Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko

19.11.2022, 15:00
Aktuality
Portugalsko (© AFP)
Už je v podstatě zvykem, že jednou z nejsledovanějších reprezentací před velkým finálovým turnajem je ta portugalská. Důvodů, proč je zrovna Seleção tak populárním týmem, je hned několik. Portugalci jsou stálicí na těchto turnajích a ve 21. století se probojovali na všechny světové i evropské šampionáty, prakticky vždy disponují hvězdným kádrem a hlavně od roku 2004 je v každé nominaci jedna z nejvýraznějších postav světového fotbalu posledních dvou dekád Cristiano Ronaldo.

Právě jeho jméno se v posledních dnech objevuje na titulních stranách sportovních deníků nejčastěji. Ronaldo totiž necelý týden před začátkem šampionátu poskytl rozhovor britskému novináři Piersi Morganovi, ve kterém se bez servítek opřel do poměrů fungujících v jeho současném působišti Manchesteru United. To by pro reprezentaci obecně neměl být problém, ale Ronaldo kabinu na Old Trafford sdílí kabinu i s dvěma krajany, kteří se také představí na mistrovství světa - Bruno Fernandesem a Diogo Dalotem. Zejména vztah Ronalda s Fernandesem bude médii podrobně rozebírán. Ostatně první mediální vzruch vyvolalo už chladnější setkání a pozdrav obou hráčů v reprezentační šatně. Je ale naprosto jasné, že z několikavteřinového záběru ze šatny nelze dělat jakékoliv závěry o vztazích v týmu.

Pojďme ale problémy United hodit za hlavu a soustředit se hlavně na portugalský národní tým. Ten totiž od roku 1966 čeká na medailový úspěch ze světového šampionátu a je velmi pravděpodobné, že Ronaldo má v Kataru poslední šanci si medaili z mundialu nasadit na krk. Tu už naopak nemá dlouholetá opora národního týmu a mistr Evropy João Moutinho, který v 36 letech neobstál v mladší konkurenci a na turnaj se nepodívá. Není jediným zkušeným středopolařem ze zlatého týmu z roku 2016, který do Kataru překvapivě neodcestuje. Tím dalším je Renato Sanches z PSG, který ale velkou část této letošní sezóny strávil na marodce nebo na lavičce. Zranění pak vyřadilo z první účasti na mistrovství světa ofenzivního hráče Liverpoolu Diogo Jotu.

O posledních šancích na výrazný úspěch na světovém šampionátu by se v souvislosti s portugalským týmem dala sepsat celá rubrika. V závěrečné fázi své kariéry se nachází i brankář Rui Patrício, jenž s největší pravděpodobností přišel o pozici jedničky a také stoperská ikona Pepe, který by měl i v 39 letech patřit mezi základní stavební kameny portugalské obrany. Poslední mistrovství světa by to mohlo být také pro zkušeného trenéra Fernanda Santose se smlouvou podepsanou do Eura 2024, kdy mu bude táhnout už na sedmdesát let.

Portugalci mají v Kataru rozhodně co napravovat. Na každý turnaj totiž jedou jako jeden z favoritů na medaili, ale po zlatém úspěchu z Eura ve Francii v roce 2016 je to na závěrečných turnajích spíše zmar. V roce 2018 v Rusku nesplnili v osmifinále roli favorita a vyřadil je Uruguay, se kterým se mimochodem potkají letos už ve skupině, a na posledním mezinárodním Euru je zase z osmifinále poslala domů Belgie, které k tomu stačila jedna střela na bránu.

Malým cílem trenéra Santose a jeho šestadvacetičlenného výběru by tedy mělo být prolomení osmifinálových bran. Tím větším by měl být zisk cenného kovu, a tím největším zisk toho nejcennějšího. Pokud totiž zlato získá Portugalsko nebo Argentina objeví se nový silný argument ve věčném sporu fotbalových fanoušků o tom, zda je tím nejlepším z nejlepších Ronaldo nebo Messi.

Fotbal v zemi


Když se podíváme na demografii Portugalska nezbývá nic jiného než smeknout, jaké skvělé hráče tato země za poslední roky vyprodukovala pro světový fotbal. Portugalsko má totiž o půl milionů méně obyvatel než Česká republika, ale jeho fotbalové kvality a úspěchy v posledních letech jsou na zcela jiné a vyšší úrovni.

Není ale třeba nijak hanit naší rodnou zem, jen pro srovnání s Portugalskem je v rámci Evropy nejvhodnějším kandidátem. Fotbal je v Portugalsku bez nutnosti jakýchkoliv debat nejpopulárnějším sportem a vzhledem k úspěchu jeho fotbalistů v největších evropských klubech tomu tak ještě nějakou dobu bude. Samozřejmě se v zemi hrají i další sporty, ale žádný z nich pro popularitu fotbalu nepředstavuje hrozbu.

Klubová hierarchie je pak v zemi stejně jasná jako popularita fotbalu samotná. Nejznámějšími, nejpopulárnějšími a nejúspěšnějšími kluby jsou Benfica, Porto a Sporting. Mistrovský titul se v nejzápadnější zemi evropského kontinentu rozdává od roku 1935 a získaly jej jen dva týmy, které nepatří do této "velké trojky”. V roce 1946 získalo titul Belenenses a v roce 2001 vypálila rybník favoritům Boavista. Prvně jmenovaný tým je ovšem z Lisabonu a Boavista je zase druhým největším portským klubem. Ostatní města tedy na svůj první titul stále čekají.

V tomto století zatím dominuje Porto s dvanácti mistrovskými tituly a Benfica se sedmi tituly. Sporting za stejné období získal jen dva tituly, přičemž k tomu loňskému došel po devatenáctiletém čekání, které bylo nejdelším v historii klubu. Tím čtvrtým vzadu je Braga, která trpělivě čeká na svou šanci - nejblíže titulu byla v roce 2010, kdy na vítěznou Benficu ztratila pět bodů.

Tři opravdu velké kluby, které dosahují úspěchů i v evropských pohárech, snižují částečně popularitu ostatních klubů v zemi. Výsledkem je poměrně slabá návštěvnost na ostatních stadiónech. Výjimku představují fanoušci Vitórie Guimarães, kteří jsou asi nejbouřlivějším a nejoddanějším fanouškovský táborem v soutěži. V jiných klubech je úroveň fandění přímo úměrná úrovni předváděného fotbalu. Skvělým příkladem je Gil Vicente, jehož kotel v minulé sezóně doma i na výjezdech patřil k těm nejlepším, ale v letošní ročníku velmi rychle opět zapadl do průměru.

Pojďme se ale vrátit k reprezentaci. Najde se velké množství fotbalových fanoušků, kteří mu nemohou přijít na jméno, ale od roku 2004 můžeme mluvit v souvislosti se Seleçãem o "éře Cristiana Ronalda”. Možná to působí neuctivě, Ronaldo se přeci jenom v reprezentační kabině potkal Luisem Figem, Decem, Pepem nebo Ruiem Costou, ale nakonec všechny tyto legendy svými výkony v reprezentační dresu překonal. Přeci jenom Ronaldo už v dresu národního týmu nastřílel 117 gólů, což je rekord napříč všemi světovými reprezentacemi.

Začátek této éry pod brazilským trenérem Luizem Felipem Scolarim byl optimistický. Portugalce o zlato na domácích Euru připravili ve finále překvapivě Řekové a o dva roky později skončili čtvrtí na světovém šampionátu. Po odchodu populárního trenéra v roce 2008 a poté, co ukončila kariéru většina silné sedmdesátkové generace, přišel mírný úpadek, ale po brazilském mistrovství světa v roce 2014 přišel na lavičku zkušený Fernando Santos.

Ten hned na Euru 2016 dovedl národní tým k historicky prvnímu titulu mistrů Evropy, k bronzu na Konfederačním poháru následující rok a také k titulu v prvním ročníku Ligy národů. Druhá polovina jeho angažmá zatím tolik úspěšná není a je pravděpodobné, že osmašedesátiletý kouč ukončí své působení u reprezentace společně s Ronaldem, se kterým vytvořil fungující tandem. Otázkou tak pouze zůstává, zda se dvojka veteránů rozloučí s národním týmem velkým úspěchem.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


V předchozím textu již byly naznačeny některé úspěchy portugalské reprezentace, ale žádný z nich nemá spojitost s mistrovstvím světa. Dobře, čtvrté místo z Německa v roce 2006 se za úspěch považovat dá, ale zkuste se zeptat přímo v Portugalsku, jak na tento turnaj vzpomínají.

Skvělé výkony ve skupině Portugalci nedokázali přenést do vyřazovacích zápasů, kde byly jejich utkání pro nezaujatého fanouška nezáživné a do historie se zapsali hlavně kontroverzemi. Osmifinálový zápas s Nizozemskem vstoupil do fotbalových dějin pod názvem "bitva o Norimberk”, po čtvrtfinálovém postupu přes Anglii se zase nejvíc řešil "konflikt” tehdejších spoluhráčů z Manchesteru United Waynea Rooneyho a Cristiana Ronalda. Portugalci nakonec vypadli v semifinále s Francií a nezvládli ani zápas o třetí místo s Německem a jejich historicky druhý nejlepší výsledek ze světového šampionátu byl přijat veřejností se značnou skepsí.

K nejlepšímu výsledku přivedla Portugalsko největší hvězda úplně jiné éry fotbalu Eusébio. Slavná černá perla z Mosambiku dovedla při vůbec první účasti Portugalska na mistrovství světa v roce 1966 svůj tým k bronzovým medailím. Eusébio se navíc stal s devíti góly nejlepším střelcem turnaje.

Zabojovat o další úspěch na mistrovství světa už ale slavný fotbalista a držitel Zlatého míče nemohl. Na dalším mistrovství se Portugalsko představilo až v roce 1984, kde skončilo ve skupině, aby po dalších čtrnácti letech čekání na turnaji Francii došlo ke stejnému výsledku, konec ve skupině zažilo Portugalsko také v roce 2014. V Jihoafrické republice v roce 2010 a v Rusku v roce 2018 se před ním brány šampionátu zavřely v osmifinále.

Cesta na šampionát


Při losu kvalifikačních skupin na mistrovství světa se Portugalsko nacházelo v prvním koši a do skupiny dostalo Srbsko, Irsko, Lucembursko a Ázerbajdžán. Papírové předpoklady se v průběhu kvalifikačního procesu potvrzovaly a bylo jasné, že o první místo ve skupině se popere Portugalsko se Srbskem.

Před posledními dvěma zápasy měli Portugalci všechny trumfy ve svých rukou. Ztráceli sice jeden bod na Srby, ale ty už čekal jenom poslední zápas v Lisabonu, zatímco Portugalsko hrálo ještě před tímto zápasem duel v Irsku. Ten skončil bez branek, ale i tak byli díky lepšímu skóre ve výhodnější situaci Portugalci, kterým stačila k postupu na turnaj remíza. Utkání také dlouho k nerozhodnému výsledku spělo, ale v 90. minutě udeřil Aleksandar Mitrovič a bylo jasné, že Portugalsko půjde do baráže.

Systém baráže proti Portugalsku postavil Turecko a na vítěze duelu pak měl čekat postupující z dvojice Severní Makedonie - Itálie. Portugalci zápas proti náročnému soupeři úspěšně zvládli, a přestože se hlavně připravovali na úřadující mistry Evropy, nevyzpytatelnost fotbalu nakonec vedla k tomu, že na ně v rozhodujícím zápase o postupu či nepostupu na mistrovství světa čekala Severní Makedonie. Ta už se o další překvapení nepostarala a Portugalsko díky dvěma gólům Bruna Fernandese postoupilo na závěrečný turnaj.

Trenér — Fernando Santos



zdroj: AFP

Osoba Fernanda Santose již byla několikrát zmíněna a není pochyb o tom, že se zkušený trenér již nesmazatelně zapsal do fotbalové historie. Na turnaji bude nejdéle sloužícím trenérem ze všech a zároveň se usadí na lavičku už na svém třetím světovém šampionátu. Ten první si vyzkoušel ještě jako trenér řecké reprezentace, se kterou vybojoval teprve třetí postup na mistrovství v historii a pod jeho vedením Řecko vůbec poprvé postoupilo ze základní skupiny.

Po tomto šampionátu přijal nabídku Portugalské fotbalové federace a stal se hlavním trenérem své rodné země. Úspěchy, kterých s národním týmem dosáhl, jsme již zmiňovali, ale opakování je matkou moudrosti - titul z Eura 2016, vítězství v Lize národů 2018 a bronzová medaile z Konfederačního poháru 2017. To je samo o sobě velmi slušná sbírka a přidat k ní můžeme i úspěchy z klubového fotbalu. V roce 1998 po povedených angažmá v Santosově oblíbeném Estorilu a Estrele usedl na lavičku Porta a hned v první sezóně zvedl nad hlavu pohár pro mistra ligy a dvakrát také s týmem vyhrál národní pohár.

Santosovo usednutí na lavičku řeckého národního týmu nebylo ze strany výkonného výboru náhodným sáhnutím po zahraničním trenérovi. V Řecku strávil sedm soutěžních sezón a v roce 2002 dovedl AEK Athény k výhře v poháru. Své řecké roky ještě proložil dvěma nevydařenými angažmá v domovině, a to na lavičkách rivalů Sportingu a Benficy.

U kormidla portugalského národního týmu se mu povedlo vytěžit maximum z Cristiana Ronalda, ale hlavně ho naučil hrát i bez něj. Pravda, pětinásobný držitel Zlatého míče zkušenému trenérovi mnohokrát nechyběl, ale vzpomeňme si na finále Eura 2016 proti domácí Francii, kde Ronaldo musel po 25 minutách ze hřiště kvůli zranění, a Santosův tým stejně vybojoval proti favoritovi zlaté medaile. Od onoho finále Portugalsko bez Ronalda v sestavě prohrálo z 18 případů pouze jednou.

Tahoun týmu — Cristiano Ronaldo



zdroj: AFP

Když se fotbalový fanoušek podívá na nominační listinu portugalského národního týmu, uvidí na ní spoustu hvězd. Mnoho hráčů, kteří jsou nepostradatelní ve špičkových evropských klubech. V Manchesteru City válí Bernardo Silva a Rubén Dias, k italskému titulu zase pomohl po dlouhých letech AC Milán Rafael Leão a na klubové úrovni se najde mnoho dalších hvězd portugalské národnosti. Když se ale podíváme na výkony v reprezentaci a na čísla i z posledních zápasů, stále je potřeba omílat jedno jméno - Cristiana Ronalda.

Sedmatřicetiletého útočníka od začátku léta doprovází kontroverze. Dlouholetá ikona Manchesteru United nechtěla pokračovat v klubu, protože nepostoupil do Ligy mistrů, ale po dlouhých námluvách s různými zájemci nakonec pětinásobný držitel Zlatého míče zůstal v klubu, ve kterém se proslavil ve světě. Svou žádostí o odchod si ale nevybudoval dobrou pozici u trenéra Erika ten Haga, který do něj nevkládá takovou důvěru, jakou by si Ronaldo představoval. I proto se nejspíš zkušený útočník rozhodl rozčeřit vody těsně před šampionátem, kdy se už ve výše zmíněném rozhovoru opřel do poměrů v Manchesteru United. Je tedy dost pravděpodobné, že Ronaldo se v zimním přestupovém období odchodu konečně dočká.

Zpět k reprezentaci. Někteří mohou nesouhlasit, ale podle čísel je v ní CR7 stále důležitou součástí a střelcem několika důležitých branek. Šesti góly táhl reprezentaci v kvalifikaci na mistrovství světa a dobrá čísla měl i v posledním ročníku Ligy národů, kde ke dvěma gólům přidal dvě asistence. Samozřejmě se na Ronalda snesla kritika při selhání reprezentace se Srbskem, ale to jenom dokazuje, jak je stále nepostradatelnou součástí reprezentačního výběru. Portugalsko má mnoho ofenzivních hvězd, ale zodpovědnost ležela hlavně na Ronaldovi, a proto je třeba předpokládat, že na něm bude ležet i na mundialu.

A i kdybyste i tak nesouhlasili s volbou Ronalda tahounem týmu, tak Fernando Santos bude opačného názoru. Na Ronaldovi stojí jeho hra, i když se její průběh dlouho nevyvíjí pro Portugalsko přívětivě, a nelze předpokládat, že na tom bude něco měnit. Ronaldovi titul z mistrovství ve velké sbírce trofejí chybí, a pokud k němu Portugalsko dokráčí, bude tahounem. Pokud Portugalsko neuspěje, bude Ronaldo hlavním viníkem.

Na prahu slávy — Diogo Costa



zdroj: AFP

Dlouholetou brankářskou jedničkou Seleçãa byl Rui Patrício. Ten po konci legendárního Ricarda dlouhé roky mezi tři tyče nikoho nepustil, je jedničkou AS Řím a stále patří mezi velmi respektované brankáře. Na katarském šampionátu ale bude plnit s největší pravděpodobností roli dvojky, protože portugalský fotbal vyprodukoval novou brankářskou oporu.

Tou je třiadvacetiletý Diogo Costa z FC Porto. Ten v Portu využil zranění zkušeného argentinského brankáře Marchesína a už jej do brány nejúspěšnějšího portugalského klubu posledních let nepustil. V minulé sezóně byl oporou dominantního mistrovského týmu, který s bodovým rekordem ovládl Ligu Portugal a postupně se propracoval i do pozice jedničky národního týmu.

Costa debutoval v dresu nároďáku na podzim roku 2021 v přátelském utkání proti pořadatelskému Kataru a hned na začátku letošního roku stál v bráně barážových utkání o mistrovství světa, ve kterých obstál. V Lize národů pak odchytal čtyři zápasy ze šesti a vynechal pouze dvě utkání se Švýcarskem

Portu se sice tuto sezónu tolik nedaří a kouká na záda suverénní Benfice, ale viníkem této situace rozhodně není Costa. Ten zraněními zasaženou obranu v této sezóně již několikrát podržel a má velký podíl na postupu svého klubu do osmifinále Ligy mistrů. Dál než do osmifinále by rád pomohl i portugalské reprezentaci a v jeho schopnostech to rozhodně je. Pokud si na tomto šampionátu udělá dobré jméno, může si zamluvit pozici brankářské jedničky na dlouhé roky.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Jedním z nejzajímavějších znaků Santosovy nominace je absence čistokrevných křídel. Ironií je, že zrovna Portugalsko proslulo produkcí legendárních křídelních hráčů. Země, v jejímž dresu ještě nedávno válel Figo, Quaresma, Simão nebo Nani odcestovala do Kataru bez přirozených křídel.

Důvodem takového složení rozhodně je zářijové překvapivé ukončení reprezentační kariéry Rafy Silvy a zranění Pedra Neta z Wolves. I to nutí portugalskou fotbalovou veřejnost diskutovat o tom, zda Fernando Santos nesáhne ke svému oblíbenému rozestavení 4-4-2, které zatím na lavičce národního týmu nepraktikoval a držel se standardního 4-3-3.

Opírání se o staromódní systém se čtyřmi obránci, čtyřmi záložníky a dvěma útočníky už se několika reprezentacím na velkých turnajích vyplatil, ale většinou šlo o týmy, které neměly ambice dosáhnout na medailový úspěch. Od Portugalska se čeká aktivní ofenzivní fotbal podporovaný hvězdami z předních evropských lig. Proto se zdá, že debaty o systému se dvěma útočníky jsou ze strany fanoušků jenom pověstným malováním čerta na zeď a Santos se bude držet portugalské klasiky a křídelní prostory obsadí hráči, pro které není tato pozice zcela přirozená.

Portugalsko je jednou z mála reprezentací, u které si fanoušci nemůžou být stoprocentně jistí, kdo bude v prvním utkání stát v bráně. S největší pravděpodobností to bude Diogo Costa, do kterého trenér Santos vkládal důvěru v posledních důležitých zápasech a záda by mu měl krýt Rui Patrício. Přesto je třeba vzít v potaz, že Patrício odchytal v dresu Portugalska 104 zápasů, byl jedničkou na třech evropských šampionátech a dvou mistrovstvích světa a v případě, že se Costovi úvodní zápasy nepodaří, má Santos kam sáhnout. Pozici trojky by pak měl zastat Jose Sá, který nahradil Patrícia v pozici jedničky u Wolves a brankářský post by tak pro portugalský tým opravdu neměl být problém.

Jestli někde Portugalci dlouho neměli široký kádr, tak to bylo krajích obrany. Situace se ale v posledních letech změnila a pozice beků bude na mistrovství světa dost možná jejich nejsilnějším postem. Pozici pravého obránce by měl obsadit João Cancelo z Manchesteru City, který se v posledních sezónách dostal mezi nejlepší fotbalisty světa na svém postu. Záda by mu měl krýt Diogo Dalot, který hraje za Cancelovu městskou konkurenci United. Přestože na pravé straně obrany je velká konkurence, tak na levé straně je situace ještě vyrovnanější. S největší pravděpodobností nastoupí v základní sestavě vystupující hvězda reprezentace Nuno Mendes, který si odkrucuje druhou sezónu ve hvězdami nabitém PSG. Druhou alternativou na levou obranu je zkušený Raphael Guerreiro, který má zlato ze slavného Eura, kde byl důležitou postavou. Právě na podporu krajních obránců bude v ofenzivní fázi Santos hodně spoléhat a poslání čerstvých sil v důležitých fázích zápasu může být na tomto postu klíčové. Na stoperské pozici by měla fungovat kombinace zkušeností s velkou budoucností portugalského fotbalu a fungující dvojici by měl vytvořit Pepe s Rubénem Diasem. Záda by jim měl krýt Danilo Pereira z PSG, který si ve francouzském působišti zvykl na pozici stopera a také největší překvapení nominace António Silva. Ten má za sebou jenom 10 startů v nejvyšší portugalské soutěži, ale svými výkony v dresu Benficy si získal důvěru trenéra Santose, který netradičně omladil dlouhou dobu veteránskou obranu.

Záložní řada by měla být v klasickém složení, kterým se Portugalsko pod Santosem proslavilo. V jejím středu by měl operovat defenzivní záložník s rozvážnou rozehrávkou, což perfektně splňuje William Carvalho, který sice hraje "jenom" za Betis, ale Santos na jeho služby nedá dopustit a do jeho systému se ideálně hodí. Na tomto postu má velkou konkurenci v podobě opory Fulhamu Joãa Palhinhy, který se po letním přestupu ze Sportingu rychle aklimatizoval v anglické Premier League a typologicky Carvalha připomíná. Na tomto postu navíc může zahrát i Danilo Pereira. Roli běhavého záložníka podporující útok a zároveň tahajícího za záchrannou brzdu by měl plnit Rubén Neves. Zkušený záložník má za sebou už několik sezón v portugalské kolonii uprostřed Anglie ve Wolverhamptonu a krom perfektní fyzické kondice disponuje i nebezpečnou střelou z dálky, kterou by mohl konečně vytasit v dresu národního týmu. Alternativou za Nevese by mohl být Otávio z Porta nebo Nevesův spoluhráč z klubu Matheus Nunes. Zcela neotřesitelnou pozici v základní sestavě by měl mít tahoun záložní řady Manchesteru United Bruno Fernandes. Ten sice v reprezentaci nemá taková čísla jako na klubové úrovni, ale veškerá organizace hry v záložní řadě jde přes něj a nejinak tomu bude i na mistrovství světa. Od Fernandese nelze čekat stoprocentní nasazení v návratu do obrany, ale na druhou stranu se od něj dá čekat dvousetprocentní nasazení v útočných akcích. Osmadvacetiletého záložníka totiž nezdobí jen výborné zakončení, technika a přehled o hře, ale také tah na bránu a dobré rozhodovací schopností ve finální fázi hry. Dá se předpokládat, že Fernandes bude hrát celé zápasy, ale na lavičce budou čekat kvalitní náhradníci. Skvělou sezónu zažívá v Benfice João Mário, který se krom pozice ve středu hřiště stále více adaptuje i v pozici křídelníka, druhou alternativou je Vitinha z PSG.

Útočnou řadu by měl vést stejně jako celou jedenáctku Cristiano Ronaldo, který by měl díky své dobré orientaci v pokutovém území a výborným hlavičkám zaměstnávat obrany soupeřů a vytvářet prostor pro křídelní hráče. Zároveň je asi jediným hráčem v nominaci, který dokáže tuto roli splňovat a je otázkou, jak se s pozicí na hrotu popasují jeho náhradníci. Tím hlavním by měl být André Silva z Lipska, kterému bude dělat kompars Goncalo Ramos, který se v letošní sezóně vypracoval v oporu Benficy. Na levém křídle by měl operovat Bernardo Silva, jehož ideální pozice je spíše ve středu hřiště, ale vzhledem k absenci čistokrevných křídel v nominaci a tomu, že je na tomto postu v reprezentaci odzkoušen, bude jeho místo právě tam. Pozici pravého křídla by měl obsadit ofenzivní hráč Atlética Madrid João Felix, ale kdo bude hrát právě na tomto postu je nejsložitěji určitelné. V křídelních prostorech totiž může operovat řada kvalitních hráčů, které by brala většina reprezentací na turnaji. Santos má do rezervy na křídelní posty ještě Rafaela Leãa z AC Milán a Ricarda Hortu z Bragy. Hlavním úkolem křídelních hráčů by měla být spolupráce s ofenzivními beky a zásobování Ronalda kvalitními centry.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

17.11.2022
Portugalsko
4:0
Nigérie

Program zápasů - skupina H

24.11.2022
17:00
Portugalsko
3:2
Ghana
Dauhá
28.11.2022
20:00
Portugalsko
2:0
Uruguay
Lusail
02.12.2022
16:00
Korejská republika
2:1
Portugalsko
Al Rayyan

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Diogo Costa
19.09.1999
FC Porto
Rui Patrício
15.02.1988
AS Řím
José Sá
17.01.1993
Wolverhampton Wanderers
Obránci
Datum nar.
Klub
João Cancelo
27.05.1994
Manchester City
Diogo Dalot
18.03.1999
Manchester United
Rúben Dias
14.05.1997
Manchester City
Raphaël Guerreiro
22.12.1993
Borussia Dortmund
Nuno Mendes
19.06.2002
Paris Saint-Germain
Pepe
26.02.1983
FC Porto
Danilo Pereira
09.09.1991
Paris Saint-Germain
Antonio Silva
31.10.2003
SL Benfica
Záložníci
Datum nar.
Klub
Bruno Fernandes
08.09.1994
Manchester United
Ricardo Horta
15.09.1994
SC Braga
João Mário
19.01.1993
SL Benfica
Matheus Nunes
27.08.1998
Wolverhampton Wanderers
Rúben Neves
13.03.1997
Wolverhampton Wanderers
Otávio
09.02.1995
FC Porto
João Palhinha
09.07.1995
Fulham FC
Gonçalo Ramos
20.06.2001
SL Benfica
Bernardo Silva
10.08.1994
Manchester City
Vitinha
13.02.2000
Paris Saint-Germain
William Carvalho
07.04.1992
Real Betis
Útočníci
Datum nar.
Klub
João Félix
10.11.1999
Atlético Madrid
Rafael Leão
10.06.1999
AC Milán
Cristiano Ronaldo
05.02.1985
Manchester United
André Silva
06.11.1995
RB Lipsko

Autor: Martin Jedlička

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (113)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Tady nevím na kterou stranu se přidat. Kádr masakr ale rozhodovat bude Roncek no. Pokud bude držet piču a makat tak konec v semifinále s Francii, pokud bude dělat rozbroje tak konec v osmifinále s Brazílii/Srbskem. Postup je jasná povinnost.

Reagovat
smazaný uživatel

SKupina přímo pro Roncka Ghana a Korea nedivil bych se kdyby tam šupl 4 až 5 fíku. Ve vyřazování je , ale Roncek bude stát postup to je fakt hráč maximálně tak do PSG . Fandil jsem portugalsku , ale potom jak se zachoval určitě ne

Reagovat
sensei25

Ak nechaju placka na lavicke,tak v pohode moze byt z toho win.Muzstvo neskutocne.Co hrac,to spicka

Reagovat
Tommy$

Posrat to může i trenér, kádr nabitej ale často postaví nesmyslnou sestavu.. za mě by měl například Palhinha za mě základ

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

...který sice hraje "jenom" za Betis...

Reagovat
Seydou Doumbia

tak v kontextu všech těch cityovců, junajtidovců, psgejovců, atetikařu, acmilanistů to je ''jen'' betis ale já W.Carvalhovi fandím, vypadá jako nějaký gangster z miami/brooklynu z 90 let

Reagovat
spider_8

Ten Pepe je taky nesmrtelnej

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

MISTŘI! Forca Portugal!

Reagovat
smazaný uživatel

A jinak Leao místo Felixe.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

alebo Bernardo namiesto Bruna v strede a obaja každopádne zápasov snáď bude veľa a budú natesno tak snáď tam nenechá variť sa tých istých

Reagovat
smazaný uživatel

Já chci hlavně vidět Leaa, ne Felixe.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
smazaný uživatel

Felixův fanda?

Reagovat
Kiss Me Polka!

fanousek fotbalu, takze ano

Reagovat
smazaný uživatel

Leao za poslední 2 roky neskutečný progres, nejlepší hráč Serie A a upřímně Felixe strčí do kapsy.

Reagovat
Kiss Me Polka!

vim, ze je dobry, jak jsem tu psal nize je zlocin fotbalu jednoho z nich posadit, ale pokud to bude nutne - coz bude protoze ronaldo a santos - tak radsi hrat felixe, pro me po snad jen messim a neymarovi hrac s nejvetsim fotbalovym citem

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho mám rád a líbí se mi, ale pro mě je Leao fakt rozdílový a v aktuální formě vhodnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Leao je jediný tahový hráč v útoku Portugalska, který vezme míč a přejde jeden na jednoho a uteče. Bernardo tahový hráč není, a Ronaldo taky ne. Pokud Santos upřednostní Felixe, tak to bude chyba.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no jako ano dava to smysl, ale ja jim nefandim (dokud nevyhodi ronalda), takze ciste subjektivne radsi felix a je mi jedno, jak to dopadne

Reagovat
Benfica

ja ti neviem, ja mám rád oboch

Reagovat
Benfica

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Finále Španělsko: Portugalsko - 4:3 po prodloužení, Cris hattrick a Zlatý míč

Reagovat
eder

Byla by to taková hezká tečka za tím případem. Opakuji...

Reagovat
Seydou Doumbia

španěli bud neprojdou skupinu nebo skončí ve čtvrtfinále nejpozději a to bude úspěch

Reagovat
CHONG

S tou Luchovou nominací se to stát může, ale věřím...

Reagovat
Seydou Doumbia

taky se ti nelíbí, super jaké hráče by si změnil za koho? mě by se tam líbil ramos, thiago, porro, oyarzabal, i.martínez a někdo z trojice iglesias/aspas/morena...jako ta nominace je těžký průser, tam chybí už jen alonso a bellerin a bylo by to komplet

Reagovat
smazaný uživatel

Yeray, Merino, Canales a Iglesias za Guillamóna, Erica, Ferrana a Fatiho.

Reagovat
CHONG

S výjimkou dlouhodobě zraněného Oyarzabala s těmi jmény souhlasím - za mě Ramos, Iñigo Martínez, Cucurella, Muniain, Merino, Thiago, Canales, Borja Iglesias, Aspas, Moreno, plus vzhledem k univerzálnosti a spolehlivosti bych se nebál vzít na lavičku i Nacha.

Ta nominace je za mě průser, vůbec třeba nepochopím, jak může jet takový tragéd jako je Garcia.

No a jedna věc je je nominace a druhá ještě sestava, pokud bude hrát Alba na úkor Baldého, Busquets na úrok Rodriho a Torres s Garciou na úkor kohokoliv, tak teda potěš prdel...

Reagovat
technecium

Hraje to na sehranost z klubu. MS2010 vyhrala Barca, treba se historie zopakuje

Reagovat
vladino10

S kadrom, ktory bol kvalitou o dva levely nad všetkými. Nemyslím si, že by sa to isté dalo povedať aj o terajšom španielsku.

Reagovat
CHONG

Tehdy se to na Barcelonu hrálo oprávněně, ti hráči byli naprostý top a ještě k tomu perfektně sehraní, teď je to úplně jiná písnička (dřevák Torres, dinosaurus Busquets, tragéd Garcia a Alba za zenitem - navíc ani z toho klubu spolu nejsou moc sehraní). Jinak nevzít Thiaga kvůli osobní animozitě a Ramose kvůli velkému slovu v kabině (kdy na jeho úkor jede zoufalec Garcia), to jenom dokazuje Luchovu malost. Jako proti Španělsku fandit nedokážu, ale Lucho by potřeboval nabít si hubu...

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Seydou Doumbia

Koukám taky by si tam cpal hráče ze sračka týmu na ukor přehypovných a starých průměraku z top týmu. Škoda že Enriké je total konzerva. Toho Oyarzabala jsem si nevšiml.

Moje nej sestava by byla : Simon-Baldé-Torres-Ramos-Porro-Rodri-Thiago-Pedri-Fati-Morata-Pino...ofenziva pořád těžký průser, ale já fakt nevím kdo by tam byl alespon o 1 level lepší...ale alespon na zbylých postech by byla uroven

Enriké - Simon-Alba-Laporte-Garcia-Carvajal-Buskec-Pedri-Gavi-Sarabia-Morata-Torres...fuck you kouč

Reagovat
Whitemedia

Cucurella vůbec

Reagovat
Csaplárova past

Vsichni se muzou z Portugalska posrat, ale tohle bude akorat pruser a ostuda.

Reagovat
kattos

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Kto "všichni"? Je namieste si myslieť, že sú jedni z top favoritov turnaja respektíve si môžeme tak isto povedať, že sú všetci posraní z Brazílie, Argentíny, Francúzka, Holandska, Anglicka atď. a turnaj sa môže pre nich skončiť už v prvom vyraďovacom kole.

Reagovat
penepi

Forca Velmi velmi som zvedavý, káder je našlapaný (škoda Jotu), ale v podstate všetko závisí na zápase s Uruguajom, bolo by dobré im oplatiť prehru spred 4 rokov. Potom by som im veril aj na finále.

Reagovat
mimi_united

Bronz

Reagovat
fsada

semifinále max

Reagovat
F.Torres

Mistři

Reagovat
blaugrana

Ronaldo bude v zaklade pri Santosovi aj so zlomenou nohou..ale je dobre, ze budu hrat o jedneho menej.

Reagovat
romeo351

Svým způsobem strašně sympatický tým

Reagovat
Tomasso9

Výborný tým, snad dojdou až pro vítězství.

Reagovat
Maximm9

Na papire vypadaji hodne dobre. Pokud tam ROnaldo nerozhazi kabinu, tak podle me aspon semifinale musi udelat.

A mozna by se jim dalo i fandit, sympaticky tym.

Reagovat
Benfica

nemyslím, že Ronaldo bude v kabíne problém.. možno ak s Brunom, Dalot je z neho v prdeli, stále s ním dáva fotky na IG, a ostatný momentálne čo sa deje v MU, ich sa to nijako netýka..

ale je pravda, že z tej "Ronaldovej gardy" zostal, už len Pepe.. Qurasema, Fonte, Bruno Alves, Nani už sú pomaly dávna história..

Reagovat
vladino10

Tak Rosaldo nemusí byť problem iba z hľadiska spoluhráčov z united, ktovie čo bude robiť ak sa nebude jemu osobne dariť, či to nezačne hádzať na spoluhráčov. U mňa teda tým rozhovorom dosť padol, resp. by som ho určite nechcel mať v tíme - príde situácia, kde si povieš, že by asi mal ísť teraz na lavičku, ale nemôžeš ho posadiť, lebo začne vyvádzať. Môže byť ťahúň, ale aj kameň úrazu pre celý tím. Povedal by som, že veľké riziko...

Reagovat
Benfica

viac-menej súhlasím a možno ti rovno odpoviem aj na druhý komentár... nemyslím si, že by mu vadilo priamo to, že ho tréner posadí na lavičku, ale spôsob ako spraví.. Ten Hag to vo vzťahu k nemu zjavne nespravil najlepšie (ešte nevieme celé zákulisie) a v repre sám bol svedkom, že aj najväčšia star (Figo! môže byť posadená na lavičku, ak by to malo znamenať úspech (2. miesto 04, semifinále 06) tak v repre by to asi predýchal..

a v Bayerne. Záležalo by na čom by sa dohodli vopred. Ide o to, aby mu klub kde bude hrať nenasľuboval nesplniteľné, čo si myslím, že sa stalo s Hagom ale kto vie, uvidíme, až to nastane.. ja len dúfam, že bude takým kapitánom ako bol doteraz v repre, že sa nenechá týmto z MU rozhodiť..

Reagovat
vladino10

Čo ho teraz niektoré médiá spájajú s Bayernom, bral by som ho všetkými desiatimi ak by tam bola istota, že ak ho náhodou tréner posadí (taktika, šetrenie, čokoľvek), tak bude ticho sedieť a veril by som, že keď naskočí tak dá mrte gólov. Ale po tom rozhovore mám celkom obavy či sám dokáže zniesť svoj herný úpadok a to, že proste už nebude nikde prvým hráčom zostavy. A ak to neznesie, tak bude toxický...všade.

Reagovat
fenixLFC

to ze bude ticho sediet alebo zvladat striedania bolo nemyslitelne uz pred tym rozhovorom. on bol doslova pri kazdom vystriedani jak male nezvladaju decko. ked ho zoberiete tak vas rozlozi

Reagovat
vladino10

No veď áno, myslel som to tak, že by som ho bral všetkými desiatimi ak by mal inú povahu, čo nemá

Aj keď som to úplne tak nenapísal.

Reagovat
Bayern +

Však jemu oznámia už pri podpise, že ho berú ako backup za Choupo-Motinga.

Reagovat
doshcz

autorem pan Jedlička

Eurofotbalu jednička

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
fenixLFC

byt tam miesto ronalda jota tak by na papieri boli po argentine najvacsi favorit na vitazstvo. s ronaldom nastastie pojdu do prdele a snad co najskor

Reagovat
CHONG

Reagovat
FCSL

Jota mu pořád může leda leštit kopačky. V repre bude jinak motivovanej. Chytne se hned golem a bude dobrej

Reagovat
Benfica

toto bude ozaj dôležité, aby dal ten gól už v prvom zápase.. nech si ten gól na 5 MS dá čo najskôr, toto, môže byť na jeho psychiku veľká "úľava"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

Komplex

Reagovat
Benfica

z repre futbalu

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
KnoxXx

zrovna spomenut tragickeho Jotu

Reagovat
pingla

ty jsi opravdu jeden z největších exotů tady

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
Euphael

Reagovat
Greny

Fakt Ronaldo řekl že ukonci hned kariéru když vyhrají MS?pokud ano a udělal by to tak fandím Portugalsku

Reagovat
Banikovec7

To spíš myslel reprezentační ne?

Reagovat
Benfica

to bolo po scenery, že to bude proti Argentíne, Messi dá 2 góly a on 3

Reagovat
Kiss Me Polka!

spatny trener, spatny lidr.

je to skoda jinak by se jim dalo fandit a byli by favoriti. jako nechat sedet bud felixe nebo leaa, to je trest proti fotbalu..

Reagovat
misinho7

https://www.instagram.com/p/ClJqW1ZtmIl/

No lacna reklama to asi nebola. Ale vidiet ich takto spolu v reklame, to este nebolo ci?

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Benfica

tak väčšinou asi majú za sponzorov, konkurenčné značky

Reagovat
herold

Oni a Brazilci, dva nejkomplexnější týmy bez výraznější slabiny, se spoustou hráčů v nejlepších letech. Takhle vypadají týmy, co vyhrávají MS.

Reagovat
SunFells

Portugalsko má obří slabinu na lavičce.

Reagovat
Raul=Real

V pripade potreby odkoučuje CR

Reagovat
Kokesh

Je budu sledovat nejvíce. Plus Uruguay.

Reagovat
vilp

Záloha nic moc teda, pokud tam bude William v základu. Navíc chybí Renato, ten na těch turnajích uměl vždy zahrát. Leão bude sedět.

Reagovat
Phillipinho

Carvalho je vybornej. Nevim, proc by mel byt slabinou.

Reagovat
Hafna

Já jen doufám v nezabijeni ofenzivní síly tím, ze budou vedle sebe hrát dvě sestky a to Danilo a Carvalho jinak luxusní tým, dle jmen těžko hledá konkurenci, slabinou je za mě trenér

Reagovat
Modroočko

Neskutočne prehajpovaný tím. Postup zo skupiny ledva ledva, ak vôbec, a potom stopka v osemfinále. Pred štyrmi rokmi s Ronaldom na vrchole a čerstvým titulom majstrov Európy sa z nich tiež všetci rozplývali a vieme, ako to dopadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenkrát ta sestava byla o mnoho slabší + hráči jako Bruno, Dias, Bernardo, Cancelo získali zkušenosti a vyrostli v top top světový hráče. Tenhle tým je mnohem silnější a věřím, že to prokáže.

Reagovat
Allianz_Arena

Mnohem silnější, proto museli do baráže a více než 2 roky neporazili nikoho ze špičky?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se podívej koho stavěl Santos během tý kvalifikace, Moutinho, Fonte, Danilo Pereira, Guedes, Semedo atd. Nebyli ve formě někteří hráči. Můžu se plést, ale v současný době vyjma Ronalda má většina velmi dobrou formu. Já jim prostě věřím

Reagovat
smazaný uživatel

A samozřejmě jim věřím kvůli tomu, že jim ze všech nejvíc fandim. Jinak uznám, že tam jsou na papíře silnější týmy.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Ángel di María 22

Musi hrat Leao, at tam maji nakou poradnou rychlost na kridle. Pak jim budu hodne verit.

Reagovat
smazaný uživatel

To by nesměl být na lavičce Santos. IMHO nejslabší článek tohohle výběru. Ale třeba překvapí. 90. minut pro Antonia Silvu v generálce, je příslib.

Reagovat
Csaplárova past

Koho vubec redakce tipovala na viteze, finalisty?

Reagovat
Inter Eterno Amore

Arg, Ned

Reagovat
Mass

Sem zvědavý, jak to trenér postaví, má tam k dispozici ohromně kvalitní hráče. Za mě Portugalci minimálně semifinále. Sestavu bych dal jinak: D.Costa- Dalot, Danilo, Dias, Cancelo- Carvalho, Neves- B.Silva, B.Fernandes, R.Leao - Ronaldo

Reagovat
oli9

Vole spasitel Roncek který hraje tužku... Pokud budou sázet na něj tak nepostup ze skupiny... Pokud budou hrát tymove a nebudou se ho bát vystřídat tak můžou jít daleko

Reagovat
roman1978

Je to sice ubrecena pička, ale pořád světový snajpr.

Reagovat
oli9

Jenže už není rok 2018..

Reagovat
roman1978

Reagovat
Rothbard

Vysvětlí mi někdo, proč by mělo Portugalsko skončit tak brzo? Cancelo, Dias, Bruno, Felix či B.Silva je světová top třída. Nejlepší hráči na svých postech. TO je půlka základu. Do toho nestárnoucí Pepe, hráči jako N.Mendes, Guerreiro, Carvalho, Neves či Leao mají svou kvalitu. Ano, záměrně jsem v prvním výčtu nevyjmenoval CR, ten může být obrovský přínos pro Portugalsko ale taky obrovská slabina skrz možné nefotbalové hříchy, ale která reprezentace nemá tyto hráče, kde je stoprocentní týmovost a neexistuje možnost rozepří hráč(i)-trenér nebo hráč(i)-hráč(i)? Francie těžko, týmy z JA mají své horké hlavy...Ne, neustříkávám z Portugalců, ale rád bych věděl proč by měli skončit tak brzo. Chápu, že pavouk nabídne ostré duely dvou favoritů už v osmifinále.

Reagovat
Kiss Me Polka!

spatny trener, ktery ten potencial tymu pohrbiva + toxicky ronaldo, ktery musi hrat porad, takze nebude hrat bud felix nebo leao

Reagovat
penepi

Sa mi páči, ako sa v kuse omiela "toxický Ronaldo". To, že má problémy v United, neznamená, že to bude prenášať do národného tímu. Veď to ani nedáva najmenší zmysel. V repre bude hrať, takže bude spokojný, a je to stále špičkový zakončovateľ, ktorý môže byť líder celého tímu.

Reagovat
Kiss Me Polka!

jak to meni, ze ma toxickou mentalitu a osobnost? a spickovy zakoncovatel to tuto sezonu neni. vzhledem k tomu, ze v utoku ma portugalsko lepsi hrace s lepsi formou, nez on, tak mi prijde toxicke, ze vyzaduje neustale hrat a aby se vse kolem nej tocilo..

Reagovat
penepi

Lebo tá toxickosť sa prejavuje iba keď je dotknuté jeho ego, čo v nároďaku nebude, keďže bude hrať. A netreba zabúdať, že stále je to asi najposadnutejší hráč na svete a pre úspech na MS spraví všetko.

Reagovat
Benfica

v play off sa už môže stač čokoľvek.. pozri na zápas s Belgickom minulého roku

Reagovat
Doomblade

Dle jmen nesmírně silný výběr. Z téhle generace by mělo Portugalsko něco vytěžit. Většina hráčů by se měla představit i na minimálně dalších dvou velkých turnajích. Ti hráči do 24 let jsou také mimořádně kvalitní.

Jako u jiných výběrů se bojím pragmatismu a toho, že ten tým nerozvine svůj potenciál.

Reagovat
Fairplay

Tohle bude nejvetsi zklamani turnaje, ocekavam nudnou defenzivni hru a konec v osmifinale.. Portugalci dlouhodobe neumi vyuzit ty mlade nadeje a tak nejak se to celou dobu v zaloze kope s Brunem, Bernardem a Williamem, pritom to je strasne sterilni a kazdej lepsi tym na to najde recept. Ne nadarmo jim ty klicove zapasy rozhodoval moment prekvapeni, kdysi ho prinasel Renato, minule Palhinha, skoda, ze se Santos trosku neodvazil a jede si porad to svoje..

Reagovat
Ragazzo d'oro

Rafa není čistokrevné křídlo?

Reagovat
Posledni Kovboj

Tohle je vynikajici clanek. Jsem rad, ze na EF porad jeste pisou pravi profesionalove.

Reagovat
Blasphemer

Výborný článek. Pokud by byl Dostojevskij sportovním novinářem a měl vynikající přehled o portugalském fotbale, tak by to nenapsal lépe.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele