Představení účastníků MS 2022 - Maroko

17.11.2022, 15:00
Profily, historie
Radost marockých reprezentantů (© AFP)
Co máme na MS čekat od Maroka? Ještě pár týdnů zpátky to vypadalo jako triviální dotaz: Co asi jiného, než atraktivní, leč neefektivní fotbal s létajícími wing-backy, spoustou nedotažených (polo)šancí a následným brzkým vypadnutím? Jenže pod novým trenérem Regraguim se Lvi z Atlasu rázem stávají mnohem nečitelnějšími...

"Myslím si, že musím být prokletý," prohlásil sedmdesátiletý bosenský lodivod Vahid Halilhodžić poté, co marocká fotbalová asociace letos 11. srpna prohlásila, že jej s okamžitou platností propouští z funkce. Něco podobného se mu stalo v krátké době už potřetí. V roce 2010 takto musel narychlo opustit repre Pobřeží slonoviny v reakci na čtvrtfinálovou prohru na Poháru národů; Sloni už přitom v té době měli zajištěné místo na nadcházejícím světovém šampionátu. Halilhodžić se o rok později přesunul k Alžírsku, se kterým slavně postoupil do osmifinále MS 2014 proti Německu, které vyhrálo až v prodloužení (a následně si dokráčelo pro zlaté medaile).

Jeho dalším zaměstnavatelem bylo Japonsko, a v té době už se začala naplno projevovat koučova potenciálně hádavá, konfliktní povaha. S alžírskou kabinou si ještě dokonale sedl, ale u Modrých Samurajů sice vydržel tři roky a prošel s nimi kvalifikací na MS 2018, jenže se zároveň rozhádal s největší hvězdou Keisuke Hondou a utrhl si veřejnou ostudu na Východoasijském poháru v roce 2017 (kde jeho narychlo složený tým prohrál s Koreou 1:4, což by bylo pro japonská média dostatečně ponižující i bez jeho následného proslovu o tom, jak byli Korejci ve všem lepší a jaký v něm vzbudili obdiv). Oboustranně toxický vztah japonské společnosti a stárnoucího kouče vyústil v další vyhazov těsně před Mundialem, načež se Halilhodžić s japonskou FA začal soudit o tom, jestli jeho propuštění bylo legální.

A něco podobného jsme vlastně mohli pozorovat i v Maroku - bosenský veterán u týmu opět vydržel tři roky, opět přinesl hladkou kvalifikaci na MS a opět si musel balit kufry pár měsíců před jeho výkopem kvůli neshodám s vedením svazu a největší reprezentační hvězdou. Tentokrát to byl Hakim Ziyech. Nebo Nousseir Mazraoui; Halilhodžić z nároďáku vyhodil oba dva. Jinými slovy jde o prvního trenéra v dějinách fotbalu, který dokázal třikrát - se třemi různými týmy - proplout nástrahami kvalifikace na nejprestižnější světový turnaj a následně předat žezlo někomu jinému. Nevím, jestli je prokletý; spíš nerudný a notoricky známý tím, že jeho týmy sice umí hrát krásný fotbal, ale nikdy nevyhrávají žádné trofeje.

Toto sice nemá být článek o Vahidu Halilhodžićovi, jenže problém je, že vlastně ani neexistuje jiný způsob, jak začít; pokud aktivně nesledujete marockou ligovou scénu, je pro vás nový lodivod Regragui pravděpodobně totální neznámou. Navíc tato klíčová změna proběhla až v srpnu, takže Lvi z Atlasu pod současným koučem odehráli jen dva přátelské zápasy. Ziyech a Mazraoui jsou zpátky, ale logicky jim chybí intuitivní souhra se zbytkem týmu, takže jejich reálný přínos takhle narychlo (a proti týmům jako Belgie a Chorvatsko) zůstává otázkou. A do toho se ještě doslova na poslední chvíli zranil potenciálně klíčový ofenzivní záložník Amine Harit.

Maroko má dostatečně zajímavý a silný tým na to, aby v poměrně otevřené skupině F dokázalo zamíchat postupovými kartami. Klidně může být jedním z černých koňů celého turnaje, a stejně tak klidně může vyhořet a skončit ve skupině beznadějně poslední. Rozhodně by ale měla být zábava jej sledovat.

Fotbal v zemi


Zatímco mužský fotbal má v nejzápadnější saharské zemi dlouhou tradici, ten ženský zůstával dlouho stranou - oficiálně sice "Lvice z Atlasu" hrají od roku 1998 (stejně jako jejich protějšky v Tunisku a Egyptě), ale prosadit se v konzervativním, patriarchálním arabském světě bylo dlouhá léta prakticky nemožné, a to i v době, kdy už subsaharské africké týmy v čele s Nigérií dávno pronikaly na světovou scénu.

"Může za to sociokulturní kontext arabského světa, který ženám jasně diktuje, jaké pozice mají zastávat a kde je jejich místo ve společnosti," objasňuje Susan Shalabi, viceprezidentka palestinské fotbalové asociace a jedna z mála žen, jež zastávají exekutivní pozici ve fotbalových strukturách na Blízkém Východě. "Fotbal byl až donedávna považován za vyloženě tvrdý, maskulinní sport. Nic pro holky."

To se ale v posledních měsících začíná radikálně měnit - a marocká reprezentace v tom hraje stěžejní roli. Na letošním ženském Afconu, který proběhl právě v západosaharském království, se Maročanky doslova utrhly ze řetězů. Nejenže turnaj zahájily tím, že jako první arabská repre v historii postoupily do play-off; to byl pouze začátek. Následovala totiž čtvrtfinálová výhra nad Botswanou a semifinálový triumf proti Nigérii. V zápase o zlato se sice domácí bojovnice musely sklonit před Jihoafrickou republikou, ale to nakonec působí skoro jako detail - vždyť už postupem do semifinále stvrdily zároveň kvalifikaci na ženské MS v roce 2023. Jako první arabská země v historii.

Co víc, Nigérie je v africkém ženském fotbale až obludně silným soupeřem - důkazem budiž 11 vyhraných Afconů ze 14 pořádaných, nebo třeba fakt, že se Nigerijky představily už na historicky prvním Mundialu v roce 1991. Semifinálový triumf nad touto velmocí sledovalo přímo v ochozech 45 tisíc diváků, a na finále proti Jihoafričankám jich přišlo ještě o 5 tisíc více.

To je obrovský dějinný zlom: ještě nikdy předtím se nestalo, že by ženský fotbal dominoval zprávám po celé zemi. Až teď. Reprezentantkám po turnaji dokonce gratuloval i král Mohamed VI., a hvězdná útočnice Ghizlane Chebbak, nejlepší hráčka turnaje, dodala: "Toto je pouze začátek. Ušly jsme kus cesty, ale ještě nás dlouhý kus čeká. Teď jsme ale nadšené; právě jsem zažila něco, o čem se mi ani nesnilo. Plný stadion fanoušků! A není to sen, ale realita!"

Maročanky se na MS, které hostí společně Austrálie a Nový Zéland, představí v těžké skupině s Německem, Kolumbií a Jižní Koreou, a jejich cílem bude zanechat na globální scéně důstojný dojem. Pro tisíce hráček a fanynek napříč celým regionem jsou ale hrdinkami už teď.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Ale zpět k mužům. Lvi z Atlasu mají s největším světovým turnajem dost ambivalentní vztah - zaznamenali velké historické úspěchy, ale i hořká zklamání, která až bizarně často přicházela v posledních minutách zápasů. V historickém měřítku působí Maroko jako tým, který na globální scéně umí zaujmout, ale dělá mu problém skutečně vyhrávat (takový Vahid Halilhodžić mezi nároďáky).

Marocký nároďák byl přijat do CAF v roce 1966 a hned se zapojil do kvalifikace na olympiádu, kterou ale nedokončil, když odmítl nastoupit proti Izraelcům; ta stejná generace ale dokázala postoupit na MS 1970, čímž se stala vůbec prvním africkým týmem, který se na Mundial dokázal probojovat (nebyl přímo pozván). A hned v prvním duelu proti Západnímu Německu zanechali Lvi pod vedením jugoslávského kouče Blagoje Vidiniće velmi dobrý dojem. Sice prohráli 1:2, ale ještě v poločase vedli a nakonec je srazil až gól Gerda Müllera z 80. minuty.

Následovala jasná prohra s Cubillasovým Peru (0:3) a historicky první bod za remízu 1:1 s Bulharskem. Na další si ale maročtí fanoušci museli počkat dlouhých 16 let, do nástupu nové "zlaté generace". Hrálo se opět v Mexiku, a přestože celosvětově je tento turnaj známý samozřejmě hlavně díky Maradonově Boží ruce, Maročané na něj vzpomínají z jiného důvodu - jejich nároďák totiž remizoval s Polskem i Anglií (dvakrát 0:0) a následně vypráskal Portugalce 3:1, což mu stačilo k prvnímu místu ve skupině. Než přišli opět Němci... a s nimi i další gól v samém závěru, tentokrát v 88. minutě.

V roce 1994 Maroko třikrát prohrálo o gól, ale už o čtyři roky později ve Francii se nová generace pod vedením Mustaphy Hadjiho a Noureddine Naybeta zapsala do srdcí nezaujatých fanoušků na celém světě díky krásnému fotbalu a velkolepému triumfu nad Skotskem (3:0). Bohužel pro ty marocké ale tým kouče Henriho Michela přesto zůstal před branami osmifinále; díky remíze 2:2 s Norskem mu sice k postupu stačil jakýkoliv bodový zisk Brazilců proti Seveřanům, ale Norové tehdy zvítězili 2:1 (a dodnes zůstávají jediným evropským celkem, který s Brazílií nikdy neprohrál) a odstavili Lvy z postupové druhé příčky.

A pak tu máme samozřejmě Rusko 2018, kam Maročany dovedl legendární Hervé Renard a kde od nich mnozí očekávali velké věci. Jenže oni prohráli hned na úvod s Íránem... díky vlastňáku v páté minutě nastavení. Následovala těsná porážka proti Portugalcům (0:1) a další ztracené vítězství nad Španěly, kteří vyrovnávali na 2:2 opět po vypršení základní hrací doby.

Takže tak. Maročané na Mundialu nikdy vyloženě nevybouchli, ale statistika mluví jasně: Jedno play-off z pěti pokusů. Chce to zkrátka zabrat.

Cesta na šampionát


Můžete Halilhodžićovi vyčítat co chcete, ale jedna věc se mu upřít nedá - jeho Maroko bylo naprosto suverénní proti slabším týmům (co by za to dala taková Nigérie!), a to až do takové míry, že celá kvalifikační skupina I působila spíše jako rozehřívací tréninkový kemp. Maročané proti Guinei, Guinei-Bissau a Súdanu neztratili ani bod, během šesti zápasů vstřelili 20 gólů a inkasovali jediný, při výhře 4:1 na guinejské půdě. Žádný jiný africký tým neprošel touto fází kvalifikace stejně suverénním stylem.

V závěrečném play-off se pak na Lvy z Atlasu usmálo štěstí, když jim los přiřadil jednoznačně nejslabšího soupeře - Senegal musel zdolat Egypt, Kamerun bojoval s Alžírskem, Ghana se pobila o postup v derby s Nigérií a Tunisané přetlačili černého koně z Mali. Všechny tyto týmy si na konci kvalifikace prošly regulérní zátěžovou zkouškou. Na Maroko ale vyšel vítěz skupiny J, Demokratická republika Kongo, která předtím remizovala doma s Tanzanií a prohrála na Madagaskaru.

Samozřejmě překvapení se dějí, ale, ruku na srdce - vážně si někdo dokázal představit DR Kongo v roce 2022 na mistrovství světa? Maročané v Kinshase po trapném a blahosklonném výkonu remizovali 1:1, ale jakmile se v domácí odvetě začali aspoň trochu snažit, smetli středoafrického soka 4:1. Žádná kontroverze, žádné obavy, prostě čistá práce. Na poměry CAF to zní skoro jako pohádka.

Trenér — Walid Regragui



zdroj: AFP

Fun fact: Ještě začátkem srpna bylo Maroko jediným africkým týmem na MS v čele s cizincem. Teď, po angažování Regraguiho, jedou všichni vyslanci CAF na Mundial s lokálními kouči. To se ještě nikdy v dějinách nestalo.

A Regragui není rozhodně žádný nazdárek a nikdo jej ani nepodezírá, že by byl pouhou loutkou v rukách svazu (jako Jalel Kadri či Otto Addo). Francouzský rodák, který ale strávil většinu trenérské kariéry v Maroku, se koučování věnuje posledních 11 let a jeho první štací byla práce v týmu asistentů u nároďáku (jeho šéfem byl tehdy Rachid Taioussi).

Skutečné vlny ale začal dělat až v roce 2014, kdy jej coby hlavního kouče angažoval klub Fath Union Sport z hlavního města Rabatu. Během šestiletého působení na jeho lavičce Regragui vyhrál domácí ligu i pohár, a když se předloni po vzájemné dohodě přesouval do katarského Al-Duhailu, hned v první sezoně si připsal další titul. Následoval návrat domů do Maroka, angažmá u skutečného velkoklubu (Wydad Casablanca) a spolu s ním triumfy v domácí lize i africké Lize mistrů. To je hodně... trpišovská bilance, chcete-li. Walid Regragui evidentně umí vyhrávat, a to rychle.

Co víc, maročtí fanoušci jej milují; v jejich očích je jednak vynikajícím stratégem, jednak sympaťákem, který Maročanům rozumí a chápe jejich mentalitu. To je oproti Halilhodžićovi dost možná zásadní změna, alespoň vzhledem k atmosféře v týmu.

Regragui samozřejmě ihned po vystřídání bosenského matadora povolal zpět Ziyecha s Mazraouim; marocká nominace je ale zajímavá i na jiných místech - nechybí v ní třeba tři borci z Wydadu (gólman Tagnaouti, levý bek Attiah-Allah a defenzivní záložník Jabrane, i když do základu se nepodívá ani jeden z nich). Naopak absentují stárnoucí stálice let minulých jako Younes Belhanda, Faycal Fajr či Adel Taarabt. Nejde ani Munir El Haddadi, ani Imran Louza. A co je možná nejzajímavější, do nominace se nedostal Ryan Mmaee - útočník Ferencvárose přitom pod Halilhodžićem platil za nejlepšího Maročana v kvalifikaci na MS, kde v osmi zápasech zaznamenal čtyři góly a čtyři asistence. Chudák.

Tahoun týmu — Achraf Hakimi



zdroj: AFP

Zkraje roku se Achraf Hakimi na Afconu mohl přetrhnout, dal dva góly, lítal po hřišti jako hadr na holi, ale marockému krachu ve čtvrtfinále stejně nezabránil. Jenže to byla trochu jiná situace; tehdy jsme ostatně i zde na Eurofotbalu podotýkali, že Hakimiho největší problém je v tom, že je pro Maročany zároveň nejlepším pravým i levým obráncem a navrch i pravým křídlem. S návraty Mazraouiho se Ziyechem je tato otázka alespoň na papíře vyřešena.

Zadák PSG se tak bude moct soustředit na to, co mu jde nejlépe - explozivní náběhy z kraje obrany směrem dopředu, overlapy v ofenzivní fázi, centry a skvěle zahrávané přímé kopy. A taky defenzivní práce, která sice není Hakimiho největší devízou, ale to neznamená, že by neuměl bránit. Je to zkrátka moderní mladý bek se vším všudy; jeden z nejlepších na světě. Navíc se v posledním duelu před MS rozloučil gólem proti Auxerre.

Vzhledem k tomu, jak statická je belgická defenziva - a jak neprozkoušená je ta kanadská - jsou Hakimiho dravé průniky směrem dopředu potenciálně obrovsky cennou zbraní. O Mazraouim ostatně platí totéž. Na krajích obranné čtveřice to mají Maročané pořešené jako málokdo.

Na prahu slávy — Azzedine Ounahi



zdroj: AFP

Ounahi má pro tuto rubriku ideální předpoklady: je mladý (22), nehraje na nejvyšší úrovni (Angers sice bojují v Ligue 1, ale není to zrovna velkoklub), trenér mu věří a existuje velká šance, že bude na hřišti opravdu vidět.

V Regraguiho 4-1-4-1 / 4-2-3-1 je totiž právě rodák z Casablanky onou "neznámou", záložníkem, který se pohybuje mezi pozicemi CM a AM; očekávejme ho ale spíše na vytaženější pozici, kde nejvíce vyniknou jeho ofenzivní náběhy, cit pro přihrávku a snaha neustále hledat spoluhráče kolem vápna. Ounahi není trequartistou, ale často se tak na hřišti chová, byť se pohybuje hlouběji - umí driblovat, umí 1 na 1, a co je nejdůležitější, umí s balonem na noze najít ideální kreativní řešení.

Při Haritově zranění a nejistotě ohledně Ziyechovy rozehranosti a formy je tak poměrně snadné si představit, že pokud některý z ofenzivních záložníků Maroka skutečně zaujme, bude to právě Azeddine Ounahi.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Je samozřejmě možné, že má Regragui v záloze nějaké 4D šachy, ale pokud můžeme usuzovat jak z posledních zápasů pod Halilhodžićem, tak z oněch dvou přáteláků po změně stráží (výhra 2:0 nad Chile a remíza 0:0 s Paraguayí), bude Maroko hrát hodně na držení míče. Lvi z Atlasu mají k dispozici dostatek technicky zdatných hráčů, kteří zvládnou diktovat tempo hry.

Jejich individuálně největší síla sice leží na krajích, což je výhodné pro případné brejky; ani Halilhodžić, ani Regragui ale nejsou ve svých filozofiích takto pasivní, takže konečný herní profil Maroka (zejména proti Chorvatům a Belgičanům) zůstává tak trochu záhadou.

Ale postupně. Současný kouč preferuje poměrně agresivní rozestavení 4-1-4-1, kde bude obrovská tíha zodpovědnosti ležet na stoperech a případně gólmanovi. (Maroko skutečně není - ani na papíře, ani na hřišti - bůhvíjak defenzivní tým, naopak.)

Mezi tyčemi nastoupí Yassine Bounou (Sevilla) a záda mu bude krýt Mohamed Munir (Al-Wehda). Potud vše dobré; pozici gólmana má Maroko pokrytou velmi solidně, minimálně na africké poměry. Problém ale teoreticky může nastat ve středu obrany. Ne že by kapitán Romain Saïss (Besiktas) či jeho parťák Nayef Aguerd (West Ham) byli nějakými podržtaškami, to vůbec; Saïss má obrovské zkušenosti, pásku ostatně nosil už pod Halilhodžićem, a v pozici nekompromisního brouska, lídra a tvrdého hlavičkáře je pro Lvy nenahraditelný. Aguerd zase loni patřil k nejzajímavějším stoperům v top ligách v Evropě; proto za něj West Ham poslal v létě do Rennes 35 milionů liber.

Máme tu ale tři otazníky. Zaprvé - Saïss i Aguerd jsou leváci. Tohle je zvlášť neobvyklé vzhledem k tomu, že oba krajní beci (Hakimi s Mazraouim) naopak hrají pravou; přirozený balanc marocké obrany je tak na papíře dost rozhozený, což může ještě zhoršit fakt, že - zadruhé - Aguerd strávil několik měsíců na marodce a do plné zátěže se dostal doslova až pár týdnů před MS. V obou přátelácích pod Regraguim tak vedle Saïsse nastupoval Achraf Dari (Brest). Dari je pravák. Takže bych osobně nebyl úplně překvapen, kdyby se nakonec v základu na pravém stoperu objevil právě on, ačkoliv je Aguerd objektivně lepším fotbalistou.

A zatřetí: Maroko má sice silný základ, ale s lavičkou už je to mnohem horší. To je vidět hlavně na krajích obrany, kde si Achraf Hakimi nejspíš uhájí pravou stranu a Noussair Mazraoui bude přesunut nalevo (ale může to být i obráceně; Regragui v přátelácích zkoušel obě varianty, vycházím pouze z toho, že s Hakimim napravo marocká hra fungovala lépe). I přes poziční čachry můžeme mluvit o impozantní síle - mít beky ze základu PSG a Bayernu můžou Maroku závidět skoro všechny týmy na turnaji.

Jenže kdyby se některému z nich nedejbože něco stalo (zranění, karty), jsou Lvi nejspíš nahraní. Nic proti Yahiovi Attiah-Allahovi, ale aktuálně je na soupisce jediným náhradníkem na kraj obrany. A to hraje marockou ligu a navíc ortodoxně nalevo, takže pokud kdokoliv z první dvojice vypadne, ten druhý automaticky startuje zprava a na opačné straně se objeví sedmadvacetiletý borec, který se neprosadil v Řecku, v nároďáku má 3 starty a Transfermarkt ani nemá jeho fotku.

Pozici defenzivního štítu před stopery má předplacenou Sofyan Amrabat (Fiorentina). Regragui organizuje svoje střední záložníky do trojúhelníku, jehož druhé dva hroty by měli tvořit Azzedine Ounahi (viz Na prahu slávy) a Amine Harit; vzhledem ke zranění druhého jmenovaného ale můžeme na pozici ofenzivního středopolaře očekávat Selima Amallaha.

To není až tak brutální ztráta. Harit je sice výborným fotbalistou, ale zrovna tady mají Maročané relativní sílu i na lavičce - Ilias Chair letos v QPR zaznamenal už devět kanadských bodů (3+6) a Abdelhamid Sabiri už pod Regraguim zvládl skórovat proti Chile (a hraje za Sampdorii). Sám Amallah se potom v Lutychu může pyšnit statistikou 31+11 v 97 zápasech za poslední 3 roky, což jsou na ofenzivního záložníka velmi slušná čísla. Větším problémem může být fakt, že Lvi z Atlasu nemají skoro žádný back-up na pozice DM a CM - je tu Yahya Jabrane z Wydadu (31 let, nikdy nehrál mimo Arábii), ale to je vlastně všechno.

Čímž se dostáváme k Anassovi Zarourymu. Ne že by dvaadvacetiletý křídelník Burnley nebyl talentovaným hráčem, ostatně nastupoval za Belgii ve všech juniorských kategoriích od U17; určitě ale nejsem sám, koho jeho dodatečná nominace (místo Harita) překvapila. Zaroury totiž hraje na levém křídle, které mají Maročané pokryté dostatečně - v základu bude hrát "věčný wonderkid" Sofiane Boufal (Angers), který si asi ve svých devětadvaceti představoval lepší kariérní vývoj, ale pořád má hromadu zkušeností a pořád hraje důležitou roli v Ligue 1. Jeho náhradníkem je pak jiné zázračné dítě, Abdessamad Ezzalzouli, aktuálně hostující z Barcelony v Osasuně.

Nominovat Zarouryho zdánlivě nedává příliš smysl, vzhledem k celkovému rozložení marocké soupisky, a dále podporuje celkový dojem o její nerovnoměrnosti. Základní jedenáctka ale stále vypadá dobře... až na post devítky. Youssef En-Nesyri totiž sice v nároďáku vstřelil 14 gólů ve 49 zápasech, pořád ho ale provází pověst nespolehlivého paliče; za Sevillu letos v lize neskóroval ani jednou (v Lize mistrů se mu to povedlo dvakrát, ale bilance 15/2 stále není na hroťáka nic zázračného). Maročané se sice případně mohou obrátit na Walida Cheddiru (Bari) nebo Abderrazaka Hamdallaha (Al-Ittihad), nicméně absence spolehlivého zakončovatele na špici útočné formace patří k jejich nejviditelnějším problémům.

O to větší fokus proto bude upřen na navrátilce Hakima Ziyecha na pravém křídle. Ziyech je určitě nejtalentovanějším fotbalistou, kterého má Regragui k dispozici; jeho práce s míčem, produktivita a kreativita v Ajaxu uchvátila celou Evropu, a to nejen v nizozemské lize, ale i ve slavném tažení do semifinále Ligy mistrů. V průlomové sezoně 2018/19 měl nizozemský rodák lepší čísla než Messi.

Jenže... Ziyechovi je 29 let. V Chelsea je od února 2020. Jeho poslední tři manažeři (Tuchel s Potterem v klubu a Halilhodžić v repre) jej shodně prakticky nestavěli. Někde musí existovat nějaký problém. Není přece možné takto extrémně dobrého hráče jednoduše odstřihnout, pokud to nemá pádný důvod. Jestliže dokáže největší marocká hvězda opět zapnout na nejvyšší obrátky, můžou Lvi z Atlasu dojít na turnaji daleko. Je to ale obrovský otazník. Náhradník Zakaria Aboukhlal není žádná lopata, v Toulouse má letos bilanci 3+3 v patnácti zápasech, ale černí koně velkých turnajů většinou mívají ve svém středu alespoň jednoho ofenzivního tahouna skutečně světové úrovně. Toto je Ziyechova možná poslední šance ukázat, že jím stále může být.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

02.06.2022
USA
3:0
Maroko
20.08.2022
Katar
2:2
Maroko
23.08.2022
Jamajka
0:3
Maroko
23.09.2022
Maroko
2:0
Chile
27.09.2022
Maroko
0:0
Paraguay
17.11.2022
Maroko
3:0
Gruzie

Program zápasů - skupina F

23.11.2022
11:00
Maroko
0:0
Chorvatsko
Al Khor
27.11.2022
14:00
Belgie
0:2
Maroko
Dauhá
01.12.2022
16:00
Kanada
1:2
Maroko
Dauhá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Yassine Bounou
05.04.1991
Sevilla FC
Munir
10.05.1989
Al Wehda FC
Ahmed Tagnaouti
05.04.1996
Wydad AC
Obránci
Datum nar.
Klub
Nayef Aguerd
30.03.1996
West Ham United
Yahia Attiyat Allah
02.03.1995
Wydad AC
Badr Benoun
30.09.1993
Qatar SC
Achraf Dari
06.05.1999
Stade Brestois
Jawad El Yamiq
29.02.1992
Real Valladolid
Achraf Hakimi
04.11.1998
Paris Saint-Germain
Noussair Mazraoui
14.11.1997
Bayern Mnichov
Romain Saïss
26.03.1990
Beşiktaş JK
Záložníci
Datum nar.
Klub
Selim Amallah
15.11.1996
Standard Lutych
Sofyan Amrabat
21.08.1996
ACF Fiorentina
Sofiane Boufal
17.09.1993
Angers SCO
Bilal El Khannouss
10.05.2004
KRC Genk
Ilias Chair
30.10.1997
Queens Park Rangers
Yahya Jabrane
18.06.1991
Wydad AC
Azzedine Ounahi
19.04.2000
Angers SCO
Abdelhamid Sabiri
28.11.1996
UC Sampdoria
Hakim Ziyech
19.03.1993
Chelsea FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Zakaria Aboukhlal
18.02.2000
Toulouse FC
Youssef En-Nesyri
01.06.1997
Sevilla FC
Abdessamad Ezzalzouli
17.12.2001
CA Osasuna
Abderrazak Hamdallah
17.12.1990
Al Ittihad FC
Walid Cheddira
22.01.1998
SSC Bari
Anass Zaroury
07.11.2000
Burnley FC

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (78)

Přidat komentář
bruchy

Škoda, že Maroko je ve skupině s Kanadou. Oběma bych přál postup

Reagovat
Seydou Doumbia

postupují dva tak klidně můžeš

Reagovat
ACSeRw!n

jako ze vyradi Chorvatsko ? vas to jeste nepreslo ?

Reagovat
fabec1222

To je tutovka, Chorvati jsou vyčpělí ještě víc jak Itálie 2010, nebo Francie 2002 / 2004.

Reagovat
kattos

Jenže oni okolo sebe nemají tu aroganci jako oni. Chorvati máknout na fajn výsledek

Reagovat
Kiss Me Polka!

Chorvatsko bude rádo za 3. Místo, já čekám totální vybuch

Reagovat
Kepy_FCB

štěstí si chorvati vybrali už na hodně dlouho

Reagovat
Seydou Doumbia

A proč ne? Jsou to posraný tři zápasy, Chorvati nejsou top repre ale repre druhého sledu, Maroko není špatný, proč ne...tahle skupina můžes skončit jakkoli

Reagovat
Modroočko

Chorváti s výnimkou dvoch svetových šampionátov neprešli skupinu, mimo Európy sa im to nikdy nepodarilo. Predpokladať, že z D, E a F bez debaty postúpia európske mužstvá, je naivné.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ono tady je každý odvážnější tip hned zesměšnován tak to píšeš zbytečně. Žádné překvapení se stát asi nemůže, blbé 3 zápasy, outsider nemůže na úkor favorita postoupit. Ty postupy favoritu nebudou taková procházka růžovou zahradou, možná co se bodu týče třeba ano, ale co se týče hry a usili pochybuju.

Reagovat
Neutron

Ale vobec nejde o to, ze by niekto nemohol prekvapit, ale fakt Maroko? Opat? Navyse operovat logikou vsak stat sa moze hocico je take zaujimave, staci aby niekto napisal, ze vyhra Anglicko a uvidis co sa tu rozbehne a ti su so vsetkym respektom k Maroku, Kanade atd kvalitnejsou repre.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na postup tady je tipován i Iran a to je oproti Maroku o dost více sračková repre. Maroko má větší šanci jak Iran. Nějaký tým se kterým se nepočítalo určitě postoupí, naopak některý z favoritu vyhoří ve skupině. A každý to prostě vidíme jinak, pro nás je blbost Iran a Maroko, pro ně by zase byla blbost Kanada a Katar třeba.

Reagovat
Pablos

To jde spíš o ten faktor, že u Maroka je to snad pokaždé takhle tipováno... pak už to je takovej otravnej tip i kdyby vyšel.

Reagovat
Neutron

Iran som ani necital sakra kazdopadne tiez blbost.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Seydou Doumbia

Možná blbost možná ne...z naší strany to je ale taky prasárna, borci se serou s kvalitním obsahem o 100 řádcích a pak příjdou pičusové jako my a kritizují tip na umístění...já to tu číst tak si řeknu ''jebu na ty kokoty, už nic psát nebudu''

Reagovat
Pablos

Sám od sebe... jsem tu nikdy nikomu nehanil přímo od EF tip.. je to vlastně poprvé co se k nějakému tipu negativně vyjadřuji... páč pořád u mě je hlavní moto, že tip je tip...od toho to slovo kurva je a vysmívat se je blbost. Jen prostě zrovna to Maroko mi fakt příjde strašně hype.

Reagovat
norton

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
veikko

No tak hlavně pak si otevřeš přílohu Sportu k MS a chce se ti brečet. Ale tak mají to kluci profesionální aspoň hodně barevné, no.

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky ji mám doma,.ale ještě jsem se k tomu nedostal...ale nepochybuji že tyto články jsou rozhodně lepší

Reagovat
Pablos

Jinak já mám z těch odvážnějších tipů např. postup: Ekvádor, Polsko, Srbsko

Reagovat
Stannis Baratheon

Vždyť ani jeden tip není odvážný.

Reagovat
Pablos

nenapsal jsem odvážný, ale odvážnější ...což je o stupeň níže Jinde je to taky kokotina tam cpát Maroko nebo Írán ...to nejsou odvážný ani odvážnější.. to jsou mimo tipy.

Reagovat
Stannis Baratheon

No to už je slovíčkaření.

Reagovat
Pablos

Hele nemám problém přiznat, že to nejsou nějáké wau tipy ...ale klidně se dají očekávat v klidu. Ale rozdíl ve stupňování teda nevidím jako slovíčkaření.

Reagovat
Freedo

Maroko mimo fakt není. Ale Írán, tam to fakt moc nevidím. Wales je přejede.

Reagovat
Pablos

Jako jo to Maroko jako není úlet… ono spíš je docela dobrý, jenže na MS mi příjde, že to pak prostě nefunguje. Ale jinak jo no… dá se, ale v téhle skupině jim na postup nevěřím, 3 místo je můj tip.

Reagovat
Bakary3

By mě zajímalo, co se ti stalo.

Dřív jsi byl úplně v pohodě, teď se tu každýmu vysmívas, jak když jsi největší odborník (nejen) na reprezentační fotbal

Reagovat
Stannis Baratheon

Bohužel, někdy se v životě stávají události které člověka změní.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pěkný. Ale za mě aktuálně Srbsko je výše než Švýcarsko, kterému odešel trenér Petkovic a nastal mírný pokes. Ekvádor i Polsko vidím jako spolufavority na postup, tam bych překvapený moc nebyl. Já mám Japonce na úkor Španělska třeba. Jinak těch outsideru v pravém slova smyslu tam zase tolik není a dalšího z nich nemám na postupu žádnýho.

Reagovat
Pablos

Ale zase Srbsko ještě nikdy nepostoupilo ze skupiny. Já myslel, že tu více frčí Senegal než Ekvádor zrovna, Polsku tady nikdo nevěří vůbec třeba (krom snad jediného tebe, který připouští, že by mohlo) a hele Japonci si myslím, že budou zatápět nejvíc těm favoritům asi... tipuji výsledky klidně jen o gól ...ale přeci jen si myslím, že to budou mít s nimi nejtěsnější o postup Němci (který ale zase paradoxně tipuji na vítězství ve finále proti Argentině ) Každopádně přidej se k nám k tipovačkám EF ...je to pár minutek času.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tady určitě více frčí Senegal než Ekvádor, ale pořád u obou si najdeš proč ano a proč ne. Jenže problém je že my jako lidi jsme dementi a když věříme nějaké myšlence, mozek si hledá argmuenty které tuto myšlenku podpoří.

Může Maroko postoupit ze skupiny? Může, mají top bránu a obranu, kreativní zálohu a dobrý útok i když u formy. Papírově, jinak je nakoukaný nemám. Můžou se 4 body uhrát postup? Ano. Rozloží se ten tým v kabině, tým cikánu a budou nakonec rádí za 1 bod s Kanadou? Ano, i to je možný.

Ekvádor může hrát se svými mladými hráči dost naivně a dělat dost individuálních chyb. A nebo svým fotbalem zaskočí soupeře a postoupí. Senegal na APN uhrál postup ze skupiny ve skóre 1:0. Na MS podle všeho skupiny vynechá Mané, psychologicka výhoda tedy jasně na straně soupeře. Mané je pro ně hráč který i kdyby hrál hovno tak je pro ně důležitý ho mít na hřišti, pro ostatní spoluhráče. A takhle bych mohl pro a proti rozebrat asi 25 týmu, těm zbylým nevěřím zase já (třeba austrálie, sae, korea, ghana, kamerun, tunisko, kostarika, iran), jinak kromě týmu v závorce může kdokoli uhrát postup a já překvapený nebudu...hele už jednu tipovačku hraju tak to mi stačí, během ms budu mít hekticky program a sledovat milion tipovaček, fantasy a podobně to už není pro mě, ale díky

Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

Srbové zápas se Švýcary tradičně nezvládnou hlavou, nechají se vyprovokovat a schytají nějakou redku, takže s těmi vůbec nepočítám, to spíš Kamerun by v té skupině mohl překvapit. Třeba Írán by mě nijak zvlášť nepřekvapil, tam beru ty 3 týmy za Anglií jako celkem vyrovnané. Někdo papírově slabší určitě postoupí, ale zrovna ty dvojice Belgie/Chorvatsko, Německo/Španělsko si to podle mě pohlídají. Spíš třeba Ghana nebo Korea by mohla vyšachovat Uruguay (nebo klidně i Portugalsko, pokud se Ronaldovi nebude dařit). A ani bych se nedivil postupu Tuniska přes Francii, ale tam spíš sázím na to, že se potvrdí ta "kletba" obhájců, jinak racionální to moc není. A pokud nějaký upset vyloženého favorita, tak to může být klidně Nizozemsko, pokud rozhodčí potlačí Katar a zblázní se jeden z dvojice Senegal/Ekvádor.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ghaně osobně nevěřím, na APN neprošli skupinou, prohráli s Komorami, nový tým v přerodu a bylo by zase pro mě překvapení postup. Tunisko taky bych se dost divil, Holandsko jako favorit který zklame mi tak mimo realitu nepříjde.

Reagovat
Pablos

Jinak hraju FM 23 a i umělá inteligence se může dobře zbláznit… vyhrálo mi to USA

Reagovat
Neutron

Maroko postupilo zo skupiny iba jedinykrat a to 36 rokov dozadu, nerozumiem toto co tu niektori predvadzaju, ked ide o Maroko.

Reagovat
Pablos

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
Seydou Doumbia

aby byl vidět a každý si všiml legendy, EF

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Světová obrana, světový brankář (nebo už rok dva ne?), kreativní záloha, silná ofenzíva i když bez formy (Ziyech, En Nesyri). Mám u nich dva body za remízu s Belgii 1:1 a s Kanadou 2:2. Nepotěší, ale ani neurazí.

Reagovat
juveforever

tiež Maroko tipujem na postup,na úkor Chorvátska

Reagovat
Ingimir

Regraguiho si pamätám ako hráča zo Santanderu, a ako pozerám na jeho wiki, v Maroku za žiadny klub nehral

Reagovat
domingo

Moje chyba, ma tam byt trenerskou, opravim

Reagovat
Ingimir

ako napadlo mi že môžeš myslieť trénerskú, ale on trénoval aj v Katare, čo vlastne aj sám spomínaš v tom texte

Reagovat
domingo

Protoze jak to kompiluju z ruznych zdroju tak mi obcas proklouzne neco no, u Sabiriho jsem mel ze hraje ve Fiorentine, to jsem zpetne zachytil, ale tohle uz ne

Reagovat
Coutinho10

OT: EF Fantasy pro MS 2022 je založená

můžete přes link: https://play.fifa.com/fantasy-classic/join-league/NFEG34Z8

nebo kód: NFEG34Z8

Jinak doporučuju použít jiný prohlížeč než Google Chrome, který mi hodil error...osobně pro tuto fantasy používám Operu

Reagovat
Liveral

Reagovat
Hafna

Reagovat
Pablos

Pro ty kdo chtějí i další hry, založil jsem to ostatní jen pro nás z EF

EF My Bracket = kód: 4A306884

EF Hyundai Predictor = kód: 7IP9TRUW

Reagovat
fabec1222

Co to je za hry?

Reagovat
Pablos

Něco pro tebe ideálně První je kdo jak skončí a vlastně to celé vyhraje... druhé (to Hyundai) je tipovačka výsledků každého zápasu ( na Euru tam si dával i střelce, tady to bohužel je jen výsledek )

Reagovat
Pablos

čemu věříš nejvíc si dáš ten blesk každé kolo

Reagovat
fabec1222

Takže v podstatě to samé, jako na tipsportu a fortuně

Reagovat
Pablos

nebo tady v diskuzi

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
smazaný uživatel

taky doporučuji jet přes PC...na mobilu mi to nějak nejde...btw byl by zájem i o fantu s prizepoolem ?

Reagovat
Coutinho10

j mají to nějaký nevychytaný, takže jedině přes prohlížeč a i ten Chrome nějakej divnej, nevím, přes jaký prohlížeč jedeš ty ? Ale i víc lidem to házelo nějakou chybu na Chromu + třeba nešlo ani složit sestavu, že to nějak přeskakovalo

hele, já osobně asi o prachy letos ne, minule vím, že jsme to nějak řešili, ale ty mezinárodní fanty (MS a ME) mi tolik nejdou takže si vystačím v tomto případě takto...přidej se pak příští sezónu do PL fanty, tam hrajeme pravidelně

Reagovat
Liveral

Btw tady jsem se teď objevilo vysvětlení pravidel prý na základě emailový konverzace s někým přímo s Fifa https://twitter.com/LetsTalk_FPL/status/1593574000755630080?t=RR71mgVeI20TwGXz7Ujxrw&s=19

Jestli je to všechno pravda tak je to solidní mess. Vyplývá z toho napr. že narozdíl od předchozích edic lze kapitán v rámci match day měnit jenom jednou. Ale taky že můžu dělat transfery během matchday hráčů co nehráli a propise se to hned. E.g. mám v týmu saku, ale hodinu před zápasem vyjdou sestavy, kde není tak ho můžu vystřídat za Fodena, kterej hraje a platí to už na MD1 a zároveň se to propise i do sestavy na MD2

Reagovat
Coutinho10

to bude hroznej guláš a ti kapitáni trochu komplikace, výběr bude muset bejt hodně zodpovědnej, pokud máš jenom 1 pokus na vybrání lepší volby, když se ta první nepovede

Reagovat
Hasan Šáš

U šunkového salámu, proč nejede Munir?

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam, ale v bráně

Reagovat
smazaný uživatel

To je zdá se mi skoro všeobecný tip, že Maroko postoupí na úkor Chorvatska, takže se nesplní.

Reagovat
Pablos

Tenhle hype Maroka to je děs Samozřejmě že konec ve skupině.

Reagovat
domingo

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Pablos

namazali si mě né že né

Reagovat
TheTopFootbaler

To se holt stává

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Hafna

Reagovat
Csaplárova past

Těm už nikdy věřit nebudu. Na minulém MS se mnou pěkně vyjebali a já prohrál ve Fortuně majlant. Postoupí Chorvati

Reagovat
TheTopFootbaler

Jejdamane

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele