Představení účastníků MS 2022 - Kostarika

15.11.2022, 15:00
Profily, historie
Kostarická reprezentace (© AFP)
Nezaujatému fanouškovi jsou většinou outsideři z malých zemí sympatičtí, v případě Kostariky je však přirozená podpora trochu oslabena defenzivním stylem, kterým se v posledních letech prezentuje. Nic jiného neočekávejte ani letos, protože hodně tvrzený beton je prakticky to jediné, co může dát Kostarice naději na potrápení kvalitativně mnohem silnějších soupeřů.

Nádherná země ve Střední Americe je tak trochu americkým (a možná i světovým) unikátem. Díky nadmíru dobré bezpečnostní situaci a překrásné přírodě je turistickým rájem, zároveň ale na rozdíl od některých států tamní elity nechtějí pouze využívat přírodního bohatství země. Kostarika je známá pro svůj vysoce nadfinancovaný vzdělávací systém, díky kterému malá země neupadla do chaosu svých severozápadnějších "bratranců" Nikaraguy, Hondurasu, Salvadoru nebo Guatemaly, ze kterých lidé masivně emigrují do USA.

Jak ale bude vypadat letošní kádr Kostariky na MS? Většina hráčů do pole hraje téměř výhradně v domácí lize, která sice patří k tomu lepšímu v rámci CONCACAF, je to ale asi jako kdybyste řekli, že Arminia Bielefeld patří k tomu lepšímu v německém fotbale. Zkrátka s úplnou špičkou se to srovnat nedá. Najdou se ale i zkušení legionáři jako Navas, Campbell, Calvo, Duarte nebo Oviedo. Kromě Navase však ani jeden hráč nehraje v některé z nejlepších světových soutěží, brankář Navas navíc vůbec není v PSG vytěžován. Kostarický fotbalový svaz se sice samozřejmě snaží pracovat s mládeží a zajistit tak pokračování současné úspěšné generace, zlepšování ale brání jakási přirozená nechuť Kostaričanů k dodržování pravidel a k poslouchání nadřízených. O tom ostatně mluvil už jeden vysloužilý fotbalový manažer původem z Československa, o kterém ještě bude řeč.

Vzhledem k poměrně jednoduché taktice Kostariky s názvem "odkopni to pryč od brány a proměň standardní situaci před soupeřovou bránou" se v tomto profilu podíváme kromě tradičních věcí také na vliv Československa na kostarický fotbal nebo na trochu ezoteriky. A tou hned začneme...

Fotbal v zemi


Když se řekne Kostarika na MS, většina lidí si asi představí dlouholetého experta ČT Pavla Karocha, který v této nádherné zemi strávil závěrečné dva roky své kariéry v sezónách 1991 a 1992. Kostarika každopádně v životě Pavla Karocha znamenala velký zlom, jelikož se zhruba od jeho návštěvy Ameriky datuje jeho záliba v astrálním cestování. Pokud vám tedy každoroční dovolená u moře přijde jako drahý špás, navštivte Kostariku a exotickou dovolenou budete mít každou noc.

Obě sezóny tehdy mimochodem jeho tým Alajuelense vyhrál. S Kostarikou ale paradoxně není spojeno jen toto jedno jméno českého či slovenského fotbalu. Jako trenéři už mezi lety 1979­-1981 a 1988-1991 působili v týmu Deportivo Saprissa Jozef Karel a Josef Bouška. Druhý jmenovaný v roce 1991 krátce trénoval i třetí velký kostarický tým Herediano. V týmu Alajuelense zase patří mezi klubové legendy Slovák Josef Miso. Největší jméno si ale v Kostarice udělal jistý Ivan Mráz, rodák z Levoče, který dokonce čtyřikrát reprezentoval Československo a v roce 1964 získal dokonce stříbrnou olympijskou medaili. Mnohem víc než v ČR je ale známý právě v Kostarice, kde se bez jakékoliv nadsázky stal legendou, přesto jsou informace o něm dosti kusé a občas si protiřečí, proto si vypíchneme jen ty nejdůležitější pasáže.

Jako trenér přijel do Kostariky na konci 70. let, aby trénoval tamní Alajuelense. V sezóně 1979 tak dva ze tří největších kostarických klubů trénovali Čechoslováci. Mráz ale kostarické funkcionáře svým vystupováním a znalostmi zaujal natolik, že se v roce 1980 dokonce nakrátko stal trenérem reprezentace, úspěšnější byl ale jako manažer. Obecně je v Kostarice Mráz považován za průkopníka moderního fotbalu. Až do 80. let totiž tamější fotbal postrádal jakoukoliv profesionalitu. Společně s jinými Čechoslováky zavedl dvoufázové tréninky, válcování trávníku kvůli jeho do té doby mizerné kvalitě a aktivní napadání soupeře. Díky svému vlivu dokázal do Kostariky navíc dostat i další kvalitní trenéry. Věděli jste, že v sezóně 2001-2002 trénovali tým Cartaginés Josef Pešice, a dokonce i Michal Bílek, současný kouč Viktorie Plzeň?! Dříve narozené (klid, taky mezi ně v tomto ohledu patřím) zase možná překvapí, že svou seniorskou kariéru ve středoamerické zemi díky Mrázovi začínal i budoucí reprezentační gólman Tomáš Poštulka. Ještě před pár lety Mráz vedl v Kostarice fotbalovou školu pod hlavičkou AC Milán, k vývoji kostarické mládeže je ale poněkud skeptický. Češi a Slováci každopádně v Kostarice i přes obrovskou geografickou a kulturní vzdálenost zanechali svou stopu.

Odhlédneme-li od české stopy, kostarické týmy platily zejména od 90. let po rok 2008 za jediného alespoň trochu konkurenceschopného soupeře pro Mexičany. V současnosti ale kostarická liga nemá jak konkurovat ekonomické síle LigyMX a MLS. Kostarika sice v rámci Střední Ameriky patří mezi velmi bohaté a vyspělé země, pořád je ale pro nejlepší ligové hráče nepřekonatelným lákadlem zahrát si v Mexiku, USA, případně i v Evropě. Jako perličku na závěr pro sparťanské fanoušky ale ještě zmíním, že znak Deportiva Saprissa už dlouhá léta připomíná logo hokejové Sparty.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Kostarika dlouhá léta trpěla tím, že zóna CONCACAF měla nejdřív pouze jednoho, později dva účastníky MS. Dostat se přes USA a Mexiko, případně přes velmi silné generace Salvadoru a Hondurasu v 80. letech, bylo nad síly Kostaričanů. Zajímavé je, že za vzestupem fotbalu v Kostarice byl zejména jeden Čech narozený na Slovensku. O tom ale až v další kapitole.

Poprvé se Kostarika probojovala na MS v roce 1990 a ihned svět pořádně zaskočila. Kostaričané ve skupině překvapivě porazili Skotsko a Švédsko, díky čemuž postoupili do osmifinále. Tam je ale čekalo Československo, se kterým prohráli 1:4. I tak šlo ale o velmi dobrou premiéru na světovém šampionátu. Následovaly ale opět dvě neúspěšné kvalifikace. Zejména ta z roku 1998 hodně mrzela, jelikož v tomto roce se poprvé ze zóny CONCACAF mohly dostat na MS 3 týmy. Třetí místo ale ukořistila Jamajka, pro kterou šlo o premiéru na MS.

V roce 2002 se Kostarika představila ve skupině C hrající v Koreji. Opět se zde střetla s Brazílií, stejně jako v roce 1990, nově se ale utkala s Tureckem a Čínou. Opět Kostaričané nehráli vůbec špatně, kvůli horšímu skóre než Turci ale skončili už ve skupině. V roce 2006 sice Kostarika opět dokázala postoupit, ve skupině s Ekvádorem, Polskem a domácím Německem ale neuhrála ani bod. Zajímavostí ale je, že na lavičce postoupivšího Ekvádoru stál dnešní trenér Kostariky Luis Fernando Suárez.

Následná účast na MS 2014 patří rozhodně mezi nejpamátnější okamžiky kostarické fotbalové historie. Odepisované mužstvo ve skupině smrti s Itálií, Anglií a Uruguayí tehdy dokázalo šokovat celý svět. Nejprve tým okolo Bryana Ruíze překvapil pevnou defenzivou a dobře natrénovanými útočnými standardkami Uruguay. To nejspíš evropští soupeři ze skupiny oba uvítali a děkovali svěřencům trenéra Pinta za usnadnění postupu. Jenže ouha... Díky gólu Ruíze dokázali přehrát i Itálii a následně už jistě vypadnuvší Anglii nedovolili vstřelit ani gól. V osmifinále se stali Kostaričané katem dalšího evropského soupeře, když po penaltách vyřadili Řecko. Chyběl opravdu kousek k senzaci nevídaných rozměrů, jelikož precizně bránící Kostarika dokázala dotáhnout do penaltového rozstřelu i zápas s Nizozemskem. V něm však bohužel selhali Ruíz s Umañou a v semifinále už se tak Kostarika nepředstavila. I tak šlo ale o krásnou jízdu, ačkoliv rozhodně nešlo o krásný fotbal. Před čtyřmi lety v Rusku se Kostarika pokusila o zopakování úspěšné defenzivní taktiky, scházela jí ale kvalita v ofenzivě. Zmohla se tak pouze na remízu se Švýcarskem. Defenzivní styl ovšem očekávejme i letos. Jednou už to vyšlo, tak proč by minimálně nemohla Kostarika zamíchat postupovými kartami obráním o body některého z favoritů?

Cesta na šampionát


Velké zmrtvýchvstání, tak by se dala popsat cesta kvalifikací ze strany Kostariky. Když měli Kostaričané po polovině kvalifikačních zápasů pouhých 6 bodů za domácí výhru nad Salvadorem a remízy s Panamou, Jamajkou a Hondurasem, zřejmě se pod trenérem Suárezem mocně otřásala židle. Na Panamu v té době ztrácela Kostarika 5 bodů a stejný počet bodů měla i Jamajka a Salvador. Veledůležité 3 body ale dokázal v domácím zápase proti Hondurasu vystřelit v 5. minutě nastaveného času Gerson Torres. Kdyby se tak nestalo, Panama by svůj náskok zvýšila už na luxusních 7 bodů a kdo ví, co by to s mentalitou Kostaričanů udělalo.

Torresova trefa naopak odstartovala velkou kostarickou jízdu za třetí cestou na MS v řadě. Ze zbývajících 6 utkání totiž Kostarika 5 vyhrála a jednou remizovala v Mexiku 0:0. Proti USA se dokonce na své poměry slušně odvázala a svého soupeře nesmetla pouze o gól, nýbrž o dva góly (konec ironie). Vzhledem k horšímu skóre ale Kostarika nepostoupila na MS přímo právě na úkor poražených Američanů. O herním stylu Kostariky svědčí, že ve 14 zápasech vstřelila pouhých 13 branek a inkasovala jich 8. Nedá se ani říct, že by Kostarika ve svých řadách měla nějakého ofenzivního tahouna, na kterého se může za všech okolností spolehnout. Dvěma góly svému týmu pomohli Joel Campbell, Bryan Ruíz, Anthony Contreras a Celso Borges. Po jednom gólu pak vstřelilo dalších 5 hráčů.

Los mezikontinentální baráže, do které se Kostarika probojovala ze 4. místa v zóně CONCACAF, byl ke Kostarice milosrdný a přisoudil jí asi nejslabšího možného, zároveň ale velmi motivovaného soupeře - Nový Zéland. Ranou pro postupové ambice All Whites byl ale gól hned ze 3. minuty zápasu, o který se postaral Joel Campbell po dobrém průniku a přihrávce Jewisona Bennetteho. Je ale třeba říct, že zápasu brzký gól spíš uškodil. Kostarika totiž zaparkovala na své polovině autobus, naložila ho ještě navíc pořádným nákladem a nechala nebohé Novozélanďany, aby se marně snažili nechutný blok rozbít. Držení míče na konci zápasu ukazovalo podíl 33:67 pro Nový Zéland. Počet střel byl 4:15, z čehož několik bylo opravdu z dobré pozice, z postupu se ale nakonec radovala Kostarika. Nový Zéland samozřejmě nedosahuje ani náhodou kvalit soupeřů ze skupiny MS, může to být pro ně ale varováním, že kostarické defenzivě se góly střílí opravdu těžko.

Trenér — Luis Fernando Suárez



zdroj: AFP

I přes už poměrně pokročilejší věk, 25. prosince mu bude už 63 let, zatím Suárez nemá svou kariéru ozdobenou větším počtem vyhraných trofejí. Tu jedinou získal paradoxně hned v prvním roce své trenérské kariéry v kolumbijském Atléticu Nacional. První vyhrání z kapsy vyhání... Na reprezentační scéně ale už několik úspěchů zaznamenal.

Jméno kolumbijského rodáka by vám totiž mělo být povědomé, a to nejen kvůli podobnosti s uruguayským kousavým forvardem. Na MS se totiž v roli hlavního trenéra představí už potřetí. Poprvé vedl Ekvádor v roce 2006, se kterým dokázal postoupit ze skupiny přes Polsko a své současné kostarické chlebodárce. Naděje Ekvádoru ukončil až slavný David Beckham v osmifinále. V roce 2014 vedl na MS Honduras při své druhé účasti za sebou. Pod Suárezovým vedením tehdy v kvalifikaci dokonce dokázal Honduras zvítězit na půdě Mexika, čímž ho odsoudil jen k (úspěšné) mezikontinentální baráži. Na závěrečném turnaji ale Hondurasu zkrátka chyběla oproti jeho soupeřům kvalita. Útěchou mohl být ale alespoň gól Carlose Costlyho proti Ekvádoru (jak se ty týmy hezky opakují, že?).

Nyní se tedy Suárez představí na turnaji potřetí a ani tentokrát nepovede tým, od kterého by se očekával postup ze skupiny. Jedinou nadějí na úspěch s týmem, kde se potkávají veteráni s doslova nezkušenými mladíky, bude urputná defenziva. Vzpomínáte na Kostariku z roku 2014? V té době měla Kostarika tým v ideálním věku a se zajímavou kombinací hráčů z Evropy a amerických soutěží. Ve svém středu měla navíc Bryana Ruíze v nejlepší formě. Už před čtyřmi lety ale Kostaričané spíš pouze nudili svým extrémně defenzivním stylem. Letos nezbývá Suárezovi nic jiného než defenzivu ještě víc utužit. Klíčoví hráči jako Ruíz, Borges, Duarte, Campbell, Navas nebo Tejeda jsou totiž v nominaci stále, jen jsou všichni o 8 a půl roku starší. Suárez ale svým veteránům věří. Sám prohlásil, že právě starší hráči se zkušenostmi z Evropy mu pomohly překonat drobné kulturní rozdíly. Každopádně je dobře, že si trenér uvědomuje nutnost okysličení kostarického kádru mladšími hráči jako Bennette, Aguilera, Chacón nebo zejména útočník Contreras. Jinak by totiž Kostarika mohla v konkurenci zlepšující se Panamy, Kanady a Salvadoru taky na příštím šampionátu chybět.

Tahoun týmu — Keylor Navas



zdroj: AFP

Záleží, jak se díváte na pojem tahoun. Pokud tak, že to musí být hráč, který vás dotáhne k vítězství, jen těžko to může být gólman. Nabízel by se tak snad pouze v Evropě neúspěšný útočník Joel Campbell, který ani v rámci mexické ligy nepatří mezi největší hvězdy. Vzhledem k nabušené skupině se Španělskem, Německem a Japonskem, proti kterým je Kostarika tak trochu chudý fotbalový příbuzný, bude ale úspěch týmu záviset právě na brankáři. Navas sice letos za PSG ještě neodchytal ani minutu, v reprezentačním dresu mu to ale naopak otevírá možnost pořádně se ukázat na nejsledovanější akci světa. Z PSG je totiž prakticky na odchodu.

Z Kostariky do světového fotbalu přece jen vede mnohem trnitější cesta než když se narodíte s podobným talentem například ve Francii, a tak i Keylor Navas, budoucí brankář Realu Madrid ve své možná nejslavnější éře (3 vítězství v Lize Mistrů za sebou se jen tak nevidí), až do 26 let chytal pouze 2. španělskou ligu. Průlom nastal až v sezóně 2012/2013, kdy si jej vyhlédlo Levante. V následující sezóně už se stal jedním z nejlepších gólmanů LaLigy.

V roce 2014 pak na sebe na mistrovství světa upozornil famózními výkony a i díky němu se stala Kostarika nejpříjemnějším překvapením turnaje. Následoval přesun do Realu Madrid, kde zažil svá nejlepší léta. Zejména kvůli menšímu vzrůstu, který mu zabraňuje v opravdu spolehlivém sbírání centrovaných míčů, byl mezi fanoušky ale spíš tolerován než milován. Jeho předností jsou zejména skvělé reflexy. Alespoň částečně by ale jeho slabinu měli eliminovat obrovití stopeři Vargas a Waston, trenér Suárez ale věří spíš menším stoperům Calvovi a Duartemu. Navas naopak svému týmu pomáhá nejen na hřišti, ale také v kabině. Respekt mezi spoluhráči má totiž obrovský. Dokáže kostarický hrdina na MS opět začarovat bránu pro své soupeře? Už jen kvůli nekonfliktní povaze a jednání bez hvězdných manýrů by mu to nejeden fanoušek přál.

Na prahu slávy — Jewison Bennette



zdroj: AFP

Tým Kostariky je složený tak trochu zvláštně. Kromě pokročilých třicátníků jako Ruíz, Borges, Waston, Navas nebo Venegas nominoval trenér Suárez také několik hráčů ročníků 2001 a mladší, kteří se patrně na hřiště příliš nedostanou a jedou spíš sbírat zkušenosti s turnajem. Mezi těmito mladými hráči jsou také dva teenageři Aguilera (neplést s Christinou, ta je podstatně starší) a Bennette. Pokud odhlédneme od Keylora Navase, pak právě tito dva mládenci patří asi nejvěhlasnějším klubům - Nottinghamu a Sunderlandu. Oba týmy sice už v historii zažily slavnější období, dostat se z Kostariky do prvních dvou anglických lig v takto mladém věku ale svědčí o nezanedbatelném talentu.

Je to právě teprve 18letý Jewison Bennette, který by měl postaršímu kostarickému týmu dodat mladickou jiskru a zápal. Trenér Suárez s ním velmi pravděpodobně počítá i do základní sestavy. Určitou dobu mohl Bennette pomýšlet i na dílčí úspěch v podobě nejmladšího nominovaného hráče na turnaji, nicméně tento primát padne k nohám Youssoufy Moukoka z Německa. Odchovance Herediana ale nemusí podobná malichernost vůbec trápit.

Úkolem Bennetteho bude hlavně hrát přímočaře a nabízet se pro náběhy po křídlech a za obranu. Trenér Sunderlandu Tony Mowbray o něm prohlásil, že je to: "...jeden z těch hráčů, kteří vás zvednou ze sedadel." Co si budeme povídat, jeho talent je nadstandardní zejména na kostarické, nikoliv světové poměry, přesto svou rychlostí a šikovností může i věhlasným soupeřům slušně zatopit. Na kontě má zatím pouhých (ačkoliv kolik by jich taky měl v 18 letech mít) 7 reprezentačních startů, zaznamenal v nich ale už 2 góly, oba proti Jižní Koree v přátelském zápase. Mnohem důležitější byla ale jeho asistence na postupový gól Campbella ve 3. minutě baráže proti Novému Zélandu. Nutno ale podotknout, že kromě této akce Bennettemu zápas hrubě nevyšel a po poločase byl ze hry stažen. Celková bilance 18letého hráče 7 zápasů/2+2 budí každopádně respekt.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Od Kostariky očekávejme především hru z nízko posazeného bloku, ze kterého budou ofenzivní hráči vyrážet do rychlých protiútoků. Důležitá tak bude zejména fyzická připravenost hráčů. V tom může pomoct i stále poměrně nová možnost střídání 5 hráčů. Dalším důležitým aspektem bude efektivita. Kostarika si nevytváří v zápasech nijak závratné množství šancí, proto bude třeba s nimi nakládat například jako proti Novému Zélandu: "dáme rychlý gól a pak si do nás bušte jak chcete, my nepovolíme".

Základním rozestavením, které uvidíme, bude 4-4-2, ve kterém Kostarika hraje, když není v držení míče (a že to je poměrně často). V případě zisku míče se pak okamžitě do ofenzivy vrhá Jewison Bennette z levého křídla a na pravé se posunuje Joel Campbell, stále asi nejnebezpečnější kostarický útočník. Důležité pro zakládání útoků tak budou i přesné dlouhé pasy od záložníků a stoperů.

V bráně nastoupí jednoznačně Keylor Navas. I vzhledem k nulové minutáži v PSG ale může ještě víc vyniknout jeho slabina při chytání centrů. S tím už si ale nějak bude muset kostarická obrana poradit. Náhradníkem je v reprezentaci už dlouho Esteban Alvarado, mezi lety 2010-2015 gólman nizozemského AZ Alkmaar. Namísto třetího zkušeného brankáře Leonela Moreiry ale dostal přednost mladík Patrick Sequeira z týmu Lugo, který působí ve 2. španělské lize. Nová krev je zkrátka v každém týmu potřeba.

Dlouholetou stálicí na levém kraji obrany, která ale přišla kvůli zranění o slavné MS 2014, je Bryan Oviedo, v současnosti hájící barvy Realu Salt Lake v MLS. Ten dost pravděpodobně dostane přednost před o 4 roky mladším Rónaldem Matarritou z FC Cincinnati. Právě Matarrita jakožto mnohem ofenzivnější bek může být při případném vedení využit i jako levý záložník. Oba borci jsou však dost náchylní ke zraněním, tak doufejme, že se jim tentokrát vyhnou. Na pravém kraji obrany má Suárez k dispozici hráče, kteří nejsou zdaleka tolik ošlehaní náročnějšími ligami. V základní sestavě určitě turnaj začne Keysher Fuller, který pravděpodobně nebude mít tolik ofenzivních úkolů. Náhradníkem pak bude 23letý Carlos Martínez z průměrného týmu AD San Carlos. Má však za sebou poměrně zajímavé angažmá v senegalské pobočce Aspire Academy, která má sídlo v Kataru. I díky tomu se dostal do belgického Eupenu, ve kterém se ale nedokázal prosadit.

Souhra stoperské dvojice bude vzhledem k ultradefenzivnímu stylu, který Kostarika praktikuje, klíčová. I proto nejpravděpodobněji bok po boku nastoupí sehraní zkušení borci Francisco Calvo a Óscar Duarte. První poločas barážového zápasu s Novým Zélandem ale nepůsobili vůbec jistě. Pokud budou svými chybami nabízet šance třeba španělským útočníkům, zdaleka nebudou tak shovívaví jako Novozélanďané. Možná je trochu škoda, že Suárez nevyužívá častěji služeb Juana Pabla Vargase z týmu Millonarios. Se svými 192 cm by mohl vypomáhat svým spoluhráčům ve vzdušných soubojích. Calvo má ale mnohem lepší rozehrávku a Duarte má zase zkušenosti k nezaplacení. Posledním nominovaným stoperem je velezkušený 34letý Kendall Waston, který se na hřišti paradoxně nemusí objevit jen jako stoper. Je totiž skvělým a nebezpečným hlavičkářem využitelným na poslední minuty jako kladivo do vápna soupeře. Na pozici stopera může v případě nouze zaskočit i mladík Daniel Chacón, primárně jde ale o defenzivního záložníka.

Pokud se podíváme na složení záložní řady, nalevo určitě začne rychlík Jewison Bennette. Ten bude mít za úkol po zisku míče co nejrychleji upalovat dopředu a podporovat útočníky. Prakticky stejný úkol bude mít na druhé straně i Gerson Torres, který se ale bude vysouvat spíš do role podhrotového hráče. Na levém kraji zálohy se jako alternativy nabízejí buď zmíněný Matarrita nebo další mladík, teprve 20letý Álvaro Zamora. Pravý kraj zálohy pak v případě Torresovy únavy či jiné indispozice zaujme buď 19letý Brandon Aguilera nebo 21letý Anthony Hernández. Asi jste si všimli určitého trendu, který Luis Fernando Suárez nastolil. Mimo velezkušenou osu týmu jsou v sestavě téměř samí nezkušení mládenci. Kostarika tedy tento turnaj pojala do velké míry jako sbírání zkušeností a přípravu nové generace.

Zatímco na křídlech se budou s trochou nadsázky prohánět děti školou povinné, ve středu zálohy budou operovat převážně zkušení třicátníci. Jak Yeltsin Tejeda, tak Celso Borges budou mít primárně spíš defenzivní úkoly, zejména Borges ale dokáže velmi nepříjemně vypálit z dálky. Právě Borges je jakousi stálou nenápadnou, ale klidnou silou kostarické reprezentace. Se 155 starty za reprezentaci je absolutním kostarickým rekordmanem. Na záda mu v tomto ohledu sice dýchá už 37letý Bryan Ruíz, rozdíl oněch 9 startů už ale asi ve svém věku nevyrovná, pravděpodobně totiž katarské MS bude jeho posledním reprezentačním vystoupením v kariéře. Nenechte se ale zmást, i v pokročilém věku stále Ruíz udivuje herním přehledem a v případě nutnosti začít útočit ho na hřišti téměř jistě ještě uvidíme. Právě varianta s Ruízem nebo Aguilerou jako ofenzivními záložníky se nabízí pro případný plynulý přechod do formace 4-2-3-1.

Útočnou dvojici pravděpodobně budou tvořit Anthony Contreras z Herediana a jeden z mála legionářů, toho času v Mexiku hrající Joel Campbell. Campbellova role už byla popsána výše, po zisku míče se bude posouvat víc do pravého křídla, zatímco Contreras bude plnit roli hrotového útočníka. Mimo Bennetteho jde v současnosti asi o nejtalentovanějšího Kostaričana. Využívat bude muset zejména pohotového zakončení, nedá se totiž očekávat, že by německá a španělská obrana dovolila Kostarice vytvořit si více než jen jednu dvě gólové šance. Oficiálně jediným zbylým útočníkem je už téměř 34letý Johan Venegas, roli pravého útočníka ale může zastat některý z křídelníků.

Tip na umístění: konec ve skupině


Přípravné zápasy

23.09.2022
Korejská republika
2:2
Kostarika
27.09.2022
Uzbekistán
1:2
Kostarika
10.11.2022
Kostarika
2:0
Nigérie
17.11.2022
Irák
neh.
Kostarika

Program zápasů - skupina E

23.11.2022
17:00
Španělsko
7:0
Kostarika
Dauhá
27.11.2022
11:00
Japonsko
0:1
Kostarika
Al Rayyan
01.12.2022
20:00
Kostarika
2:4
Německo
Al Khor

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Esteban Alvarado
28.04.1989
CS Herediano
Keylor Navas
15.12.1986
Paris Saint-Germain
Patrick Sequeira
01.03.1999
CD Lugo
Obránci
Datum nar.
Klub
Francisco Calvo
08.07.1992
Konyaspor
Óscar Duarte
03.06.1989
Al Wehda FC
Keysher Fuller
12.07.1994
CS Herediano
Carlos Martínez
30.03.1999
AD San Carlos
Rónald Matarrita
09.07.1994
FC Cincinnati
Bryan Oviedo
18.02.1990
Real Salt Lake
Juan Pablo Vargas
06.06.1995
Millonarios FC
Kendall Waston
01.01.1988
Deportivo Saprissa
Záložníci
Datum nar.
Klub
Brandon Aguilera
28.06.2003
AD Guanacasteca
Jewison Bennette
15.06.2004
Sunderland AFC
Celso Borges
27.05.1988
LD Alajuelense
Anthony Hernández
11.10.2001
Puntarenas FC
Daniel Chacón
11.04.2001
Colorado Rapids
Douglas López
21.09.1998
CS Herediano
Bryan Ruiz
18.08.1985
LD Alajuelense
Youstin Salas
17.06.1996
Deportivo Saprissa
Yeltsin Tejeda
17.03.1992
CS Herediano
Gerson Torres
28.08.1997
CS Herediano
Roan Wilson
01.05.2002
AD Grecia
Alvaro Zamora
09.03.2002
Deportivo Saprissa
Útočníci
Datum nar.
Klub
Joel Campbell
26.06.1992
Club León
Anthony Contreras
29.01.2000
CS Herediano
Johan Venegas
27.11.1988
LD Alajuelense

Autor: Jaroslav Novotný

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (40)

Přidat komentář
Y.N.W.A

v Brazílii 2014 krásný oživení společně s Kolumbií, kéž by bylo něco takového i letos, ať z toho zase není EURO a finále Anglie - Německo

Reagovat
ACSeRw!n

podle autora clanku jenom betonujou.. tak to to MS 2014 asi prosvih no

Reagovat
veikko

V roce 2014 byly ty ofenzivní výpady mnohem agresivnější než teď. Nic to ale nemění na tom, že na pevné defenzivě staví už od toho roku 2014. Teď to bude hlavně beton. V průměru mívají tak 3-4 střely na zápas, a to proti soupeřům z CONCACAF nebo Novému Zélandu.

Reagovat
BaggioRoberto

On uz prosvihl MS 2002.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Tam hrála Kostarika hodně sympaticky, ale měla smůlu na skupinu. 2 pozdější medailisty tam měla. Já teda beton s Kostarikou nemám spojený. To spíš s Hondurasem.

Reagovat
veikko

Já jsem Kostariku poprvé sledoval až v roce 2006, kde ale nehráli ani beton, tam prostě chyběla kvalita. Beton je s ní spojený v té moderní době. 2014 byl super, ale ten úspěch byl postavený zejména na defenzivě. 2018 už to byla křeč, tam těch ofenzivních výpadů ještě ubývalo. Letos to bude podobné, ale zase ta ofenziva se omladila, takže teoreticky může ofenzivních výpadů přibýt. Kvalifikace to ale nijak nenaznačila. Zhruba od roku 2014 tak Kostarika má svůj styl založený na defenzivě.

Reagovat
veikko

*ale zase uznávám, že jsem byl vůči nim asi až zbytečně kritický, co se týče té defenzivy, tak jsem ten úvod trochu poupravil. Ono to i vyznělo vůči nim hůř než jsem plánoval.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no.. ja jim teda dost fandim prave od toho ms, ale objektivne se musi rict, ze i tam hrali hooodne pragamticky a treba to jak presli pres reky byl dost totalni beton

Reagovat
Stannis Baratheon

Jižní Korea

Reagovat
Y.N.W.A

Já doufám v něco africkýho nebo americkýho

Reagovat
Uwe háže buly

Tipnu Írán a Ekvádor.

Reagovat
Reggie

S Anglií bych ve finále fakt nepočítal . Škoda, že Japonsko dostalo Německo a Španělsko, samozřejmě i tyhle týmy dokážou posrat už skupinu, ale... Jinak by Japonci mohli překvapit a určitě nejsou jediní, vždycky je nějaký příjemný překvapení, jsem zvědavej, kdo to bude letos.

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ale dát Anglii jako příklad typického finalisty .

Reagovat
Seydou Doumbia

V Brazílii se tomu dalo fandit, sympatický outsider. Ted už mi to příjde dost na sílu, fotbal to moc kvalitní nebude. 0 bodů, skóre 0:4/0:5 s výborným Navasem.

Reagovat
Stannis Baratheon

Co konkrétně ti přijde na sílu?

A se skóre jsi na ně hodně hodný. Budou rádi když neinkasují dvojciferný počet gólů.

Reagovat
Seydou Doumbia

Čekám od nich jen kvalitní defenzivní práci, takový Australský blok, nic víc...co bude potřeba stejně pochyta Navas

Reagovat
Seydou Doumbia

Celkově ta repre mě už nemá moc čím překvapit. Nová generace slabá, stará generace jsou důchodci.

Reagovat
fenixLFC

dvojciferny pocet golov? to si myslis ze dostanu v priemere viac ako tri goly kazdy zapas?

Reagovat
Stannis Baratheon

Neříkám že nutně dostanou, ale že busiu rádi pokud ne.

Tipuju to na 0:4 se Španělskem, 1:3 s Japonskem a 0:2 s Německem.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
paver

Velice přestárlý tým (už Nový Zéland je jasně přehrával), tohle pro ně bude na dlouhou dobu poslední účast na mistrovství. 0 bodů, skóre 1:8.

Reagovat
rickroll

vzhledem k tomu, kolik CONCACAF dostane míst od příštího MS tam i se slabší generaci projdou v suchým triku

Reagovat
Seydou Doumbia

V Brazílii se tomu dalo fandit, sympatický outsider. Ted už mi to příjde dost na sílu, fotbal to moc kvalitní nebude. 0 bodů, skóre 0:4/0:5 s výborným Navasem.

Reagovat
kattos

V Brazílii se tomu dalo fandit, sympatický outsider. Ted už mi to příjde dost na sílu, fotbal to moc kvalitní nebude. 0 bodů, skóre 0:4/0:5 s výborným Navasem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Co konkrétně ti přijde na sílu?

A se skóre jsi na ně hodně hodný. Budou rádi když neinkasují dvojciferný počet gólů.

Reagovat
Kucka

Čekám od nich jen kvalitní defenzivní práci, takový Australský blok, nic víc...co bude potřeba stejně pochyta Navas

Reagovat
kattos

Celkově ta repre mě už nemá moc čím překvapit. Nová generace slabá, stará generace jsou důchodci.

Reagovat
rickroll

Reagovat
lofin9

Podla mna sa im v Brazilii dalo fandit ale teraz uz to bude dost na silu

Reagovat
Pony Slaystation

Bez Karocha to nebude to správné MS světa. Karoq = Kostarika, snad ho pozvou jako čestného hosta alespoň k jednomu jejich utkání

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Na čt to asi neklapne, ale snad ho pozve nova, jestli bude dávat nějaký jejich zápas.

Reagovat
JFT97

jestli nepobezej vsechny zapasy krom teda tech soubeznych, tak at se to Nova vysere rovnou

Reagovat
BaggioRoberto

Kdo tohle psal? Vetsina outseideru hlavne brani. Naopak Kostarika byla vzdy nezaujatym fanouskum sympaticka, dokazala davat goly a parkrat prekvapit.

Reagovat
veikko

Psal jsem to já. To si pamatuješ Kostariku naposledy z roku 2014, v roce 2018 už to stálo za prd a letos je tam hodně podobný, jen starší tým. Už v kvalifikaci se na ten jejich styl moc nedalo koukat. Já jim přát budu, ale není to objektivní kritérium, lidi jim fandí proto, že je to malý národ. Není to kvůli tomu, že by hráli sympatický fotbal. Rád bych se mýlil a byl bych rád, kdyby mě překvapili, ale myslím si, že jim už prostě chybí kvalita. Těším se tak akorát na Bennetteho, Contrerase a Campbella. Mimochodem i ta obrana v prvním poločase se Zélandem strašně hořela, ale All Whites neměli kvalitu v zakončení.

Reagovat
FC-RUBRIKA

Rád bych jim fandil, v Brazílii to šlo ale mám strach že teď už to bude dost na sílu.

Reagovat
Modroočko

Začínam mať stále silnejší pocit, že Kostarika bude seriózne bojovať o postup zo skupiny. Druhá polovica kvalifikácie bola v ich podaní famózna a ešte viac ma prekvapujú v príprave - 2:2 v Južnej Kórei, pričom o výhru nad domácimi prišli až v závere, víťazstvo nad Uzbekistanom, výhra 2:0 nad Nigériou. Na mužstvo zložené prevažne z domácej ligy dosahujú skvelé výsledky.

Reagovat
Kiss Me Polka!

ztochu me mrzi, ze nejede jeste i bolanos, ale to uz by bylo trochu moc

Reagovat
oli9

V té skupině nemají prostě šanci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele