Ozvěny z Bundesligy: Hopp vyskočil ven. Dočká se Hoffenheim uznání?

09.03.2023, 10:47
Názory a komentáře

O pravidlu 50+1 byla v Ozvěnách řeč už několikrát. A asi se zmínky ještě několikrát dočká. Ohledně regule, která zajišťuje fanouškům kontrolu nad jejich klubem, se totiž poslední dobou pořád něco děje. Naposledy s ní zatřásl Hoffenheim, který už dále nebude využívat kontroverzní výjimku. Je ale otázkou, zda mu to vrátí sympatie veřejnosti.

Jistě jste už slyšeli pohádku o fotbalové vesnici se zhruba 3 tisíci obyvateli. Jak se tato během pár let vyškrábala přes několik úrovní až do Bundesligy, kde při své premiérové sezoně dokonce ovládla podzimní část sezony. V dalších letech se mezi nejlepšími kluby etablovala a několikrát se podívala do evropských pohárů. Ligy mistrů nevyjímaje.

Avšak stejně jako české Blšany nebo moravské Drnovice není ani německá dědina zcela bez poskvrny. A tak i pohádka o Hoffenheimu má své stinné či kontroverzní kapitoly. Pokud si tedy uvědomíme, že:

- raketový vzestup Hoffenheimu by se neobešel bez masivního financování
- samotný klub už toho s vesnicí tolik společného nemá
- je trnem v oku u všech ostatních
- obchází pravidla, přestože k tomu nemá důvod

Pikantně zní především poslední odrážka, která však vychází ze slov hlavního akcionáře klubu Dietmara Hoppa. ”Nikdy jsem neusiloval o moc. Privilegium, které jsem dostal, jsem vždy považoval za ocenění mého nasazení. Před udělením výjimky i po něm jsme vždy jednali v duchu pravidla 50+1. Zvláštní status nikdy nesloužil k tomu, abychom tuto reguli podkopávali nebo obcházeli. Pravidlo 50+1 má ve fotbale velkou hodnotu a vždy jsem byl jeho zastáncem.” prohlásil před několika dny 82letý byznysmen.

O jakém privilegiu a jaké výjimce je řeč? Hopp v roce 2015 získal 96 % hlasovacích práv ve fotbalovém Hoffenheimu, což se obyčejnému smrtelníkovi jen tak nepovede. Úspěšný podnikatel si tento zvláštní status vysloužil díky tomu, že klub z regionu Kraichgau finančně podporoval soustavně po dobu 20 let. Jen tak mohl obdržet výjimku z pravidla 50+1, které nedovoluje, aby německý klub majoritně ovládal jediný člověk. Či jediná společnost. Místo toho si těsnou většinu udržují členové daného klubu, jimiž jsou zjednodušeně jeho fanoušci. Tedy ti nejvěrnější.

Tehdy, v roce 2015, jen vyvrcholil dlouhodobý trend. Hopp lije peníze do kdysi provinčního TSG už několik let. A již v roce 2005 získala kontrolu nad fotbalovou divizí oddílu společnost TSG Hoffenheim Fußball-Spielbetriebs GmbH, v níž zakladatel úspěšné softwarové firmy SAP drží 96 % akcií. Hoffenheim je sice stejně jako většina dalších účastníků Bundesligy řízen skrze limitovanou společnost. V nich ale, jak už bylo řečeno, drží mateřský klub (tedy členové=fanoušci) za normálních okolností 50 % hlasů + jeden hlas, čímž by si měl chránit také svých 50 % akcií + jednu akcii. Proto tedy pravidlo 50+1.

Z tohoto pohledu není Hoffenheim normálním klubem. A nebyl jím ani před rokem 2015, kdy si Hopp řízení klubu jen pojistil. Už dlouho se TSG spoléhá na jednoho investora, na čemž by se ani nyní nemělo nic měnit. "Kraichgauer” tak zůstávají pro značnou část bundesligové scény trnem v oku. Snad ještě větším než Leverkusen s Wolfsburgem, kteří reguli 50+1 taktéž nemusí dodržovat, nicméně jejich mecenáši, Bayer a Volkswagen, určovali směřování klubů ještě před zavedením pravidla.

Důkladná příprava na budoucnost?

Pokud Hopp dle svých slov nikdy neusiloval o plnou kontrolu, proč tedy výjimku přijal? Kvůli (d)ocenění? Taková odpověď kriticky uvažující pozorovatele sotva uspokojí. Zvlášť, když si byznysmen podle spekulací své postavení v klubu za poslední roky ještě víc upevnil.

Podle drbů se Hopp v TSG rozhoduje podle toho, s kým je za dobře a s kým ne. Tak měl před dvěma lety skončit výkonný ředitel Peter Görlich, s nímž se klubový nejvyšší nepohodl kvůli vlivu hráčských agentů. Kdo si s Hoppem nerozumí, má posléze problém.

Vnitřní pletichaření se ale pochopitelně nelíbí fanouškům Hoffenheimu, kteří by rádi, kdyby se vedení více zajímalo také o ně. A dělalo tak něco pro to, aby Prezero-Arena, v níž Kraichgauer hrají domácí zápasy, nebývala poloprázdná, jako tomu obvykle bývá. Což v Bundeslize proslavené vyprodanými tribunami vypadá prostě blbě. Až trapně. Jistě, v tomto případě TSG naráží jednoduše na to, že je pořád klubem s krátkou historií a tradicí z malé vesnice. I tak lze ale v regionu poblíž větších měst Heidelberg, Mannheim, Heilbronn nebo Karslruhe určitě leccos lákavého vymyslet.

Stejně tak se lze ptát, proč se Hopp pro vzdání většiny hlasovacích práv rozhodl zrovna nyní. Může to být kvůli jeho vlastnímu vysokému věku. Možná (i když spíš ne) ztratil v Hoffenheimu podporu. Anebo prozřel a začal upřímně podporovat pravidlo 50+1?

Zde je třeba pamatovat na to, že v průběhu letošního roku se bude řešit, jak s pravidlem 50+1 dál nakládat. Spolkový kartelový úřad (Bundeskartellamt) totiž před necelými dvěma roky zkritizoval výjimky z regule a požádal o napravení současného stavu. Tato náprava může znamenat komplikaci pro "výjimkáře”, tedy Leverkusen, Wolfsburg a Hoffenheim. Tyto kluby už ostatně požádali Německou fotbalovou ligu (DFL), která provozuje Bundesligu, aby zachovala status quo. Zda jim ale DFL vyhoví, není jisté.

Sám Hopp ostatně přiznal, že vývoj ohledně pravidla 50+1 měl na jeho rozhodnutí vzdát se většiny hlasovacích práv vliv. Díky tomu se Hoffenheim alespoň formálně vrátí do široké rodiny, která se regulí řídí. Většinu hlasovacích práv bude nyní držet zhruba 11 tisíc členů klubu. Spíš než jako lidumilské gesto se ale zdá, že Hopp TSG předem připravuje na budoucnost. Tak, aby Kraichgauer neměli potíže.

Teprve se ale ukáže, za vesnický klub, čili Dorfsverein, připadne příznivcům i reálně. A zda jej rodina "50+1” přijme za plnohodnotného člena. Jak lze pozorovat na případu Lipska, dodržování regulí jen naoko nestačí. Pro širší oblibu musí jakýkoli německý klub dělat mnohem víc.

Článek do značné míry čerpá z textu Matta Forda na Deutsche Welle.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (9)

Přidat komentář
lubik

OT: Zdravím hoší potřeboval bych radu, chtěl jsem se jet kouknout na fotbal do Lipska, poradíte, kde je nejlepší koupit lístky, vyskakuje mi pořád viagogo ? Nebo zda je lepší koupit třeba přímo na stránkách Lipska? Za každou radu budu rád.

Reagovat
db18

Přes viagogo určitě nekupuj, to je zlodějina...

...nejlíp to samozřejmě vychází přes ofiko distribuci

Reagovat
andrew96

Reagovat
lubik

Jasné, už jsem koukal na web Lipska. Tam to vypqda o dost lepší. Hlavně asi o 50 až 60% levnější než viagogo.

Reagovat
pawels

Kupoval jsem na podzim přímo na jejich stránkách. Bylo to docela easy. Jen je potřeba si pak stáhnout ještě jejich appku, ve které se ti lístky zobrazí.

Reagovat
lubik

Díky, už jsem Koukal na web a něco tam psali o appce, ale nejspíše se dostanu až v květnu na zapas, takže počítám až koncem Dubna tam budou lístky k dispozici. Dá se někde parkovat v blízkosti stadionu?

Reagovat
pawels

Já nechával auto u centra a šel na stadion přes město, ale myslím, že i u stadionu byl parking.

Reagovat
Rudnevs

Že by zostup a následný ústup zo slávy?

Reagovat
didosh

Bydlím od Sinsheim cca 10 km ale nikdy bych tam nevlezl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele