Představení účastníků MS 2022 - Španělsko

15.11.2022, 20:00
Profily, historie
Radost hráčů Španělska (© AFP)
Ve Španělsku je před mistrovstvím světa rozporuplná atmosféra. La Roja tradičně míří na mundial jako jeden z širší palety favoritů, u kterého by účast v bojích o medaile nebyla úplným šokem. Už po nedávné nominaci trenéra Luise Enriqueho se však začalo spekulovat, zda tým skutečně jede v ideálním složení a může se s nejlepšími vůbec měřit.

Enrique zabíjí Španělsko; Vynechat Thiaga, Ramose a De Geu je směšné; Každý klaun se Spotify v p*deli je v týmu, vtipné; zněly rozhořčené tweety od španělských fanoušků. Opomenutí zmíněného tria vyvolalo rozruch, jenže Enrique dle svého zvyku necítil potřebu svá rozhodnutí obhajovat. Drobná pachuť na jazyku tak řadě příznivců zůstává.

Snad i proto se chytré hlavy v PR týmu španělské reprezentace rozhodly spustit revoluční projekt na Twitchi, kde bude právě Luis Enrique komunikovat přímo s fanoušky a sdělovat jim svoje dojmy ze zápasů - tedy obsah, který se dříve k příznivcům dostával výhradně skrze média. Jde o mimořádně vstřícný krok, díky němuž se španělský tým o něco víc přiblíží ke svým podporovatelům a nabídne jim nejen střípky ze zákulisí, ale také snad i část z analytických libůstek Enriqueho notýsku.

Šampioni z roku 2010 mají nač navazovat. Na jedné straně tu máme jeden z nejúspěšnějších týmů nedávné historie, na straně druhé pak reprezentaci, která od zlaté éry na přelomu uplynulé dekády stále hledá cestu zpět na vrchol. Alespoň že nedávné výsledky a výkony naznačují, že správné koleje už možná Španělé našli.

Na loňském Euru se sice zezačátku skupinové fáze trápili a postoupili do vyřazovací fáze až na poslední chvíli i díky památné Dúbravkově minele, ale od osmifinále dál už byl vidět výkonnostní progres. Španělská cesta skončila v semifinále na kopačkách zlatých Italů. Letos na podzim pak La Roja vyhrála skupinu Ligy národů i před Českem či Portugalskem, postoupila do Final Four a potvrdila, že je potřeba s ní na mistrovství světa počítat.

Fotbal v zemi


Hodovní síně, dříve k prasknutí naplněné skvělou paellou a provoněné tím nejlepším jamónem, poslední roky zejí prázdnotou. Španělský fotbal v nedávné minulosti vládl světu a tiki-taka, kterou zavedli Luis Aragonés a Vicente del Bosque a jíž ještě zdokonalil (či přetvořil) Pep Guardiola, řadu let určovala fotbalové trendy.

Výsledkem byla nejen dominance na reprezentační scéně a tři velké zlaté úspěchy za sebou, ale také ovládnutí klubového fotbalu. Mezi roky 2009 a 2018, tedy během deseti sezón, vyhrál španělský tým Ligu mistrů sedmkrát. Čtyři tituly získal Real Madrid (včetně třech v řadě), tři další přidala Barcelona.

Ruku v ruce s úpadkem národního týmu však poslední roky přišel i ústup z klubové scény, kde má nyní navrch Premier League. Na vině jsou i marketingové vlivy, jelikož nejvyšší anglická soutěž dokáže svůj produkt prodávat mnohem lépe a za mnohem větší částky. Špičkou ledovce bylo letní počínání Barcelony, která se výměnou za investice do aktuální podoby kádru vzdala určité části svých výdělků z let příštích. Jak jí to (ale i další španělské kluby, které se musely uchýlit k podobným krokům) ekonomický ovlivní, uvidíme v příštích letech.

Zpět ale k reprezentační kopané. Ta se vedle slabších výsledků uplynulou dekádu musela vypořádávat i s bezprecedentním chaosem okolo hlavních trenérů.

Vše přitom zpočátku vypadalo náramně. Po legendárním Del Bosquem převzal v roce 2016 otěže Julen Lopetegui a během dvaceti zápasů ani jednou neprohrál. Na MS 2018 proto vedl Španělsko jako jeden z favoritů. Krátce před startem mundialu ovšem Real Madrid oznámil, že od příští sezóny povede Bílý balet v roli hlavního kouče právě Lopetegui, a to španělská asociace nerozdýchala. Julen musel druhý den vyklidit kancelář, do níž se po dobu šampionátu pomyslně nastěhoval Fernando Hierro.

Klid zbraní nenastolil ani Luis Enrique, jenž nastoupil v létě 2018 a pro změnu si do realizačního týmu vzal až příliš ambiciózního asistenta. Enrique se coby hlavní kouč v roce 2019 na půl roku stáhnul, aby se mohl starat o těžce nemocnou dceru. Jeho pravá ruka, Robert Moreno, tak vedl Španělsko 9 z 10 kvalifikačního zápasů na Euro 2020 a zvládl to suverénně - bez jediné porážky. Snad i proto si pak začal šéfovský post začal nárokovat trvale, i pro samotný evropský šampionát. A brutálně narazil.

Nejenže o pozici hlavního trenéra po Enriqueho návratu přišel, jeho nadřízený jej navíc následně ze svého realizačního týmu pro absenci loajality kompletně vypoklonkoval.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


O zlatém šampionátu z roku 2010 už padla řeč. Španělé dokázali třikrát ovládnout mistrovství Evropy, ale jednoznačně největším úspěchem je právě světový titul z Jihoafrické republiky. Na vítězný gól v prodloužení z kopačky Andrése Iniesty, jenž obratem svlékl dres a odhalil nátělník na počest tehdy nedávno zesnulého Daniho Jarqueho, se bude od Girony až po Tenerife vzpomínat navěky.

Žádný další velký úspěch na světové scéně totiž španělští fanoušci ani pamatovat nemůžou, protože odkaz La Roja na mundialech je slušně řečeno neuspokojivý. S výjimkou omílaného triumfu zpřed dvanácti let se Španělé probojovali do semifinále jen v roce 1950. Dokonce i zlatá španělská generace 60. let okolo Luise Suáreze, která opanovala Euro 1964, na světových mistrovstvích selhala. Jak na turnaji 1962 v Chile, tak o čtyři roky později v Anglii z toho byla jediná výhra a konec už ve skupině.

Nelze zapomenout ani na fatální kolaps již končící druhé zlaté španělské generace, která navázala na tradici evropských mistrů světa, jejichž cesta za obhajobou končí už ve skupině. Svěřenci Vicente del Bosqueho nestačili před osmi lety na Nizozemce a Chile. Na posledním mistrovství se Španělsko prokousalo o krok dál - do osmifinále - a protože s domácím Ruskem padlo až na penalty, opustilo dějiště turnaje bez jediné porážky v základní hrací době.

Letos je na čase laťku zase o kousek posunout...

Cesta na šampionát


Skutečnost, že ještě pět minut před koncem posledního kvalifikačního zápasu se Španělé strachovali, aby si postup na mistrovství světa zajistili napřímo, dává na vědomí, že se v žádném případě nejednalo o procházku růžovým sadem.

Do skupiny ke Španělsku byly nalosovány reprezentační týmy Švédska, Řecka, Gruzie a Kosova, no a už při první rundě zápasů si favorit zadělal na problémy. Domácí remíza s Řeckem a prohra ve Švédsku postavily La Roja do pozice, která v následujících kláních nesnesla jediné zaškobrtnutí.

Svěřencům Luise Enriqueho se skutečně povedlo další tři zápasy vyhrát a vzhledem k tomu, že největší španělský soupeř - Švédové - po prohře v Řecku senzačně selhali i v Gruzii, byly před druhým vzájemným duelem obou aspirantů na postup karty rozdány ve španělský prospěch. K přímému postupu do Kataru totiž domácím v Seville stačila i remíza.

Španělům tehdy spadl obrovský balvan ze srdce, protože představa houževnatých Švédů, kteří se za ničím neženou a v klidu si drží postupovou dělbu bodů, byla děsivá. Takhle Seveřané museli myslet především na útočení a v samotném závěru přišel Moratův trest. Tehdejší útočník Juventusu měl dvojnásobnou radost, kromě letenek na šampionát si totiž na čas vysloužil i vykoupení z nelibosti španělských fanoušků, kteří často žehrají nad jeho slabou produktivitou.

Trenér — Luis Enrique



zdroj: AFP

Kdyby Luis Enrique z jakýchkoli důvodů usoudil, že nemá zájem pokračovat v kariéře, mohl by to udělat s klidným svědomím. Životopis už totiž příliš vylepšovat nemusí - a stačila mu na to jedna jediná sezóna.

Jak to tak u bývalých skvělých záložníků v Barceloně bývá, dnes dvaapadesátiletý kouč zahájil svoji trenérskou kariéru v barcelonském béčku. Následovala kratší angažmá v AS Řím a Celtě Vigo a pak už laso opět nahodil katalánský velkoklub. Tentokrát s nabídkou štace přímo u A mužstva. Enrique neváhal, se Celtou se rozloučil a odstartoval jedno z nejúspěšnějších období historie klubu.

Hned v první sezóně získal treble (liga, pohár, Liga mistrů) a přidal i trofeje z evropského Superpoháru a MS klubů. O rok později následoval domácí double a pro změnu španělský Superpohár. S takovou sbírkou by si jistě mohl v Barceloně malovat dlouhou budoucnost. V průběhu jarní části své třetí sezóny nicméně oznámil, že potřebuje odpočinek a v létě klub opustí. Bez fotbalu vydržel rok, než jej oslovil španělský národní tým.

Luis Enrique je svéráz. Potrpí si na autoritu a nesnese jakoukoli revoltu v týmu. Robert Moreno by mohl vyprávět. Žádnou velkou diskuzi nevede ani s médii, kdy často necítí potřebu svá rozhodnutí dlouze obhajovat. Za nenominací Thiaga Alcantary údajně stojí osobní rozepře, zatímco Sergio Ramos by (dle určitých názorů blízkých španělské reprezentaci) měl až příliš silné slovo v kabině.

Takticky Enrique částečně oprašuje úspěšný styl ze zlaté španělské éry. Lpí na vysokých procentech držení míče, libuje si v kontrole hry, což mu umožňují mimořádně technicky vybavení střední záložníci. Zároveň je jeho Španělsko obávané pro rychlý přechod do útoku skrze rychlé box-to-box záložníky. Prioritou je silná ofenzíva, jež zároveň tu a tam odhaluje okénka v obraně. Vyšší obranná linie dává prostor především pro rychlé protiútoky.

Tahoun týmu — Pedri



zdroj: AFP

Kapitánem Španělska je možná Sergio Busquets, srdcem nejen záložní řady, ale i celého týmu, je však jeho o téměř 15 let mladší kolega. Pedri oslaví dvacáté narozeniny až po prvním utkání na mistrovství světa, a je tak rozhodně nejmladším tahounem v našich představovačkách.

Pedriho vývoj je neuvěřitelně rapidní. V Barceloně se díky jeho talentu pokouší srovnat s tím, že Messiho časy jsou pryč, zatímco vše jak na klubové, tak i reprezentační scéně dává spolu s Gavim naději, že Xavi a Iniesta mohou mít velice zdatné následovníky.

Pedri zaujal už při hostování v Las Palmas a na Camp Nou si velmi brzy naklonil i náročné fanoušky Barcy. Nejen vzezřením, ale i hrou působí minimálně jako pokročilý dvacátník. V 19 letech už je téměř kompletním fotbalistou a příkladem moderního tvůrce hry s nepřebernou kreativitou a brilantním viděním. Vše navíc dokáže dělat ve vysoké rychlosti.

"Viděli jste, jak Pedri hrál? V osmnácti a na tak obrovském turnaji, jako je Euro? Tohle nedokázal ani Andrés Iniesta," nešetřil po loňském šampionátu Luis Enrique superlativy. Dnes tu máme Pedriho ještě o rok a půl staršího a lepšího. A je potřeba se na něj zaměřit opravdu hodně zblízka.

Na prahu slávy — Nico Williams



zdroj: AFP

Vpravdě není zvykem dávat do této rubriky borce, kterému reálně hrozí, že si na turnaji vůbec nekopne. Nico Williams čelí obří konkurenci dalších šesti křídelníků - a minimálně čtyři (spíš pět) z nich jsou v hierarchii nad ním. Ale co si počít, když se španělským týmem jede další pětice mladíčků okolo 20 let, avšak všichni už z příslovečného prahu slávy za sebou vidí jen tečku?

Gavimu je teprve osmnáct, jenže už teď platí za hvězdu světového fotbalu, má na sobě cenovku okolo sta milionů eur a před pár týdny vyhrál anketu Zlatý chlapec pro nejlepšího fotbalistu planety do 21 let. Ansu Fati je na tom podobně, Ferrán Torres jakbysmet, Eric García už má taky dost dlouhý životopis a o Pedrim se ani nebudu zmiňovat.

Zato Nico Williams, mladší bratr stále ještě známějšího Iñakiho, se ještě pod nejzářivější reflektory na fotbalovém pódiu nedostal. V jeho případě jde ale o otázku "kdy", nikoli "jestli". Už v minulé sezóně, ještě coby teenager, začal nakukovat do základní sestavy Athleticu; letos už se pod trenérem Ernestem Valverdem stal stabilním článkem a jednou z opor baskického týmu. Udivuje především explozivní akcelerací, absolutní rychlostí a schopností v soubojích 1 na 1.

V září vstřelil svůj první gól v LaLize, v příštích dvou utkáních následovaly další dvě branky a s nimi i premiérová pozvánka do španělské reprezentace. Proti Švýcarsku a Portugalsku dostal v Lize národů dohromady necelých padesát minut, ale stačilo mu to, aby Luise Enriqueho dostatečně zaujal a vybojoval si místo v nominaci do Kataru.

"Hrozně se mi líbí. Měli jsme ho v mládežnických reprezentacích, sleduji ho už dlouho," uvedl Enrique, který tak rozdělil případný sourozenecký tandem v národním týmu Ghany. "Myslím, že jeho rodina bude nadšená," míní však. "Představte si tu párty, kdyby se oba dva dostali do finále mistrovství světa."

To už se samozřejmě pohybujeme spíš v utopickém scénáři, faktem ovšem zůstává, že Iñaki s Nicem budou teprve druhou sourozeneckou dvojicí v historii světových šampionátů, kteří si na turnaji zahrají v odlišném dresu. Navazují tak na Boatengovi (Německo & Ghana).

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Luis Enrique ve Španělsku staví na vytříbené technice svých hráčů, kontrole hry a rychlém přechodu do útoku. Nejsilnější stránkou La Roja je rozhodně střed zálohy, který bude pravděpodobně ryze barcelonský. To se vzhledem k takřka neexistující přípravné fázi před turnajem může ukázat jako obrovská výhoda.

Naopak slabinou je už pár let pozice středního útočníka. Od dob Fernanda Torrese a Davida Villy se ne a ne rekrutovat nový střelec. Dlouhodobě samozřejmě nevyšla ani sázka na rodilého Brazilce Diega Costu, který zafungoval de facto jen na jeden kvalifikační cyklus (plus MS 2018). Teď je jasnou jedničkou na hrotu Álvaro Morata, což je velice dobrý fotbalista do kombinace s kvalitní hrou hlavou, ale k expertovi na zakončení má daleko.

Oporou v brance je po celou Enriqueho štaci gólman Athleticu Unai Simón, na jehož dominantním postavení nic nezměnila ani chyba v osmifinále loňského Eura. Jako dvojka jede Robert Sánchez z Brightonu, na šanci pak čeká další zástupce z Premier League, tentokrát Brentfordu, David Raya. Oba dostali přednost před Davidem De Geou.

Proč se tak stalo, o tom můžeme vzhledem k Enriqueho výřečnosti jen spekulovat. Faktorem může být De Geova náchylnost k minelám, přičemž španělský trenér pro roli dvojky hledal někoho stabilnějšího a mentálně odolnějšího.

Podobně jako v brance, i na krajích obrany není sporu o tom, kdo bude zezačátku turnaje v základní sestavě. Pravá strana patří Danimu Carvajalovi, jemuž kryje záda César Azpilicueta. Vlevo startuje Jordi Alba. Alternaci pak představuje jeho mladičký učeň z Barcelony Alejandro Balde, který teprve dva dny před turnajem nahradil zraněného Gayu.

Stoperskou dvojici budou nejspíš tvořit Aymeric Laporte s Ericem Garcíou. Pozice druhého jmenovaného však není tak jistá, jelikož v Barceloně nepatřil na podzim do ideální sestavy a nad jeho formou visí otazník. Na šanci se proto třepe Pau Torres. Hugo Guillamón jede jako poslední varianta.

Střed zálohy je naproti tomu brutálně přesycený hvězdami. Sergio Busquets pro svou zkušenost stále platí za klíčovou postavu do osy hřiště a zároveň takového tátu dvou hbitých box-to-box štírků, které si piplá i v klubu. Pedri a Gavi budou v Kataru poutat velkou pozornost - tolik talentu na tak malém prostoru se jinde nevidí.

Pakliže by Luis Enrique stál o větší stabilitu v těžišti hry, počítá se, že Gaviho nahradí druhý defenzivní záložník Rodri. Ten ale přeci jen jede hlavně jako alternativa za Busquetse. Náhradníky za běhavé kloučky z La Masie budou primárně Koke, Carlos Soler a Marcos Llorente (v tomto pořadí).

Ofenzivní trio zahajme zopakováním toho, že pozice Álvara Moraty není úplně nejstabilnější. Zároveň mu ale Enrique neveze přímou konkurenci, protože další ryzí útočník ve španělské nominaci není. Jako back-up za Moratu byl v posledních zápasech využíván Marco Asensio, jenž jako falešná devítka nabízí ještě o něco lepší spojení útoku se zálohou.

Skrze jeho "padání" níž při výstavbě útoků a sbírání míčů od záložníků navíc můžou dostat větší prostor pro zakončení křídelníci, jichž naopak Luis Enrique bere do Kataru celou hromadu (včetně právě Asensia). Největší šanci od první minuty mají Ferran Torres a Pablo Sarabia, hned v závěsu jsou ale Dani Olmo či Ansu Fati. Trochu jiný herní styl pak nabízí mladičký Nico Williams i jeho stárník Yéremy Pino.

Za konzultaci při vypracovávání profilu patří dík Rafaelu Gomezovi z Livesport Media.

Tip na umístění: čtvrtfinále


Přípravné zápasy

17.11.2022
Jordánsko
1:3
Španělsko

Program zápasů - skupina E

23.11.2022
17:00
Španělsko
7:0
Kostarika
Dauhá
27.11.2022
20:00
Španělsko
1:1
Německo
Al Khor
01.12.2022
20:00
Japonsko
2:1
Španělsko
Dauhá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
David Raya
15.09.1995
Brentford FC
Robert Sánchez
18.11.1997
Brighton & Hove Albion
Unai Simón
11.06.1997
Athletic Bilbao
Obránci
Datum nar.
Klub
Jordi Alba
21.03.1989
FC Barcelona
César Azpilicueta
28.08.1989
Chelsea FC
Alejandro Balde
18.10.2003
FC Barcelona
Daniel Carvajal
11.01.1992
Real Madrid
Eric García
09.01.2001
FC Barcelona
Hugo Guillamón
31.01.2000
Valencia CF
Aymeric Laporte
27.05.1994
Manchester City
Pau Torres
16.01.1997
Villarreal CF
Záložníci
Datum nar.
Klub
Marco Asensio
21.01.1996
Real Madrid
Sergio Busquets
16.07.1988
FC Barcelona
Gavi
05.08.2004
FC Barcelona
Koke
08.01.1992
Atlético Madrid
Marcos Llorente
30.01.1995
Atlético Madrid
Dani Olmo
07.05.1998
RB Lipsko
Pedri
25.11.2002
FC Barcelona
Rodri
22.06.1996
Manchester City
Pablo Sarabia
11.05.1992
Paris Saint-Germain
Carlos Soler
02.01.1997
Paris Saint-Germain
Yeremy
20.10.2002
Villarreal CF
Útočníci
Datum nar.
Klub
Anssumane Fati
31.10.2002
FC Barcelona
Álvaro Morata
23.10.1992
Atlético Madrid
Ferrán Torres
29.02.2000
FC Barcelona
Nico Williams
12.07.2002
Athletic Bilbao

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (102)

Přidat komentář
Diskostu

načo bral Carvajala a Asensia keď z Barcy mal ešte Roberta a Baldeho....

Reagovat
Rothbard

Protože jsou lepší?

Reagovat
Diskostu

Ale su z Realu...

Reagovat
celeb

Balde zacal hviezdit neskoro vdaka Xaviho experimentom s Alonsom, inak samozrejme 1. volba

Reagovat
Greny

Ot : toto Rusko posralo teď bude pruser

Reagovat
Diskostu

keď to nebolo cielene tak nič nebude...

Reagovat
ondris

Diskusia k vojne už asi nie je...?

Reagovat
Greny

Právě nevím... Ale toto je průser.. ještě zrovna na Poláky ... Ti jsou schopni tam vlítnout .. otázka článek 5?

Reagovat
Greny

Já ztratil po nějakém měsíci přehled o těch diskuzích a těžko říci zda někde je

Reagovat
Rothbard

Jako na EF? Pošlu odkaz do DM. Nechceme tam mít plevel.

Reagovat
Greny

Jojo první měsíc jsem se nějak chytal ale pak jsem nějaký dvě diskuze zaslal a už nevím dik

Reagovat
Rakoid

Můžu taky pls? Nebo jsem plevel?

Reagovat
Benfica

tam bude možno nejaká kontrolná otázka: Putin je... pokiaľ nie je správna odpoveď že kkt, tak to budem radšej plevel

Reagovat
Rakoid

Kkt je ještě hodně mírné označení teda Člověk potřebuje někdy pohled i do druhé skupiny lidí, aby byl na pozoru Moje guilty pleasure, když mám dlouhé chvíle na záchodě, je čtení facebookových komentářů na idnes a podobných stránkách. Z toho už jsem trochu obrněnej, takže.... aspoň by bylo co pročítat na záchodě

Reagovat
Benfica

"názory" na vysratie, doslova

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Gazdo

Tiez by som poprosil. Ja som stratil prehlad tak po dvoch mesiacoch

Reagovat
J0EL

Pls, posli to aj mne. Uz som davno stratil ten lead k diskusiam. Dik.

Reagovat
Leo Rekordman

Pošli aj mne poprosím odkaz so správy. Ďakujem

Reagovat
Cotton

Mohu taky prosím?

Reagovat
Benfica

tajná diskusia n EF? to už je iný lvl

Reagovat
Freedo

Rothary Club

Reagovat
Whitemedia

Takových diskuzí tu je. NFL mělo/má, všelijaké hokeje, já navštěvuji F1 diskuzi.. tajné to není, jen se tam musíš dostat a pak si to zapamatovat.. třeba ty bys mohl založit tajnou Rolando numero uno diskuzi, tam bys zazářil

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
drussbarb

Taky prosím, děkuji

Reagovat
Jackmaker1989

Skor sa ukaze ci nato blafuje alebo nie

Reagovat
Lemiux66

Reagovat
Mass

Jestli raketu poškodila protiraketová obrana a ta místo na Ukrajinu dopadla na Polsko, těžko se to dá považovat za útok na členskou zemi. Když se podívám na mapu, tak je možné, že Rusové vystřelili raketu z Běloruska na Lvov a ta "tečuje" polskou hranici a pokud byla sestřelena, mohla právě dopadnou na ten malý kousek polského území. Každopádně ohromná smůla pro polského traktoristu.

Reagovat
jáá

Reagovat
Milan.B

Nic nebude.... Ukrajinska s300 to je...

Reagovat
Walzer

Kdy se naučíte na fotbalových portálech řešit jen fotbal a né politiku

Reagovat
Pony Slaystation

tak vypadni, tohle je eurofotbal

Reagovat
isokarhu.

Mrte rokov dozadu som tu zažil diskusiu o chove anduliek.....

Reagovat
Mass

Kolikrát sou tady k tématu smysluplnější komentáře než třeba na redditu nebo facebooku.

Reagovat
Elmas

Reagovat
hona.kub

Pokud člověk potřebuje poradit zdravotně, ekonomicky, vztahově, nebo si jen postěžovat na politiku, neznám lepší portál než EuroFotbal. I když sem tu viděl spoustu zvláštních diskuzí, vždy se vše vyřešilo

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Leštit lavičku v Barce nebo Madridu je víc, než být tahounem týmu "druhého sledu", smutná realita.

Reagovat
fenixLFC

hrozne precenovana repre

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak tady vidím konec ve skupině. Nějaká top repre tam skončí a já počítám že Španělsko. Garcia je průměrak, Alba s Carvajalem mají nejlepší za sebou, křídla Torres se Sarabiou jsou sotva průměrná, Morata i když si ty branky vždy dá, tak světový útočník taky není. Nepovolani Ramose a Thiaga je velký fail, vzledem ke kvalitě této nominaci. Hráči dejme tomu kvalitní, ale nikoli světoví. Pokud ještě k tomu nebude hrát Rodri ani Pau Torres. Výbuch. S Němci prohra 0:2, Kostariku dají 2:0 s Japonskem remíza 1:1 a díky skóre (hraje skóre prim při rovnosti bodů ještě doufám?) končí ve skupině. Někdo tipuje že vyhoří Francie, někdo že Belgie, Portugalsko...mě tam prostě vychází Španělsko

Reagovat
Zemun

Karma za Ramosa bude

Reagovat
josepe

Taky si myslím, že to moc slavně s nimi nedopadne. Nemají střelce, jako byl Torres, Villa. Budou zase kroužit dokola, ale výsledky marné.

Reagovat
dylan

Naprostý souhlas

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Modroočko

Vidím to podobne, Španielsku sa podľa mňa nepodarí nájsť strelec a Kostarika a Japonsko idú na tieto MS v pozícii vyslovene defenzívnych tímov (tá defenzíva v podaní Japonska je posledný rok naozaj impozantná). Španieli podľa mňa stratia už na úvod s Kostarikou a potom sa to s nimi povezie.

Reagovat
Seydou Doumbia

Že ztráti i s Kostarikou? No tak to by bylo už brutální ale zase pořád je třeba reálný prohra s Japonskem i Německem a to je taky dost wtf na takovou zemi. Jsem na to zvědav.

Reagovat
kattos

Až teda na Cajvajala, je v top věku a v LM byl famozní

Reagovat
celeb

Thiago je super, ale nie az tak moc to Luchovej koncepcie. On tam chce mat bleskove motorove mysi v Pedrim a Gavim a stredneho dispatchera v Busqovi alebo podobne hrajucom (a hlavne neporovnatelne lepsiom) Rodrim.

De Gea - Unai a Raya su lepsi brankari IMHO, Sanchesa nepoznam.

Ramos - dlho marodoval a nehral. Nie je vobec zohraty s timom. A verim tomu, ze to bol pre Lucha priliz velky kohut na spolocnom dvore.

Reagovat
CHONG

Z nominace jsem dost rozpačitý a předpokládaná sestava vypadá hrozně, ale fandit budu i tak, srdci neporučíš.

Reagovat
O.Giroud

cez Japonsko nemaju sancu

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadím levé obočí, že se dostanou dál než vaše vyhajpované Nizozemsko a Dánsko.

Reagovat
Xavi

Hlavně to Dánsko je úlet, jak z nich všichni dělají favorita, přitom Španělsko má mnohem lepší hráče a z těch dělají, že jako nic moc.

Reagovat
Ángel di María 22

Spanele nemaji vubec nic. Jediny Pedri v zaloze je ok.

Obrana je hodne slaba bohuzel a utok bude silene neproduktivni. Je to brutalni sesup oproti minulosti s ta nominace je zpackana. Navic na takovymhle turnaji to chce i nejake osobnosti - dlouholete tahouny. To ma byt kdo, Busquets?

Reagovat
Xavi

Oproti minulosti je to slabší, ale to taky byla nejsilnější španělská generace.

Možná by ses mohl podívat na výsledky za poslední dva roky.

Nevím, proč by třeba Bus, Alba, Carvajal nebo Rodri neměly být osobnosti.

Reagovat
Visca el barca

Ne.

Reagovat
Kiss Me Polka!

a presto maji ve vsech radach v prumeru lepsi hrace nez treba to dansko

"jediny pedri ok"

Reagovat
Uwe háže buly

Tak u Dánska by taky to čtvrtfinále bylo velký úspěch, naopak tenhle tým by se prostě dostal tak nějak tam, kam patří.

Reagovat
Kiss Me Polka!

A to je právě ta pointa ne? Že tým, pro který je qf standard, automaticky patří mezi světovou špičku (top8) a nemá kadr, kde "není vůbec nic kromě ok ledního.. "

Reagovat
Kiss Me Polka!

Pedriho*

Reagovat
CHONG

Ano, Španělsko má mnohem lepší hráče, ale bohužel buď nejsou v nominaci, nebo budou leštit prkno, jako ta předpokládaná sestava je fakt tragická

Reagovat
drussbarb

Alba ani Sergio a vlastně ani Garcia na základ nemají, snad budou na lávce

Reagovat
smetos

V zakladu nema spanelsko pamalu jedineho hrace s vetsi trofeji. Ten tym bude hladovy a kvalitou prevysuje temer vsechny

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Whitemedia

Vyhajpované Nizozemsko? Návrat v čase o nějakých dvacet let?

Reagovat
Spalovač šancí

Dost možná rozhodující bude hned ten první zápas ...

Reagovat
Doomblade

Rodri nebude v základu? Za mě je to možná nejlepší DM na světě.

Hráči Realu a především Barcelony to asi budou mít vždy snažší s vyhráváním individuálních trofejí i v rámci nominace do španělské repre. Třeba Eric García se mi nelíbil už v City a moc nechápu jeho protěžování. Mrzí mě nenominace dlouhodobě skvělého Thiaga nebo třeba Gerarda Morena. Španělsko asi ve skupině sledovat nebudu.

Reagovat
fenixLFC

akoze to je tiez komedia ze tam bude strasit busquets s gavim/pedrim ked mohli mat uplne snovu zalohu rodri-thiago...

Reagovat
Banikovec7

EURO jsi viděl? Že si takhle dovolíš srovnávat Thiaga s Pedrim.

Reagovat
Phillipinho

Jono, to bylo od Thiaga neco naprosto desive spatneho

Reagovat
penepi

Reagovat
penepi

Reagovat
Xavi

Zatím jednoznačně nejkratší text ze všech účastníků. Trochu odbyté.

Reagovat
jenage

Články stejně nikdo nečte.

Reagovat
Xavi

Tady tenhle typ byste měli, je to zajmavy.

Reagovat
spider_8

Odkdy je Laporte Spanel, nebyl to driv Francouz? Nebo me plete jeho jmeno?

Reagovat
Tuxedo

Začal sa cítiť byť ako Francuz .. o rok dva možno už bude Nemec

Reagovat
smetos

V acku fr nedostal sanci. Navic je to bask, v Bilbau ho maji za odchovance. Ale taky jsem ho mel za frantika

Reagovat
KnoxXx

ta zostava vyzera strasne, este horsie nez nominacia samotna

Reagovat
Rothbard

Kdyby jel třeba Aspas, Iglesias nebo Moreno (letos toho moc neodehrál). Ten útok je slabý, není tam kvalitní střelec. Alba s Carvajalem taky průměr v celosvětovém měřítku.

Reagovat
fabec1222

OT: Co fanta k MS letos? Vždycky byl článek

Reagovat
Rothbard

Jasně, dej si Fantu.

Reagovat
Rakoid

Konec ve skupině, nebo finále. Nic mezi tím.

Reagovat
kattos

Slabší brankář dobrá obrana okay útok.... čtvrtfinále

Reagovat
Mass

Unai Simón je hodně dobrej brankář, jen ne tak známej mimo Španělsko.

Reagovat
kattos

Já vím že je kvalitní, ale všichni top týmy mají lepší brankáře.

Reagovat
Mass

Ani bych neřekl. Podle mého názoru neni horší než třeba Lloris, Allison, D.Costa nebo dokonce Pickford, Pasveer a Martínez. Lepší jsou jen Courtois a Neuer.

Reagovat
kattos

Allison je na úplně jiné úrovni než Unai, teda minimálně o jednu lepší.

Souhlasím jen s Pasveerem.

Normálně i s Pickfordem, ale ten za repre čaruje. Martinez to samé

Já ho znám, uvidíme, ale nečekám od něj zázraky

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
lofin9

Neni horsi jez Allison

Reagovat
Doomblade

Až teď jsem si všiml, že v nominace není ani Grimaldo..

Reagovat
Benfica

vraj ho to dosť nasralo.. aj keď teda o Grimaldovi začiatkom v portugalských médiách išli tiež pekné bájky.. ale jo, prekvapilo ma to, sko aj Schmidt povedal, svoju kvalitu ukázal ako v lige tak aj v lige majstrov..

Reagovat
Benfica

btw ja ani neviem či ho vôbec niekedy zavolali.. ale tak pre nich škoda..

Reagovat
SunFells

Reagovat
dextroza_m

Myslím si, že nebudou tak špatní, jak si tady někteří přejí. Akorát teda místo Alby bych vzal Baldeho.

Reagovat
Mass

To už spíš Cucurellu.

Reagovat
Stannis Baratheon

To spíš Angeliňa

Reagovat
Stannis Baratheon

Podlehnou ve finále Brazílii.

Reagovat
Mass

Simón- Carvajal, Laporte, P.Torres, Gayá- Rodri-Gavi, Soler, Pedri- Olmo, F.Torres

Bohužel Luis Enrique spíš postaví Busquetse, Moratu a E.Garcíu (a možná i Albu) a Španělsko vypadne na šest set zbytečných přihrávek a dvě neproměněný tutovky v čtvrtfinále s Brazilií.

Reagovat
smazaný uživatel

Čtvrtfinále, konkurence je o level jinde.

Reagovat
Pablos

OT: hraju nový fmko a větší wtf simulaci tohohle MS jsem ještě nezažil asi ...mimo jiné, ty nej byli suveréní výhry Saudů nad Argentinou a Mexikem a celé to vyhrálo USA

Reagovat
ACSeRw!n

opravdu smutny, ze nejvic golu ma nekdo jako Morata

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele