Skotská Premier League - souhrn 23. kola

30.01.2010, 15:29, aktualizováno 30.01.2010, 17:56
Komentáře a souhrny
Celtic se stále nevzdal snu o titulu a dnes zabral na hřišti Hamiltonu, bodový rozdíl mezi ním a Rangers se ale nemění, jelikož Jezdci neměli problém s Falkirkem. Hearts nepomohla výměna manažera, Hibernian až v závěru vydřel výhru nad St. Mirrenem. Motherwell vyhrál vysoko v Aberdeenu, gólové hody s nerozhodným koncem se konaly v Kilmarnocku...

Rangers FC - Falkirk FC 3:0

30.01.2010 16:00

Góly: 17. Steven Davis, 57. John Fleck, 62. Steven Whittaker

Rangers dál drží svůj desetibodový náskok na čele tabulky před Celticem, s Falkirkem si poradili lehce 3:0. Do vedení poslal Rangers v 18. minutě Davis, ve druhém poločase zvýšil Fleck a závěrečnou branku utkání si připsal Whittaker.

Po dalekonosné střele Papace musel gólman Falkirku Olejnik zasahovat už na začátku utkání, tentokrát ale ještě míč za svá záda nepustil. O pár minut později však McLean fauloval Laffertyho a Davis svůj volný kop lépe umístit nemohl, 1:0. Falkirk mohl brzy srovnat, Arfieldovu střelu ale McGregor lehce chytil.

Rangers byli i ve druhém poločase aktivnějším týmem, po centru Davise ale Lafferty nemířil přesně. Novo se ve druhém poločase posunul do středu útoku a hned měl šance ke skórování, jeho první střelu ale zablokoval Barr a druhou namířil vysoko nad bránu. Tlak však nakonec Rangers využili, v 57. minutě Davis našel Flecka, na jehož zakončení Olejnik nedosáhl, 2:0.

Davis měl prsty i ve třetí brance Rangers, krásnou přihrávkou vyslal dopředu Whittakera, který mířil přesně do vzdálenějšího rohu brány, 3:0. Sám Davis mohl skórovat po přihrávce Naismithe, tentokrát ale mířil mimo. Papace nahradil v týmu Rangers Steven Smith a po pár minutách na hřišti mohl vsítit i gól, jeho ránu však Olejnik vyrazil na roh. Rangers zaslouženě zvítězili nad Falkirkem 3:0.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Heart of Midlothian 1:0

30.01.2010 16:00

Góly: 51. Kenny Deuchar

Premiéra po příchodu do Hearts kouči Jimu Jefferiesovi nevyšla, jeho Heart of Midlothian podlehl 0:1 na hřišti St. Johnstonu. Vítězný gól domácích vstřelil v 51. minutě hry Kenny Deuchar.

Jefferies měl méně než 24 hodin na přípravu Hearts proti St. Johnstonu a není tedy divu, že se jeho první zápas zrovna nevydařil. Přestože měli hosté často míč na kopačkách, domácí byli nebezpečnější. Millarovu střelu gólman Kello vyrazil a Milne se pod tlakem neprosadil. Díky aktivním Moraisovi a Millarovi měl St. Johnstone v útoku převahu, Milne ale v další příležitosti mířil pouze nad bránu.

O poločasové přestávce nahradil Jefferies Zaliukase za uzdraveného Drivera, který měl hru Hearts oživit. Trvalo méně než jednu minutu a hosté si připsali první střelu, Glen však mířil nad bránu. Na druhé straně Deuchar nevyužil centru Millara a Milne mířil z úhlu mimo bránu. Rozhodující gól zápasu přišel v 51. minutě, kdy Grainger poslal nízký centr na Deuchara a útočník St. Johnstonu zařídil svému týmu vedení 1:0.

Hosté mohli odpovědět po přihrávce Cinikase na Nadeho, který se ale hlavičkou neprosadil. Domácí chtěli své vedení zvýšit, střelu Sheridana si však Kello pohlídal. Driver poslal na druhé straně nebezpečný centr, který dostal do bezpečí Grainger. Mnohem větší příležitost měl však Sheridan, který po centru Milnea nastřelil tyč. Konec utkání byl dramatický, vyrovnání měl na kopačce Smith, Irvine ale na poslední chvíli zasáhl a ubránil pro St. Johnstone výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 2:1

30.01.2010 16:00

Góly: 33. Liam Miller, 90. Jack Ross (vl.) - 9. Sol Bamba (vl.)

Štěstí se na paty lepí fotbalistům Hibs. Ti totiž dokázali v druhém duelu po sobě vsítit branku v nastaveném čase a získali proto další dva bodíky navíc. K tomu si hosté dokonce dali branku sami, což je pro ně v tomto těžkém období další krutá rána. Přitom se St. Mirren dostal do vedení díky rychlé vlastní trefě navrátilce z Afrického poháru národů Sola Bamby, jenže nad jejich tradiční hrou "na remízu" tentokráte sklapla past.

Hibernian tak odskočil čtvrtému Dundee United na tři body a má relativně klid, navíc se klidně může stát, že v nejbližší době přeskočí také tápající Celtic. A to by byla opravdu velká senzace. St. Mirren zůstal na devátém místě a stále se musí klepat o to, aby ještě v závěru sezóny nebojoval o holé přežití. Hosté vstoupili do duelu opravdu ve velkém stylu a hned po dvou minutách musel domácí gólman Graeme Smith skvěle likvidovat pokus Billyho Mehmeta.

Ten byl na konci skvostné akce, jenomže selhal a dorážku poslal hodně nad branku Hugh Murray. Ovšem těsně před deseti odehranými minutami se rozběhl od vlastní půlky Steven Robb a jeho centr poslal do vlastní sítě Bamba, který tak otevřel účet zápasu. O další moment později vracel zadovkou Garry Brady, hlavou poté prodlužoval Michael Higdon na Mehmeta, jenomže jeho silnější pravá noha branku asi z 12 metrů minula.

Od této chvíle se ale začali domácí postupně osmělovat a krátce po půlhodině hry dokázali vyrovnat. Levý obránce St. Mirrenu David Barron totiž nedokázal balón z vlastní půlky odvrátit a předložil ho pouze Colinu Nishovi. Ten pak do běhu uvolnil Liama Millera, který propálil bezmocného gólmana Paula Gallachera. Od této chvíle se zvedl hlavně Nish, který hned poté mířil o milimetry vedle, po pauze po nahrávce Antonyho Stokese byl opět neúspěšný.

Domácí zatlačili ve druhém dějství protivníka na jeho vlastní polovinu a snažili se na něj všemožnými způsoby vyzrát. Ze střední vzdálenosti vyslal pokus John Rankin, jenomže Gallacher šel k zemi včas. Stokes hned na to po dobrém průniku posadil balón na hlavu aktivnímu Nishovi, ten ale cíl nenašel. Když už se zdálo být vše jasné, po nenápadném centru Iana Murrayho na přední tyč strčil hlavu do trajektorie míče Jack Ross a líznul "krásně" do horní šibenice. Smolař dne byl hned na světě.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 4:4

30.01.2010 16:00

Góly: 20. Simon Ford, 41. Kevin Kyle, 55. Manuel Pascali, 64. Craig Bryson - 16. Prince Buaben, 28. Craig Conway, 33. Craig Conway, 66. Jon Daly (pen.)

Že by se s brankami roztrhl pytel? Dundee United sice nedokázalo proti druhému relativně slabšímu celku uhrát nějaké ty bodíky navíc, nicméně diváci se určitě náramně bavili a v této fázi, kde je ztráta na třetí místo pouze tříbodová, není účast v pohárech v žádném případě ztracená. Dundee totiž předvádí neskutečně ofenzivní fotbal, ve dvou duelech bylo k vidění neuvěřitelných čtrnáct branek a ctí tedy pravidlo diváků - předvádět atraktivní a líbivý fotbal.

V některých chvílích možná bohužel i na úkor výsledků. Nicméně Kilmarnock se po delší době rozstřílel a zatímco v šesti minulých zápasech dal jednu branku, nyní nastřílel hned čtyři. Přitom hosté si své vystoupení opravdu prohráli sami, vedli totiž dokonce 3:1. Jenže soupeř během relativně krátké doby otočil a favorizovaný celek pak nakonec mohl být i rád za proměněnou penaltu Jona Dalyho, jinak si z Rugby Parku nemusel odvážet vůbec nic.

Dundee šlo do vedení po čtvrthodině hry, když chyby Simona Forda dokázal využít Prince Buaben a bez sebevětších potíží otevřel skóre. Avšak Ford svou hrubku o čtyři minuty později napravil, když si nejvýše vyskočil na rohový kop Brysona a zavěsil rovnou pod břevno. Dundee to však vůbec nevadilo a stále se snažilo útočit, svůj styl hry měnit nehodlalo. Během pěti minut mu vrátil vedení dvěma brankami Craig Conway.

Po pravé straně nejprve utekl David Goodwillie a poslal přízemní skákavý balón do vápna, kde se do něj s výbušností dynamitu z voleje opřel Conway a nedal brankáři Bellovi naději. Pak vydřel Gavin Skeleton další krásný balón pro Conwaye, který zase vyšel ze souboje s Bellem úspěšně a ranou nad rukavice Bella rozjásal hrstku hostujících diváků.

Čtyři minuty před pauzou snížil střídající Conor Sammon, který pouze doklepl do sítě rohový kop Garryho Haye a následné prodloužení Kevina Kylea. Po pauze dokázal vyrovnat zblízka hlavou Manuel Pascali a o necelých deset minut později dokonal senzační obrat z voleje Craig Bryson. Jenže po faulu smolaře utkání Simona Forda na hrdinu střetnutí Conwaye určil definitivní podobu výsledku pohodlně proměněnou penaltou Jon Daly.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Motherwell FC 0:3

30.01.2010 16:00

Góly: 29. John Sutton, 50. Lukas Jutkiewicz, 53. John Sutton

Motherwell je mezi pěti nejlepšími celky SPL, kam se dostal díky výhře 3:0 v Aberdeenu. Ke skvělému výsledku pomohl Motherwellu dvěma brankami Sutton a jeden gól si připsal Jutkiewicz.

Motherwell byl už od prvních minut jasně aktivnějším týmem, Sutton však zatím pálil z úhlu mimo bránu. Na druhé straně nastřelil z volného kopu Mulgrew jen zeď a jeho dorážku brankář Ruddy vyrazil. Ruddy zasahoval i o chvíli později, tentokrát po střele McDonalda. Na druhé straně předvedl fantastický zákrok Langfield, který dokázal vytěsnit střelu O'Briena letící do horního rohu brány.

Domácí vystrašil i Young, po jehož obranné práci skončil míč na břevně. Ve 29. minutě se však hosté zaslouženě ujali vedení, když O'Brien unikl Grassimu a vystřelil na bránu, míč sice ještě Langfield vyrazil, Sutton se však z dorážky nemýlil, 0:1. Motherwell byl stále aktivnější a po přihrávce Jenningse ohrozil bránu Aberdeenu znovu Sutton.

První poločas se blížil ke konci, když Mulgrew poslal volný kop na McDonalda, Ruddy však jeho střelu vytěsnil mimo bránu, přičemž se ještě míč otřel o tyč. Aberdeen za svoji rozhazovačnost zaplatil i ve druhé půli, Suttonův centr dopravil do sítě Jutkiewicz. V 53. minutě navíc Craigan nebezpečně hlavičkoval a i když Langfield míč vyrazil, Sutton byl znovu na správném místě a zvýšil na 3:0 pro Motherwell. Langfield měl ještě práci se střelou O'Briena, domácí se ovšem už do konce utkání na nic nezmohli a prohráli 0:3.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Celtic FC 0:1

30.01.2010 13:30

Góly: 67. Morten Rasmussen

Celtic se pere s těžkou situací v tabulce a díky výhře 1:0 nad zachraňujícím se Hamiltonem stále bojuje o naději na zisk titulu. Jedinou trefu, navíc svou první v dresu The Bhoys, zařídil v 67. minutě dánský útočník Morten Rasmussen.

Domácí začali proti favoritovi nebojácně. Jen s velkou dávkou štěstí Celtic odvrátil rohový kop Eastona, Kirkpatrick byl jen centimetry od skórování poté, co ho hezky centrem našel McClenahan. Od té doby však Hamilton nedokázal do konce zápasu zamířit mezi tři tyče. Celtic se pomalu dostával do svého tempa a soupeře přehrávat.

Málem mohl přijít k brance jako slepý k houslím. Obránce domácích Accies McLaughlin totiž ve snaze odvrátit balón pryč před McGeadym trefil vlastní břevno. Do útoku se zapojoval i často bek Hinkel, protože v obraně toho příliš na práci neměl. Devět minut před přestávkou McGeady našel přihrávkou Samarase, jehož rána letěla mimo.

Hosté soupeře ke konci půle hodně zatlačili, ani jedna šance však brankou neskončila. Ve druhé části pokračoval Celtic v dobývání skromného stánku v Hamiltonu. N'Guemovu bombu lapil Černý, v 65. minutě si korejský záložník Ki narovnal balón za vápnem, ale rovněž ho vychytal český brankář.

Rozhodující branku zařídil o dvě minuty později Rasmussen. Ki se vřítil do vápna, ale ztratil míč, naštěstí se dokázal dobře zorientovat čtyřiadvacetiletý útočník a protlačil ho nakonec za brankovou čáru. Do konce zápasu už stačilo Celticu jen držet míč a těsný náskok, v poslední minutě mu ani nevadilo, že Marc-Antoine Fortune nedal penaltu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC23166154:1454
2.Celtic FC22135444:2344
3.Hibernian FC22126435:1942
4.Dundee United23109435:3139
5.Motherwell FC2279629:2930
6.Heart of Midlothian2377920:2528
7.Aberdeen FC2176817:2227
8.St. Johnstone FC2065929:3723
9.St. Mirren FC22551221:3220
10.Hamilton Academical21451216:3417
11.Kilmarnock FC22371216:3116
12.Falkirk FC21281116:3514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pedro Mendes never be forgotten !!! Thanks for all man.

Good luck in Sporting and I will see you in the World Cup this summer

Reagovat
smazaný uživatel

Kupujem borovičku pre Dušan Perniša a jeho angličtinu :D

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele