovu Murphy a přestože neuspěl, Motherwell bral tři body.

Více informací k zápasu

Dundee United - Falkirk FC 3:0

27.02.2010 16:00

Góly: 17. David Goodwillie (pen.), 30. Morgaro Gomis, 87. Morgaro Gomis

Tentokráte ze sebe dokázalo Dundee United v důležité chvíli vydat maximum a může se těšit ze třetí pozice, na kterou se dostalo po zaváhání Hibs. Nic jistého určitě ještě nemá a body bude muset sbírat pravidelněji, výhrou v potřebném klání však jistě dostalo klid do duše a může se plně soustředit. Poslednímu týmu tabulky Falkirku nyní nedalo sebemenší naději a naprosto rozebralo jeho hru už po půlhodině. Duel velmi ovlivnila úvodní penalta.

Nebýt jí, Falkirk by jistě dlouho favorizovanému celku vzdoroval, jenže do třicáté minuty prohrával o dvě branky a v takové situaci se na rozbouřeném Tannadice opravdu těžko bojuje. Avšak naději na záchranu rozhodně neztratil, na jedenáctou příčku mu chybí dva body a s tím se každopádně dá něco dělat. Hrdinou střetnutí se stal Morgaro Gomis, který vsítil dvě branky, důležitá byla především ta uklidňující druhá.

Domácí se dostali do první akce během několika chvil, kdy si na levý centr zprava od Craiga Conwaye naběhl Damian Casalinuovo, perfektní zákrok však vytasil gólman Robert Olejnik a balón vytěsnil vedle tyče na roh. Oba aktéři vytvořili společnými silami o něco později možnost pro Davida Goodwillieho, jeho volej šel ale nad falkirkskou klec. Jenže právě Goodwille zařídil první trefu, když ho ve vápně poslal nedovoleně k zemi Thomas Scobbie. Sám pak nekompromisně otevřel skóre - 1:0.

Falkirk se poprvé ukázal v půlce úvodního dějství, avšak pokus Vitora Limy bez sebevětších problémů ukryl v náručí slovenský strážce Dušan Perniš. Přesně po půlhodině zakončil svůj průnik Goodwille, ovšem Olejnik dokázal ještě vyrazit. Jenže s dorážkou přispěchal Conway a i když nastřelil pouze tyč, odkrytou klec pak už nemohl minout Gomis - 2:0. O něco později se penalty dožadovali také hosté po ruce Michaela Kovacevice, sudí však do píšťalky nefoukl.

Těsně před pauzou mohl definitivně pojistit vedení Goodwillie po dalším z pasů Conwaye, nicméně divokou ranou minul. V dalším průběhu byli v dresu Dundee nejvíce vidět Swanson, Conway a Dods, na druhé straně se tradičně probíjel k zakončení Victor Lima. Avšak o poslední braku se postaral svým druhým zásahem Gomis, kterého na přední tyči našel krásnou nahrávkou střídající Dale Hilson a poté již stačilo pouze nastavit nohu - 3:0.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Heart of Midlothian 0:1

27.02.2010 13:00

Góly: 64. Eggert Jónsson

Fotbalisté Aberdeenu v poněkud ponuré atmosféře nedokázali vyzrát na Hearts, a potvrdili tak mizérii z posledních dvou zápasů. Navíc se jim enormně vzdálil postup do nejlepší šestky a ten se v tuto chvíli zdá být téměř nemožný. Aberdeen po domácí porážce na Pittodrie ztrácí na sedmém místě osm bodů a i přes duel navíc bude několik kol před koncem základní části toto manko zřejmě neřešitelné.

Přitom se podle předpokladů hrálo velmi vyrovnaně bez sebevětších šancí, rozhodla jediná povedená trefa a tedy více bojovnosti. Aberdeen proto nepotvrdil ani dobrou formu s tímto celkem, ani pověst výběru, který se dokáže připravit na velká střetnutí a s favority příliš neprohrává. O osudu důležitého střetnutí rozhodl v polovině druhého dějství záložník Eggert Jonsson. Perfektní výkon v brance Hearts předvedl Janos Balogh, pro toto klání náhrada za Mariana Kella.

Hosté byli aktivnější od úvodních minut, kdy se po průniku Dawida Kucharskiho probojoval Lee Wallace, balón ale poslal mimo branku. O něco později se ocitl v zakončení také pozdější hrdina Jonsson, jenže ani jeho pokus nesměřoval mezi tři tyče. Ke konci půle s už ale domácí osmělil a začali též tlačit, avšak rána Rickyho Fostera skončila těsně mimo. Kousek před půlí se zranil Daniel Kucharski a nahradil ho Laryea Kingston, který ovšem na trávníku příliš dlouho nepobyl.

Hned po sedmi minutách po svém příchodu se musel pakovat do kabin, prohra Aberdeenu je tak ještě smutnější. Hned po tomto momentu padla na Hearts další pohroma, když si koleno poranil Marius Zaliukas a musel být též nahrazen. Přesně o deset minut později ale bylo v táboře hostů alespoň trochu veselo. Předtím se ještě dobře do balónu opřel Ryan Stevenson a gólman Jamie Langfield musel předvést perfektní zákrok, o několik minut později už ale nestačil na dorážku Jonssona.

Calum Elliot poslal centr do vápna, který nepříliš důrazně odvrátil obránce Charlie Mulgrew pouze k Jonssonovi. Ten se akrobaticky vymrštil do vzduchu a podél Langfielda zavěsil - 0:1. Následně mohl definitivně Elliot rozhodnout střelou zleva, tentokráte byl ovšem Langfield mužem na svém místě. Aberdeen dokázal svou frustraci pouze nemasnými pokusy Patona a Mulgrewa, za hosty naposledy zahrozili Wallace a David Obua, stav se už i přesto nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC26187159:1561
2.Celtic FC27156651:2951
3.Dundee United27129640:3545
4.Hibernian FC27128739:3144
5.Motherwell FC271011633:3041
6.Heart of Midlothian271071026:2937
7.Aberdeen FC26781124:3329
8.St. Johnstone FC24771038:4328
9.Kilmarnock FC27681322:3526
10.St. Mirren FC26581324:3623
11.Hamilton Academical26571418:3722
12.Falkirk FC26481422:4320

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Ozaj kde su vsetci Celtic fans? Nejak zmizli z tohto fora v poslednom case

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem tu Zlatko,jen nevim co vic napsat,zapas to nebyl tentokrat nic moc,navic ten konec byl az prilis kruty,cervena pro Browna byla jako spatny vtip,Lafferty by si ji zaslouzil urcite vic,navic tak okopaneho Keana bez trestu uz asi ejn tak neuvidime.To nic nemeni na tom ze titul je zrejme v trapu a nese hra stoji za prd

Reagovat
Maverick 65

Vedoucí tým tabulky skotské Premier League Rangers udělali další rázný krok za obhajobou titulu mluví za vše

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele