Premier League - preview 21. kola

31.12.2012, 22:15, aktualizováno 02.01.2013, 08:45
Previews
Chelsea doma hostí poslední tým tabulky Queen's Park Rangers a v případě úspěchu se posune zpět před Tottenham na třetí příčku. Liverpool může poskočit na pozici osmou, pokud doma porazí Sunderland, Newcastle pak hodlá udělat krok směrem od sestupové zóny v zápase s Evertonem...
Chelsea FC - Queen's Park Rangers  (středa 20:45)
Velkého favorita má malé londýnské derby mezi Chelsea a Queen's Park Rangers. Zatímco domácí tým se pomalu mění ve vítěznou mašinu, tak hosté se po premiérovém vítězství v této sezóně znovu vracejí do starých, neúspěšných kolejí.

Příliš mnoho fanoušků Chelsea nebylo nadšeno, když se koncem listopadu dostal na manažerský post namísto Roberta Di Mattea španělský stratég Rafael Benítez. Pod jeho vedením ale začínají Blues znovu vítězit, od prohraného finále na mistrovství světa klubů totiž předvedli gólová galapředstavení v poháru v Leedsu i proti Aston Ville, po těsných výsledcích pak uspěli na půdě Norwiche i naposledy Evertonu.

Nyní má Chelsea před sebou výrazně snazší úkol, doma na Stamford Bridge má porazit poslední tým tabulky Premier League QPR a díky tomu se vrátit před Tottenham na třetí místo. Chybět jí bude Petr Čech, který si z Goodison Parku přivezl zranění třísla, mimo hru je i nadále další dlouholetá opora John Terry kvůli kolenu.

Přesně v polovině prosince se Queen's Park Rangers mohli radovat z první ligové výhry v této sezóně, na kterou čekali vůbec nejdéle ze všech účastníků Premier League v historii. Od té doby ale vrásky na čele manažera Harryho Redknappa znovu kvapem přibývají, tým totiž nebral žádné body z vyrovnaných zápasů v Newcastlu a proti West Bromwichi, v posledním kole pak doma prohrál s Liverpoolem jasně 0:3.

QPR se pokusí na Stamford Bridge vyhrát poprvé od dubna 1983, kdy zde uspělo v poměru 2:0, což bylo jedno ze dvou vítězství z jedenácti vzájemných zápasů proti Chelsea. Redknapp ovšem půjde do zápasu bez tří nebo čtyř hráčů, kteří si z posledního utkání odnesli koňary, jejich jména ale zkušený manažer odmítl prozradit. Mimo hru definitivně zůstává Park Ji-sung, který se po zranění kolena sice již vrátil k tréninku, dnešní zápas ale ještě nestihne.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Turnbull - Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Cole - Luiz, Lampard (Ramires) - Mata, Oscar, Hazard - Torres
Queen's Park Rangers - pravděpodobná sestava:
César - Onuoha, Nelsen, Hill, Traoré - Taarabt, Mbia, Diakité, Wright-Phillips - Mackie, Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Sunderland AFC  (středa 20:45)
Jako by v Liverpoolu byla ta správná ledovatka, na níž ujdete krok vpřed a pak se o ten samý jeden sklouznete zpátky dozadu. Reds totiž přesně v tomto stylu v nedávné době (ne)bodují. Vyhráli na West Hamu, prohráli doma s Villou; porazili Fulham, neuspěli ve Stoke-on-Trent; přemohli QPR...

V Liverpoolu na rok 2012 asi s úsměvem od ucha k uchu vzpomínat nebudou. Úspěchy na domácí pohárové scéně totiž hravě kompenzuje pouhých 46 bodů vytěžených z 39 ligových zápasů. Rival z Manchesteru pro srovnání nasbíral 93 bodů, přičemž Reds jenom těsně předčili takový Sunderland (o tři korálky). Novoroční předsevzetí tedy u řeky Mersey nemůže být prozaičtější než: "buďme lepší".

Otázkou však zůstává, zda zrovna Black Cats budou tím ideálním soupeřem pro vstup do nového kalendářního roku. Na Anfield Road totiž bodovaly v obou předešlých případech, přičemž svému věhlasnějšímu sokovi podlehly všehovšudy jednou z posledních pěti pokusů.

Navíc to s nimi poslední dobou vypadalo tak, že se sbírají z nepěkné mizérie. Poprvé od měsíce února zaznamenaly dvě výhry v řadě, minule ovšem přišel silný Tottenham a s ním již osmá prohra v sezoně. V tomto druhém nesmírně složitém utkání si tedy Sunderland bude klást minimálně dva cíle: pokračovat ve zlepšeném ofenzivním projevu a vrátit se na vlnu neporazitelnosti. Tak by Mackems určitě rádi dosáhli i jen prostřednictvím plichty, což by se ani na začátku sezony v souvislosti s častým označením "remízový král" nejevilo být nereálné - teď však Black Cats čekají na nerozhodný výsledek už sedm kol v kuse.

Liverpool na sklonku roku udeřilo zranění levého beka Josého Enriqueho, což bude znamenat přeskupení ofenzivních řad - do obranné linie se totiž nejpravděpodobněji stáhne Downing. Mimoto bude Reds zajímat především to, zda se virus, který minule na stadion nepustil manažera Rodgerse i náhradního brankáře Jonese, nestihl rozšířit kabinou.

Zadní stehenní sval stejně jako Enriqueho nepustí na plac kapitána Johna O’Sheu, který si nedávno připsal premiérový zásah v dresu Sunderlandu. Kromě této zprávy už na severu země registrují jen jednu další významnější, a to ryze pozitivní - post levého beka znovu zastane Danny Rose, jenž nemohl naskočit do duelu se svým kmenovým klubem Tottenhamem.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Johnson, Škrtel, Agger, Downing - Lucas, Gerrard, Allen (Henderson) - Sterling, Suárez, Shelvey
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Gardner, Kilgallon, Cuéllar, Rose - Johnson, Larsson, Colback, McClean - Sessegnon - Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Everton FC  (středa 21:00)
Dvě úplně odlišné půlky právě uplynulého kalendářního roku si budou v souvislosti s číslovkou 2012 pamatovat v Newcastlu. Jaro senzační - jízda až k pohárovým příčkám; podzim vesměs katastrofální, minimálně po herní stránce. Což jedině podpořila loňská derniéra alias výbuch 3:7 s Arsenalem. Jak se po tomto trapasu Straky revanšují proti Evertonu?

Je to celkem paradox. Newcastle se na sklonku roku jevil jako atraktivnější soubor, ostatně dvěma členům Big Four hnedka po sobě nastřílel tři branky; na druhou stranu se ale fatálně zhoršil vzadu, vždyť od ManUtd a Arsenalu inkasoval dohromady 12krát a stal se vůbec prvním mužstvem historie Premier League, které dvakrát po sobě třikrát udeřilo, a přesto zároveň dvakrát po sobě nebodovalo. Na druhou stranu Toffees si v tomto směru nemohou moc vyskakovat. Tim Howard zatím působí všelijak, jen ne jistě, což dokumentuje skutečnost, že již 15 kol čeká na nulu.

Nicméně Everton má ve srovnání s Newcastlem pořád daleko méně problémů (Straky mohou přidat třeba nejistou budoucnost jasně nejlepšího střelce týmu Demby Ba). Karamelky za sebou totiž jinak mají báječný podzim - určitě jeden z nejlepších pod manažerem Moyesem - a pořád se drží na dohled Ligy mistrů. Ze šestého fleku na ní aktuálně ztrácejí pět bodů (plus má Chelsea k dispozici dohrávku se Southamptonem). Jakkoliv tedy závěrem kalendářního roku doma nepříjemně podlehli právě Blues a utrpěli tak sedmou porážku v uplynulých 12 měsících (NUFC jich má deset jenom v této sezoně), rozhodně mají z čeho vycházet a odkud těžit optimismus.

Co zároveň Toffees může dodat na sebejistotě, je návrat nejlepšího střelce týmu Marouana Fellainiho. Bez něj si sice Everton věděl solidně rady, přesto jej po těch třech kolech trestu každý fanoušek uvidí moc rád. Naopak Darron Gibson zase jednou upadl na marodku, tentokrát zhruba na měsíc s nataženým stehenním svalem.

Alan Pardew bude muset trochu šachovat s defenzivní linií, neboť Danny Simpson si při ostudě s Arsenalem zlomil palec u nohy. Na pravou stranu obrany by se tedy ze stopera mohl přesunout Perch, potažmo je připraven naskočit mladík Tavenier. Cabaye se Stevenem Taylorem už ostřeji trénují, na plnou zápasovou zátěž to však ještě určitě není.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Perch, Coloccini, Williamson, Santon - Obertan, Tioté, Bigirimana, Marveaux - Cissé, Ba
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Jagielka, Heitinga, Distin, Baines - Naismith, Osman, Hitzlsperger, Pienaar - Fellaini - Jelavić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Fulham FC  (úterý 13:45)
Domácí budou jasným favoritem klání. Síly sedmého týmu otestuje čtrnáctý Fulham. Cottagers už čtyři zápasy nevyhráli, West Brom se naopak zvedá. Tým bude opět spoléhat na mladého Lukakua, jenž táhne tým se šesti góly.

Nový rok uvítají dva celky v naprosto jiném rozpoložení. Vraťme se v čase o rok zpátky. Před dvanácti měsíci odešel od Baggies manažer Roy Hodgson vstříc reprezentační výzvě a jeho post vyplnil debutant Steve Clarke. Mnoho fanoušků volba vedení nepotěšila. O rok později jsou na tom Baggies ale o celých jedenáct bodů lépe, což jejich dosavadní maximum. počáteční nedůvěra ke Clarkově kompetencím tedy může být zapomenuta.

Základem úspěchu je především domácí forma, na stadionu The Hawthorns se týmu Stevea Clarka opravdu daří a nyní to bude pro hosty z Fulhamu opravdu velká výzva. Před rokem slavili hráči na domácí půdě pouhé dvě výhry. V této sezoně už se můžou hráči Baggies pochlubit mnohem lepším skóre - ze třiceti možných bodů jich na The Hawthorns získali hned dvaadvacet! Bez bodu odcházeli pouze ze zápasu se Citizens a Stoke City.

Hlavní výzvou pro Clarkův tým tedy zůstává vyrovnanost a udržení formy. Pokud se manažeru Clarkovi podaří pokračovat v tomto trendu ještě ve zbývajících osmnácti zápasech, můžeme za určitých okolností vidět West Bromwich Albion v první šestce!

Hlavní cíl Fulhamu je v zásadě jednoduchý - najít zpět ztracenou formu a recept na vítězství. Bez výhry jsou totiž Cottagers poslední čtyři zápasy. V posledních dvanácti utkáních zvítězili hráči Fulhamu jen jednou, což jim začíná docházet při pohledu pod sebe. Fanoušci určitě čekali mnohem větší přísun bodů, zvláště z posledních dvou zápasů. Utkání se Southamptonem a Swansea ale přinesla jen jediný bod, což je znepokojující.

Manažer Martin Jol dobře ví, že jeho hráči musí odvést maximum práce, pokud chtějí nad Baggies dominovat. Rychlé kontry a pečlivá obrana budou nyní klíčem k úspěchu. Navíc se Jol setkává s týmem, v němž v osmdesátých letech působil coby hráč. Jeho starosti se rozšiřují o zranění Marka Schwarzera, který by se ale měl dát do pořádku. Z důvodů zranění nenastoupí ani Mahamadou Diarra a Mladen Petrič.

V táboře West Bromu panují obavy ohledně zdravotního stavu mnoha hráčů základní sestavy. Mimo hru budou pravděpodobně Youssouf Mulumbu, Jonas Olsson, Goran Popov, Steven Reid a Claudio Yacob. Statistiky z minulého utkání jsou nakloněny hostům, kteří nad West Bromwichem vyhráli o tři branky.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Jones, McAuley, Tamas, Ridgewell - Fortuné, Dorrans, Brunt, Odemwingie - Morrison - Lukaku
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Schwarzer - Riether, Hughes, Hangeland, Riise - Duff, Baird, Sidwell, Kačaniklič - Ruiz - Berbatov
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - Aston Villa  (úterý 16:00)
Hráči Swansea se po vynikajícím startu trochu vzdálili od pohárových pozic, naposledy ale porazili Fulham a nyní mají ideální šanci tuto výhru potvrdit - na jejich hřišti se představí trápící se Aston Villa...

Villans jsou ve velké krizi a podobně jako loni budou bojovat o záchranu. V polovině prosince sice vyhráli v Liverpoolu, od té doby ovšem odešli s prázdnou ze zápasů s Chelsea, Tottenhamem a Wiganem, to vše při hrozivém skóre 0:15 a bilanci pouhých čtyř střel na brankáře soupeře.

Hosté jsou v tabulce sedmnáctí, patří jim tedy první nesestupová pozice. "Jsme v těžké situaci, je to absolutní boj, který musíme zvládnout," říká manažer Paul Lambert.

"Teď musím strávit prohraný zápas a pak se uvidí. Je potřeba hráče povzbudit a zvednout se. Naši situaci jenom zhoršuje to, že spousta hráčů není k dispozici, a nejsem si vůbec jistý, že budou brzy v pořádku," poukazuje na častá zranění, která jeho tým letos ničí.

Aston Villa v roce 2012 prohrála 18 ligových zápasů, čímž vyrovnala vlastní klubový rekord. Jednu z porážek ji uštědřili i hráči Swansea, a to 2. ledna.

Manažer Paul Lambert může znovu počítat s Fabianem Delphem, který se vrací po trestu, zranění ovšem zůstávají Darren Bent, Gabriel Agbonlahor, Charles N'Zogbia, Ron Vlaara Nathan Baker.

Fanoušci domácích se v minulém kole po čtyřzápasové odmlce znovu dočkali výhru, když jejich tým vyhrál 2:1 na půdě Fulhamu. I díky tomu je desátý se ziskem 28 bodů a pětibodovým mankem na pátou pozici.

Až na poslední chvíli se rozhodne o tom, zda bude moci nastoupit kanonýr Michu (kotník), nejistý je rovněž start Angela Rangela (lýtko). Do sestavy by se pak mohli vrátit Chico Flores, Michel Vorm a Leon Britton.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Stoke City  (úterý 16:00)
Ani na Nový rok si anglická Premier League nedá pokoj, a tak si hráči Silvestr rozhodně neužijí v alkoholovém opojení. Platí to nejspíš i pro Maria Balotelliho, jehož Manchester City hraje jeden ze sedmi sobotních klání v roce 2013. Soupeřem mu bude v poslední době neporazitelný Stoke City.

Bilance svěřenců Tonyho Pulise je vskutku obdivuhodná. Jak mizerně letošní sezonu zahájili, tak skvěle zvládli druhých deset utkání. Pět vítězství, pět remíz - toť jest nejdelší série neporazitelnosti ze všech klubů Premier League v současné době. Škoda jen, že Potters v posledních pěti zápasech jen jednou zvítězili, zamrzí především domácí remíza se Southamptonem z minulého kola.

Nejlepší obrana v Anglii v něm od nováčka soutěže inkasovala hned tři góly a nakonec byli hráči Stoke rádi, když v oslabení uhráli plichtu 3:3. Stejný počet gólů dostal v sobotu i Manchester City, ten nicméně dokázal v Norwichi dát ještě o jeden víc a přestřelku 4:3 zvrátil ve svůj prospěch. Udržel tak ztrátu na vedoucí United na sedmi bodech.

Vzájemná utkání mezi Man City a Stoke dopadají v posledních letech stále stejně. Na Etihad Stadium (až na jedinou remízovou výjimku z FA Cupu) vítězí domácí, na Britannii se vždy body dělí. Stalo se tomu tak čtyřikrát za sebou v lize a nerozhodným stavem skončila i základní hrací doba v FA Cupu v roce 2010. Největší vzpomínku na sebe mají soupeři z května 2011, kdy se ve Wembley střetli o titul zmíněného turnaje - Citizens tehdy díky Yayovi Tourému zvítězili 1:0.

Záložník z Pobřeží slonoviny bude tahounem City i tentokrát a sekundovat mu mohou takřka všechny opory. Mimo hru je jen dvojice pravých obránců, Maicon ani Richards si s jistotou nezahrají. Stejně tak Jack Rodwell. S otazníkem je situace u Aleksandara Kolarova a Maria Balotelliho.

Pulisovi se zaplaťpánbůh vrací klíčová dvojice obránců, Ryan Shawcross a Geoff Cameron značně scházeli i přestřelce proti Southamptonu. Stoke kromě suspendovaného Nzonziho žádná nová zranění či významnější absence nemá.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Zabaleta, Kompany, Nastasić, Clichy - Y. Touré, Barry (J. García) - Silva, Agüero, Nasri - Džeko (Tévez)
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Begović - Cameron, Huth, Shawcross, Wilkinson - Kightly, Whelann, Whitehead, Etherington - Walters, Jones
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Reading FC  (úterý 16:00)
Tottenham chce potvrdit pohárové ambice a nedávná vydařená utkání. Reading zarazil sérii velmi negativních zápasů, když remizoval se Swansea. Navrch k tomu naposledy vyhrál nad West Hamem a vlnu euforie by rád přeměnil ve tři body také v zápase s favoritem z Londýna.

Kohouti z Londýna jsou na čtvrtém místě, z něhož se jim jen tak nebude chtít. Vidina Ligy mistrů a prestiže s ní spojené je až příliš lákavá. Nynější pozice a předváděná hra bezpochyby imponují i těm skeptičtějším fanouškům Spurs. Villas-Boas je konečně mladým, progresivním manažerem, který rozhodně nemá žádné krátkodobé cíle.

Sám o tom ostatně říká: "Vždy jsem věřil ve své schopnosti, co se trénování týče. Fotbal je nepředvídatelná záležitost, musíte prostě pracovat a výsledky se dostaví. Nemůžete si klást krátkodobé cíle, nechci hrát ve středu tabulky. Chci, aby můj tým patřil mezi nejlepší," zakončuje svou vizi mladý Portugalec.

Z posledních osmi zápasů vyhráli Spurs hned šest zápasů. Mohlo to být sedm, ale modrá polovina Liverpoolu vyhrála díky nastavenému času. Když už jsme u toho, tak žádný klub v Premier League neinkasoval víc gólů v závěrečných minutách zápasu, než právě Boasovi Kohouti. O co horší mají Spurs závěry, o to lépe jim vychází začátek klání - v prvních patnácti minutách jako jediný klub ještě neinkasovali.

Problém by mohl nastat v tomto zápase, protože Tottenhamu bude scházet velšská hvězda Gareth Bale. Zázračný mladík nasbíral příliš velký počet karetních trestů, což komise prostě netoleruje. Uvidíme, jak se s jeho absencí Villas-Boas vyrovná. Jinak se ale zranění týmu Kohoutů vyhýbají. Navíc by měl být k dispozici i obránce Assou-Ekotto.

Baleovy absence bude chtít soupeř určitě využít. A kromě ní také faktu, že Tottenhamu se na domácím stánku White Hart Lane ne úplně daří. Body si odtud odvezly týmy jako Stoke City, Wigan, Norwich a West Bromwich Albion. O zlepšené hře týmu manažera Briana McDermotta již byla řeč, o výsledcích ani nemluvě. Čtyři body ze dvou zápasů a navíc obě čistá konta, to je výborný vánoční dárek pro mnohé příznivce klubu.

Stále je ale Reading namočen v sestupové zóně. A pokud nechce sestoupit, měl by zapracovat na své momentální formě a využít jí ke zlomení statistik. Manažeru McDermottovi bude chybět pouze dvojice Jason Roberts - Alex McCarthy. Poslední tři zápasy vyhrál Tottenham - naruší nyní Reading jeho vítěznou statistiku?
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Gallas, Vertonghen, Naughton - Lennon, Sandro, Dembélé, Dempsey - Defoe, Adebayor
Reading FC - pravděpodobná sestava:
Federici - Gunter, Mariappa, Pearce, Harte - Kébé, Karacan, Leigertwood, McAnuff - Guthrie - Pogrebnyak
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Norwich City  (úterý 16:00)
Oba týmy hladoví po úspěchu. Domácí West Ham se už dlouho trápí bez výhry, na tu nedosahují ani hosté z Norwiche. Kladiváři potřebují dobrý start do nového roku a tak nás čeká zajímavý souboj sousedů v tabulce.

V minulém kole jel West Ham do Readingu, ale odjížděl s prázdnou. Branka Pavla Pogrebnjaka rozhodla o třech bodech pro domácí. Z posledních osmi zápasů tak West Ham vyhrál pouze jeden. Zvlášť dobře na tom ale není ani Norwich, který nevyhrál již tři zápasy v řadě. Toho bude chtít využít hlavně Sam Allardyce, manažer domácích Kladivářů.

"Potřebujeme nutně vyhrát, vrátit se na vítěznou vlnu," říká zkušený Allardyce. "Chci vidět, že si nyní lépe vytváříme šance a že je hlavně umíme proměnit. Pokud ne, bude to pro nás ještě dos těžké. Do svých šancí nevkládáme dostatek kvality, což by se nám nemuselo vyplatit. Chápu, že každý je v této fázi sezony unaven, ale chci vidět zlepšení."

Sam Allardyce se musí vyrovnávat s množstvím zranění, mimo hru jsou třeba Andy Carroll a Mohamed Diame. Kromě nich ale "Big Sam" nemůže počítat s kapitánem Kevinem Nolanem a Jamesem Collinsem. Dobrou zprávou je naopak návrat trojice v podání Alou Diarra, Ricardo Vaz Te a Jack Collinson. Allardyce uznává, že mnohá zranění mohou stát jeho tým velmi cenné body.

"Od zápasu s Chelsea se nám základní osa kádru úplně rozpadla a nebyli jsme schopni dát dohromady konkurenceschopný tým. Za normálních okolností, když sehrajete tak dobré utkání a vytěžíte z něj body, je to pro vás jako nakopnutí, které vás donutí hrát mnohem lépe. Kvůli zraněním se nám ale stal opak a naše výsledky byly horší a horší. Všechno se točí kolem hráčova zdraví. A kolem toho, abyste ho zdravého udrželi co nejlépe," vidí Allardyce jasné východisko.

Jednoduchou pozici ale nemá ani soupeř. V jeho táboře by měli chybět Steve Morison, kapitán Grant Holt, brankář John Ruddy a záložník Bradley Johnson. Manažer Chris Hughton ale věří, že jeho tým má dostatek morálních sil, by otočil špatně se vyvíjející situaci ve svůj prospěch.

Přestože Kanárci prohráli tři poslední utkání, Hughton prý viděl mnoho pozitiv, díky nimž by jeho tým neměl ztrácet sebeúctu ani naději na zlepšení. Norwich měl sérii deseti zápasů bez prohry, kterou uťal až West Bromwich Albion. Po tomto zápasu prohráli Kanárci také další dvě utkání. Nutno podotknout, že jejich soupeřem byla Chelsea a Manchester City. Přesto si manažer Hughton myslí, že jeho tým je dostatečně způsobilý udržet prvoligovou příslušnost i pro nadcházející sezonu.

"Procházíme sice těžkým obdobím, ale také si musíme uvědomit, že jsme se poslední zápasy museli postavit velmi těžkým soupeřům," vidí pozitiva porážek Hughton. "K bodům jsme měli blízko každý zápas, vždy jsme prohráli jen o gól. Musíme být ale realističtí - proti těžším oponentům se nám zkrátka nedaří. Vidím jedno východisko. Každý zápas prostě beru jako šanci uspět, změnit negativní věci k lepšímu, začít vyhrávat," dodává odhodlaně Hughton.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Jääskeläinen - Demel, Reid, Tomkins, O'Brien - Taylor, Collison, Noble - Vaz Te, Cole, Jarvis
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Bunn - Martin, Bassong, Turner, Garrido - Snodgrass, Tettey, Howson, Pilkington - Hoolahan - Holt
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wigan Athletic - Manchester United  (úterý 16:00)
Sedm bodů náskoku na čele a pět měsíců před sebou. Manchester United určitě musí mít na paměti svou vlastní loňskou ztrátu osmibodového náskoku během šesti zápasů, která ho de facto stála titul, a tak něco jako zaváhání na půdě Wiganu nepřipadá v úvahu. Tím spíš proti oblíbenému sokovi; den po 71. narozeninách Sira Alexe Fergusona; a v den, kdy to United běžně jde...

ManUtd má zvláštní formu v prvních novoročních ligových duelech. Uvážíme-li minulé desetiletí, zjistíme, že pokud k onomu konkrétnímu výsledkovému vstupu do nového kalendářního roku došlo hned 1. ledna, Red Devils nikdy neregistrovali porážku. West Bromwich to schytal předloni a před ním neuspěly ani celky Birminghamu, Middlesbrough a Sunderlandu; jen Newcastle se zmohl na remízu. Naopak pokud se vykopávalo později, ďáblové slavili všehovšudy ve dvou z pěti případů.

Fergusonovy doznívající narozeniny tedy nakonec budou mít kouzelný vliv, zdá se; a ostatně i ve chvílích, kdy na ně teprve mělo dojít, se ManUtd proti Wiganu činil jako divý. Na Boxing Day ho přemohl hned dvakrát (3:1 a 5:0), vpředvečer silvestra jednou (5:0); pokaždé nicméně šlo o domácí zápasy. Tentokrát se parta pod vedením legendárního Skota vydává na DW Stadium, kde v tomto roce již jednou senzačně padla. V dubnu (33. kolo) zaznamenala ve Wiganu jedinou porážku od tohoto soupeře ve vlastních dějinách a ta hned byla součástí oné krize vrcholící ve ztrátu parádního náskoku na čele tabulky.

Těmto soupeřům se ještě nikdy nenarodil remízový výsledek a vzhledem k tomu, jak jsou prozatím MU s Wiganem letos k plichtám náchylné (United s jednou rekordmany, Latics se třemi dělený druhý nejmenší počet), ani tentokrát se nedá předpovídat. Naopak střelecké trápení atletů se předpovídat dá celkem v pohodě. Jednak Wigan při tom slavném vítězství skóroval jednou jedinkrát v sedmi posledních vzájemných střetnutích; jednak ani letos jistotou v koncovce nikterak nepřekypuje - vyniká snad akorát tři dny starý debakl ztrápené Aston Villy.

Roberto Martinez také patrně zůstane věren jedenáctce, která závěrem roku 2012 Lambertův soubor přejela hladce 3:0. Antolin Alcaraz, Albert Crusat, Antonio Lopez, Ryo Miyaichi i Ben Watson jsou totiž stále mimo. Naopak Sir Alex Ferguson už dopředu avizoval změny; ty se budou nejspíš týkat Van Persieho, Rafaela a Jonese jakožto pravděpodobných navrátilců do zahajovací sestavy.
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Al Habsi - Caldwell, Ramis, Figueroa - Boyce, McCarthy, McArthur, Beausejour - Koné, Di Santo, Maloney
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Rafael, Ferdinand, Vidić, Evra - Valencia, Fletcher, Jones, Young - Hernandéz, Van Persie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.60 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - Arsenal FC  (úterý 18:30)
Rčení "jak na Nový rok, tak po celý rok" určitě všichni znáte a ne jinak tomu bude na Emirates Stadium; tam by si to ale po zkušenostech s Newcastlem nejraději upravili na "jak na závěr roku, tak po celý příští rok". Senzační debakl 7:3 a galapředstavení Thea Walcotta, to se nyní Arsenal bude pokoušet alespoň nějakým pozitivním způsobem rozvinout na půdě Southamptonu.

Pro Thea Walcotta bude shodou okolností tento novoroční mač nesmírně pikantní událostí. Poprvé od ledna 2006 a svého přestupu na Emirates Stadium se vrací na stánek, který ho odkojil, na jihoanglické St. Mary’s. Právě tam jako čerstvě 16letý teenager (13 dní po svých narozeninách) debutoval v ligové soutěži, přirozeně jako nejmladší debutant v dějinách klubu. Od té doby uběhne přesně sedm let, přesto je dál považován za hráče ve vývoji; a letos i tahouna Gunners. Walcott má koneckonců stále nejlepší průměr "kanadského bodu" na zápas, co se kombinace Premier League a ligového poháru týče...

A v pohodě by měli být i jeho spoluhráči. Jestliže si po nevydařeném prvním prosinci a prohře se Swansea dali slib, že ve zbytku poměrně jednoduchého programu takřka uplynulého kalendářního roku už neztratí, předsevzetí se jim povedlo splnit do puntíku. Se skóre 15:6 přejeli všechny čtyři soupeře, a to ještě WHU mělo (nejspíš) štěstí, že kvůli stávce londýnských dopraváků vyběhne proti Kanonýrům až v lednu.

Právě Soton, který na závěr roku 2012 při remíze se Stokem rovněž inkasoval tři branky, by se nyní teoreticky mohl postarat o to, že Hammers za pár dní budou mít o něco lepší výchozí pozici, než by bývali měli na Boxing Day. A úplně bez šance Saints být nemusejí; když nic jiného, oproti podzimnímu měření sil na Emirates Stadium (6:1) už sbírají body a vypadají být slušně připraveni na záchrannou misi, která se jim během jarní části sezony rozhodně nevyhne. Hoši ze St. Mary’s sice z vedoucích pozic poztráceli již 17 bodů, avšak v posledních dvou měsících je potkali všehovšudy tři prohry za 11 kol.

Arsenal na Nový rok strhl na svou stranu rekordních šest klání včetně minulých čtyř, a o vylepšení už tak skvostné bilance teď bude usilovat i za (minimálně mentální) pomoci Tomáše Rosického i Pera Mertesackera, který utkání s Newcastlem přetrpěl v horečkách. André Santos s Abouem Diabym se teprve následující týden vrátí do plného tréninkového cyklu.

Kapitán Southamptonu Adam Lallana zůstává po úrazu kolene zkraje prosince na marodce, naopak menší problém vstřebal Nathaniel Clyne. Do základní sestavy by se mohl vrátit Gaston Ramirez, jenž před pár dny odpočíval.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
K. Davis - Clyne, Fonte, Yoshida, Shaw - Puncheon, Schneiderlin, Cork, Ramírez - S. Davis - Lambert
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Sagna, Mertesacker (Koscielny), Vermaelen, Gibbs - Wilshere, Cazorla, Arteta - Ramsey, Walcott, Podolski (Gervinho)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United20161350:2849
2.Manchester City20126238:1942
3.Chelsea FC19115339:1838
4.Tottenham Hotspur20113636:2636
5.Arsenal FC1996439:2133
6.Everton FC2089333:2533
7.West Bromwich Albion20103728:2533
8.Stoke City20611321:1729
9.Liverpool FC2077631:2628
10.Swansea City2077629:2428
11.Norwich City2067723:3225
12.West Ham United1965822:2323
13.Sunderland AFC2057821:2622
14.Fulham FC2056930:3621
15.Newcastle United20551026:3720
16.Wigan Athletic20531222:3518
17.Aston Villa20461015:3918
18.Southampton FC19451026:3717
19.Reading FC20271122:3713
20.Queen's Park Rangers20171216:3610

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2939)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele