Skotská Premier League - preview 23. kola

30.01.2010, 09:08
Previews
Fanoušci skotské ligy si v sobotu přijdou na své, právě dnes se odehraje kompletní třiadvacáté kolo. První Rangers hrají proti poslednímu Falkirku, Celtic jede do Hamiltonu a nechce připustit další ztrátu. St. Johnstone hostí Hearts, Hibernian St. Mirren. Kilmarnock přivítá Dundee a Motherwell jede do Aberdeenu.
Hamilton Academical - Celtic FC  (sobota 13:30)
Fotbalisté Celticu dobře vědí, že jim mistrovský titul čím dál více uniká. Celtic naposledy nedokázal porazit Hibs a doma jim dokonce daroval všechny body, nyní už ale nechce tahat za ten kratší provaz a úkol je jasný - bez problémů vyloupit stánek v Hamiltonu.

Hamitlon se drží těsně nad pásmem sestupu a tříbodový odstup rozhodně není žádná jistota, další korálky budou bezpodmínečně nutné. Po dobré sérii začíná upadat do průměru a trápí se především v útok. Nečekal se sice pětigólový přiděl od Hibs, jenže vinu na tom nesl špatný útočný projev, což potvrdil nerozhodný bezbrankový výsledek s konkurenčním Kilmarnockem. Nyní má situaci mnohem těžší a může klidně spadnout na poslední dvanáctou pozici.

Celtic po špatných výsecích se mohl odrazit k lepším zítřkům díky zázračnému obratu v St. Johnstone, jenže hned v tom dalším zápase se vše vrátilo do starých kolejí a bezstarostnost se mu opět vymstila. Celtic si v poslední době neumí pohlídat výsledek a díky neskutečně zahozeným šancím pak už nedokáže zvrátit misky vah na svou stranu. V New Douglas Parku se mu ale daří, oba dva vzájemné duely ovládl v poměru 2:1.

Hamilton už může využít velké zkušenosti kapitána Alexe Neila a útočníka Mickaela Antoine-Curiera, proto může domácí celek klidně překvapit. Do duelu by mohl zasáhnout nově příchozí Joel Thomas, který přišel na hostování z Cholchesteru. "Nemůžu tvrdit, že jsme v tomhle utkání favoritem, protože by mě kritici zašlapali do země," zavtipkoval kouč Billy Reid. "Nicméně v tuhle chvíli je šance hrát s Celticem vyrovnané partie. Ukázali jsme potenciál s Rangers, naše naděje na body žije," doprovodil optimismem svá slova Ried.

Trenér Tony Mowbray se může těšit už na kamerunského špílmachra Landry N'Guema, jenž se vrací z Afrického poháru. Stejně jako proti Hibs ovšem bude ještě mimo holandský bek Glenn Loovens, což je pro hosty velká ztráta. "Stále je dost času do konce ligy, budeme bojovat o každý bodík. Stále soutěž s Rangers nevzdáváme, můžeme jim pořád hodně zatopit. Doufáme, že po přestupovém období se stabilizujeme a půjdeme nahoru," věří Mowbray.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.75 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Lídr ligy proti beznadějně poslednímu týmu, čili zápas Rangers proti Falkirku nabídne 23. kolo skotské Premier League. Zatímco Rangers jsou ve skvělé formě, kterou odnáší jeden tým za druhým, Falkirku se nedaří.

Rangers v minulém kole zaváhání proti St. Mirrenu nepřipustili a domů si odvezli výhru 2:0. Proti Falkirku podle všeho nebudou moci využít služeb Kennyho Millera, který utrpěl v zápase se St. Mirrenem zranění kolenní šlachy. Zranění vyřadilo ze hry i DaMarcuse Beasleyho, po operaci je Kris Boyd a Madjid Bougherra reprezentuje. Za Rangers už nenastoupí záložník Pedro Mendes, který přestupuje do Sportingu Lisabon.

Kouč Rangers Walter Smith doufá, že po odchodech Jeroma Rothena a Pedra Mendese brzy přivítá ve svém klubu i nové posily. "Snad bude trocha peněz uvolněna, ale počkáme a uvidíme. Místem, které nám skutečně dělá problémy, je na krajích. Je to oblast, kam bychom opravdu chtěli přivést někoho, kdo by náš tým posílil," sdělil Smith.

Falkirk dokázal v minulém kole uhrát bezbrankovou remízu s Motherwellem, přesto je v tabulce stále poslední, bod za Kilmarnockem, ale se zápasem k dobru. Po zranění se do sestavy Falkirku vrací Brian McLean, do konce sezóny je však mimo hru Pedro Pele a Tam Scobbie teprve začal s tréninkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian v minulém kole vyhořel a kufry si v pátek sbalil manažer Csaba Laszlo, pro hosty tak bude mít sobotní zápas v St. Johnstonu hořkou příchuť. I přesto se od Hearts očekává v dalším kole dobrý výsledek.

Momentálně osmý celek tabulky St. Johnstone v minulém kole narazil na Dundee United a nezklamal, dokázal uhrát remízu 3:3. Po karetním trestu se do sestavy Saints vrací Graham Gartland, nejistý je však start Liama Craiga a Alana Maina, který se zotavuje po nemoci. Manažer St. Johnstonu Derek McInnes si je vědom síly Hearts, přesto dobře ví, že nejsou neporazitelní.

"Když Hearts hrají ve své top formě, jsou dobří jako ti nejlepší. Ale když ne, pak jsou zranitelní jako každý jiný tým. Všichni v SPL jsme na tom stejně. Po poslední prohře se budou chtít ukázat, ale my jsme doma a musíme využít každou výhodu, kterou máme," prohlásil před utkáním kouč domácích McInnes.

Pátý Heart of Midlothian v posledním kole naprosto zklamal a po domácí prohře 0:3 s Aberdeenem byl zpečetěn odchod Csaby Laszla. Novým manažerem se stal Jim Jefferies. Jedním z největších problémů Hearts je široká marodka, která nyní čítá až jedenáct hráčů, včetně Iana Blacka, Leeho Wallace, Rubena Palazuelose a Scotta Robinsona. Navzdory zlomenému nosu by měl nastoupit Ismael Bouzid a do sestavy se vrací Andrew Driver a Jose Goncalves.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hibernian FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Asi málokdo si před tímto utkáním může myslet, že fotbalisté Hibernianu by mohli po minulém senzačním vítězství na půdě Celticu přijít o body doma se St. Mirrenem. Ne že by ten byl v úplně špatné formě a neuměl překvapit, ale Hibs si chtějí udržet třetí místo a při troše štěstí se třeba i přiblížit druhému Celticu, což by byla skutečná senzace. St.Mirren nemusí v tuto chvíli úplně myslet na záchranu, ovšem cesta do nejlepší šestky je opravdu vzdálena.

Hibs po těžkém losu chytli druhý dech a doma neskutečně přehrálo Hamilton, hned na to díky šťastné brance v nastavení vyloupili i Celtic Park a sebevědomí proto rapidně vzrostlo. O třetí místo si to zřejmě rozdá s Dundee, které jediné může s bodovým odstupem konkurovat. Ostatní soupeři jsou vzdáleni na hony daleko, Hearts ztrácí již 11 bodů. St. Mirren čelí těžkému losu v posledních kolech, třem prohrám se nikdo nemůže divit.

Nejprve rozjetý St. Mirren narazil na protivníka z Hearts (0:1), hned na to vyhořel proti Motherwellu (0:2) a bez šance byl i naposledy proti Rangers (0:2). Branku tedy nedal tři kola po sobě a že by se mu to povedlo zrovna na stánku Easter Road, kde se mu všeobecně vůbec nedaří? V dlouholeté historii pamatuje z osmi utkání jen jednu výhru, zbytek byly porážky. Navíc ve třech minulých kláních zaznamenal skóre 1:6 a naděje je proto téměř nulová.

Hibs hlásí největší návrat z Afrického Poháru, kdy k dispozici bude obránce z Pobřeží Slonoviny Sol Bamba. Nicméně kvůli svalovým problémům vynechal předchozí dvě střetnutí marocký špílmachr Merouane Zemmama a mimo zřejmě bude i nyní. "Rozhodně si nemůžeme myslet, že jsme lepší než Celtic. Ten je stále o třídu výše než my. Vyhlížíme pohárovou Evropu a šance rozhodně existuje. Nyní bychom chtěli rozhodnout už v prvním dějství, St. Mirren je totiž s přibývajícím časem v obraně hodně neprostupný," uvědomuje si možné nebezpečí trenér John Hughes.

St. Mirren se pokusí co nejvíce využít služeb útočníka Roryho Loye, který přišel na hostování z Rangers do konce sezony. Kouč Gus MacPherson ale stále nemůže nasadit dlouhodobé marody Chrise Smithe a Toma Brightona. "Hibs jsou rozhodně povzbuzeni po supermanovském výkonu v Celticu a jejich ambice jdou vysoko. My se je musíme pokusit překvapit našim herním stylem, nepůjde to ani bez kvalitní obrany," domnívá se MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.55 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Že by ve vzduchu visela nějaká zajímá šance pro Kilmarnock? Dundee nezvládlo minulé střetnutí se St. Johnstone a tradičně se krásná pohádka mění v černou můru, sérii výher vystřídá stejně dlouhá šňůra nelichotivých výkonů. A viklavé formy mohou využít právě slabší zýmy.

Kilmarnock nedávno Dundee o body zrovna obral, když doma uhrál bezbrankovou remízu. Naposledy dokázal před vlastním publikem přehrát akorát Falkirk, jinak se však spíše natrápil. Jeho produktivita je opravdu tristní, v šesti kláních dal právě pouze jeden jediný gól a i když se urodily z tohoto počtu dvě plichty, nic světoborného to do dalších duelů nevěští. Minule si rozdělil bodík s Hamiltonem, proti silnějším výběrům však často vyhoří.

Dundee po sérii úspěchů otočilo také klání se St. Johnstone, jenže po rekordně rychlém vyrovnání už nedokázalo s výsledkem nic udělat a tak se fanoušci modlí, aby se opět nevrátila černá můra špatných věcí z prosince. Dundee dokázalo v minulém roce vyhrát v Rugby Parku 2:0, jenže duel předtím mu to Kilmarnock ve stejné podobě vrátil a pokud se chytí střelecky, může Dundee zažít opravdu perné chvilky.

Trenér Killie Jimmy Calderwood nemůže nasadit útočníka Marka Burchilla a obránce Frazera Wrighta, oba dva totiž budou chybět ještě asi šest týdnů. Dlouhodobé problémy má také Ryan O'Leary a Allan Russell, Calderwood však hlásí i pozitivní zprávy: "V současnosti se chceme dostat na jinou úroveň a myslím si, že jsme na útoku zapracovali. Bude to ale pro nás těžké. Viděl sem hrát Dundee se St.Johnstone a jeho efektivita je vážně hrozivá," obává se Calderwood.

Dundee se nemůže spolehnout na kapitána Andyho Webstera, jenže naopak po zranění by se do defenzivní činnosti měli vrátit stopeři Garry Kenneth a Darren Dods. V sestavě by se možná objeví Jon Daly a David Goodwillie, avšak určitě mimo bude dlouhodobě zraněná čtveřice Francisco Sandaza, Lee Wilkie, Danny Cadamarteri a Scott Robertson. "Kilmarnock je bojovné mužstvo, navíc se představí na vlastním stadionu. Má velkou sílu a díky své nesmírné bojovnosti je schopný všeho," vysekl poklonu provinčnímu klubu trenér Dundee Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Aberdeen bude s Motherwellem bojovat o šestou ligovou příčku, oba kluby mají před sobotním vzájemným soubojem stejný počet bodů. Zatímco Aberdeen ale v minulém kole přesvědčivě zvítězil, Motherwell jen remizoval s Falkirkem.

Aberdeen v minulém kole předvedl dobrý výkon na hřišti Heart of Midlothian a výhra 3:0 tedy nikoho nepřekvapila. Nyní je v tabulce na šesté příčce, se stejným počtem bodů jako Motherwell, ale se zápasem k dobru. Středeční utkání zmeškal Peter Pawlett, který měl problém s kolenem, nyní už by však měl být připraven. Do konce sezóny je mimo hru Andrew Considine, návrat Soneho Aluka se však blíží.

Manažer Aberdeenu Mark McGhee je spokojen s výsledky svého týmu a doufá, že proti Motherwellu předvedou hráči stejný výkon jako proti Hearts. "Pro mě je hlavní to, že produkujeme působivé výkony. To má za následek vítězství a body. Minulý týden jsme byli o poločase vypískáni, teď tady ale sedím se šesti body a nic proto měnit nebudu," prohlásil spokojený McGhee.

Motherwell na hřišti Falkirku zklamal, v nepohledném utkání uhrál pouze bezbrankovou remízu. Do sobotního zápasu nemůže nastoupit suspendovaný záložník Giles Coke, který v minulém kole dostal červenou kartu. Jediným dalším chybějícím hráčem bude zraněný Shaun Hutchinson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC22156151:1451
2.Celtic FC21125443:2341
3.Hibernian FC21116433:1839
4.Dundee United22108431:2738
5.Heart of Midlothian2277820:2428
6.Aberdeen FC2076717:1927
7.Motherwell FC2169626:2927
8.St. Johnstone FC1955928:3720
9.St. Mirren FC21551120:3020
10.Hamilton Academical20451116:3317
11.Kilmarnock FC21361212:2715
12.Falkirk FC20281016:3214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele