Události Bundesligy: Ani letos to (asi) neklapne. Lipsku dál něco schází

06.03.2023, 16:42
Názory a komentáře
Moussa Diaby (© AFP)

Poměrně dlouhou dobu stíhala vedoucí Bayern početná smečka pronásledovatelů. Většina z nich ale postupně odpadá. Krok už moc nedrží ani Lipsko, které v pátek zaznamenalo druhou soutěžní prohru v kalendářním roce 2023. Zároveň RB inkasovalo úder, jenž zřejmě rozdrtí jeho titulové ambice.

Do rozbořeného světa fotbalu ve východním Německu vstoupilo RB Lipsko v roce 2009. Díky pohodlnému finančnímu polštáři i cílevědomé vizi okamžitě stoupalo strmě vzhůru. Za sedm let zažilo čtyři postupy a v roce 2016 už hrálo Bundesligu. Jen to mu ale nestačí. Chce se totiž stát nejlepším klubem v celé zemi.

K tomu ovšem potřebuje, aby se docvaklo na Bayern, což není vůbec jednoduché. Jenže problém Lipska je, že dlouhodobě není ani jasnou německou dvojkou. Dá se říct, že pozici v top 3 už si vybojovalo, nicméně druhý Dortmund pořád nemůže jednoznačně přemoct. Naopak v souboji s BVB víc prohrává než vítězí.

V bundesligové tabulce se Lipsko umístilo před Borussií hned při svém vstupu do nejvyšší soutěže. Fanouškovské tábory protivníků sice proti produktu koncernu Red Bull hlasitě protestovali (a dodnes protestují), přesto nový klub na scéně zažil mimořádný ročník okořeněný druhým místem. Stejného umístění dosáhl také v koronavirové sezoně 2020/21. Ve všech ostatních případech ale vždy finišoval za Dortmundem. Někdy i za dalšími mužstvy.

Letos tomu pravděpodobně nebude jinak. Šanci na zvrat mělo Lipsko v pátek, kdy se netradičně hrál šlágr celého kola. A rozhodně se mužstvo trenéra Marca Roseho snažilo. BVB přestřílelo, častěji drželo balón u nohy, připsalo si mnohem víc přihrávek (615 oproti dortmundským 372) a podle metriky xG mělo vsítit minimálně dva góly.

Statistiky zápasu Dortmund - RB Lipsko (©Opta by Stats Perform)

Síť za gólmanem Alexanderem Meyerem, jenž v bráně Borussie na poslední chvíli zastoupil zraněného Gregora Kobela, se ovšem rozvlnila pouze jednou. Naopak Meyerův protějšek Janis Blaswich inkasoval dvakrát. Respektive třikrát, budeme-li počítat též zásah Juliana Brandta, který ale kvůli hře rukou nakonec neplatil. I tak se Blaswichovi zápas v Signal Iduna Parku moc nepovedl. Po nedovoleném zákroku na Marca Reuse jej z nařízeného pokutového kopu pokořil sám faulovaný a do přestávky jej překonal i Emre Can, jehož skákavá střela z dálky se rozhodně dala chytat.

Porážku 1:2 tak Roten Bullen pochopitelně moc dobře netrávili. "S ohledem na výkon, který jsme dnes předvedli, je těžké výsledek přijmout. Druhý poločas nám jednoznačně vyšel," prohlásil Rose na pozápasové tiskové konferenci.

I v Dortmundu se potvrdilo, že Lipsku citelně schází brankářská jednička Péter Gulácsi, který si v této sezoně kvůli zranění již nezachytá. Znát je také absence šikovného záložníka Daniho Olma. Další ofenzivní tahoun Christopher Nkunku už je sice fit, avšak po zranění se do ideální formy dál vrací. Ve své někdejší fazoně by přitom dost možná proměnil jednu z tutovek, do nichž se v pátek dostal.

Momentálně tedy může Lipsko žehrat na ztráty klíčových hráčů. Případně i na smůlu, neboť řečí čísel si z Dortmundu mohlo (možná i mělo) odvést minimálně bod za remízu. Dlouhodobě ale zaostává nejen za Bayernem, ale i za Borussií. A asi to ještě nějakou dobu potrvá.

Hráč kola

Spolupráce Moussy Diabyho s Jeremiem Frimpongem už několikrát vyvolala u fanoušků Leverkusenu spoustu radosti. V probíhající sezoně plné vzestupů a pádů Bayeru nicméně jejich souhra ne vždy ladila. Proti Hertě ale dali oba hráči zapomenout na horší dny a nedělní utkání si naplno užili.

Právě po pravé straně, na níž Diaby a Frimpong kooperovali, se Werkself dařilo pronikat do obrany Berlíňanů. Chudák Marco Richter se hned dvakrát snažil zastavit míč na brankové čáře. Vždy neúspěšně. Nejprve Diaby s Frimpongem připravili gól pro Sardara Azmouna, následně z práce svého rychlonohého kamaráda těžil Frimpong. A po změně stran se prosadil i Diaby sám.

Hvězda kola měla vlastně prsty i ve čtvrté brance Leverkusenu. Právě při jeho střídání totiž na hřiště vyběhli Patrik Schick s Aminem Adlim, kteří zařídili poslední gól utkání. Diaby tak byl přímo i nepřímo u všeho důležitého.

Gól kola

Po vstřelené brance pelášil Marius Bülter ke své střídačce, aby mohl poděkovat Markusi Gellhausovi. Právě tento člen trenérského štábu totiž vymyslel signál, jenž hráči Schalke úspěšně aplikovali.

Kulišárna Knappen spočívala v chytré rozehrávce rohového kopu. Při něm nabíhající hráči zmátli obránce a Rodrigo Zalazar tak mohl nahrát zcela volnému kolegovi z druhé vlny. Šťastným adresátem se stal Bülter, který přízemním pokusem navýšil vedení Schalke.

Knappen sice zůstávají v tabulce u dna, už ale mají stejně bodů jako Bochum, Hoffenheim a Stuttgart, přičemž čtrnáctá Hertha se rovněž nachází na dostřel. Odepisovaný celek tak pokračuje ve svém povstání. Aktuálně se chlubí šňůrou šesti zápasu bez porážky i první venkovní výhrou v nejvyšší soutěži po více než třech letech. V příštím kole se sice utká s rozjetým Dortmundem, i tak chce ale prestižní derby rozhodně zvládnout.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
23
14
7
2
66 : 22
49
2
Borussia Dortmund
23
16
1
6
47 : 28
49
3
Union Berlín
23
13
5
5
35 : 27
44
4
RB Lipsko
23
12
6
5
46 : 29
42
5
SC Freiburg
23
12
6
5
35 : 32
42
6
Eintracht Frankfurt
23
11
6
6
45 : 33
39
7
1. FSV Mainz 05
23
10
5
8
38 : 34
35
8
VfL Wolfsburg
23
9
7
7
42 : 31
34
9
Bayer Leverkusen
23
9
4
10
40 : 37
31
10
Borussia Mönchengladbach
23
8
6
9
38 : 39
30
11
Werder Brémy
23
9
3
11
35 : 43
30
12
1. FC Köln
23
6
9
8
32 : 36
27
13
FC Augsburg
23
8
3
12
28 : 39
27
14
Hertha BSC
23
5
5
13
28 : 44
20
15
VfB Stuttgart
23
4
7
12
28 : 40
19
16
TSG Hoffenheim
23
5
4
14
29 : 42
19
17
Schalke 04
23
4
7
12
18 : 42
19
18
VfL Bochum
23
6
1
16
24 : 56
19

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (5)

Přidat komentář
dominios

Je tu tak smutno v komentaroch ze mi neda a musim napisat co si myslim aspon ja. Pokracujte prosim redakcia v tychto clankoch v BL sekcii. Za mna su tak dobre pisane, tak vystihuju kopec veci, za vacsinou proste nie je co dodat, preto je tu vacsinou tak ticho :) Za mna ale jasne najlepsie clanky z celeho EF. Bravo.

Reagovat
Rudnevs

Ubudok komentarov vidim okrem ineho v novej verzii. Mam k tomu nechut, nepaci sa mi to a furt tak nejak dufam, ze sa to raz vrati naspäť. Myslím, že viacerí to tak majú.

Ale bundesligová sekcia samozrejme palec hore

Reagovat
dominios

mne osobne ten redesign nevadi... ano, nie je to top, ale tie primarne prvky ako responzivita a podobne sa vydarili, akurat je trocha narocne sa vyznat prave c komentaroch a niektorych sekciach ako takych, je to mozno az prilis vzdusne

Reagovat
Rudnevs

No na to, že to malo byť pre telefóny, tak mi to stále na telefóne príde neprehľadné a ťazkopádne. Nehovoriac ani o tom, že to stratilo svoju jedinečnosť a identitu, ale aj čiste na používanie je to nepohodlné.

Reagovat
andrew96

Rozhodně pokračujeme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele